×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Hegyi Iván - Éjjel-nappal rock (Rock Around The Clock) (2017, könyv) 

Megjelent: 2017. december 04. hétfő 12:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Erős az idei rockkönyv felhozatal, jó párról a napokban is beszámoltunk. Utalnék itt Lévai Beállására, vagy Csatári Bence új könyvére, vagy Majnik László Illés-könyvére. A napokban jelent meg Hegyi Iván, a Népszabadság újságírójának régi cikkeiből összeállított rocktörténeti áttekintő kötete...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Kedvemre való kiadvány. Szubjektív módon választja ki a fontosabb csomópontokat, kedvenceire koncentrál. Mint mondtam, áttekintő, tehát szellős, mégis messzemenően alapos és pontos abban, amit állít, egészen érdekes és újszerű összefüggéseket ír le. Az egyensúlyt ebben nehéz eltalálni, de itt még a feeling is összejött. Hegyi Iván jól ír. Nem is annyira enciklopédikus ez a kötet, inkább hangulatában erős, benne van a lényeg.

Kulturális és társadalmi környezetbe helyezi rocktörténeti meglátásait, miközben a történet értő olvasata nem csap át okostóbiásságba. A nemzetközi és a magyar rocktörténet szemelvényei egymásra reflektálnak írásaiban, ez csak nekünk, magyaroknak tud így szólni. Imponáló Hegyi széles tájékozottsága. E közben kedves humorral is fenntartja az érdeklődést, még a szóviccektől sem kaptam kiütést. "Lauxnak kellett volna a Dob utcában laknia, nem Pressernek. Presser igazi otthona a Zongora utcában lett volna."

Megfér egymás mellett a 64 fejezetben a Hungária, az Illés, a Mini, a Skorpió, a Gemini, de Spencer Davis, a Beach Boys, Elton John, a Beatles, Elvis Presley, Ed Sullivan, a Kinks és még sorolhatnám. Ami valahogy zavart, az az, hogy az értéket gyakran slágerlistákon elért eredményekhez társítja. Nyilván van fokmérő szerepe a kommercialitásnak, de azért ez nem ilyen egyértelmű, még ha a popzenéről beszélünk, akkor sem.

Egy olyan korról szól a könyv, mikor az egész pop és rockzene forrásban volt, amikor az igazán fontos dolgok történtek. Ennek megfelelően, a '90-es éveket már annyira nem feszegeti, a lényegre koncentrál, hisz mára már mindennek vége, lassan az egész rockzene csak egy nosztalgia. Hegyi nem helyezkedik, helyeskedik, mondhatnám, hogy nem túl politikus véleményalkotása, különösen a Metro szócikknél.

Az egyes címszavakhoz fotókból készített grafikák társulnak, kiválóan hozzájárulva a könyv olvasása közben kialakuló hangulathoz. Keménykötésben, igényes borítóval, igényes papíron megadták a módját a kiadványnak. Érdemes beszerezni, sokat lehet tanulni belőle.

Bálint Csaba (2017.12.04.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Hegyi Iván!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Con Spirito Egyházzenei Fesztivál @ 2018. május 15. - Országos
A Filharmónia Magyarország 2018-ban ismét különleges koncertekkel várja a zeneszeretőket a negyedik éve megrendezésre kerülő

Tovább...
Varázslatos gyereknap @ 2018. május 26. - Kós Károly Művelődési Ház
2018. május 26-án, szombaton 13:00-tól a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház vár mindenkit, aki egy kicsit is gyereknek érzi

Tovább...
Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:

Klipmánia