×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 63 - 1986. június - Különckiadás! 

Megjelent: május 24. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek!

A legutolsó rész - hiába különkiadás - hűen tükrözi, hogy le kell már cserélni mindent, ami régi és unalmas. Az akkori zenei újdonságok mára szinte mind unalmassá váltak, vagy a névtelenség homályába vesztek. A Pulzus pedig szintén befejezte pályafutását, hogy új köntösbe bújva, valami másnak adja át a helyét. A brit MTV-vel pedig nem lehet konkurálni még itthon sem. Bővebb búcsúzás a Cikipédiában! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Hogyan adjuk el önmagunkat?

Módos Péter: Amint az főcímünkön is megjelent, Önök a Pulzus különkiadását látják. Köszöntöm Önöket kedves nézőink. Mindössze egy témával foglalkozunk, de ne vágjunk a dolgok elébe. Nem tudom ki, hogy van vele, de ha én azt látom valahol kiírva, hogy MTV, természetesen a Magyar Televízió jut az eszembe. Pedig a mi tévénk koránt sem az egyetlen, amelynek ez a rövidítése. Legalább négy MTV-ről tudok, a magyaron kívül.

Itt van például az egyik finn tv társaság, vagy egy amerikai MTV, a Music Television, New York-i székhellyel. Még az elmúlt évben arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha meglátogatnánk az utóbbit. Annál is inkább, mert egy zenés televízió, amely úgy hirdeti önmagát, hogy a hét minden napján, a nap minden órájában, nem mindennapi élményt ígér. A gondolatot tett követte, és nem kevés segítséggel eljutott kis forgatócsoportunk New Yorkba, a Manhattan hegy öregecske bérházába, ahol egy emeleti irodában nagy nagy kedvességgel fogadott bennünket Kevin Metheny úr, az MTV Music Television elnökhelyettese.

Kevin Metheny: 17 kategóriában osztottunk ki díjakat, a Grammy-hez, Emmy-hez, vagy az Oscar-hoz hasonlóan van legjobb női, legjobb férfi, legjobb együttes, legjobb rendezés, koreográfia, díszlettervezés, és így tovább. Úgy gondoljuk, hogy az úgy nevezett videó zene egyre inkább önálló művészeti kifejező eszközzé válik és mint ilyennek, joga van a művész közösség elismeréséhez, ha a műfaj művészei kiemelkedő alkotást hoznak létre.

A legjobb női előadói video Tina Turner - What's Love Got To Do With It!

Kevin Metheny: Ma már mulatságos visszagondolni arra, hogyan döntöttük el ennek a csatornának az elindulását. Megkérdeztük az embereket, szívesen néznének-e dalok illusztrálására készített videó klipeket napi 24 órában. Azt találtuk, hogy a zenei piacnak négy olyan területe van, amely találkozik a mi elképzeléseinkkel, a rock and roll, a felnőtteknek szóló pop, a lágyabb rock, illetve a country és a rhythm and blues.

Mivel a rock a rock and roll kötődik leginkább egy adott korcsoporthoz, a 12-34 éves korosztályhoz, amely hirdetési szempontból is igen fontos korcsoport, zeneileg agresszív, valamint mivel e korcsoport alapvetően fogékonyabb az új dolgok iránt, és mivel akkoriban senki sem tudta, hogy micsoda és hogyan használandó egy 24 órát adó zenés tv állomás, úgy döntöttünk, hogy először ezt a 12-34 év közötti korosztályt célozzuk meg.

A legjobb színpadi előadás videón Bruce Springsteen - DancingIn The Dark!

Kevin Metheny: Megállapodásunk van néhány lemez társasággal, a legtöbb nagy lemez társasággal, amely garantálja, hogy az MTV-t folyamatosan ellátja videó klipekkel.

MTV előzetes műsor hirdetés (ún. spot).

Kevin Metheny: Mi hihetetlenül sok klipet játszunk le, különböző stílusút, típusút, és különféle művészektől. Döntse el a piac, döntsék el a nézők, akik körében igen kiterjedt felméréseket végzünk, hogy mi az ami kell, és mi az ami nem.

Riporter: Elmentünk a Tower Recordshoz, New York legnagyobb lemezboltjába, hogy megkérdezzük a piacot, a vásárlót, nézőt, hogy mi a véleménye az MTV adásairól.

Vásárló: Igen, persze, hogy nézem az MTV-t, néhány napja már nálunk is fogható.

Vásárló: Nézem az MTV-t, egyszer majd az én lemezemet is hirdetni fogják, majd az én videómat is látni lehet az MTV-n. Az MTV a legjobb adó, mert ők nyomják le először a videó klipeket.

Vásárló: De még mennyire, ide figyelj, lemezlovas vagyok, amikor megnézek egy videót, látom, hogy mit csinál, hogyan játszik az előadó, akkor azt mondom magamnak, érdemes megvenni ezt a lemezt.

Vásárló: Minden az MTV-től indul el, és nézz a képernyőre, csupa új dolog, nem ismerném az előadókat, ha nem nézném az MTV-t.

Vásárló: Bátyám meg én sokat nézzük, neki kevés az ideje, ezért megmondja nekem, hogy menjek és vegyem meg ezt, vagy azt a lemezt. Ezért vagyok most itt.

Vásárló: Én a kísérletező zenét jobban szeretem a hagyományosnál. Az MTV-ben pedig nincs igazán hely a kísérletezésre. Csak egy csomó tipikus slágerlistás, unalmas angol műrockot nyomnak. Unalmas bandákat, mint amilyen a Duran Duran. Én inkább olyasmit hallgatok, amiben több az invenció azoknál a számoknál, mint amiket az MTV általában nyom. Nagyon szeretem például Don Henley-t.

Módos Péter: Akinek egyébként Tina Turner adja át az év legjobb videójáért járó díjat, a ma már hagyományosnak mondható eredményhirdető ünnepségen New Yorkban, a Radio City Music Hall-ban.

1985 legjobb videója és a legjobb rendezés díja Don Henley - Boys Of Summer!

Kevin Metheny: A kábel-televíziózás a mi országunkban elfogadottan szűk keresztmetszetű. Meg kell találni egy bizonyos tárgykör iránt érdeklődő közönséget, akit aztán kiváló minőségben szolgálunk ki, a hét minden napján, napi 24 órán át. Az országban működik egy kiváló napi 24 órát adó híradó csatorna, Atlanta székhellyel. A neve Cable News Network kábel híradó hálózat, ők egyfolytában híradással foglalkoznak nagyon jól, mi egyfolytában zenével foglalkozunk, szintén nagyon jól.

Valószínűleg helytelen volna, ha a kábel híradó félbe szakítaná esti beszélgetését Larry Kinggel, hogy beszámoljon a Tears for Fears együttes turnéjáról, és teljesen hibás lenne, ha az MTV félbeszakítaná zenés videóját, hogy a közép-keleti krízisről szóljon. A mi nézőink nem ezt várják tőlünk.

A legjobb férfi előadói videó Bruce Springsteen - I am On Fire!

Riporter: Egy fél órára bemehettünk az MTV stúdiójába is. A műterem nem kifejezetten nagy, csak egy lepusztult manhattani három emeletes bérház földszintjét foglalja el. Nincs is szükség nagyobb műteremre, hiszen itt csak az egyes műsorszámok összekötő szövegeit veszik fel. Ott jártunkkor éppen Mark Goodman-nel, az egyik legnépszerűbb műsorvezetővel, vagy ahogy ők mondják, dj-vel, videó lovassal folyt a munka.

Mark Goodman: Hát ez meg micsoda, a mi tévénk volt előbb, ez a mi jelünk, az ügyvédünk majd kapcsolatba lép Önökkel, értik? Computer választja ki, hogy mit adunk le egy műszak alatt. Öt órán keresztül vagyok adásban, és mielőtt megkezdem a munkát, nyomtatásban megkapom, hogy miket fogunk bemutatni. De ha úgy gondolom, felhívhatom a főnökséget és megmondhatom, hogy öregem, én ezt, vagy azt szeretném lejátszani.

Stevie Wonder - Lionel Ritchie - A legjobb együttes videója Usa For Africa - We are the World (Paul Simon, Kenny Rogers, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan, Harry Belafonte, Ray Charles).

Kevin Metheny: Cégünk és személyesen több munkatársa is hosszú ideje igen jó kapcsolatban van Bob Geldoffal. Amikor Bob elkezdte összeállítani a Live Aid, az élő segély tervet, megkeresett minket és mi felajánlottuk hálózatunkat a műsor teljes idejére, használja belátása szerint.

Mindkét helyszínről élőben közvetítettük a koncertet, hatalmas vállalkozás volt. 17 órás élő közvetítés. Előtte egy két órás videó, melyet az előző napon kaptunk meg Ausztráliából. A koncert után még egy órát az esemény tárgyánál maradtunk, így összesen 20 órás lett a műsor. Én a központi vezérlőben voltam egész idő alatt. Különlegesen nagy feladat volt a műsort úgy összerakni, hogy szem előtt tartsuk az alkotói szempontokat.

Nagyon sok hirdetést adtunk el a műsorban, ezeken mi nem kerestünk egy fillért sem, a hirdetésekből bevett pénz mind a Live Aid-nek ment. Igen fontos volt a hirdetések sugárzása, a pénz beszedése és Afrikába küldése, de kínosan ügyeltünk arra, nehogy a műsor ember baráti, ugyan akkor anyagi természete háttérbe szorítsa a művészi színvonalat.

Részlet a Live Aid koncertből: Mick Jagger - Just Another Night!

Little Steven: Mindenfélét mondanak az emberek, de ez az intézmény tökéletesen megváltoztatta és új életre keltette az amerikai hanglemez üzletet.

A legjobb előadás videón, Philip Bailey és Phil Collins - Easy Lover!

Kevin Metheny: Azt hiszem, hogy az MTV számára az új zene az életet adó vér. Fontos, hogy új előadókat találjunk, és remélhetőleg az új előadóknak, új stílusa is lesz. Mi egy fiatalokra koncentráló adó vagyunk, megcélzott fiatal közönségünk nagy zenefogyasztó és tudjuk, hogy ennek a közönségnek egyetlen állandó jellemzője van, a változás igénye.

Ízlésük állandóan változik, és amíg a tegnapi újdonság a ma elfogadott mértékadójává válik, tovább lépnek a holnap újdonságai irányába. Így a ma elfogadott standardje, tegnapi régiség lesz. Ez mindig így volt és mindig így is lesz mindenhol. Ezért az újdonság nagyon fontos, ugyanakkor Cyndi Lauper, Billy Joel és a többi neves, nagy művész igen fontos nekünk, de itt is látható a körforgás.

Billy Joel új volt 8 éve, Cyndi Lauper új volt 2 éve, ma mindketten a befutottak közé tartoznak. A Tears for fears ma új és izgalmas, de két év múlva ők is a befutott, nagy nevek közé tartoznak majd, és olyan valaki lesz új, akiről ma még nem is hallottunk.

A legjobb kísérleti videó és a legjobb vágás díjazottja - Art Of Noise - Close (To The Edit)!

Módos Péter: Nem sugárzunk olyan videót, amelyben öncélú erőszak látható, ha mégis, akkor annak a történet, vagy mondanivaló megjelenítéséhez elengedhetetlenül fontosnak kell lennie, és nem használható arra, hogy erőszakra biztasson, vagy azt stimulálja, és nem sugallhatja azt, hogy az erőszak az emberi problémák elfogadható megoldása.

MTV interjú
Tina Turner
Bruce Springsteen
Don Henley
We Are The World
Live Aid
Phil Collins
Art Of Noise

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: