×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 59. 

Megjelent: január 09. kedd 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

Az 1973-as Hétfő című dupla lemez kiválóan sikerült, az album 23 dala általában remek színvonalú. (A huszonnegyedik, az Epilógus, a lemezen elhangzó dalok jellemző részleteiből alkotott zárótétel.) A zenekar azonban kreativitásának csúcsán volt, Latzin Norbert és Demjén Ferenc szerencsére nem volt híján új daloknak, a Bergendy együttes pedig nem volt híján a teremtő fantáziának, hogy a számokat meghangszerelje és profi módon el(ő)adja...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az 1974-es év első kislemezének A-oldalán a zenekar talán legnagyobb slágere, a Demjén Ferenc által írt Sajtból van a hold kapott helyet. A negyedelős alapot egy dobgép ketyegése adja meg, erre dobol rá Debreczeni Csaba. Jönnek a szaxofonok és a trombita, majd Oroszlán elképesztően nyers gitárhangja. Ezt a hangzást a Gibson ES335-ös gitárjából varázsolja elő torzítóval, a hangszínt úgy keverve ki, hogy jól hallható legyen, hogy egy félig üreges testű gitár szól. (Hallgassuk csak meg a Hétfő című albumon a Megszólal a nagyharang című számot...)

Határozottan szól Demjén Jazz Bass-e, ami mögött nyugodtan sziporkázhat Latzin Hammondja. Demjén kiválóan adja elő a fanyar szöveget, amelynek igazi mondanivalója a vidám hangulatú zene mellett talán rejtve marad: bármi is történik velünk, mindig őrizzük meg gyermeki énünket, és higgyük el nyugodtan, hogy a hold sajtból van. Igaza van Demjénnek, másképp tényleg nem működik, talán ennek ad nyomatékot a játékos fúvós-felvezetés után következő, rockos rész, amit természetesen egy kis riffel Oroszlán gitárja ural (2'52" - 3'07"), de a fúvósok és a szintetizátor is megtámogatja őt. A Moog Sythesizer egyébként a bridge-ben és a refrénekben is fontos szerephez jut, Latzin ezen a kislemezen kísérletezik vele első ízben, de a legfontosabb megmozdulása a 3'07" - 3'14" közötti - mondjuk így - klasszicizáló szakaszban van. A szám a fülbemászó, egyszerű refrén (címsor) ismétlésével úszik el, mindenképp arra inspirálva minket, hogy fordítsuk meg a lemezt...

A Gyújts tüzet a lelkemben című dal Latzin Norbert és Demjén Ferenc közös száma, s egyben az egyik legjobb dal, amit a Bergendy valaha lemezre vett. Az alapban ismét ketyeg a dobgép, a dobszólam ezen a felvételen is erre rétegződik. Demjén basszusgitárja és Oroszlán gitárja (a baloldalon) közösen játsszák az alaptémát, a gitár a fúvósok zseniális főtémáját slide-csővel követi. A verzékben Latzin Hammond témája idegesen játszik a fúvósokkal, de a refrénre lehiggad, csak finom "szőnyeggel" teszi teltebbé a zenét. Demjén éneke rendkívül hiteles és kifejező, a vers a magányról szól, a reményről, hogy jön valaki és meggyújtja azt a tüzet...

A zenekar aztán a bridge-ben türelmetlenné válik, hasít a Bergendy-vokál, Oroszlán zaklatott, enyhén funkys hangulatra vált. A szólót Latzin az orgonán és a szintetizátoron játssza együtt, az orgona középen, a szintetizátor jobb oldalt szól. Hatásos, amikor a szóló "kifutásában" Debreczeni húzós "kettő-négyre" vált, visszatér a fúvós-riff, Latzin imprózik egy nagyot az orgonán, s mindezt betakarja a szintetizátor hangja.

A refrén szenvedélyes, Demjén előadása zavarba ejtően nagyszerű, az egész dal, ahogy van egy mestermunka. Ez a szám (a Hétfő című dupla nagylemezzel együtt) kíméletlen pontossággal megmutatja nekünk, hogy milyen volt, micsoda értékeket hordozott a popzene teljes pompájában, virágkorában, a hetvenes évek soha vissza nem térő, szikrázó első felében.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SP 70112, 1974
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
demjenferenc.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia