×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Nemere - Vérmező (2017) 

Megjelent: április 16. hétfő 12:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Van az úgy, amikor az ember nem vár semmi különöset, bóklászik a neten, aztán egyszer csak szembejön vele egy döbbenetesen kifejező erejű grafika - ami picivel később még a Hang-Súly szavazáson is jelölést kapott, nem véletlenül, amúgy az Anvil Kvlt szakértelmét dicséri -, aminek a hatására rákeres a zenekarra, belehallgat, majd azon gondolkozik, hogy a francba kerülték el egymást idáig? Pontosan így zajlott le az első találkozásom a szóban forgó zempléni brigáddal pár hónappal ezelőtt, és nem túlzok azzal, amikor azt állítom, hogy új hazai kedvencet avattam...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A szélesebb közönség számára minden bizonnyal ismeretlen csapat útja - jó magyar módra - nem mentes a kanyaroktól és kényszerű szünetektől: anno 2007-ben alakultak, két demót követően jegelték magukat pár évre, aztán tavaly eljutottak odáig, hogy a borító szerint 2012-ben rögzített anyagot végre sikerült megjelentetni. Hozzáteszem, szerencsére, hiszen nagy kár lett volna ezt fiókban porosodni hagyni, ez a kilenc nótás black metal anyag ugyanis döbbenetesen erős bemutatkozás, annak fényében is, hogy a hazai színtér termelt már ki pár, nemzetközi összehasonlításban is helyt álló korongot.

Tudom, szélesebb körben tartja magát az "itthon nincsenek nemzetközi szintű zenekarok" gondolat, de én nem osztom e véleményt. Főként azért, mert szerintem meg vannak, de természetesen nem árt az egyes produkciókat helyükön kezelni. Ezek a srácok láthatóan képesek önmagukat pozicionálni, underground ugyan a szint, na és akkor mi van? Rengeteg ott a jó csapat, elég csak megkapargatni a felszínt, mert senki nem fogja eléd tenni, legfeljebb valami ismerős ajánlása vezethet nyomra. Ez pedig bátran ajánlható nívós munka, ahol a külcsín és a belbecs nagyon is átgondolt koncepció nyomán öltött testet (akár a kiadó egy másik tavalyi kiadványa, a Bloodrainbow lemeze esetében).

Nem mondom, elsőre picit deja vu érzésem volt, mint ha az Ahriman Ködkín ösvény című örökbecsű alkotása elevenedne meg egy nyersebb formában, kevesebb népi hangszerrel, de aztán tovaillant eme illúzió. A két zenekar egészen más világ, noha mindkettő a hagyományos (norvég) black metal felől eredeztethető, és mindketten a magyar mondavilágból merítenek inspirációt, ez a csapat mai napig nyersebb felfogásban alkot.

Nem megfeledkezve természetesen arról, hogy a pőre csapkodás önmagában elég kevés lenne a fekete üdvösséghez, és igazából itt mutatkozik meg a srácok zsenije: döbbenetesen jó érzékkel nyúlnak a tempóváltásokhoz, ráadásul úgy, hogy nem szenved csorbát a dinamizmus és nem esnek szét a dalok. Amelyek persze nem mentesek a nordikusan fagyos hangvételű harmóniáktól sem, de az vesse ezért rájuk az első követ, aki ellensége ezeknek.

A múlt kapuján dörömbölve nyerünk bebocsátást a Harci daloktól hangos Pokoli pusztákra, közben máris nyugtázhatja az ember, hogy az ősi magyar mondák, eleink hiedelme és mindennapjai szolgáltatják a témát a szövegekhez. Mindezt kínzó giccsesség nélkül, bár én úgy vagyok vele, ha a zene tetszik, akkor nálam a szöveg másodlagos, fordítva viszont nem működik. A katonás dobpergéssel induló, majd hihetetlen energiákat felszabadító Harci dal is mi nóta már?

Tényleg megvettek vele kilóra, pedig a visszafogottabb Vízió, vagy a picit melodikusabb hangvételű Utolsó utam szintén remek szerzemények, de igazából egyben hallgatva nyújt igazi élményt a korong, amibe még pici rock'n'roll attitűd is belefér itt-ott. A hangzás elég zúzós és tömény (a lábdob- és bőgő-sound kifejezetten brutál), egyáltalán nem nevezhető cizelláltnak, mégis nagyon "egyben van" a sajátos hangulatot árasztó végeredmény, amiért jó újra és újra lejátszóba tenni.

Talán nem a legeredetibb oldalról közelítenek a srácok a dologhoz, de vitán felül áll, hogy hangulatos alkotás és professzionális kivitelezéssel bír minden szempontból. Tavaly ősszel megjelent digitálisan, illetve kazetta formátumban, idén februárban pedig CD-n is, ötszáz példányra limitálva, amelyből az első száz darab digipack kivitelezésű. Innentől tényleg az érdeklődőn múlik a dolog, de aki támogatja a honi undergroundot csapjon le egy példányra, ha még nem tette. Hail Nemere!Track lista:

1. A múlt kapuja
2. Harci dal
3. Pokoli puszták
4. Vízió
5. Végső csatánk veszni látszik
6. Az éjszaka holdja alatt
7. Vérmező
8. Hamvak
9. Utolsó utam

Közreműködő zenészek:

V.ZS. - ének
V.T. - gitár
V.Á. - basszusgitár
G.J. - dob

Kiadó:
Neverheard Distro
Honlap:
facebook.com/nemereband
nemere.bandcamp.com
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia