×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Led Zeppelin Session - különleges utazás a Zeppelinnel (2018) 

Megjelent: május 04. péntek 12:05
Szerző: Fiery
    Interjúk 

2018. június 01-én a Bakelit Multi Art Center színpadán különleges koncertnek lehetünk szem és fültanúi. Szakírók véleménye alapján, talán a világ egyik legjobb Led Zeppelin emlékzenekara ad koncertet, a Led Zeppelin Session.

Az eseménynek több oka is van, többek között John Henry "Bonzo" Bonham születésnapja, aki 1948. május 31-én látta meg a napvilágot, immáron 70 éve, valamint a Led Zeppelin '68-as alakulásának 50-dik évfordulója. Az eseményre több országos hírű dobos is meghívót kapott, így emelve az ünnepi hangulatot. Interjúnkban a Session dobosával, a koncert szervezőjével, Tatai Tamással beszélgetünk, legfőképpen a buliról...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Hol lesz a koncert?

Bakelit Multi Art Center, a Soroksári út és a Gubacsi út sarkán, a gyártelep közepében. Annak idején még a Cry Free zenekarral játszottunk itt nagyon nagy bulikat. Hihetetlenül komoly és igényes hely. Tulajdonképpen ez egy művész bázis, ahol a zene mellett megtalálható az irodalom, a zene, a tánc, és különféle kiállítások is. Itt mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást.

Mennyire bejáratott a hely?

Sajnálom, hogy még nem igazán került a köztudatba, hiszen, mint mondtam, nagyszerű helyszín, és a vezetőség hozzáállása is profi. A Bakelit tulajdonosával beszélgettem a múltkor - aki egyébként hobbi szinten dobol -, azt mondta, hogy nekik az a fontos, hogy minél többen megismerjék, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a művész bázisban.

Vannak itt rendszeresen koncertek is?

Egyenlőre havonta egy buli van, de ez egy multi-központ, ahol együtt van a fullos hang és fénytechnika. Ötszáz fős hangárterem, és van egy kisebb táncterem, ami szintén megfelel a koncert elvárásoknak is. Szóval itt minden adott egy szuper koncerthez.

Nem is gondolkodtatok más helyen?

Nem. Nekem egyértelmű volt a Bakelit Multi Art Center. Eszembe sem jutott máshova vinni a produkciót.

Honnan indultatok, és mióta létezik a csapat?

Mi veszprémi illetőségű zenekar vagyunk. 1992-től működtünk 2005-ig. Ekkor kiszállt az énekesünk, három évig próbálkoztunk ugyan, de nélküle nem volt teljes a kép. 2008-2017 között én a Cry Free (Deep Purple tribute band) együttesben doboltam. Az akkor már nem létező Session és a Cry Free fúziójából egy kényszerhelyzet szülte a Purple - Zeppelin Jam-et, amivel újra Zeppelinezhettünk.

A CF frontembere Scholtz Attila, aki méltó módon közelítette meg azt a gondolkodásmódot, amit mi a szerettünk volna. Purple - Zeppelin Jam csapatával 2012-2017 között adtunk számos koncerteket. Többek között itt, a Bakelitben is. 2017-ben megint egymásra találtunk az eredeti énekesünkkel és újra Led Zeppelineztünk, de most már sokkal érettebben, sokkal átgondoltabban és sokkal letisztultabban.

Miben változtatok még az évek alatt?

Amikor fellépünk, annak mindig megadjuk a módját, ezért ma már nem visszük túlzásba, évente legfeljebb három koncert, komoly helyen. Nem klubozunk többet.

Kérlek röviden mutasd be a zenekart!

A zenekar neve Led Zeppelin Session. Négy zenész barátommal alapítottuk a bandát 1992-ben. Ránk nem volt jellemző az állandó tagcsere, de sajnos átéltünk ezt-azt mi is. Ezek rövidebb-hosszabb időre térdre kényszerítették a zenekart. Most alapító tagként Dávid Roland ének, Nagy Gergő gitár és én maradtunk. Roland egy igazi egyéniség, kivételes hanggal, világszínvonalon énekel, és minden meg van benne, amit egy frontembernek hoznia kell. Igazán hitelesen adja elő ezeket a kultikus dalokat. Rolival volt, és most újból vele lett kerek a történet.

Gergő jelenleg Révész Sándor együttesének gitárosa, ő egy nagyszerű zenész, aki többféle húros hangszeren is játszik. Gergő egyébként az akusztikus zene szerelmese, de hitelesen játszik akár folk, pop, blues, vagy - a Led Zeppelin Session esetében - pszichedelikus-underground blues-t, pedig nem is okkultista sárkány... Ha-ha.

A basszusgitáros Kéri Kolos, aki fél éve érkezett közénk, és szintén elkötelezett Led Zeppelin fan. Kolos több hangszeren is játszik és oktat. Így, ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor Kolos akusztikus gitárt ragad, és játszunk egy Going To California-t. Továbbá, és nem utolsó sorban, aki az i re felteszi a pontot egy szintén kivételes zenész, billentyűs; Nagy Robi. Vele kiegészülve teljesen átfogó képet tudunk adni kedvenc zenekarunk munkásságáról.

Miből nyílt ki a buli ötlete?

Ez az év kivételes a Led Zeppelin életében a kerek évfordulók miatt. Úgy gondoltuk, hogy ezt nekünk illik "megkoncertezni". A koncepció az volt, hogy hívjunk meg olyan magyar dobosokat, akik a '70-es években éltek fiatalként, és tudásuk alapján, van közük a rock zenéhez. Sokat nem kellet gondolkodnom.

Kézenfekvő volt Pálmai Zoli (P. Mobil, HBB, Beatrice, most B52) és Németh Gábor (Skorpió, SBB, Bikini, Dinamit), akik elvállalták. Zolihoz mentem egyeztetni a koncert részleteit, és már egy paksaméta Zeppelin kottával várt. Ki is választotta a három dalt, amit játszani fog, egy gyönyörű Zeppelin blues is köztük van. Nagyon sokat segít a háttérmunkában is. Igyekeztem másokat is elhívni ebből a korosztályból, de sajnos időpontütközések miatt nem ment a dolog. Megkerestem Schvéger Zolit is...

Őt honnan ismerheti a közönség?

Schvéger Zolit már egy ideje figyelem, ő jelenleg Demjén Rózsinál dobol, de régebben Somlónál, a Max-ben, vagy a Junkies zenekarban is megfordult. Hasonló dobokat használ, mint Bonzo. Elmondása szerint több zenész kollégája mondta neki, hogy van a játékában valami Bonzo-s. Megkerestem, furcsállotta is, hogy miért pont rá gondoltam, elmondta, hogy ez neki is hatalmas megtiszteltetés. Végülis szerencsére ő is ott lesz, nagyon jó dalokat választott!

Lesz még vendég?

Lesz még egy vendég dobos, aki ráadásul egy hölgy. Tiszai Vivien óriási Led Zeppelin fan. A vállára tetoválva Bonzo szimbólum, ő egy igazi rock and roll arc, Vivi akár a '70-es évekből is érkezhetett volna. Nagyon érdekes színfoltja lesz az estének, a jelenléte nagyon egyértelmű!

Mi lesz a te feladatod ennyi dobos között?

Az első részt végig dobolom, a második részben pedig a vendég dobosok játszanak, három dalonként váltják egymást, én pedig majd nézem őket.

Úgy tudom, hogy lesz itt még egy érdekesség…

Schvéger Zoli és - Német Gábor közbenjárásával - az esemény fényét tovább emeli a Ludwig Orange Vistalite Bonzo Zep Drumset, melyet erre az alkalomra szponzor hangszerként megkaptam a Music Mercant-tól. Ez számomra a legek-lege! Aki nem tudná, annak elárulom, hogy ez egy különleges narancssárga plexidob. (The Song Remains The Same címü filmben ilyen dobot használ Bonzo). E mellé, ha minden igaz, megkapom a Bonzo Paiste Giant Beat cintányérokat, ráadásul lesz egy 36-os gong is. Ez egy nem mindennapi Bonzo szett, ezért aztán, ezen az estén minden róla fog szólni. Mindenki ezen a szerelésen fog dobolni.

