×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Illés együttes - Goodbye London (2018) 

Megjelent: április 20. péntek 12:05
Szerző: MajnikLaci
    Lemezismertetők 

Az Illés zenekar régi és újabb rajongói igazán felemelő örömhírt kaptak a közelmúltban. A Moiras kiadó, a Radics Béla Emléktársasággal karöltve rekonstruálta és szélesebb közönség elé tárta az Illés 1970-re tervezett nagylemezét, amely végül a jól ismert "londoni incidens" nyomán bekövetkezett letiltás miatt nem kerülhetett a boltokba.

Az album gerincét Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok című filmjének dalai képezték volna, az eredeti elképzelések arról szóltak, hogy a moziban kizárólag az Illés együttes szerepel majd. A zenekart azonban 1970 tavaszán, az angliai "fecsegés" ürügyén száműzték Budapestről, csak vidéki koncerteket bonyolíthattak, így ők lettek "a vidék legjobb zenekara". Dalaikat nem játszotta a rádió, szó sem eshetett új Illés nagylemezről. Koncz Zsuzsával közösen rögzített lemezük, a Szerelem megjelenhetett ugyan, de dalainak többsége a rádió által nem kapott szélesebb nyilvánosságot, jóllehet, ez szerepet játszhatott abban, hogy ez lett az énekesnő első aranylemeze...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Pedig a Hungaroton már az új Illés album gyári számát is meghatározta, ami az LPX 17410 lett volna. Illetve lett is, csak egy évvel később, mivel ezzel a gyári számmal jelent meg 1971-ben a Human Rights... Sokatmondó, hogy Koncz Zsuzsa lemezének száma LPX 17407, amiből az következik, hogy az Illés nagylemeznek nem sokkal Zsuzsa albuma után, 1970 nyarán, a Szép lányok ne sírjatok című filmmel egy időben kellett volna megjelennie, minden bizonnyal citromsárga Qualiton címkével a közepén. Hogy a nagylemez a film címét viselte volna-e, nem tisztázott, az albumot most, 2018 áprilisában Goodbye London címmel tarthatjuk a kezünkben.

Az A-oldal első dala a Júliára várunk. A tervezett nagylemez nyitódala is ez lett volna, követve a film cselekményét. Levente éneklése frenetikus, az Illés együttes a legjobb formáját hozza. Feszes a ritmusszekció, Illés Lajos Hammond-játéka rendkívül ötletes. (Nagy valószínűséggel ekkor használta először lemezfelvételen a Rottenbiller utcai Hammond-orgonát.)

Az Elvonult a vihar története kalandos, a szövegben Bródy János attól fél, hogy a "zúgó vihar visszajöhet még", s mivel ez egy félreérthetetlen utalás 1956-ra, az "illetékes elvtársak" elmeszelték a számot. Az Illés a dalt rögzítette, de "présüzembe" nem kerülhetett. A letiltás feloldása után felmerült, hogy felkerül a Human Rights-ra, de a dallal kapcsolatos ellenérzések nem lankadtak. A Human Rights album zeneanyaga így a még 1970-ben rögzített Approximáció című számmal lett gazdagabb, az Elvonult a vihar pedig az 1971-es Táncdalfesztiválon és az ennek kapcsán megjelent kislemezen találta meg helyét az Illés életműben - némileg megváltoztatott szöveggel.

Valószínűleg az Évek óta volt az első felvétel, ami az 1970-es nagylemezhez készült. Felettébb kellemes Illés Lajos szerzemény Levente 12-húros gitárjával, és viszonylag pontosan megmutatja, milyen alkotói stádiumban volt az Illés együttes a briliáns Illések és pofonok című nagylemez után. A dal könnyed, valódi zenei fejlődést nem sugall, de ez a benyomás 48 esztendő távlatából szerencsére tévesnek bizonyul...

Bródy János A lány és a csavargó című balladája e helyütt első változatában, mint "folk-beat" szám szerepel. A dal egy finomabb, a népies hatásokat jobban kidomborító verziója 1971-ben megjelent egy kislemezen, ez az első változat 1996-ig semmilyen formában nem volt elérhető, csak a filmben volt hallható.

Pásztory Zoltán A legjobb dobos a világon című produkciója is felkerült a lemezre, a Human Rights-on is hallható változatban, az A-oldalt viszont a Goodbye London első, 1970-es verziója zárja. A dalt Bródy 1970 márciusában, Londonból hazafelé írta, Levente nem sokkal később öntötte formába a muzsikát.

Energiától duzzadó rockot hallhatunk, bár az Add a kezed albumon hallható változat sokkal morcosabb és érdesebb. A felvétel körülbelül egy évig dobozban pihent, majd úgy döntöttek, hogy felveszik újra. Hallhatjuk, hogy az eredeti és az 1972 elején készített felvétel formailag teljesen megegyezik, a különbség csak annyi, hogy '72-ben az Illés lényegesen vehemensebb és dühösebb volt. Az ezen a lemezen hallható, első verzió hangzása puhább, Levente éneke igen vaskos, ám nyugodtabb, nem is beszélve a gitárok hangzásáról...

A B-oldal első dala Illés Lajos Élünk és meghalunk című monotónia gyakorlata, a lendület sodró, az Illés előadása nagymértékben kísérletező. Ez vezette be a Szép lányok ne sírjatok című filmet, melynek stáblistájáról Illés Lajos zeneszerző nevét sajnálatos módon lehagyták.

A Kéglidal először kislemezen jelent meg, majd a Goodbye London című dal letiltása miatt felkerült a Human Rights B-oldalára. Ez a változat szerepel eme lemezen is, bár az 1970-ben kiadott kislemez verzió keverése eltér ettől, mert Szörényi Levente szólóénekére olyan effektet tettek, ami miatt úgy hangzik, mintha egy "fürdőszobában énekelne". Felmerül a kérdés: vajon ezt a kislemezen megjelent keverést digitalizálta-e valaha a Hungaroton, vagy sok más értékkel egyetemben, ez is az enyészeté lett?

A Levente szitárjátékával felcsendülő Approximáció a Human Rights zeneanyagából került át, csakúgy, mint az élőben Szabolcs által gyakran "kamu angollal" előadott Légy egy napra a kedvesem, amelynek egy kezdeti stádiumban lévő változatát már a londoni utazás előtt felvették.

A Ne sírjatok lányok Hey Joe-ra emlékeztető akkordmenete nagyon hatásos, Szörényi Levente talán legkáprázatosabb énekteljesítményét nyújtja a dalban, s ezzel együtt az Illés történetében. Bródy János néhány titokzatos sora is elhangzik e helyütt: "az építész nagy házat tervezett, s hogy miért lett rossz, azt ma sem érti meg".

Az albumot az A Kati jött zárja, pontosan ugyanúgy, mint az 1971-es Human Rights-ot. Mindent visz a maró riff, az Illés együttes a legjobb formájában zenél, képességeikkel kapcsolatban - minden ellenkező híresztelés ellenére - nem merülhetnek fel kérdések...

A Goodbye London című album nevezhető "hiánypótló" kiadványnak, de véleményem szerint sokkal több ettől. Számomra felemelő érzés volt kézbe venni egy "vadonatúj" Illés nagylemezt, megcsodálni a Szyksznian Wanda által tervezett, pazar kiállítású lemezborítót. Munkájának alapját egy 1973-as fotó jelenti, meghökkentő és leírhatatlan érzés észrevenni, ahogyan összecsúsznak az idősíkok, ahogyan 2018 áprilisa hirtelen a huszadik század hetvenes éveinek elejébe fordul...

Valószínűleg semmi jelentősége már az évszámoknak, a történet visszavonhatatlanul meseszerűvé lett. Azt gyanítom, hogy ez a mese csodálatosan szép volt, és ehhez a meséhez a Moiras (illetve Kept Alive Records) által kibocsátott "bakelit" lemeznek sikerül bennünket egy kicsit közelebb vinni úgy, hogy közben az Illés Zenekar életműve teljessé válik. Hála és köszönet érte.

Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...MajnikLaci írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Subsignal - La Muerta (2018)
A Subsignal a Sieges Even romjain indult 2007-ben, a németországi München-ben. Azóta jó pár albumot kiadtak, legutóbbit 2015-ben The Beacons of Somewhere Sometime címmel, amiről

Tovább...
Skindred - Big Tings (2018)
A Wales-i Newport-ban, 1998–ban alakult Skindred mindig fel van pörögve! A regga-punk-metálos formáció utoljára 2015-ben adott ki albumot Volume címmel, de most itt van a hetedik

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: