×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 BLACK LABEL SOCIETY - Mafia 

Megjelent: 2005. február 15. kedd 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 
Kiadó: Artemis, Spitfire Records
Honlapjuk: blacklabelsociety.net , www.zakkwylde.com
Megjelenés dátuma: 2005.03.08
Stílus: Sludge/Southern Metal

Zakk Wilde szívvel lélekkel rocker ember. Ozzy amikor felfedezte/leszerződtette JAKE E. LEE helyére 1987-ben, és 88-ban kiadta a még nagyon fiatal gitárossal (19 éves volt) a No Rest For The Wicked lemezt megalapozta Zakk egész karrierjét. Az embernek elsöprő gitársoundja van, ahogy Ozzy mellett mindig is, közel azonos stílusban játszó gitárosok muzsikáltak... Zakkre azonnal rá is került a "Randy Rhoads utánzat" jelző, amit alig bírt levakarni maráról az évek alatt. De az Ozzy lemezeken hallható játéka mellett nagyszerű a 96-ban megjelent (BOOK OF SHADOWS) szóló, a 94-ben megjelent Pride & Glory és a szóló lemezéből kinövő Black Label Society-vel felvett hét lemez is ( the blessed hellride kritika). 2004-ben is nagyon aktív volt Zakk, így az áprilisban megjelenő BLS Hangover Music Vol. VI mellett, lassan szokása szerint feltűnt, többek között az ex-Dreames Derek Sherinian novemberi Mythology lemezén is (kritika by Hellstar és kritika by én). Az biztos, hogy Zakk most nagyon elkezdte írni a dalokat az új Ozzy lemezre (ami egyenlőre várat magára), mert az ezen a lemezen hallható dalok közül jónéhány tökéletesen menne a mester stílusához. Vagyis, ez a mafia egy nagyon jó oldszkúl metal muzsika, enyhe AIC beütéssel megfűszerezve.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Hellstar kolléga kritikája is sokat emlegeti azt a bizonyos Ozzy gitárhangszínt, ami ezt a lemezt uralja. Zakk eddig teljesen elkülönítette az önálló bandáinak a stílusát az Ozzy Band-ben elkövetett daloktól, de most végre a kissé szokolrádiós bevezető után Fire It Up-ban úgy belefog a durva, ősSabbath- Ozzys riffbe, hogy a teljes dal szinte szikrázik. Zakk hangja is a hosszú évek alatt egyre jobb. Mostis megvan a kezdeti "üvöltés" szerű állitias felhang, de itt már énekre (sőt több szólamban is) ragadtatja magát. Ami jó jel a továbbiakra.

Ami nem is várat magára sokat, mert gyakorlatilag ugyanazt a stílust hozza a What's In You is. Énekelhető (kissé AIC) refrén, kődurva, lassabb, de uralkodó gitársound, kissé fütyültetett véghangokkal. Ahogy az-az Ozzy lemezeken kötelező!

A Suicide Messiah-ban már a hangja is teljesen Ozzys, gyakorlatilag a magasakat is tökéletesen nyomja. A zene még Ozzy szóló pályájánál is régebbre, a Sabbath ősi improvizatívabb időszakára emlékeztet, amikor még Iommy egy dalban érzelemből játszott, és nem tudásból.

Zakk mindig is írt zongorás, ballada szerű dalokat. Így nem meglepő a Forever Down-ban hallott nyitány, amit aztán gyorsan lebont egy Ozzy soundos gitártémával. szerintem ezt a dalt is a mester lemezére írta, csak nem lett belőle semmi, így felvette BLS-ként. Itt Ozzy szerűen énekel is, de alapvetően az Ozzy soundos gitárjáték az ami meghatározza a durva hangvételt. Az embernek önkéntelenül headbang kényszere támad tőle, még kissé idősebb korában is.

Az In This River a lemez egyik nagy balladája, amit Ozzy szerűen több éneksávra énekelt fel. A zongora mellett a basszusgitár, és a gitár csak fütyültetett szólójával nyomul. Nem kissé romantikus ez a dal, és talán Ozzy is összecsaphatná rá a Mama, I'm Coming Home-on nevelkedett tenyereit.

A You Must Be Blind már ahogy a semmiből felhangosodik hátborzongatóan durva visszalépés időben, a kora Ozzy-s időkre. A durva, középtempós alapokra a Crowbar dobos Craig Nunenmacher tökéletesen illeszkedően üti a Ward - Randy Castillo szerű egyszerű, de lendületes témákat.

Méginkább belassul az alap, és egy elvont szinti alap is kerül a Death March alá, ami tökéletesen AIC-ssé teszi az egészet. A grunge királyai is hasonlóan elvont dallamokat írtak, csak itt még belekerül a pakliba Zakk Ozzys - kötelező Sabbathos múltja is. Egyszerűen remek, bár kissé monoton!

A gitárszólónak álcázott őrület, a Dr. Octavia egy iszonyatosan érdekes múltidéző darab. Bár alig 1 perces, mégis benne van minden amit Ozzy mellett meg lehet tanulni! Nem kell itt a vírga! Elég egy olyan tökösen eltalált hang, ami ebben a dalban benne is van!

A Say What You Will ismét egy Ozzy gitársoundtól "bűzlő" dal, ami egyáltalán nem teszi unalmassá a lemezt. Bár ez az énekdallam nem teljesen van kidolgozva, de a gitár itt is tökéletesen van nyomva! Ennél Ozzysabb soundot nem is lehetne választani. Ami kissé más az Zakk hangja, ami itt enyhén unottan nyomja a rizsát!

A Too Tough To Die egy őrült és elvont lassú nóta, kissé ismét AIC-s hangulattal és hangszereléssel. Gondolom koncerteken sem árt egy nyugisabb, pihenősebb nóta, itt kissé középszerűnek tűnik. Az Electric Hellfire durvulata és kiállásos ütemei ismét a Sabbath korai időszakát hozzák, ahogy a gitárfütyűlős-kiszállós refrén az Ozzy életműben kotorászik. Ezen az érzésen a modernebb és elvontabb bevezetővel előugró Spread Your Wings őrült éneke, és kissé lehalkított gitárjai sem segítenek! Ez kérem olyan, mint egy JÓ Ozzy lemez! A Been A Long Time ismét Sabbathos, ráadásul a legősibb időkből. Amikor még volt idő a hallgatást összehasonlítani néhány iszonyat Geezer basszus futammal. A végén a Dirt On The Grave, olyan, mint egy AIC emlékdal, amit Ozzynak írtak. Zongorás, kórusos, Ozzys énektémás, elképesztően érzelmes gitáros.

Összefoglalva: Ez eddig a Zakk szóló életmű csúcspontja! Aki eddig nem kedvelte a gitáros szóló produkcióit, de kedveli a Sabbath - Ozzy lemezeket, az most kötheti a gatyát! Remek dalok, tökéletesen múltidéző gitársound, egy remek gitárostól, aki mellesleg egyre jobban énekel! 10 / 9Track lista:

1. Fire It Up 05:02
2. What's In You 03:02
3. Suicide Messiah 05:49
4. Forever Down 03:41
5. In This River 03:54
6. You Must Be Blind 03:29
7. Death March 03:07
8. Dr. Octavia 00:52
9. Say What You Will 03:49
10. Too Tough To Die 02:52
11. Electric Hellfire 02:30
12. Spread Your Wings 04:11
13. Been A Long Time 03:09
14. Dirt On The Grave 02:47
Total playing time 48:14

Közreműködő zenészek:

Zakk Wylde - vocals, guitar, bass, piano (Ozzy Osbourne, Pride & Glory, guest for C.P.R. and Derek Sherinian)
Craig Nunenmacher - drums (Crowbar)

Additional live musicians:
Nick "Evil Twin" Catanese - guitar
James LoMenzo - bass (Pride & Glory)

Korábbi tagok:

Bass: John DeServio [J.S.] [1999-2000]
Bass: Steve Gibb [S.O.B.] [2000-2001]
Bass: Robert Trujillo [2002-2003]
Drums: Phil Ondich [1998-2000]

BLS lemezek:

1998 - Sonic Brew
2000 - Stronger Than Death
2001 - Alcohol Fueled Brewtality [Live]
2002 - 1919 Eternal
2003 - The Blessed Hellride
2004 - Hangover Music Vol VI
2005 - Mafia

Ozzy mellett:

1988 - No Rest For The Wicked
1989 - Just Say Ozzy
1990 - No More Tears
1993 - Live & Loud
1995 - Ozzmosis
1997 - The Ozzman Cometh
2001 - Down To Earth
2002 - Live At Budokan

Szólóban:

1994 - Pride & Glory
1996 - Zakk Wylde: Book Of Shadows

Egyéb lemezek és dalok:

1989 - Make A Difference Foundation: Stairway to Heaven/Highway to Hell: Purple Haze
1990 - Ward One: Along The Way (Keyboards): Pink Clouds On An Island
1991 - Dweezil Zappa - Confessions: Stayin' Alive
1991 - L.A.Blues Authority: Baby Please Don't Go
1991 - Britny Fox: Bite Down Hard: Six Guns Loaded (End Solo)
1992 - Guitars that Rule the World: Farm Fiddlin'
1992 - C.P.R.: Back in Black (End Solo): I Wish (Lead Vocal & End Solo)
1993 - Stevie Salas: The Electric Pow Wow
1994 - Blackfoot: After the Reign: After the Reign (2nd lead)
1997 - Stairway To Heaven Tribute: Black Dog, Stairway to Heaven, Going to California, Good Times Bad Times, Kashmir
1997/2001 - Carmine Appice's Guitar Zeus 2: Code 19
1997 - Thunderbolt Tribute To AC/DC: Hell Ain't A Bad Place To Be
1997 - Hard Pressed - Nobuteura Mada: Kimidakeno Tomorrow
1997 - Love - Tokma: Love Love (Instrumental)
1998 - Merry Axemas Vol.2 More Guitars: White Christmas
1998 - RE-SET - Marcy: Tamashi Wa Yuzurenai
1999 - Humanary Stew - A Tribute To Alice Cooper: Go to Hell
2001 - Derek Sherinan: Inertia: 1. Frankenstein, 2. Evil Keneivel, 3. What a Shame
2001 - Ozzfest 2001: The Second Millenium: Black Label Society - Superterrorizer
2001 - Rock Star Soundtrack: 1. Livin the Life, 2. We All Die Young, 3. Blood Pollution, 4. Stand Up, 5. Wasted Generation, 6. Long Live Rock and Roll, 7. Crown of Falsehood
2001 - Themes of Horror: Excerpts from Hellraiser
2002 - Ozzfest 2002: 1. Ozzy - War Pigs, 2. BLS - Berserkers, 3. Soil - Halo
2003 - Derek Sherinan - Black Utopia: 1. Nightmare Cinema, 2. Axis of Evil, 3. Black Utopia
2004 - Damageplan - New Found Power: 1. Reborn (last solo), 2. Soul Bleed (backing vox)

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Yes - Drama (1980)
Ezen a héten a '68-ban, Londonban indult Yes tizedik lemezét, a '80-as Drama-t fogom részletesebben kielemezni! A csapat a '78-as Tormato után kettészakadt. Jon Anderson és Rick Wakeman a bemutató turnét

Tovább...
Three Days Grace - Outsider (2018)
A kanadai Norwood-ban, 1992–'95 között Groundswell-ként, '97-óta Three Days Grace néven dolgozó alternatív rockhoz - Linkin Park-szerű - nu metált keverő

Tovább...
Koncertek 2018. június 24. és 2018. július 10. között: