Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88347145
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 White Skull - The XIII Skull (2004)

Lemezismertetők

Fehér koponya és ráadásul olaszok. Mit mondjak, nem ugrottam rögtön a cédé lejátszóhoz, hogy mihamarabb magamévá tegyem a nem túl fantáziadús borítóval megáldott csapat új lemezét. Már kezdtem meglepődni a címen, hogy XIII, ennyi lemezt kiadtak volna? Gyorsan elszörpöltem a whiteskull.it hivatalos oldalra és tájékozódtam. A csapat igaz követője a Helloween, Iron Maiden, Scorpions, Black Sabbath, Saxon együtteseknek. Ez így elsőre jól is hangzik, de később látni fogjuk, hogy elsősorban a Helloween jegyek vannak meg, néha egy egy szóló Maidenes talán, de nem igazán jellemző. Black Sabbath-ot és Saxont abszolút nem tudtam felfedezni, sehol. Ez a hetedik a sorban, ahogy elnézem a borítókat, egyre gyengébb rajzok jönnek ki, a grafikus keze alól. Éppen a lemez készítése közben lépett ki a basszusgitáros Fabio Monfroi, de gyorsan megtalálták az utánpótlást Federico Malandrino személyében.

Ahogy már többször írtam, kell minimum egy "agy" a csapatba, itt a gitárosok a fő motorok: Tony Fonto és Danilo Bar. Gus Gabarro ragadta meg a mikrofont, ezúttal is és a dobok mögé Alex Mantiero ült. Egy elég lapos, semmitmondó intro után elkezdődik a 12 számos lemez, a The Union című számmal. Nem ismertem a csapatot korábban, csak nevét olvastam és hallottam itt-ott, így tulajdonképpen ez az első találkozásunk egymással. A Union erőteljesen indul, minden power-kellék megvan ami kell. A hangszerek szépen, egységesen szólnak, jó dinamikával. Ami elsőre lejön a csapatról, hogy Gusnak jó power-metal hangja van, a dal szerkezete ügyesen van összerakva, jó a szóló is. Nem tekerik végig a számot, hanem vannak középtempós részek, darabolós, nyaktornáztató részek is.

A következő szám - Top Secret - valami idétlen űrbéli hangokkal indul, aztán olyan korai Helloween-es trappolás kezdődik, a kórus nekem tetszett, dallamos-fülbemászó, olyan amit az ember a zuhanyozás közben biztos eldúdol párszor. A szólók itt is nagyon pofásak, ez a második dal, de nekem úgy tűnik, mintha a szólók köré írnák a számokat a fiúk. Kifejezetten jó koncert nóta lesz belole. A Last Navigatorban felfedeztem egy klassz basszus futamokból álló részt, a többi a szokásos germán-trappolás. Következő számban jönnek végre a koponyák - The Skulls -, de semmi többet nem kapunk, mint eddig hallottunk (jó kórusok, Keeper 3).

A Missing Link-ről csak a Rage jut eszembe, ez a szám azért nem ütött arra, de itt felfedezhetünk több ötletet is a korábban említett sablonokhoz képest. A Creature Of The Abyss egy érdekes harci dudával kezdődik, és az az érzése a hallgatónak, mintha Ceasar seregei vonulnának a kelták (szegény Cruachan) ellen. Elcsillapodik a csatahangulat, és egy kellemes kis középtempós, nem poweres, hanem inkább klasszikus metal szám lesz belőle. A Power Of Blood megint olyan, mintha a Keeper harmadik részére íródott volna, legalábbis, ahogy kezdődik az teljes koppintás. Arra nem merek vállalkozni, hogy ezt a hét és fél perces számot végighallgatom, inkább ugrok egy kicsit a közepére, majdnem öt percnél kapcsolódtam be, ahol egy kellemes szóló elejére csöppentem, ez nem rossz, ugrás a végére, ugyanaz, az mint az elején. Sajnos a hátralévő négy számban nem fedeztem fel túl nagy ötleteket a korábban leírtakhoz képest - kivéve Mothman Prophecies, ami egy Grave Diggeres, erőszakos nóta, harangokkal -, így ezeket nem részletezem.

Nem maradt más hátra, minthogy összefoglaljuk mit is hallottam első találkozásunk alkalmával: Van egy jó torkú énekes, adottak a Keeper-albumok. Aki kíváncsi egy kis german trappolásra, latin vérrel előadva, annak ajánlom, aki keresi a ritkaságokat, új dolgokat, az ne ennél a lemeznél kezdje.

8/10


Track lista:

01. Space Invaders (Intro) - 02:06
02. The Union - 04:56
03. Top Secret - 04:47
04. Last Navigator - 05:01
05. The Skulls - 03:47
06. Missing Link - 04:46
07. Creature of the Abyss - 05:46
08. Power of Blood - 07:30
09. Perfect Design - 04:49
10. The Observers - 04:50
11. Mothman Prophecies - 04:48
12. I Wanna Fly Away - 06:25

Közreműködő zenészek:

Gustavo "Gus" Adrian Gabarró - ének
Tony "Mad" Fontó - gitár
Danilo Bar - gitár, vokál, zajok, effektek
Alex Mantiero - dob

vendégek:
Mike Scalise - duda
Giulio Bogoni - billentyűs hangszerek
Andrea Martongelli - vokál
Alessio Garavello - vokál
Francy Ferrara - női ének, vokál
Fabio Manfroi - basszusgitár

Lemezeik:

1995 - I Won't Burn Alone
1997 - Embittered
1999 - Asgard - EP
1999 - Tales from the North
2000 - Public Glory, Secret Agony
2002 - The Dark Age
2004 - The XIII Skull
2006 - The Ring of the Ancients
2009 - Forever Fight
2012 - Under This Flag


Kiadó:
Frontiers Records
Honlap:
whiteskull.it
facebook.com/pages/White-Skull
Hellstar
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: hellstar


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.56 Seconds