rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87354169
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Neal Morse interjú

Interjúk

Ugyan Neal Morse lemezekben mérhető zenei karrierje egy évtizedes múltra sem tekint vissza, a méltán zseniálisnak nevezhető muzsikus az utóbbi évtized progresszív zenei életének egyik legmeghatározóbb alakja. Munkásságáról máris könyvet lehetne írni, pedig meggyőződésem szerint nem kevés kincset tartogat még a számunkra a jövőben is a képességeiben nem, ám jellemében igen szerény zenész. Miután zenekarával, a Spock's Bearddel - amiben fivérével együtt zenélt - elkészítették a 'Snow' című dupla konceptalbumot, Neal Morse kiszállt a bandából. Akárcsak a Transatlantic nevű progresszív 'világválogatottból', amiben többek között a Dream Theater dobosával, Mike Portnoy-jal játszott együtt. Még mielőtt azonban lemondóan tekintenénk rá, mint menthetetlen őrültre, gyorsan folytatom, mégpedig azzal, hogy Neal Morse tavaly 'Testimony' címmel adott ki újabb dupla CD-t, amin elmeséli az imént vázolt döntéseinek hátterében álló eseményt, vagyis megtérését Jézus Krisztushoz. A kritikusok szerint a lemez legalább olyan jó, mint bármi, amit addig csinált. Azóta sem tétlenkedik azonban, hiszen idén dupla DVD-je jelent meg 'Testimony Live' címmel, amin a dupla lemezt teljes egészében bemutató ambiciózus koncertturné egyik állomását elevenítik fel, november 1-jén pedig megjelent az új stúdióalbum, egy újabb progresszív remekmű 'One' címmel. Az újabb konceptlemezen ismét hallhatjuk Mike Portnoy-t, illetve basszusgitáron a 'Testimony' turnén megismert Randy George-ot - sok más kitűnő vendégzenész mellett természetesen -, akik ketten társszerzőként is besegítettek Neal Morse-nak. Igyekeztem rövidre fogni a bevezetőt, de csak nem sikerült; most viszont jöjjön maga az interjú, amit telefonon készíettem a sokoldalú művésszel.Milyen érzés, hogy megjelent a legújabb stúdióalbumod?

Neal Morse: Ó, nagyon jó! Nagyszerű, hogy végre elkészült és hogy már meg is jelent!


Honnan jött a lemez szövegének koncepciója?

Neal Morse: A 'The Man's Gone' című dallal kezdődött a dolog. Hallottam a gyülekezetünkben egy tanítást; a pásztorunk a Kertről beszélt, arról, hogy amikor azt mondjuk, valamit jobban tudunk, mint Isten, akkor voltaképpen Istennek nyilvánítjuk magunkat. Ez indította meg a fantáziámat. A Szentírás azt mondja, hogy a testi elme Isten ellensége, ami nincs alárendelve az Isten törvényének, és a Rómaiakhoz írt levél nyolcadik fejezete alapján végiggondoltam, miként válik ez az elme az ember istenévé, felmagasztalva magát, megteremtve a saját 'valóságát'. Mindez úgy egy éve történt egyébként.


Neal Morse Ezúttal nem egyedül írtad az egész lemezt, hiszen pl. a szövegek egy részét a basszusgitáros Randy George írta. Hogy jött az ötlet, hogy őt is bevond az alkotás folyamatába ezen a téren?

Neal Morse: Úgy vélem, az Úr keze van a dologban. Szerettem volna másokkal közösen dolgozni, de nem igazán tudtam, kivel is kéne. Randy kisegített néhány koncertemen, miközben már javában dolgoztam az új lemez dalain, és ahogy említettem neki, hogy itt-ott nem vagyok elégedett a szöveggel, Randy csak hátrahajtotta a fejét, és remek ötletekkel jött elő. Korábban nem is gondoltam volna, milyen jó szövegíró is amellett, hogy kiváló zenész.


Ha már szóba hoztuk Randy-t: hogyan ismerkedtetek össze?

Neal Morse: Úgy másfél éve hívott fel, a 'Testimony'-turné előtti nyáron; egy közös barátunktól kapta meg az elérhetőségemet. Felkért, hogy énekeljek a lemezén, meg mintegy mellékesen hozzátette, hogy ha szükségem van basszusgitárosra egy turnén a jövőben, csak szóljak neki.


És hogy jöttél össze a neves gitárlegendával, Phil Keaggy-vel?

Neal Morse: Ugyancsak egy közös ismerős révén. Már régóta rágta a fülemet, hogy ismerem-e Phil Keaggy-t, meg hogy össze kéne jönnünk, mert rendkívül jó zenész. Voltak többen is, akik mindkettőnk munkásságát ismerték, és ők is csak támogatni tudták az ötletet. Végül össze is ismerkedtünk.


És most térjünk rá a zenére. Az egész anyagot a 'Testimony' óta írtad, vagy felhasználtál korábbi zenei ötleteket is?

Neal Morse: Az egész teljesen friss, teljesen új! Azt hiszem, a 'Testimony' után nem is maradt semmim raktáron, mindent beletettem, amim csak volt akkoriban.


Általában hogyan születnek a témák, az ötletek? Mi inspirál az írásra, a komponálásra?

Neal Morse: Néha csak úgy hallok dolgokat. Fölkelek reggel, és egy dallam jár a fejemben - azt hiszem, az angyalok műve lehet... Van, hogy elmegyek futni, és egy zenei ötlettel, vagy egy dalszöveg-kezdeménnyel térek vissza. Így indul a folyamat, utána aztán ki kell találnom, hogy lépjek tovább, hogy öntsem formába a sok apró darabot, részletet, amiből az egész felépül.


Várható újabb európai turné az új anyaggal?

Neal Morse: Nagyon remélem! Szeretnék Budapestre is eljutni, még soha nem játszottam ott. Egyszer viszont jártam ott egy kórussal. Akkor három napot töltöttünk ott, és nagyon tetszett.


Nemrégiben, egy kaliforniai fesztiválon szólóban, zenekar nélkül léptél fel, meg ahogy hallom, ilyesmire azóta újra sor került. Tervezel egy ilyen jellegű komplett turnét is?

Neal Morse: Ó igen, szeretném, ha összejönne! Persze még nem tudom... Szerinted jó ötlet lenne?


Mi az hogy!

Neal Morse: Imádkozom ezzel kapcsolatban, hogy lássam, merre vezet az Úr.

Olvastam annak lehetőségéről, hogy egy újabb dupla DVD-d jelenne meg, amin egyrészt a 'Testimony' készítésének hátterébe nyerhetnénk bepillantást, másfelől a 'Testimony'-turné utolsó állomásának (Whittier) felvétele lenne rajta. Vannak már esetleg konkrét tervek is ezzel kapcsolatban?

Neal Morse: Folynak a munkálatok. A Whittier show anyagának hangfelvétele professzionális minőségű, nagyon jók a képi felvételek is, és a 'Testimony' készítésével kapcsolatban is van egy rakás filmanyagunk, amiket meg lehet szerkeszteni.


Még a 'Testimony' előtt megírtál és felvettél egy komplett albumot, ami zeneileg nem progresszív munkásságodhoz, sokkal inkább első két, egyszerűbb dalokat tartalmazó szólólemezedhez hasonlítható. Ezzel mi a helyzet, lehet már tudni, hogy mikor jelenik meg?

Neal Morse: Ami azt illeti, már a 'Snow' előtt felvettem.


Ó!

Neal Morse: Bizony! Dolgozgatok rajta időnként, és szeretném, ha megjelenne, amikor megfelelőnek tűnik az időzítés. Valószínűleg valamikor a jövő évben.


Szó volt egy esetleges karácsonyi lemezről is...

Neal Morse: Ó, nem akarok még egy karácsonyi lemezt készíteni - a nejem nagy bánatára... Nagyon szereti a karácsonyi zenét.


Úgy tudom, rendszeresen jársz gyülekezetbe. Ott is szoktál zenélni ill. énekelni?

Neal Morse: Igen, így van, rendesen kiveszem a részem a munkából ezen a téren.


Ahogy a zenédet hallgatom, az a benyomásom, hogy meglehetősen széles skálán mozog a zenei ízlésed. Milyen muzsikákat szeretsz hallgatni?

Neal Morse: Valóban, sokféle zenét kedvelek. Néhány példa: Emerson, Lake & Palmer, Hillsong, jazz, komolyzene; szeretek különböző pop-dalszerzőket, néha Sheryl Crow-t hallgatok, meg mindenfélét.


Nemrégiben, a már említett CalProg fesztiválon meglepett Nick és Ryo, két régi zenésztársad is a Spcok's Beard-ből. Milyen érzés volt így váratlanul összefutni velük?

Neal Morse: Nagyszerű! Remek fickók, szeretem őket!


Nos, voltaképpen erre lettem volna kíváncsi, de ha szeretnél még mondani valamit, örömmel hallgatlak...

Neal Morse: Szeretem Magyarországot, szeretnék valamikor újra eljutni oda! Dicsérjétek Istent teljes életetekkel, teljes szívetekkel! Ámen!


Ámen! Nagyon köszönöm, hogy áldoztál rám és az Olvasókra az idődből és a türelmedből! A megbocsátás Atyja áldjon meg gazdagon! [Azok számára, akik nem ismerik az új lemezt: az egyik dal címe 'Father Of Forgiveness', azaz 'A megbocsátás Atyja']
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Gergely


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.56 Seconds