Igyekeztek az eredeti hangzást visszaadni?

Nem, azt adjuk, amit a Led Zeppelin zenéje megkíván, megenged. Érdekes zenészeket hívni, egy érdekes zenei közegbe, ez a legizgalmasabb. A Zeppelin nem csak a Black dogról szól, hanem nagyon komoly akusztikus, folk és jazz elem is találhatók benne. Szóval a dalokba bele kerül néhány saját hang is, de ettől lesz még érettebb és egyénibb a produkció.

A Zeppelin zenéje amúgy sem hétköznapi.

15 éves korom óta hallgatom a Led Zeppelint - 10 lemezről beszélünk -, de a mai napig hallok új dolgokat.

Elővételben is lehet jegyet venni a bulira, vagy csak a helyszínen, aznap?

Elővételben is lehet már jegyet venni, jó néhányan éltek is ezzel a lehetőséggel, ráadásul közel 30%-kal olcsóbb, mint a koncert napján.

Érzéssel, vagy technikával?

A legfontosabb, hogy a zenélés szívből jöjjön! Tavaly május 20-án volt egy koncertünk, erről készült egy olyan cikk, amit azóta is bekeretezve őrzök a falamon. Tudod, gyerekkorunk óta imádjuk a Led Zeppelint. Autodidakta módon kezdtük el tanulni, közben mindenki tanult zenélni, egy kicsit már máshogy kezdtünk ezekhez a dalokhoz hozzá nyúlni. Eltelt 20 év, közben rájöttünk, hogy a Led Zeppelint nem ütemvonalakban kell leírni. Játsszuk százszor, kétszázszor, és belehalsz a színpadon.

Megadjátok a módját!

Akkor játszunk, ha annak apropója van, és ez nagyon fontos. A koncert körülbelül 3 órás lesz. Nagyon nehéz volt a számunkra a legkedvesebb dalokat kiválasztani.

Saját dalokat nem terveztetek írni és előadni az indulás óta?

A Session úgy indult, hogy volt vagy kétlemeznyi anyagunk úgy '93 környékén, de közben kitaláltuk, hogy csináljunk egy Led Zeppelin emlékestet. Kimentünk Németországba, és hatalmas sikert arattunk, aztán itthon is tartottunk egy Zepp-bulit, és ez is siker volt, ezért maradtunk ennél a vonalnál. Valahogy fiókban maradtak a dalaink. De ez amúgy is veszélyes dolog, főleg ebben a mai világban.

Erősebb a tisztelet, mint az önmegvalósítás iránti vágy?

Szerintem mi beleraktuk az önmegvalósítást is, amennyire lehet. Annyira a vérünkbe ivódott ez a zene, hogy megtanultuk, hogyan kell úgy Zeppelint játszani, hogy ne legyünk tribute, ne legyünk másolók, de még a jó ízlés határain belül maradjunk. Itt mindenki beleteszi a maga kreativitását. Mi nem vagyunk jelmezes zenekar, szóval fejpánt nem lesz, de például kalap igen... Haha. Nem a külsőség a fontos, hanem a zene maga! Úgy fogalmaznám, hogy amikor játszod a dalokat, el is felejted, hogy Zeppelint nyomsz, mert annyira magadénak érzed.

Miért kihagyhatatlan a buli a rock zenét szeretők számára?

Egyszeri és megismételhetetlen, ezekkel a vendégekkel, ezzel a dobfelszereléssel, ezen a helyszínen, ezekkel a dalokkal. Egyébként is a mi koncepciónk az, hogy minden koncertünk valamitől egyedi legyen. Ezért is kerüljük a sorozatos bulikat. Egy évben kétszer, vagy háromszor játszunk, ezért - mint mindig -, most is igyekszünk megadni a módját. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk 2018. június 01-én a Bakelit Multi Art Centerben!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Led Zeppelin Session!

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: