rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88282730
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Geddy Lee - My Favorite Headache (2000)

Lemezismertetők
Kiadó: WEA / ATLANTIC
Honlapja: www.geddylee.net
Rush honlap: www.rush.com
Megjelent: 2000. november 14.
Stílus: Progresszív Rock

Geddy Lee, a RUSH énekes-basszer-dalszerzője 2000-ben mutatkozott be elsőként szólóban. Segítségül K.D. Lang mellől, a kanadai gitáros - dalszerzőt Ben Mink-et és a Soundgarden / Pearl Jam dobosát Matt Cameron-t hívta. A RUSH tagjai nem szoktak szólóban mutatkozni. 1996-ban a gitáros Alex Lifeson bontotta meg ezt a hagyományt Victor című lemezével, kihasználva a szerencsére átmenetinek bizonyult 96-TEST FOR ECHO és 2002-VAPOR TRAILS közötti, szünettel teli időszakot. (A szünet oka a RUSH dobos Neil családi tragédiája volt, a felesége és a lánya halt meg ekkor.) Geddy Lee 1974. márciusában mutatkozott be a csapat első lemezével, és azóta hatalmas és sikeres életutat tudhat a magáének. A My Favorite Headache minden hangja a progrock, és Geddy örömünnepe, egy lemezzel, ami akár RUSH is lehetne.Teljes nevén Gary Lee Weinrib-ként 1953. július 29-én Willowdale-ben, Toronto-ban (Ontario, Canada) született basszer-éneke-szintis elementális egyénisége a ma rockzenéjének, aki olyan zenészekre volt hatással, mint Steve Harris (Iron Maiden), John Myung (Dream Theater), Les Claypool (Primus). Egyénisége, zeneisége, stílusa követendő példát ad a mai fiataljainak is. Azt hiszem, hogy a tehetsége a RUSH lemezeken hallható produkciója senki számra sem megkérdőjelezhető.

Mindig olyan megbízhatóan minőségi a produkciója, hogy akár anélkül lehetne dicsérni, hogy valaki hallotta volna valamelyik lemezen.

De tegyük félre a komolytalanságot, mert ezt mindenkinek hallania kell. No, nem azért, mert a My Favorite Headache valami teljesen újat akarna mutatni. Itt bizony Geddy csak kissé tekint ki a RUSH-ból, akkor is elsősorban Ben Mink stílusában teszi.

Ben (Benjamin) Mink pedig egy zseniális dalszerző, aki 1951. január 22-én Cleveland-ben született, és gitáron, hegedűn és mandolinon játszik. Pályafutását 1971-ben a folkkal kezdte, és a Stringband-ben, Marie-Lynn Hammond oldalán és szóló lemezeivel. Innen vezetett az útja a nyolcvanas évek egyik legtehetségesebb énekesnőjének oldalára. k.d. lang-al 1985-ben találtak egymásra, és Ben fantasztikus játéka-hangszerelései, produceri és hangmérnöki munkája mellett így lett sztár k.d.-ből.

Ben és Geddy barátsága 2000-ben már majd 20 éves volt. A nyolcvanas évek elejére tehető össze ismerkedésük, amikor Ben az "FM" tagjaként a Rush elő-zenekarában játszott. Ben hegedűn játszott a Signal-on (Losing It) is. Barátságuk Geddy szóló lemezén teljesedett be, mert igazán ettől a kölcsönhatástól válik ez a lemez érdekessé.


A nyitó My favorite headache a RUSH Vapor Trails lemezén hallható keményebb vonalat előlegezi meg. A dal Ben keleties, nagyzenekari betéteitől válik kimagaslóvá, amitől Geddy keményebb stílusa kiteljesedik. Matt Cameron dobolása az egész produkcióban a hetvenes éveket idézően szellemes, pontos és kemény. A The present time is nagyon hasonló, de sokkal inkább a nyolcvanas évek rush-át idéző. A dal a mesélős Rush világa, kiemelt basszussal, és nagyszerűen húzó vezérdallammal.

Az alternatívabb zenei vonalat erősíti a Working at Perfekt indulása, de maga a dal a lassú, és legtöbbször akusztikusabbra vett hangszerelésétől nagyszerű. Elementálisak a fokozások a dalban, amik a refrén dallamosságát hangsúlyozzák.

A Working at Perfekt-ben megjelenő samplerek is az anyabandát idézik, de Geddy szólóban keményebb gitárokkal operál. A refrén viszont majdnem teljesen rush-os. Elbeszélőköltemény, kissé monoton énekkel, és néhol nagyzenekari betéttel, mint újdonság. Tökéletes Ben hangszerelése, egyszerűen zseniális a nagyzenekar bedobása! A Runaway train egyszerre húzós rockzene, és sampleres progresszió, a RUSH stílusában. Sokoldalú, kellemes refrénű darab.

Zseniális az The angels' share akusztikus nyitánya, majd Ben hegedűitől egyszerűen átlépi azt a bizonyos érzékeny határt, amit a felejthetetlen muzsikák tudnak. Olyan kortalan muzsikává válik ez a dal, ami bármikor meghallgatható, mindenkinek jelentéssel bír. A Moving to Bohemia Geddy basszusgitárjaitól és az egyszerűbb zenei képletektől hangos. Persze itt is megjelenik a háttérben Ben, és az ő hangszerelési trükkjei, de alapvetően Geddy-ről, a basszusfutamairól, a kissé elvontabb-egyszerű motívumokról szól ez a dal, ahogy a Home on the strange az összetettebb ütemekről, és progresszív-pörgetett világról. Ez egy rockosabb darab, de ennek ellenére nagyon kellemes hallgatni. Zongorával nyit a Slipping, amely lassú dal a lemez egyik csúcspontja. Ha van dal amiben Geddy hangjába bele lehet szeretni, akkor ez az. Sokrétű lassú nótáról van szó, aminek a hangszerelése egyszerűen tökéletesre sikerült. Az elvont gitárokat a háttér nyomja el, és élén Geddy elképesztő slágeres hangszíne. Igen! A Still is ezt a vonalat erősíti, csak ez az igazán slágerre vett dolog nekem zeneileg nem teljesen tetszik. Nem úgy, mint a záró Grace to grace, amivel Geddy keretbe foglalja a lemezt, visszahozva a nyitó dal lendületét. Elvontabb, sokrétű hangszereléssel felszerelt dal ez, aminek az ütemezése teljesen rushos.

Geddy Lee szóló albuma csodálatos kapu a progresszív és az értékes modern zene között. Tele energiával, csodálatos hangszereléssel. 10 / 9

Track lista:

1.My favorite headache
2.The present time
3.Window to the world
4.Working at Perfekt
5.Runaway train
6.The angels' share
7.Moving to Bohemia
8.Home on the strange
9.Slipping
10.Still
11.Grace to grace

Közreműködő zenészek:

Geddy Lee - basszus, ének, zongora, gitár, programok, ütős hangszerek
Ben Mink - elektromos és akusztikus gitár, hegedű, programok, nagyzenekari hangszerelés
Matt Cameron - dob

Vendégek:
Jeremy Taggart . dob a Home on the strange-ben
John Friesen . cselló a Working at Perfekt-ben
Chris Stringer . ütős hangszerek
Waylon Wall . steel gitár a Window-ban
Pappy Rosen . háttérének a Slipping-ben
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.48 Seconds