×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 MEGADETH - The System Has Failed (2004) 

Megjelent: 2004. december 22. szerda 18:00
Szerző: hellstar
    Lemezismertetők 
Kiadó:Sanctuary
Honlapjuk: megadeth.com
Megjelenés dátuma: 2004.09.14
Stílus: Heavy Metal

A Megadeth egyet jelent Dave Mustaine-nel. Ez tény azon lehet elmélkedni, hogy ez jól van-e így vagy nem, de abszolút nincs értelme. Az egyre nagyobb sikertelenség felé haladó csapatból folyamatosan ugráltak ki a zenészek Dave mellől, míg a World Needs a Hero-val már úgy nézett ki itt a végállomás. Dave-ről is olyan hírek jöttek, hogy a kéz problémái miatt már soha nem fog majd gitárt a kezébe. A teljes semmittevést Dave Ellefson régi bajtárs is megunta és önálló munkába kezdett.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Mustaine pedig szépen lassan elkezdte összeszedni magát, végigkeverte az összes lemezét újra és felbónuszolta ezeket, aztán nekilátott egy új anyagnak. Annyi volt a bibi csak, hogy elfogytak mellőle a zenészek időközben. Nem is lenne pikáns a történet, ha megint nem jönne valami érdekes dolog a képbe, újra megjelent a színen Chris Poland, továbbá számomra ismeretlen arcokkal sikerült kipótolni a korábban már bizonyított zenészeket: dobok Vinnie Colaiuta, basszer Jimmy Sloas.

A lemezt indító Blackmail The Universe mintha visszautalna az Amerikát ért repülőgépes terror eseményre, legalábbis a dal elején és közepén vannak erre utaló mondatok. A ’Breaking News’ – (hírek) meghallgatva ismerős tempo és szövegmondás jön felénk, a riffeket mintha a Countdown lemez környékén már hallottam volna. Aztán jön egy idegtépő ó-ó-ó zás a háttérből, és újra a hírek(?). Ez mélypont a dalban szerintem. A szóló átlagos középtempós semmitmondó a második szóló már sokkal jobb, majdnem Holy Wars-os szintű.

A Shadow Of Death úgy kezdődik, mintha a lovagkorba mennénk vissza itt is borzasztó hosszú és felesleges narrátor mesél a dal elején a franc tudja miről. A dal hátralévő része pedig egy monoton riffelés ének nélkül, olyan mintha az egész a My Kingdom Come-t vezetné fel.

Ez a dal is elég monoton énekkel és ritmussal kezdődik a háttérben néha szintik bújnak elő! Aztán egy Rust In Peace-ről ismert ritmusváltás és egy hápogós szóló következik a hátralévő részben semmi új nem történik.

Következő tételben az egerekről és az emberekről elmélkedik Mustaine, jó kis dob részekkel indul a dal, könnyedebb hangvételben, szinte sziruposan előadva később inkább pszihodelikus elnyújtott szavak, mondatok. Nem túl izgalmas, sőt!

Jól indul a Truth Be Told, sejtelmesen, lassú dallam részekkel. Ami meglepő a kórusban előadott refrén, és a zakatoló ritmus, valamint a lassabb ismét pszihodelikus részek keveredése. Ötletes szám végre, ilyen nem volt mostanában a Megadeth-től. A ritmusa a számnak többször is megtörik, a szóló olyan mintha a klasszikus Peace Sells/Killing időkben íródott volna, a dal vége pedig nagyon begyorsul.

Hátborzongató hangokkal kezdődik a The Scorpion mely gyorsan egy dallamos átkötéssel egy középtempós számmá alakul át egy darabig, amíg elő nem jönnek újra ezek a hangok. Nem rossz ötlet, valami fenyegető, gyűlöletes dolog lebeg ez egész dalban. Határozottan tetszik a dal, pláne, hogy a vége felé valaki még vokálozik Mustaine mellett, mintha egy gyerek vagy női hang lenne. A lezárás itt is a híreket jelenti.

A Kick The Chair-t már ismerhettük korábbról (ezt tette közzé Mustaine az új lemezről). Vérbeli Megadeth szám, csapkodós, kétlábdobos, gyors témák, riffek a korai időket idézi, a szóló is nagyszerű, gyors energikus gyilkos.

Ismét nem sok feltűnést és izgalmat hoz a következő tétel a Something That I’m Not már nagyon várom hogy véget érjen ez az 5 perc, a szólók kicsit javítanak a hangulatomon.

Tears In A Veil szintén az előző számhoz hasonló teljes lapos, tempótlan töltelékszám.

Zakatolós számnak indul a Die Dead Enough, a szokásos középtempós dallamos, hullámzós Megadeth nóta, amit már például a Risk-en is hallottunk bőven. Ami tetszett az a jól hangsúlyozott basszusgitár és a nagyívű szóló. Az ájájjájok viszont teljesen kiborítottak a refrénben.

Nagyon kilóg az albumról a Back In The Day, egy gyorsabb tempójú szám, nekem a Hook In Mouth ugrott be elsőre, annak volt valami hasonló szerkezete annak idején. Nagyon tetszett a dal közepén az effektezés, az ah-ah-ó-ó viszont már nem annyira.

A lemezt lezáró I Know Jack-et nem igazán értettem minek is van, ha jól böngésztem az Internetet ott korábban nem is jelölték ezt a számot. Ez egy 40 másodperces valami, ami egy gitártémáról szól végig, fura.

Összefoglalva: Vegyes érzelmek keringenek bennem. Voltak jó pillanatai a lemeznek (Back In The Day, Truth Be Told), de azért találtam töltelék, ötlettelenséget sugárzó tételt is. Szerintem Dave Mustainek oda kéne adnia a mikrofont a Megadeth-ben is Lee Ving-nek, sokat javítana a helyzeten. Amellett nekem hiányzott Ellefson játéka és persze egy olyan szintű ötletgyáros mint Marty Friedman. Kicsit elkapkodott lemeznek érzem ezt, talán jobb lett volna megvárni, amíg ismét összeáll a csapat, összeérik a gondolat és ezzel a lemez is.Pontszám: 7/10, Forrás: hellstar.srv.huTrack lista:

1. Blackmail The Universe 04:33
2. Die Dead Enough 04:19
3. Kick The Chair 03:58
4. The Scorpion 06:00
5. Tears In A Vial 05:22
6. I Know Jack 00:40
7. Back In The Day 03:28
8. Something That I'm Not 05:07
9. Truth Be Told 05:40
10. Of Mice And Men 04:05
11. Shadow Of Deth 02:15
12. My Kingdom Come 03:04

Közreműködő zenészek:

Dave Mustaine - Vocals, Rythm and Lead Guitar
Chris Poland - Lead Guitar
Jimmy Sloas - Bass
Vinnie Colaiuta - Drums
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Megadeth - Dystopia (2016)

2016-01-21 00:05:00hellstar írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia