×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Nocrul - Khorne (2017) 

Megjelent: 2017. december 27. szerda 00:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Jó sokáig nem lehetett hallani Khrul-ról, aki a honi black-death underground számos formációjában megfordult - pl. Kill With Hate, Siculicidium, de több saját projectet is életre hívott, melyek egy részéről mi is írtunk annak idején. Legyen szó olyanokról, mint az Avar, a Bardo, a Funebre, vagy a Shadowthrone, biztos, hogy black metal közeli zajongást, vagy éppen elmúlás hangulatú bánatmetalt kap az érdeklődő, de nagyon is nem vicc a dolog, mert a lemezek többsége elég sajátos zenét rejt. Természetesen nem árt, ha a hallgató alapból kedveli az efféle stílusokat, igazából az öt évvel ezelőtt útjára indított csapat debütlemeze sem lóg ki ebből a sorból...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az alkotóhoz köthető zenekarokkal kapcsolatos infók bedobálása utána nézzük, mit kínál jelen korong. Maga a lemezanyag nem teljesen új, tavaly már kijött digitális formában, idén a Neverheard adta ki kazettán, de a szintén Khrul-hoz köthető Skullthrone demójával együtt CD-n is megjelent. A kiindulási alap egyértelműen a nordikus black metal, de egy sajátos ízzel tálalva, aki ismeri a fentebb hivatkozott Funebre vagy, Shadowthrone anyagokat, valószínűleg tudja, mire gondolok. Ez a dalcsokor azonban jóval kimunkáltabbnak, mi több, muzikálisabbnak tűnik, még úgy is, hogy Khrul felelt minden hangszerért és a régi harcostárs, Noctis énekelte fel az anyagot. Felületes hallgatással persze el lehet intézni, "tucat black metalos sátánozás, oszt' jóvan"... De ez elég távol áll az igazságtól.

Metsző riffek, károgás, szélvész tempók természetesen akadnak. Meg a fagyos témák közé ágyazott, sötéten kavargó melódiák és egyfajta szofisztikált megközelítés is, a Funebre koronggal ellentétben erre tudnám igazából mondani, hogy filozifokus black metal. Van egyfajta merengős jellege az egésznek, amit csak erősít, hogy a folyamatos száguldás helyett valami pokolian lüktető középtempó uralkodik el a nótákon, itt-ott lebegős, akusztikus előadással tarkítva, a Kill Maim Burn csapongása pedig totális hidegrázás, számomra ez viszi a prímet. A Hail to the Songs of Lugburz főhajtás a Summoning legendás debütlemeze előtt, amit én ugyan nem kedvelek annyira, de sokaknak meg az az "opus magnum" az osztrákok munkásságából. A produkció végső megítélése szempontjából fontos tény, hogy rendkívül combosan dörren meg az anyag, a koncepció pedig a várthoz képest máshonnan eredeztethető: Khorne a vér, a háború, a gyilkolás káoszistene, a Warhammer világban, a szövegek is ebből táplálkoznak.

Ezzel a nyolc dallal is bőven elégedett lennék, de így utólag azt mondom, hiba lett volna kihagyni a ziccert, hogy a Skullthrone III címmel ellátott anyagát nem juttatják el az érdeklődők újabb köréhez. Az ugyan fent van már egy ideje a bandcamp oldalon, de így talán olyanokhoz is eljut, akik még nem hallottak erről a csapatról. Ha minden igaz, ezt Khrul még Londonban rögzítette lengyel és brit zenésztársakkal (Khrul ének, R gitár, V gitár, Nebulla basszusgitár, Anaal dob), jóval nyersebb hangzással bír a Nocrul világához képest, a vehemens tételek irgalmat nem ismerve gázolnák át a hallgatón. Trve hívőknek valószínűleg ez inkább lesz megelégedésére, nekem az előzőek után nem ad annyit, hogy rendszeresen végighallgassam. Azt azért sajnálom, hogy a csomagolás meglehetősen puritán lett, a négy oldalas bookletben csupán a dalcímek és a legfontosabb infók vannak benne, szerintem nem csak én vettem volna jó néven, ha a szövegek is elolvashatók.

Ha minden igaz, időközben már elkészült az új Nocrul lemez is, de Khrul egy vadiúj Funebre dalt is összerakott időközben, talán annak is lesz folytatása. Ez a súlyos atmoszférával bíró korong azonban így is elismerésre méltó, aki támogatja a honi csapatokat, ne legyen rest egy példányt beszerezni, megéri.


Track lista:

Nocrul - Khorne:
1. Blood and Skulls
2. Khornate Daemons
3. Realm of Brass and Blood
4. Greater Feats of Carnage
5. Glorious Screams of Rage
6. Cult of Khorne
7. Kill Maim Burn
8. Hail to the Songs of Lugburz (Summoning cover)

Skullthrone - III
1. I
2. II
3. III
4. IV
5. V
6. VI
7. VII

Kiadó:
Neverheard
Honlap:
facebook.com/khrulmusic
khrul.bandcamp.com
facebook.com/skullthroneband
skullthrone.bandcamp.com
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Nocrul - Khorne (2016, info)

2016-10-29 00:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia