×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Jackie Orszáczky (2018) 

Megjelent: május 25. péntek 00:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Nem is tudom, hogy ez most egy könyvkritika lesz, vagy egy zenei életmű áttekintése. Azt hiszem, inkább előbbi, utóbbira nem mernék vállalkozni. Megjelent egy brutális kiadvány, amely formátumában csak az utóbbi évek nagy nyugati zenei életműkiadványaihoz mérhető.

Orszáczky Jackie összes Ausztráliában hivatalosan megjelent stúdióanyaga 12 CD-n egy idehaza nem megszokott formátumban, egy LP méretű könyvben elhelyezve. Ezzel a minőséggel és igényességgel idehaza talán csak a Grundrecords egyes kiadványai kísérleteznek, mint például legutóbb a Bródy-díszdoboz esetében...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A CD-ken természetesen helyet kapott az Ördög álarcosbálja, bónusztrackekkel kiegészítve, melyeket szerintem az Ausztrál TV-felvételről válogattak, benne angol nyelvű interjúrészletekkel. Ezen felül Jackie Ausztráliában felvett és kiadott lemezein keresztül tarthatjuk kezünkben egyszerre az életművet, de nem kapott helyet benne a Tátraival közösen készített, és idehaza kiadott Deserted Downtown album.

Maga a könyv Jackie önéletrajzi írását rejti Novák Emil szerkesztésében, kiegészítve Jackie 1971-ben, Ausztráliából hazafelé tartva hetekig írt hajónaplójával. E két forrás egészen személyes részletekbe enged betekintést. Kirajzolódik egy gondolkodó ember képe, megérthető belőle, miért is volt Jackie a magyar jazz-rock és a magyar undergound legendás, és e mellett kikezdhetetlen renoméjú alakja. Mert szerintem ebben nem csak az játszott szerepet, hogy zseniális zenész volt, de személyiségének varázsa is fontos volt. Jackie nagyon szimpatikusan ír, egy csepp beképzeltség, kivagyiság és rosszindulat nélkül. Ahogy az álszerénységet is kerüli.

Az az érzésem, hogy helyesen látja magát. Önéletrajza zenetörténeti visszatekintés is, ízlésemnek megfelelő történeti alapossággal megírva. Nem tudom, mi lehetett eredetileg az írással Jackie célja, de ritka az a zenész, aki ilyen alaposságra és összeszedettségre képes, mint ami Jackie-nél a sorok közül felsejlik. Beletette az energiát, hogy emlékezzen és nem volt rest leírni azt.

Vannak kritikai észrevételeim is a hozsannázás mellett, talán nem tűnik majd kukacoskodásnak, hisz szándékában ez egy deluxe kiadvány lenne, ott meg ügyelni kell a részletekre. A könyv képanyaga érdekes, ugyanakkor egy kicsit nehezen értelmezhető. Jó pár általam eddig nem ismert fotó is előfordul benne, de ezek általában az ismertebbekkel együtt egyfajta montázsban, bélyegképként szerepelnek. Mi lehet ennek az oka? Nem bírt volna el a kiadvány költségvetése egy, akár a 200 grammos műnyomónál vékonyabb papírra nyomott, de nagyobb képeket tartalmazó formátumot, vagy csak nem voltak a képek megfelelő felbontásúak? Továbbá értem én a tiritarka egymásra hányt montázs koncepcióját, de szerintem azért nem ártott volna egy ennél szofisztikáltabb képszerkesztési koncepció, mondjuk a képekhez egyenként tartozó egysoros bemutatószövegekkel.

A CD-ket marha nehéz kibányászni az előlap és hátlap borítóra belülről ragasztott tasakokból. Hiányolok egy envelop védőborítót, vagy akár védődobozt is az egészvászon borítású és címében dombornyomott borítóhoz, továbbá a könyv gerincéről lemaradt a címzés. Egy gyűjtői darabnál, azt hiszem elfogadható elvárás, ha a gerincen is látni szeretné az ember a címet, ha polcra helyezi. A CD-ken elhelyezett kani nagy sorszámok sem túl elegánsak.

Jackie most már 10 éve nincs közöttünk. A könyv bevezetőjét idézve: "Ez a könyv azzal a szándékkal készült, hogy örök emléket állítson egy fantasztikus embernek. egy nagyszerű zenésznek, énekesnek, a magyar rocktörténet egyik legjelentősebb alakjának." Nem túlzó szavak ezek, és nem kis vállalás, és azt hiszem, ez azért - minden kis hiba ellenére - nagyrészt sikerült.

Köszönet érte Novák Emilnek, aki dokumentumfilmesként, operatőr-rendezőként is évtizedek óta ápolja Jackie és a Syrius legendáját. Nagyon megérdemli a téma a kiemelt törődést és figyelmet. Jackie és a Syrius nagyságát nem lehet eléggé túlbecsülni. Valami olyat alkottak az alatt a pár év alatt, amíg a "Nagy" Syrius működött, aminek nincs párja a magyar rock történetében. Valahol ezt is ünnepli ez a kiadvány.

Az album 300 számozott példányban jelent meg az NKA támogatásával, de kereskedelmi forgalomba nem kerül. Hogy hogy lehet hozzájutni? Azt nem tudom, de aki keres, az talán talál. Akit érdekel, az most legyen észnél, mert ez is olyan ritka holló lesz nemsokára, mint az ausztrál kiadású Devil's Masquerade LP...

Bálint Csaba (2018.05.25.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Jackie Orszáczky !

kép

Orszáczky Jackie (1948-2008)

2008-02-12 18:10:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Fiatal művészek fesztiválja a fővárosban (2018)
Fiatal művészek a fővárosban címmel ingyenes, három héten át tartó programsorozatnak ad otthont a Budapesti Művelődési Központ. Az intézményben kizárólag 30 év

Tovább...
Klassz a pARTon (2018)
Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival! A Klassz a pARTon! fesztivál a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 hivatalos rendezvénye! A 2018. július 08. és szeptember

Tovább...
Varázslatos gyereknap @ 2018. május 26. - Kós Károly Művelődési Ház
2018. május 26-án, szombaton 13:00-tól a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház vár mindenkit, aki egy kicsit is gyereknek érzi

Tovább...
Queen - Hungarian Rhapsody @ 2018. július 27. - Pólus Mozi
A Pólus Mozi koncertfilm sorozatának kiemelt állomása július 27-én, a Queen legendás, 1986-os budapesti Népstadion-koncertjéről készült film

Tovább...
Kapolcska - zárás (2018)
Nagyszerű hangulatban, fantasztikus produkciókkal zárult az idén második alkalommal megrendezett Kapolcska Tábor és kis Fesztivál. A nyolc napos tehetségfejlesztő táborban 30

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: