×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda Művek - a tervezett 3. album (1983) 

Megjelent: február 09. péntek 12:05
Szerző: szimpatic
    Rockmúzeum 

Az Edda Művek az első és második lemezzel óriási sikert ért el. Nem is volt kérdés, hogy 1982-'83 táján megkapják újra a lehetőséget. Bár a zenekarban a repedések jelei már kezdtek megmutatkozni, tagcserék is voltak, de készültek is a dalok. Annak rendje és módja szerint beadták az általuk tervezett harmadik lemez dalait, a sokat átkozott lemezgyár majdnem mindent vissza is dobott. Ezért eredetileg a tartalékban maradt dalokból készült a "roncstelepes" harmadik lemez. És a zenekar nem sokkal ezután feloszlott... - Főnix írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az eredetileg tervezett harmadik lemez rekonstruálásában segítségünkre van az 1988-ban megjelent Pataky-Slamovits album. Igaz ekkor Talfi, Tüsi és Zsöci már nem játszottak ezen az albumon, hanem az Edda akkori tagjai - Gömöri Zsolt, Pethő Gábor és Donászy Tibor - szerepeltek.

Sajnos az 1988-as változat nem szól szépen, mert túl steril és éles. Valahogy ez a megszólalás tetten érhető más akkoriban megjelent albumokon is az Eddánál és más zenekaroknál is. A dalok felidézésekor egymás mellé teszem a korabeli - többségében '82-es - és az '88-as változatot is.

01. Engedjetek - Ez az a dal, amely a Bakancsos Edda idejében minden lemezről lemaradt. Pedig a koncertek egyik sikeres darabja volt. Valószínűleg a szöveg csípte a cenzorok szemét. 1982-es változat - 1988-as változat

02. Vadkutya - A Vadkutya már a '80-as műsorban is szerepelt, játszották '81-ben is, de nem találtam belőle későbbi felvételt. Én az úgynevezett progresszív rock stílusú Edda dalok előfutárának érzem. Gyors tempójú, kicsit eszeveszetten rohanós dal, amit én nem igazán szeretek. Érdekes Slamó gondolat világában ez a rohanás, menekülés később is megvolt, például az 1985-ös lemezén az Én már csak menekülök. - 1980-as változat - 1988-as változat

03. Jár a füstben a halál - Egy dal a kábítószerek ellen. Eredetileg hosszú introval játszották, majd az intro elmaradt, kihúztak egy versszakot is, és így Adj hát inni lett a címe. Egy összeszedett, jó tempójú dal. Mindenképpen lemezre érett volt. 1982-es változat - 1983-as változat (Adj hát inni) - 1988-as változat

04. Vörös tigris - Ebben a dalban eredetileg nem volt billentyű, 1980-ban sem. Nem maradhatott ki a műsorból a bakancsos Edda idejében, pedig szerintem nem egy remekmű. Teker benne Slamó rendesen, de mégsem szeretem igazán. Végül is 1982-ben megjelent egy lemezen, mint ahogy a 12. pontnál írok majd róla. 1982-es változat - 1988-as változat

05. Elektromos szemek - Szerintem az 1983-as változatban eljátszva, ez lehetett volna a lemez csúcspontja. De a dalszöveg nyilván nagyon zavarta az akkori hatalmat. Sajnos 1988-ban teljesen áthangszerelték - egyedül azon az albumon -, és az új változat koránt sem olyan ütős. Gitárszóló (1983) - 1983-as változat - 1988-as változat

06. Ivódal - A lemez mélypontja szerintem. Zenei és szövegi értelemben egyaránt. 1982-es változat - 1988-as változat.

07. Királyok és szolgák - Az új Edda irányvonal, az úgynevezett progresszív rock egyik darabja, de ez a dal még tetszik is. Nem a fékevesztett esztelen rohanás, hanem dallamosság is van benne. 1982-es változat - 1988-as változat.

08. Fekete élmény - Az egyedüli dal, ami átment a cenzúrán és megjelenhetett a 3. lemezen. Megmutatok egy 1982-es változatot, amelyhez képest a lemezre kicsit gyorsabb tempóban került fel a dal, kicsit módosított szöveggel. 1982-es változat - 1983-as változat.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a fekete élmény helyett - lévén megjelent '83-ban - az 1988-as albumra az instrumentális Maybe került, és nekem nagyon tetszik. Nagyjából így nézett volna ki az Edda 3. lemeze, ha az eredeti formában jelent volna meg.

09. Én vagyok, üvölt a rock - Erről már korábban írtam. Nem tudom ezt tervezték-e valaha lemezre. Örülök, hogy nem jutott eszükbe 1988-ban sem feltenni. 1982-es változat - Nem jelent meg nagylemezen.

10. Popmajális (1982. május 29. - Micsoda komédiaEngedjetek - Vörös tigris) - Érdekességként megmutatnám az 1982-es Popmajális című nagylemez Eddás részének kibővített változatát. Ez annyival bővebb a megjelent anyaghoz képest, hogy hallható benne az Engedjetek is.

Sokan az Edda ténylegesen megjelent 3. lemezét a Bakancsos korszak leggyengébb lemezének tartják, pedig vannak rajta jó dalok, igaz néhány töltelék is. Szerintem ugyanez igaz az általam most bemutatott tervezett harmadik lemezre is. Én ebből az anyagból az Engedjeteket, a Jár a füstben a halált, az Elektromos szemeket, a Királyok és szolgákat és a Fekete élményt érzem lemezre valónak és az Edda nevéhez méltónak.

A ténylegesen megjelent lemezről, ha ezekhez hozzávesszük az Oh azok az éjszakák, Érzés, Rossz állapot és a Játék véget ért című dalokat, akkor így együtt egy igazán jó lemez születhetett volna, amely színvonalában elérte volna az első és második lemezeket. A történet azonban másként alakult.Közreműködnek:

Pataky Attila – ének
Slamovits István – gitár, ének

A régi felvételeken (1980, 1982, 1983):
Barta Alfonz (kivéve a 3. dal 1983-as változata, ahol Gay Tamás játszott) – billentyűsök
Fortuna László (kivéve 2. dal 1980-as változata, ahol Csapó György játszott) – dobok
Zselencz László (kivéve a 6., 8. dalokban és 10. Popmajálison, ahol Róna György játszott) – basszusgitár
Kegye János (3. dal 1983-as változata) - szaxofon

Pataky - Slamo lemezen (1988)
Gömöri Zsolt – billentyűsök
Pethő Gábor – basszusgitár
Donászy Tibor – dobok

Írta Főnix!

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:

Klipmánia