×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 ACDC Története - első rész 

Megjelent: 2005. február 19. szombat 00:00
Szerző: special
    Cikkek 

ACDC-t a a két testvér Malcolm és Angus Young alapították. A családjukkal a '60as években vándoroltak Skóciából Ausztráliába.A kezdetekkor szinte hetente váltották a tagokat, elõszõr Dave Evans énekessel kezdtek körvonalazódni a dolgok és ekkor kezdõdtek az elsõ koncertek Sydney-ben. Az elsõ koncert 1973.12. 31-én volt a Chequers Club-ban.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

1973. December 31-e és 1974. Február közötti felállás:
Malcolm Young (Gitár)
Angus Young (Gitár)
Dave Evans (Ének)
Larry Van Kriedt (Basszus-gitár-Szaxofon)
Colin Burgess (Dob)
*aki még beugrott néha:
George Young (Basszus-gitár)

1974 júniusában vették fel az elsõ számukat "Can I Sit Next to You Girl" címmel, minek a B-oldalán "Rockin' In The Parlour" volt hallható. Az egészet az idõsebbik testvér George Young és Harry Vanda támogatta (producerek). Miután '74 júliusában kiadták a lemezet, a számból egy kisebb sláger lett, minek köszönhetõen egy Club Turné következhetett. Ezen a turnén ismerték meg a Club-tulajdonost Michael Browning-ot. Õ lett késõbb a banda manager-ere. A siker kulcsát azonban akkor találták meg, amikor az énekesnek Dave Evans-nek elment a kedve az énekléstõl és a banda sofõre Bon Scott ugrott be helyette.

1974. Február és Április között. Tagok Balról jobbra:

Neil Smith (Basszus-gitár)
Dave Evans (Ének)
Malcolm Young (Gitár)
Angus Young (Gitár)
Peter Clack (Dob)


1974. Április és Szeptem között. Tagok Balról jobbra:

Dave Evans (Ének)
született: 1953. Július 20, Wales, Carmarthen-ben
Angus Young (Gitár)
Malcolm Young (Gitár)
Rob Bailey (Basszus-gitár)
Peter Clack (Dob)

Bon különleges hangja keverve Angus szólógitár Riff-jeivel...és megszületett a legendás együttes. Nem sokkal Bon debütálása után máris ment a csapat a stúdióba, hogy felvegyék elsõ bemutatkozó albumukat a "High Voltage"-ot. Ausztráliában 1975ben mutatták be és máris nagy sikernek örvendett.

1974. Szeptember és 1975. Januárt között. Balról jobbra:

Malcolm Young (Gitár)
Peter Clack (Dob)
Bon Scott (Ének)
Rob Bailey (Basszus-gitár)
Angus Young (Gitár)
*akik még ekkor megfordúltak a bandában:
George Young (Basszus-gitár) *csak felvételkor
Tony Currenti (Dob) *csak felvételkor

Új tagokkal bõvült a csapat Phil Rudd dobod és Mark Evans basszusgitáros személyében. Ismét stúdióba vonultak és fenvették a következõ albumukat, ami a "T.N.T" címet viselte és 1976-ban jelent meg. Ez az album megpecsételte a csapat sikerét Ausztráliában. De csak Ausztráliában...a kontinensen kívül senki nem ismerte õket. Ezt a manager is tudta és elindult Londonba, hogy európai kiadót találjon csapatának. 1976 közepén meg is érkezett a studió válasza. Az Atlantic Records vette szárnya alá az ACDC-t és kiadták a High Voltage európai változatát, ami inkább az Ausztráliában kiadott "High Voltage" és "T.N.T" keveréke volt...

1975. Januári felállás. Tagok balról jobbra:

Malcolm Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)
Larry Van Kriedt (Basszus-gitár)
Angus Young (Gitár)
Bon Scott (Ének)

1975. Január és Március közötti felállás. Balról jobbra:Bon Scott (Ének)
Malcolm Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)
Angus Young (Gitár)
*aki nincs a képen:
George Young (Basszus-gitár)
Angus young és Malcom Young testvére és a producer.

A következõ album '76 végén jelent meg Ausztráliában és Európában egyaránt, ez volt a "Dirty Deeds Done Dirt Cheap". Mikor az ACDC elõször ment Londonba egy európaturné miatt, itt európában éppen a punkmozgalom élte fénykorát, minek köszönhetõen az ACDC-t is egy punk-csapatnak hitték. Ennek ellenére megtöltötték a clubokat, pedig a Rock-csapatok nem voltak valami keresettek akkortájt. A "Let There Be Rock" album '77-es kiadása után következett az európai felsõ-réteg-hez tatozó Club-turné. Végezetül az ACDC a Black Sabbath elõzenekara lett az európa turnájuk alatt. Egész addig amíg Malcom össze nem balhézott az együttes basszusgitárosával Geezer Bulter-rel.

1975 és 1977 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:

Malcolm Young (Gitár)
Bon Scott (Ének)
Angus Young (Gitár)
Mark Evans (Basszus-gitár)
született: 1956.Március 2-án, Ausztrália, Melbourne-ben
Phil Rudd (Dob)

1977 nyarán mentek elõször Amerikába, ott elõszõr csak Club-okban játszottak, majd késõbb nagyobb stadionokban léptek fel a REO Speedwagon elõtt. Ezután visszatértek Európába egy saját turnéra, majd, hogy ne unatkozzanak ismét visszamentek Amerikába, mint a KISS és a Rush elõzenekara.

1978 elején ismét stúdiómunka következett, hogy felvegyék a "Powerage" c. albumukat, amit április végén mutattak be. Angliában és Európában a népszerûségük egyre nõtt, minek köszönhetõen egy újabb koncert-turnét adtak; majd ezután ismét az államokba repültek. Ott ismét mint elõzenekat vettek részt olyan elõadók elõtt mint: Aerosmith, UFO, Journey, Rainbow és Alice Cooper. De mivel az USA-ban még mindig nem sikerült a nagy áttörés követték a KISS példáját és kiadtak egy "LIVE" albumot "If You Want Blood You've Got It" címmel. A nemzetközi sikert mégsem ez hozta meg, hanem a következõ album.

A csapat és a manager egyre többet akart, a karrierjük legjobb albumát akarták kiadni, ezért most megváltak a Vanda/Young produkciós párostól és inkább John "Mutt" Lange produkciósvarázslót fogadták fel. Az ACDC bevonult az londoni Roudhouse Studio-ba és 6hónapot dolgoztak a "Highway To Hell"-en. Az album címe Led Zeppelin "Starway To Heaven" c. albumára egy nem épp komoly válasz. Az albumot 1979 júliusában adták ki és nagyon jól vették. A mai napig õrzi helyét a Minden Idõk 10legjobb Rock-Albuma között. Ez után folyamatosan játszottak az USA-ban a Cheap Trick, az UFO és a Ted Nugent elõtt. Európában ismét koncertturné következett. Ekkor rögzítették a Páriszi koncerten a legendás "Let There Be Rock" videóanyagát is. 1980 elején, amikor az ACDC szinte szupersztárok voltak jött derült égbõl a villám...

1977 és 1980 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:

Malcolm Young (Gitár)
Bon Scott (Ének)
született: 1946. Július 9-én, Skócia, Kirriemuir-ban,
meghalt: 1980. Február 19-én, Anglia, London-ban
Angus Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)
Cliff Williams (Basszus-gitár)

1980. február 20-án reggel Alisdair Kinnear talál rá Bon Scott-ra eszméletlenül a kocsijában. Õ hagyta Bon-t tegnap az átmulatott este után a kocsiban, had aludjon. Kinnear azonnal kórházba vitte az énekest, de túl késõ volt...az együttes és a világ elvesztette Bon Scott-ot. A hivatalos jelentés szerint Bon Scott megfulladt. Túl sokat ivott és a saját hányadékába fulladt bele...nem egy elegáns halál. mivel ez már az elõzõ este történt, ezért a hivatalos elhalálozási dátuma 1980. február 19.

A csapat le volt súlytva és az énekes nélkül nem akarták folytatni. De Malcolm és Angus szerint Bon is úgy akarná, hogy folytassák, ezért elhatározták, hogy új énekest keresnek. A sok énekes közül végül Brian Johnson került ki gyõztesen és õ vehette át Bon Scott megüresedett helyét.

A két részes történet a fantasztikus acdc.fw.hu csapatának engedélyével vettük át. folytatás itt következik...
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

ACDC Története - második rész

2005-02-26 00:00:00special írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: