×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Miből lehet megtanulni mi is az a grunge? - Top 10 Grunge lemez! 

Megjelent: 2004. december 29. szerda 00:00
Szerző: o-porat
    Cikkek 

A grunge rock megreformálta a kilencvenes években a rockról és a metálról alkotott képünket. Az altmusic.about.com kiválogatta a stílus legklasszikusabb lemezeit. Olyan top 10-et választottak, ami albumok meghatározták a stílust, leírják azokat a zenei és emberi tulajdonságokat, amik az akkori és a mai rockzenének is a legsikerültebb, legmeghatározóbb lemezei...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

01. Nirvana - Nevermind

Hát persze, ki lehetne az első, ha nem a Nirvana? Ezen, a csapat legismertebb lemezén voltak a legsikerültebb dalaik, amik mega-slágerek azóta is: Smells Like Teen Spirit és Come As You Are. Nyugodtan eldobhatja a zenei gyűjteményét mindenki, aki még nem ismeri!

02. Pearl Jam - Vs.

A második a sorban az a csapat, és főleg énekhang, aki egyszerre őrült és zseniális. A banda, akivel a megafilmprodukciókban a tinik riogatták a szüleiket, és a lemez, ami különleges marketing nélkül is megteremtette az azóta már leszállóágba került, de fel nem oszlott banda és stílus alapjait. Ezen a lemezen a grunge és a punk úgy keveredett, mint még sehol máshol. Klasszikus élmény az Elderly Woman Behind A Counter című akusztikus dal.

03. Mad Season - Above

A Mad Season a side projektje volt az Alice In Chains énekes Layne Staley-nek és a Pearl Jam gitáros Mike McCready-nek. A lemez meghatározó dala a River Of Deceit, ami egyszerre Alice In Chains és Pearl Jam.

04. Hype! - filmzene

Ezen a kiváló filmzene-lemezen a stílus legkiválóbbjai mutatkoztak be. A film is kiváló volt, de a lemezen a Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, és az ismeretlenebbek közül a Fastbacks, Supersuckers és a The Gits is megtalálható volt. Megjelent: 1996. szeptember 24-én, a Sub Pop Records-nál!

05. Temple Of The Dog - Temple Of The Dog

Ez a grunge-szupergroup lemez az akkoriban meghalt Mother Love Bone énekes Andrew Wood emlékére készült. Chris Cornell és Matt Cameron a Soundgarden-ből, Eddie Vedder és Mike McCready a Pearl Jam-ből alkotta a csapatot. Ez az egyetlen lemezük, mégis a stílus talán legsötétebb dalát hozták össze Hunger Strike címmel.

06. Singles - filmzene

A film egy romantikus komédia, amivel Matt Dillon megalapozta pályáfutását. A környezet, amiben a film játszódik a Seattle-környéki bandákból táplálkozik. Feltűnik a Screaming Trees, Alice In Chains, Mudhoney, Paul Westerberg, Chris Cornell, Pearl Jam, Mother Love Bone és sokan mások...

07. Green River - Dry As A Bone / Rehab Doll

Ez még a nagy hullám előtti banda, ami a '80-as évek közepén már meg is szűnt. Legfőképpen a depressziós hangulat jellemzi, de a punk is elég egyértelműnek tűnik. A csapat tagjai alkották később Mudhoney és a Mother Love Bone-t, legvégén pedig a Pearl Jam-et.

08. Soundgarden - Badmotorfinger

A Soundgarden eme lemeze a legmetálabb a grunge-on belül. A legkeményebb riffek ugranak ki a lemezből, de a legsötétebb zenei világ is erősen kihallható. Az Outshined sláger lett egy "slágermentes" lemezen, de a Rusty Cage is megalapozta a mai alternatív zenéket.

09. Mother Love Bone - Stardog Champion

A hangzása a '70-es évek metálját és glamjét idézi, ennek a szintén pre-grunge bandának a válogatás lemezén. A csapat, amiből a Peal Jam alakult, és aminek az énekese meghatározó volt a korai időkben. Andrew Wood, aki megtestesítette a top modern hippie és szex szimbólum ma ismert világát, és aki 1990-ben heroin túladagolásban meghalt. Ezen a '92-es posztumusz válogatáson kompromisszumtól mentes zene hallható, a legjobbikból!

10. Mudhoney - Mudhoney

A tizediknek választották ezt a 1989-es debut Mudhoney albumot, ami heavy zenei-nyomokkal támasztja alá a különben halálosan laza énekét. A dalok közül kimagaslik a The Gift, By Her Own Hand és a Here Comes Sickness, de a végső csapást a When Tomorrow Hits adja meg a hallgatóságnak.

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Miből lehet megtanulni mi is a!o-porat írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia