×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Marcus Hook Roll Band - Tales of Old Grand-Daddy (1973, 2014) 

Megjelent: 2017. december 11. hétfő 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A Sydney-ben, '72-'74 között üzemelő Marcus Hook Roll Band rocktörténeti jelentőségű lemeze az eredetileg '73-ban megjelent Tales of Old Grand-Daddy! A kocsmai hard-boogie-blues rock-ot játszó csapat - az Easybeats utódjaként - a nemrég elhunyt George Young és állandó producer és szerző-társa, Harry Vanda közös zenekara volt, felváltva énekelték is a műsor dalait, de valójában nem miattuk írt történelmet ez az album - azzal együtt, hogy a dalai egyáltalán nem lettek rosszak!

A Marcus Hook Roll Band lemeze attól lett annyira fontos, hogy - sok más mellékszereplő mellett - itt szerepelt elsőként együtt a fiatal Malcolm és Angus Young, akik itt döntötték el, hogy olyan bulis zenét akarnak játszani, mint a Marcus Hook Roll Band-é, amihez saját csapatot alapítanak AC/DC néven... és ez a friss csapat végül High Voltage címmel mutatkozott be '75-ben a hazájukban... Szóval itt kezdődött el az AC/DC története, amihez később Harry Vanda és George Young is nagyon sokat tudott hozzátenni!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Minden 1971-ben kezdődött, amikor George bátyjuk megalapította a Marcus Hook Roll Band zenekarát, aminek a lemezfelvételére a stúdióba hívta a fivéreit! Akkoriban a 14 éves és kilenc hónapos Angus abbahagyta tanulmányait és egy soft pornó magazinhoz szerződött... Malcolm pedig már zenélt egy Velvet Underground nevű helyi csapatban, ami '73-ig működött... és amikor feloszlott, Malcolm új négyest akart alapítani a klasszikus gitár-basszus-billentyű-dob felállásban, de a Marcus Hook Roll Band miatt meggondolta magát, és billentyűs helyett inkább Angust kérte fel második gitárosnak! Akkor még nem is tudhatták, hogy milyen zseniális döntést hoztak!

Szóval, mielőtt Malcolm és Angus autópályán vittek volna minket a pokolba, csatlakoztak a tehetséges testvérükhöz, George Younghoz és a gitáros-énekes Harry Vandához, hogy a rövid, mégis minden tekintetben - számukra zeneileg mindenképp' - jelentős csoportot alakítsanak Marcus Hook Roll Band néven... Nem élt olyan személy, akit Marcus Hook-nak hívtak volna, a zenekar a nevét a pennsylvaniai Marcus Hook községről vette... George csapata csak a stúdióban létezett, de olyan felszabadult zenét írtak a három kislemezükre és erre az egyetlen nagylemezükre, hogy ha ezek megjelennek valami internetes aukciós oldalakon, a gyűjtők azonnal csődbe viszik a PayPal-fiókjaikat! A Marcus Hook Roll Band '73. június 03-án, a Parlophone-n keresztül adta ki ezt az egyetlen teljes albumát, ezt a régi történetet az öreg nagypapáról!

Az igazság az, hogy ha Marcus Hook Roll Band valaha kijött volna a stúdióból és élőben játszott volna, esetleg keresztül vitte volna a világon a hírét, akkor el is adta volna a lemezét és megtalálta volna a sikerhez vezető utat! Ez egy erős anyag volt! De, ha ez megtörténik, akkor minden bizonnyal megakadályozta volna, hogy kicsit később beinduljon az az AC/DC-jelenség, ami évtizedekig felvillanyozta a rock'n'roll történetét...

A holland származású Harry Vanda és a skót George Young úgy találkoztak egy bevándorló szálláson Sydney-ben, mint két elhagyatott tizenéves... A közös érdeklődésüknek, a rock and roll-nak köszönhetően egy életre barátságot kötöttek, amiből aztán kinőtt az Easybeats sikere! És a Marcus Hook Roll Band indítása is ennek a vállt-vállnak vető barátságnak köszönhető! A Tales of Old Grand-Daddy főbb felvétele '73 júliusától augusztusáig tartott Sydneyben... A lazaságuk legfontosabb összetevője Alan "Wally" Waller producer hobbija és munkamódszere volt, vagyis alaposan és rendszeresen megúsztatták magukat a Jim Beam-féle Old Grand-Dad bourbon whiskyben - amit aztán a lemez címeként is megörökítettek!

George Young így mesélt: "Volt Harry, én és a gyerek testvéreim, Malcolm és Angus. Mindannyian csak rohadtunk, kivéve Angus-t, aki túl fiatal volt... Eltöltöttünk egy hónapot minden éjjel berúgva. Ez volt az első dolog, amit Malcolm és Angus együtt csinált az AC/DC előtt. Nem vettük nagyon komolyan a dolgot, ötleteltünk és gondolkodtunk, milyen stílusú felvételről legyen szó." A hangmérnök Richard Lush szerint: "A felvétel nagy móka volt, sok régi bourbon táplálta. Angus csak tejet ivott. Mindannyian tudtuk, hogy fiatalságuk ellenére Angus és testvére, Malcolm legalább olyan remekül játszik gitáron, mint Harry."

Az 2014-es újrakiadás kapcsán az is kiderült, hogy a legtöbb számban Malcolm játszott ritmusgitáron és a szólók jelentős részében is őt hallhattuk. De úgy tűnik, hogy a whisky-ben úszás azért megtette a dolgát, mert van slide-gitár is az albumon, de arra már senki sem emlékszik, hogy ki szállította azt. Harry úgy gondolta, hogy lehetett Kevin Borich, de Kevin nem emlékszik arra sem, hogy ott lett volna... Wally bizonytalanul emlékszik Malcolmra, de nem lehet biztos benne. Így aztán az alkotók a hallgatókra bízzák a dolgot, de persze az is kérdéses, hogy melyik sávban szerepelt a tizenéves Angus Young...

A Marcus Hook Roll Band számos újrakiadást megélt műsora azért is annyira különleges, mert jó pár itt hallható gitártéma és riff később felbukkant AC/DC dalokban is. Ilyen például a Quick Reaction, aminek a riffje a T.N.T.-be is átkerült, de a Natural Man gitártémáját is felhasználták - persze alaposan átgondolva és bekeményítve - a Live Wire-ben...

Mindezzel együtt, ez a műsor sem stílusában, sem hangszerelésében sem hasonlít a korai AC/DC dalaihoz! Rögtön szaxofon szólóval indítják a Can't Stand The Heat-et, amitől elég távolinak tűnik az egész az AC/DC-től, de a minimalista pattogó ritmus és a hasonló kiállások azért így is érzékeltetik a későbbieket... A játékos Goodbye Jane keményebb riffjei és boogie-ja ráerősít a hasonlóságokra, amit aztán - a már említett - Quick Reaction tesz teljessé! Itt persze más jellegű az ének, de a bulihangulat és a közös éneklés azért nagyon hasonló hangulatot eredményez! A Silver Shoes and Strawberry Wine zongorázgató balladája és szaxofon-központú végkifejlete távolodik a jövőtől, de a lazulós Watch Her Do It Now játékos rock and rollja megint sokkal közelebb lép... Ízesen játszik együtt, egészíti ki egymást a két gitár, ahogy azt majd később sokszor és sokat hallhattuk!

Kellemes csalódás a lassan-lassan kinyíló The People and the Power, ami egyfajta - kissé tompa - utánérzése a Lennon-féle '71-es Power To The People-nek, de ettől még ez is működik... A lötyögős Red Revolution és a glam-közelibben boogieShot in the Head után, megkapjuk a szögletesebb és viccesebb Ape Man blues-szerűségét, amit akár az Lgt is rögzíthetett volna... Legvégül pedig a nagyvonalú Cry For Me úgy búcsúzik, mintegy álmoskás prog-blues-rock eposz...

Az eleddig utolsó, 2014-es újrakiadás bónuszai között feltűnik az eleddig kiadatlan One Of These Days - ami elmehetett volna a Cry For Me helyén -, illetve meghallgathatjuk a '72-ben kislemezen kiadott Natural Man-t a maga gitár-centrikusabb bulijával, aminek a jó kedvű kórusa feldobja az embert! Emellett összegyűjtötték a Moonshine Blues-t, ami eredetileg a '74-es Can't Stand The Heat kislemezének a B-oldali lötyögése volt, illetve megkapjuk a szaxofonos-pörgős Louisiana Lady-t, annak is '73-as kislemezes verzióját. Illetve zárásnak felkerült a Ride Baby Ride című eddig kiadatlan country dalocska is, ami egy vicces táncikálás...

A Tales of Old Grand-Daddy persze elsősorban az AC/DC rajongóknak lehet érdekesség, de mai füllel sem tűnik rossz, vagy poros produkciónak - úgy általában sem! Két profi dalszerző volt a csapatban, akik tették a dolgukat, de énekelni azért kevésbé tudtak... és itt volt a háttérben két nagyon fiatal gitáros-tesó is, akik zeneileg is nagyon egymásra találhattak a jó kedvű stúdiózás közben! Mindezt hallani ezen az anyagon, amit érdemes utólag is beszerezni, mert sokat elárul a korai AC/DC - zenei és emberi - hátteréről is!

Nyugodj békében George Young és Malcolm Young!Track lista:

01. Can't Stand The Heat - 3:11
02. Goodbye Jane - 3:33
03. Quick Reaction - 3:03
04. Silver Shoes and Strawberry Wine - 5:42
05. Watch Her Do It Now - 3:40
06. The People and the Power - 4:53
07. Red Revolution - 3:11
08. Shot in the Head - 3:23
09. Ape Man - 2:56
10. Cry For Me - 3:58

2014-es bónuszok:
11. One Of These Days (Previously Unreleased)
12. Natural Man (1972 A-Side - Regal Zonophone RZ 3061)
13. Moonshine Blues (1974 B-Side of Can't Stand The Heat)
14. Louisiana Lady (1973 A-Side - Regal Zonophone RZ 3072)
15. Ride Baby Ride (Previously Unreleased)

Közreműködő zenészek:

George Young (RIP 2017) - ének: 5, 6, 8, 9, 11, 12, 15, gitár, zongora, basszusgitár
Harry Vanda - gitár, ének: 1, 2, 3, 4, 7, 10, 13, 14
Alex Young - szaxofon
Angus Young (Ac/Dc, Axl/Dc) - gitár
Malcolm Young (RIP 2017, Ac/Dc) - gitár
Freddie Smith - dob
Ian Campbell - basszusgitár
John Proud (Ac/Dc '74 november) - dob
Howard Casey – szaxofon

Kiadó:
Warner Music Group, Parlophone, Albert
Honlap:
en.wikipedia.org
discogs.com
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Marcus Hook Roll!

kép

Elhunyt Malcolm Young (1953-2017)

2017-11-19 00:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia