×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Neal Morse interjú 

Megjelent: 2004. november 11. csütörtök 16:00
Szerző: Gergely
    Interjúk 

Ugyan Neal Morse lemezekben mérhető zenei karrierje egy évtizedes múltra sem tekint vissza, a méltán zseniálisnak nevezhető muzsikus az utóbbi évtized progresszív zenei életének egyik legmeghatározóbb alakja. Munkásságáról máris könyvet lehetne írni, pedig meggyőződésem szerint nem kevés kincset tartogat még a számunkra a jövőben is a képességeiben nem, ám jellemében igen szerény zenész. Miután zenekarával, a Spock's Bearddel - amiben fivérével együtt zenélt - elkészítették a 'Snow' című dupla konceptalbumot, Neal Morse kiszállt a bandából. Akárcsak a Transatlantic nevű progresszív 'világválogatottból', amiben többek között a Dream Theater dobosával, Mike Portnoy-jal játszott együtt. Még mielőtt azonban lemondóan tekintenénk rá, mint menthetetlen őrültre, gyorsan folytatom, mégpedig azzal, hogy Neal Morse tavaly 'Testimony' címmel adott ki újabb dupla CD-t, amin elmeséli az imént vázolt döntéseinek hátterében álló eseményt, vagyis megtérését Jézus Krisztushoz. A kritikusok szerint a lemez legalább olyan jó, mint bármi, amit addig csinált. Azóta sem tétlenkedik azonban, hiszen idén dupla DVD-je jelent meg 'Testimony Live' címmel, amin a dupla lemezt teljes egészében bemutató ambiciózus koncertturné egyik állomását elevenítik fel, november 1-jén pedig megjelent az új stúdióalbum, egy újabb progresszív remekmű 'One' címmel. Az újabb konceptlemezen ismét hallhatjuk Mike Portnoy-t, illetve basszusgitáron a 'Testimony' turnén megismert Randy George-ot - sok más kitűnő vendégzenész mellett természetesen -, akik ketten társszerzőként is besegítettek Neal Morse-nak. Igyekeztem rövidre fogni a bevezetőt, de csak nem sikerült; most viszont jöjjön maga az interjú, amit telefonon készíettem a sokoldalú művésszel.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Milyen érzés, hogy megjelent a legújabb stúdióalbumod?

Neal Morse: Ó, nagyon jó! Nagyszerű, hogy végre elkészült és hogy már meg is jelent!

Honnan jött a lemez szövegének koncepciója?

Neal Morse: A 'The Man's Gone' című dallal kezdődött a dolog. Hallottam a gyülekezetünkben egy tanítást; a pásztorunk a Kertről beszélt, arról, hogy amikor azt mondjuk, valamit jobban tudunk, mint Isten, akkor voltaképpen Istennek nyilvánítjuk magunkat. Ez indította meg a fantáziámat. A Szentírás azt mondja, hogy a testi elme Isten ellensége, ami nincs alárendelve az Isten törvényének, és a Rómaiakhoz írt levél nyolcadik fejezete alapján végiggondoltam, miként válik ez az elme az ember istenévé, felmagasztalva magát, megteremtve a saját 'valóságát'. Mindez úgy egy éve történt egyébként.

Neal Morse Ezúttal nem egyedül írtad az egész lemezt, hiszen pl. a szövegek egy részét a basszusgitáros Randy George írta. Hogy jött az ötlet, hogy őt is bevond az alkotás folyamatába ezen a téren?

Neal Morse: Úgy vélem, az Úr keze van a dologban. Szerettem volna másokkal közösen dolgozni, de nem igazán tudtam, kivel is kéne. Randy kisegített néhány koncertemen, miközben már javában dolgoztam az új lemez dalain, és ahogy említettem neki, hogy itt-ott nem vagyok elégedett a szöveggel, Randy csak hátrahajtotta a fejét, és remek ötletekkel jött elő. Korábban nem is gondoltam volna, milyen jó szövegíró is amellett, hogy kiváló zenész.

Ha már szóba hoztuk Randy-t: hogyan ismerkedtetek össze?

Neal Morse: Úgy másfél éve hívott fel, a 'Testimony'-turné előtti nyáron; egy közös barátunktól kapta meg az elérhetőségemet. Felkért, hogy énekeljek a lemezén, meg mintegy mellékesen hozzátette, hogy ha szükségem van basszusgitárosra egy turnén a jövőben, csak szóljak neki.

És hogy jöttél össze a neves gitárlegendával, Phil Keaggy-vel?

Neal Morse: Ugyancsak egy közös ismerős révén. Már régóta rágta a fülemet, hogy ismerem-e Phil Keaggy-t, meg hogy össze kéne jönnünk, mert rendkívül jó zenész. Voltak többen is, akik mindkettőnk munkásságát ismerték, és ők is csak támogatni tudták az ötletet. Végül össze is ismerkedtünk.

És most térjünk rá a zenére. Az egész anyagot a 'Testimony' óta írtad, vagy felhasználtál korábbi zenei ötleteket is?

Neal Morse: Az egész teljesen friss, teljesen új! Azt hiszem, a 'Testimony' után nem is maradt semmim raktáron, mindent beletettem, amim csak volt akkoriban.

Általában hogyan születnek a témák, az ötletek? Mi inspirál az írásra, a komponálásra?

Neal Morse: Néha csak úgy hallok dolgokat. Fölkelek reggel, és egy dallam jár a fejemben - azt hiszem, az angyalok műve lehet... Van, hogy elmegyek futni, és egy zenei ötlettel, vagy egy dalszöveg-kezdeménnyel térek vissza. Így indul a folyamat, utána aztán ki kell találnom, hogy lépjek tovább, hogy öntsem formába a sok apró darabot, részletet, amiből az egész felépül.

Várható újabb európai turné az új anyaggal?

Neal Morse: Nagyon remélem! Szeretnék Budapestre is eljutni, még soha nem játszottam ott. Egyszer viszont jártam ott egy kórussal. Akkor három napot töltöttünk ott, és nagyon tetszett.

Nemrégiben, egy kaliforniai fesztiválon szólóban, zenekar nélkül léptél fel, meg ahogy hallom, ilyesmire azóta újra sor került. Tervezel egy ilyen jellegű komplett turnét is?

Neal Morse: Ó igen, szeretném, ha összejönne! Persze még nem tudom... Szerinted jó ötlet lenne?

Mi az hogy!

Neal Morse: Imádkozom ezzel kapcsolatban, hogy lássam, merre vezet az Úr.

Olvastam annak lehetőségéről, hogy egy újabb dupla DVD-d jelenne meg, amin egyrészt a 'Testimony' készítésének hátterébe nyerhetnénk bepillantást, másfelől a 'Testimony'-turné utolsó állomásának (Whittier) felvétele lenne rajta. Vannak már esetleg konkrét tervek is ezzel kapcsolatban?

Neal Morse: Folynak a munkálatok. A Whittier show anyagának hangfelvétele professzionális minőségű, nagyon jók a képi felvételek is, és a 'Testimony' készítésével kapcsolatban is van egy rakás filmanyagunk, amiket meg lehet szerkeszteni.

Még a 'Testimony' előtt megírtál és felvettél egy komplett albumot, ami zeneileg nem progresszív munkásságodhoz, sokkal inkább első két, egyszerűbb dalokat tartalmazó szólólemezedhez hasonlítható. Ezzel mi a helyzet, lehet már tudni, hogy mikor jelenik meg?

Neal Morse: Ami azt illeti, már a 'Snow' előtt felvettem.

Ó!

Neal Morse: Bizony! Dolgozgatok rajta időnként, és szeretném, ha megjelenne, amikor megfelelőnek tűnik az időzítés. Valószínűleg valamikor a jövő évben.

Szó volt egy esetleges karácsonyi lemezről is...

Neal Morse: Ó, nem akarok még egy karácsonyi lemezt készíteni - a nejem nagy bánatára... Nagyon szereti a karácsonyi zenét.

Úgy tudom, rendszeresen jársz gyülekezetbe. Ott is szoktál zenélni ill. énekelni?

Neal Morse: Igen, így van, rendesen kiveszem a részem a munkából ezen a téren.

Ahogy a zenédet hallgatom, az a benyomásom, hogy meglehetősen széles skálán mozog a zenei ízlésed. Milyen muzsikákat szeretsz hallgatni?

Neal Morse: Valóban, sokféle zenét kedvelek. Néhány példa: Emerson, Lake & Palmer, Hillsong, jazz, komolyzene; szeretek különböző pop-dalszerzőket, néha Sheryl Crow-t hallgatok, meg mindenfélét.

Nemrégiben, a már említett CalProg fesztiválon meglepett Nick és Ryo, két régi zenésztársad is a Spcok's Beard-ből. Milyen érzés volt így váratlanul összefutni velük?

Neal Morse: Nagyszerű! Remek fickók, szeretem őket!

Nos, voltaképpen erre lettem volna kíváncsi, de ha szeretnél még mondani valamit, örömmel hallgatlak...

Neal Morse: Szeretem Magyarországot, szeretnék valamikor újra eljutni oda! Dicsérjétek Istent teljes életetekkel, teljes szívetekkel! Ámen!

Ámen! Nagyon köszönöm, hogy áldoztál rám és az Olvasókra az idődből és a türelmedből! A megbocsátás Atyja áldjon meg gazdagon! [Azok számára, akik nem ismerik az új lemezt: az egyik dal címe 'Father Of Forgiveness', azaz 'A megbocsátás Atyja']

rovat lapozó


Még, még, még...Gergely írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 22. és 2018. június 07. között:

Klipmánia