×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 White Skull - The XIII Skull (2004) 

Megjelent: 2004. december 10. péntek 18:00
Szerző: hellstar
    Lemezismertetők 

Fehér koponya és ráadásul olaszok. Mit mondjak, nem ugrottam rögtön a cédé lejátszóhoz, hogy mihamarabb magamévá tegyem a nem túl fantáziadús borítóval megáldott csapat új lemezét. Már kezdtem meglepődni a címen, hogy XIII, ennyi lemezt kiadtak volna? Gyorsan elszörpöltem a whiteskull.it hivatalos oldalra és tájékozódtam. A csapat igaz követője a Helloween, Iron Maiden, Scorpions, Black Sabbath, Saxon együtteseknek. Ez így elsőre jól is hangzik, de később látni fogjuk, hogy elsősorban a Helloween jegyek vannak meg, néha egy egy szóló Maidenes talán, de nem igazán jellemző. Black Sabbath-ot és Saxont abszolút nem tudtam felfedezni, sehol. Ez a hetedik a sorban, ahogy elnézem a borítókat, egyre gyengébb rajzok jönnek ki, a grafikus keze alól. Éppen a lemez készítése közben lépett ki a basszusgitáros Fabio Monfroi, de gyorsan megtalálták az utánpótlást Federico Malandrino személyében.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Ahogy már többször írtam, kell minimum egy "agy" a csapatba, itt a gitárosok a fő motorok: Tony Fonto és Danilo Bar. Gus Gabarro ragadta meg a mikrofont, ezúttal is és a dobok mögé Alex Mantiero ült. Egy elég lapos, semmitmondó intro után elkezdődik a 12 számos lemez, a The Union című számmal. Nem ismertem a csapatot korábban, csak nevét olvastam és hallottam itt-ott, így tulajdonképpen ez az első találkozásunk egymással. A Union erőteljesen indul, minden power-kellék megvan ami kell. A hangszerek szépen, egységesen szólnak, jó dinamikával. Ami elsőre lejön a csapatról, hogy Gusnak jó power-metal hangja van, a dal szerkezete ügyesen van összerakva, jó a szóló is. Nem tekerik végig a számot, hanem vannak középtempós részek, darabolós, nyaktornáztató részek is.

A következő szám - Top Secret - valami idétlen űrbéli hangokkal indul, aztán olyan korai Helloween-es trappolás kezdődik, a kórus nekem tetszett, dallamos-fülbemászó, olyan amit az ember a zuhanyozás közben biztos eldúdol párszor. A szólók itt is nagyon pofásak, ez a második dal, de nekem úgy tűnik, mintha a szólók köré írnák a számokat a fiúk. Kifejezetten jó koncert nóta lesz belole. A Last Navigatorban felfedeztem egy klassz basszus futamokból álló részt, a többi a szokásos germán-trappolás. Következő számban jönnek végre a koponyák - The Skulls -, de semmi többet nem kapunk, mint eddig hallottunk (jó kórusok, Keeper 3).

A Missing Link-ről csak a Rage jut eszembe, ez a szám azért nem ütött arra, de itt felfedezhetünk több ötletet is a korábban említett sablonokhoz képest. A Creature Of The Abyss egy érdekes harci dudával kezdődik, és az az érzése a hallgatónak, mintha Ceasar seregei vonulnának a kelták (szegény Cruachan) ellen. Elcsillapodik a csatahangulat, és egy kellemes kis középtempós, nem poweres, hanem inkább klasszikus metal szám lesz belőle. A Power Of Blood megint olyan, mintha a Keeper harmadik részére íródott volna, legalábbis, ahogy kezdődik az teljes koppintás. Arra nem merek vállalkozni, hogy ezt a hét és fél perces számot végighallgatom, inkább ugrok egy kicsit a közepére, majdnem öt percnél kapcsolódtam be, ahol egy kellemes szóló elejére csöppentem, ez nem rossz, ugrás a végére, ugyanaz, az mint az elején. Sajnos a hátralévő négy számban nem fedeztem fel túl nagy ötleteket a korábban leírtakhoz képest - kivéve Mothman Prophecies, ami egy Grave Diggeres, erőszakos nóta, harangokkal -, így ezeket nem részletezem.

Nem maradt más hátra, minthogy összefoglaljuk mit is hallottam első találkozásunk alkalmával: Van egy jó torkú énekes, adottak a Keeper-albumok. Aki kíváncsi egy kis german trappolásra, latin vérrel előadva, annak ajánlom, aki keresi a ritkaságokat, új dolgokat, az ne ennél a lemeznél kezdje.

8/10


Track lista:

01. Space Invaders (Intro) - 02:06
02. The Union - 04:56
03. Top Secret - 04:47
04. Last Navigator - 05:01
05. The Skulls - 03:47
06. Missing Link - 04:46
07. Creature of the Abyss - 05:46
08. Power of Blood - 07:30
09. Perfect Design - 04:49
10. The Observers - 04:50
11. Mothman Prophecies - 04:48
12. I Wanna Fly Away - 06:25

Közreműködő zenészek:

Gustavo "Gus" Adrian Gabarró - ének
Tony "Mad" Fontó - gitár
Danilo Bar - gitár, vokál, zajok, effektek
Alex Mantiero - dob

vendégek:
Mike Scalise - duda
Giulio Bogoni - billentyűs hangszerek
Andrea Martongelli - vokál
Alessio Garavello - vokál
Francy Ferrara - női ének, vokál
Fabio Manfroi - basszusgitár

Lemezeik:

1995 - I Won't Burn Alone
1997 - Embittered
1999 - Asgard - EP
1999 - Tales from the North
2000 - Public Glory, Secret Agony
2002 - The Dark Age
2004 - The XIII Skull
2006 - The Ring of the Ancients
2009 - Forever Fight
2012 - Under This Flag

Kiadó:
Frontiers Records
Honlap:
whiteskull.it
facebook.com/pages/White-Skull
Hellstar

rovat lapozó


Még, még, még...hellstar írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia