×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976) 

Megjelent: február 08. csütörtök 12:05
Szerző: Drpeter
    Rockmúzeum 

Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott előzenekarként a Piramis, sokszor nagyobb siket aratva, mint a brit slágeregyüttes.

Ennek a turnénak az egyik koncertjét rögzítette a Magyar Televízió stábja, s amikor 1976-ban az anyag adásba került, a zenekar körül - amely egyébként addigra már többször is körbekoncertezte az országot - kitört az őrület, útjára indult a mai napig emlegetett, s akkoriban sokat - leginkább félre - elemzett Piramis-jelenség...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A Magyar Ifjúság is tudósított a turnézáró koncertjéről, érdekesség, hogy a két beszámoló szerző - ez ritkaságnak számított - egyike Hobo volt. Érdekes a Szörényi Levente első szólólemezén - Utazás '73 - hallható Életrajz című dalból vett idézet ("Látom, ma már látom én, bár kissé homályosan"), ezen kívül említésre kerül a Megbuktál című dal, amelyet sosem rögzítettek lemezre. - Dragojlovics Péter

Mud - Piramis - koncert, Wroclaw

Kétszáz kilométeres autóstop után, öt fokos hidegből zuhantunk be a wroclawi Hala Ludowa forró atmoszférájába, ahol hatezer ember kórusa és tizenkétezer láb ütemes dobogása vibráló feszültséget adott a Mud - Piramis koncert előtt ennek a rég várt estének, a még Hitler parancsára épített hatalmas kupolacsarnokban, amely a történelem és az emberek akaratából a zene templomává változott, falán lengyel címerrel.

Nyolc nagy sikerű koncert után érkezett Wroclawba a Mud nevű angol slágergroup és a magyar rockzenét képviselő Piramis. A két együttes tagjai kitűnően megértették egymást az egyhetes turné alatt. A Piramis az angolok háromszor akkora teljesítményű szerelésén játszott. Viszonzásképpen a magyarok angol kollégákat "támogatták" a technikai munkában.

Fél órával a kezdés előtt: - füttykoncert, lábdobogás, és hangorkán... csukott szemű reflektorok, durmoló erősítők... csend - majd valami robban, hasít, szétráz (tömör, vad hangorkán) - néhány másodperc - már látom én (bár kissé homályosan): gitárok, orgona, dob, s magyar fül számára ismerős szavak: "Nálam megbuktál".

Tarka fényözön, s hatezer lengyel szempár siklik Som Lajosra, amikor ujjaival "V" jelet formálva a lengyel címer adózva a lengyel történelemnek, a közönség pedig megérezve a szándékot, eget verő hangorkánnal kergette bele a vad tempójú rockba a Piramis-fiúkat. Som hajlékony, Raffaello-stílusú figurája teljesen összefonódott a gitárral és követte a ritmust, majd ellenpontozva keményen mozgott, hajlongott a dobos előtt, talpával szinte nem is érintve a padlót, kis áttetsző indián ingében időnként el-eltáncolt a dob mellől, ahonnan Köves kérlelhetetlen szigorú tempói sodorták előre a bandát, ebbe a vad és szomorú zenébe.

A közönség még ki sem tapsolhatta magát, amikor Závodi előugrott szólógitárjával, és belekezdett egy rock and rollba. A második unisono után a hangfalak mögül berontott Révész Sándor, az ex-Generál énekes, hogy furcsa, érces hangjával gyorsítsa a zenét. Néhány szám után mi ketten magyarok örömmel nyugtázhattuk, hogy a slágerzenére betódult lengyel ifjúságnak tetszik a mi fiatal, kemény zenét játszó együttesünk. Az csak nekünk tűnhetett fel, hogy ebben a kitűnő, sok fantáziát magában rejtő zenéhez még nem sikerült az együttesnek ugyanilyen értékű szövegeket találni.

Amikor Závodi megbőgette a szólógitárt, a fényszórók őt vették célba és a sistergő elektronikus zene kellően ösztönözve Köves lábgépétől, néhány ismétléssel felvázolta előttünk a kissé bizarr című Fénylő piramisok árnyékában témáját. Most aztán előkerült a villanygitárok teljes fegyvertára hátborzongató hangokkal apró dallambontásokig, kétgitáros szintetizátoros unisonokig, Som briliáns duplagitáros basszusszólójáig, amit torzító és hápogó segítségével általunk teljesen ismeretlen hangzásokkal színesített.

A közönség elismerő tapsa és az újrázást követelő kórusa ellenére Révész és Gallai belekezdtek a következő dalba. Lágyan szárnyaló hangjuk megnyugtatta a közönséget. "Szállj fel magasra, hódítsd meg most a kék eget - énekelték Gallai Péter versét. Tiszta, nyugodt énekük a vad ritmusoktól felhevült közönséget egy más hangulatba transzponálta át, melybe lassan beleolvadt a kényszerű búcsú íze is. Tizenkét ezer tenyér csattogására emlékezve nyugodtan leírhatjuk a rockzene (nekünk ez külön öröm), a magyar rockzene tovább hódít.

Dalia László - Földes László
Magyar Ifjúság, 1976. január


rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Koncertek 2018. június 24. és 2018. július 10. között: