×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde 

Megjelent: január 11. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva - nagyon okos húzásnak mondanám, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Ahogy ti zenéltek

Ebben az évben már javában tombolt az Első Emelet láz, de mozgolódott még néhány új hullámos zenekar is. A Bikini is elindult a siker útján. Emlékszem a Lágymányosi Közösségi Házban volt minden hónapban a Bikini klub. Általában harminc ember előtt, ami akkor még elég szegényesnek tűnt. Aztán valahogy mégis beindult a zenekar. Ehhez kellett, hogy a többi rockbanda kifújjon és beinduljon a megfelelő média támogatás.

Az első igazi segítséget a Poptarisznya adta, ahol az Edda, a Kft, Lgt és Demjén társaságában, naponta többször is lejátszották a dalaikat. Így történhetett, hogy kialakult egy mesterségesen kiemelt kör, szinte csak őket lehetett hallani 2015-ig, tehát 30 éven keresztül. Ezt az óriási előnyt kihasználva, ezek a zenekarok a mai napig telt házas koncerteket tartanak.

Csak azt szeretném mondani...

Ma már tudjuk, hogy ezek a "valamit" támogató nagy koncertek - akármennyi pénzt gyűjtöttek össze, akármilyen célokra - sosem hoztak jó eredményt. Mindent a politika irányít, még a zenészeket is. Tudjuk, hogy a segély szállítmányok nagy részét a helyi "vállalkozók" lenyúlták, és iszonyatos nagy tőkét kovácsoltak belőle önmaguknak. Az éhezők pedig éhen haltak, vagy éhbérért dolgoznak rabszolgaként. A világot nem lehet megváltoztatni. Ezekkel az adományokkal pedig nem a szegény országok háláját vívtuk ki - hiszen teljesen más kultúra, teljesen más életfelfogás -, hanem kedvet hoztunk ahhoz, hogy ide jöjjenek.

Azt hittük, hogy ha ide jönnek Afrikából a szegények, akkor legalább kiiktatjuk a maffiózókat, de az utaztatással is csak azok gazdagodtak, akik pedig ide jöttek, pusztán érdekből vannak itt. Ezeknek az embereknek eszükbe sem jut, hogy beilleszkedjenek, ők már megszokták, hogy jár nekik minden, ezért van az, hogy a hála helyett úgy érzik, hogy mi vagyunk ő értük...

Így 30 év távlatából, ezek után csak azt lehet gondolni, hogy akármilyen szép is volt a szándék, csak kieresztettük a gonosz szellemet a palackból és magunkra eresztettük, ez az egész segítséges játék az úri gyerekek játéka, és az ő elcseszett gondolatuk volt...

1985. július 13-án rendezték meg minden idők legmonumentálisabb segélykoncertjét, a Live Aid-et: Londonban és Philadelphiában egy időben léptek színpadra a rock legnagyobbjai, a bevételt a szervezők az afrikai éhezők megsegítésére ajánlották fel, a koncertet a helyszínen mintegy 200 ezer, világszerte, a tévéképernyők előtt majdnem kétmilliárd néző figyelte az eseményt.

Az Élő segély Afrikáért egy kétnapos könnyűzenei koncert volt Budapesten 1985-ben, mintegy 200 zenész közreműködésével. A Bob Geldof szervezte Live Aid koncert mintájára, Magyarországon is óriáskoncertet rendeztek a hazai rock és popzene legjelentősebb alakjainak szereplésével. Az esemény két napon zajlott: 1985. december 26-án a rock, 28-án a popzene képviselői léptek fel a Budapest Sportcsarnokban. A rock-nap zenész szervezője Presser Gábor, a pop-napé Sztevanovity Zorán volt. (Wikipédia)

Módos Péter: Televíziónkban már többször is esett szó róla, most a Pulzus műsorában is egy nemzetközi méretű összefogás magyar vonatkozásáról tudósítunk, nevezetesen az afrikai éhezőknek a megsegítését célzó több, mint 20 zenekar, és egy sereg előadóművész december 26-i és 28-i hangversenyének előkészületeiről. Üzlet, vagy segítség?

Pataki Attila: Nagyon fontos, hogy a szakmából mindenki egyöntetűen vállalta a dolgot, nekem szerintem ez a lényeg az egészben.

Módos Péter: Kik lépnek még fel ezen a koncerten?

Bencsik Sándor: Hát, ahogy elnézem: Edda, Omega, P. Box, Skorpió...

Módos Péter: Somló Tamás, Locomotiv GT.

Somló Tamás: Ha ebből a kevésből tudunk adni, ami van, akkor ez egy szép szerény eredmény.

Módos Péter: Hiszel ebben?

Somló Tamás: Remélem, hogy oda jut, ahova kell.

Módos Péter: Demjén Ferenc, Rózsi, a V'Moto-rock együttes oszlopos tagja.

Demjén Ferenc: Az egészben az a különlegesség, hogy csak három számot játszik minden együttes, de gondolom ezt a hármat jól ki kell választani, hogy ez a rövid műsor is elég legyen annak a pár ezer embernek, aki csak a mi kedvünkért, illetve az itt levők kedvéért jön el.

Módos Péter: Benkő Lászlótól kérdezném, már csak azért is, mert ilyen nagy tisztséged van, mint főtitkár, van-e valamilyen konkrét elképzelésetek arra, hogy milyen formában juttatjátok el ezt a segítséget a rászorulóknak?

Benkő László: Hát egyrészt van, mert azt hiszem, hogy arra törekszünk, hogy végig kísérjük a pénz útját, és a másik, ami ehhez kapcsolódik, hogy erre az alkalomra egy lemez is megjelent, vagy majd megjelenik, amin javarészt rajta vannak a résztvevők. Harmadik, amit még hozzáfűznék, hogy örülök, hogy ezzel az akcióval másoknak is adtunk ötletet, hogy hogy lehet a rászorulóknak pénzt adni, és azon leszünk, az egész akció során, hogy rajta legyen a szemünk, erre nyilván segítséget is fogunk kapni.

Módos Péter: Kik a társszervek, a segítők ebben a dologban?

Benkő László: Hát első sorban a Vöröskeresztet mondanám ebben az esetben, és ne is részletezzük, mert ez nem érdekes annyira, az a fontos, hogy eljusson oda az a pénz, amit mi felajánlottunk, és ez azért nem kis összeg.

Módos Péter: Viszontlátásra, kösz, szevasztok.


Első Emelet - Édes évek
Makrai Pál - Etán gondolatai
Test Department Confusion
Beszélgetés a Live Aidről
Satöbbi - Elhagyott az a...
Bontovics Kati - Consequenses
R-Go, Dolly Roll, Neoton - Segít a dal
Játék
Bikini - Ahogy ti zenéltek
Billy Cobham koncertrészlet
Koncz Zsuzsa lemezfelvétel - Ne hagyj engem

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia