×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Meshuggah - Contradictions Collapse (1991) 

Megjelent: május 26. szombat 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A '87-ben, a svédországi Umea-ban alakult Meshuggah bemutatkozó albuma volt a '91-es Contradictions Collapse. Ekkoriban még nem alakult ki az a fajta súlyos-sötét és lehangolt komplex-extrém metál, amit manapság képvisel a csapat, sokkal inkább ragaszkodtak a thrash metál formavilágához.

A csapat első hanganyaga a három dalos Meshuggah avagy Psykisk Testbild című EP volt '89-ben, ami hangzását tekintve inkább tűnt demónak. Akkoriban Jens Kidman énekes-gitáros és Fredrik Thordendal gitáros mellett Peter Nordin basszusgitározott és Niclas Lundgren dobolt, utóbbit nem sokkal később Tomas Haake váltotta, aki a Contradictions Collapsen mutatkozott be. Fiatalok voltak és lelkes Metallica rajongók, aminek a következtében a bemutatkozó album egyfajta továbbgondolása lett a Master of Puppets és ...And Justice for All-féle komplex és frusztrált Metallica-féle thrash metálnak...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Összeomló ellentmondások - micsoda cím, főleg ezzel a szabadság szobor mögötti robbanással a borítóján! Egyértelmű jelzés ez is az And Justice for All-ra, csak sokkal agresszívabb formában, ami a zenéjüket is jellemzi! A gyors, súlyos és komor riffek alatt azért már itt is komplex ritmusok vannak, no és indusztriális jelleget is ki lehet érezni az embertelen váltásaik között... Mindez már akkor figyelemre méltó volt - a kezdeti sikertelenség ellenére is - , ahogy az akkor még az éneklés mellett gitározó Jens Kidman énekhangjának és dallamainak az erőteljes Hetfield-hatása is, amit könnyedén ki lehetett hallani!

Fredrik Thordendal: "A poliritmikus dolgok valójában már a Contradictions albumon is megjelentek, ami az első anyagunk volt Tomas-szal. De nyilván még csak kezdeti formában. Fordulópontot, vagy konkrét hatást azonban nem tudnék megnevezni. Mindig is igyekeztünk annyira eredeti zenét játszani, amennyire csak lehet. És fontosnak tartottuk azt is, hogy folyamatosan fejlődjünk. A Destroy egy elég változatos anyag lett, ami talán annak is köszönhető, hogy néhány dal még 1991-ben született, de voltak olyanok is, amelyek már a stúdiózás során nyerték el a végleges formájukat."

Az egész Contradictions Collapse egy végtelenített háború, agresszív és ideges csapkodás, a tetején fröcsögve az arcukba köpködött énekkel... Aki a Paralyzing Ignorance-ból nem érzi ki a korabeli Metallica direkt hatását, az szerintem hazudik, de ez az amerikaiaknál is kíméletlenebb hadakozás, amit a jazz-fúzióra emlékeztető váltások és az elvont gitárszólók csak még kiszámíthatatlanabbá tesznek! Az Erroneous Manipulation betonozása is ebből a világból érkezik, ahogy a hardcore-punk vadságától elvontabbnak tűnő Abnegating Cecity is... A kántáló ének és a gépiesen kevert, de harcias gitártémák szaggatása már ekkor is egyedinek tűnt ebben a komplex ritmusú formában...

De ekkor még nagyon messze jártak a mai formavilágtól, tulajdonképpen nincs is mély hang a lemezükön... Mondjuk ettől még a Internal Evidence kiszámíthatatlan fémes szaggatása, vagy a Qualms of Reality kíméletlen beüvöltözése nagyon hatásos maradt, ahogy a művészi és drámai We'll Never See the Day, vagy a kiszámíthatatlanul szövevényes Greed is egyedülállóan komplex hangszerelésű a thrash metálon belül, az őrült szólókról nem is beszélve! Az akusztikusan felvezetett, de az ideges vonaglás mellett neoklasszikus gitárszólót is magába foglaló Choirs of Devastation is egyértelműen magán viseli a Metallica hatásait, hogy aztán a bunkóbb Cadaverous Mastication lezárja ezt a kiszámíthatatlan albumot, amivel elindult egy nem sokkal később saját műfajt alapító, de itt még egyértelmű hatásokat magán viselő fiatal és tehetséges zenekar életműve!

1998-ban bónuszként mindez mögé pakolták a '94-es None EP dalait, de az eredetileg egységes anyagra nem illett ez a kísérleti anyag, ami ráadásul megszólalásában is leginkább egy jobb demónak tűnt... A Humiliative, Sickening, Ritual és Gods of Rapture - illetve egyes verziókon még az Aztec Two-Step is - összemérhetetlenül zavarosabb volt, mint a kereknek és egésznek tűnő eredeti műsor volt, de a gyűjtőknek nyilván egyszerűbb lett így a None beszerzése, úgyhogy megértem ezt a döntésüket is!

A '94-es None után, '95 májusában kijött a progresszívabb Selfcaged EP négy-öt dala, de az igazi nagy dobás a pár nappal később megjelenő Destroy Erase Improve című második teljes album volt, amire a Metallica és Hetfield hatását sikerült teljesen levetkőzniük! És sikerült egy olyan végtelenül agresszív és embertelen zenei hadakozást összerakniuk, ami komplexitásában máig párját ritkítja!Track lista:

01. Paralyzing Ignorance - 4:28
02. Erroneous Manipulation - 6:21
03. Abnegating Cecity - 6:31
04. Internal Evidence - 7:27
05. Qualms of Reality - 7:07
06. We'll Never See the Day - 6:03
07. Greed - 7:06
08. Choirs of Devastation - 4:00
09. Cadaverous Mastication - 7:32
10. Humiliative (1998 bonus track) - 5:17
11. Sickening (1998 bonus track) - 5:46
12. Ritual (1998 bonus track) - 6:17
13. Gods of Rapture (1998 bonus track) - 5:10

Közreműködő zenészek:

Jens Kidman - ének, gitár
Fredrik Thordendal - gitár, ének
Peter Nordin - basszusgitár
Tomas Haake - dob, ének: Choirs of Devastation

Lemezeik:

1991 - Contradictions Collapse
1995 - Destroy Erase Improve
1998 - Chaosphere
2002 - Nothing
2005 - Catch Thirtythree (-2-)
2008 - ObZen (-2-)
2012 - Koloss (-info-)
2016 - The Violent Sleep Of Reason

1989 - Meshuggah - EP
1994 - None - EP
1995 - Selfcaged - EP
1996 - Hypocrisy - Meshuggah - Split
1997 - The True Human Design - EP
2001 - Rare Trax - válogatás
2002 - Nothing - Reroute to Remain - Split
2004 - I - EP
2006 - Nothing (2006-os verzió)
2009 - The Singles Collection - válogatás
2010 - Alive - DVD
2013 - Pitch Black - EP
2014 - The Ophidian Trek (live 2cd, dvd)

Kiadó:
Nuclear Blast
Honlap:
meshuggah.net
facebook.com/meshuggah
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Meshuggah - Chaosphere (1998)

2017-09-25 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Sleep - The Sciences (2018)
Leghosszabb alvásából tér most vissza az Oakland-ben, '90-ben indult stoner-doom metál legenda Sleep! Két stúdiólemezzel a zsebükben, '98-ban oszlottak fel elsőként, a Jerusalem című

Tovább...
Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Subsignal - La Muerta (2018)
A Subsignal a Sieges Even romjain indult 2007-ben, a németországi München-ben. Azóta jó pár albumot kiadtak, legutóbbit 2015-ben The Beacons of Somewhere Sometime címmel, amiről

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: