×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Geddy Lee - My Favorite Headache (2000) 

Megjelent: 2005. április 15. péntek 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 
Kiadó: WEA / ATLANTIC
Honlapja: www.geddylee.net
Rush honlap: www.rush.com
Megjelent: 2000. november 14.
Stílus: Progresszív Rock

Geddy Lee, a RUSH énekes-basszer-dalszerzője 2000-ben mutatkozott be elsőként szólóban. Segítségül K.D. Lang mellől, a kanadai gitáros - dalszerzőt Ben Mink-et és a Soundgarden / Pearl Jam dobosát Matt Cameron-t hívta. A RUSH tagjai nem szoktak szólóban mutatkozni. 1996-ban a gitáros Alex Lifeson bontotta meg ezt a hagyományt Victor című lemezével, kihasználva a szerencsére átmenetinek bizonyult 96-TEST FOR ECHO és 2002-VAPOR TRAILS közötti, szünettel teli időszakot. (A szünet oka a RUSH dobos Neil családi tragédiája volt, a felesége és a lánya halt meg ekkor.) Geddy Lee 1974. márciusában mutatkozott be a csapat első lemezével, és azóta hatalmas és sikeres életutat tudhat a magáének. A My Favorite Headache minden hangja a progrock, és Geddy örömünnepe, egy lemezzel, ami akár RUSH is lehetne.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Teljes nevén Gary Lee Weinrib-ként 1953. július 29-én Willowdale-ben, Toronto-ban (Ontario, Canada) született basszer-éneke-szintis elementális egyénisége a ma rockzenéjének, aki olyan zenészekre volt hatással, mint Steve Harris (Iron Maiden), John Myung (Dream Theater), Les Claypool (Primus). Egyénisége, zeneisége, stílusa követendő példát ad a mai fiataljainak is. Azt hiszem, hogy a tehetsége a RUSH lemezeken hallható produkciója senki számra sem megkérdőjelezhető.

Mindig olyan megbízhatóan minőségi a produkciója, hogy akár anélkül lehetne dicsérni, hogy valaki hallotta volna valamelyik lemezen.

De tegyük félre a komolytalanságot, mert ezt mindenkinek hallania kell. No, nem azért, mert a My Favorite Headache valami teljesen újat akarna mutatni. Itt bizony Geddy csak kissé tekint ki a RUSH-ból, akkor is elsősorban Ben Mink stílusában teszi.

Ben (Benjamin) Mink pedig egy zseniális dalszerző, aki 1951. január 22-én Cleveland-ben született, és gitáron, hegedűn és mandolinon játszik. Pályafutását 1971-ben a folkkal kezdte, és a Stringband-ben, Marie-Lynn Hammond oldalán és szóló lemezeivel. Innen vezetett az útja a nyolcvanas évek egyik legtehetségesebb énekesnőjének oldalára. k.d. lang-al 1985-ben találtak egymásra, és Ben fantasztikus játéka-hangszerelései, produceri és hangmérnöki munkája mellett így lett sztár k.d.-ből.

Ben és Geddy barátsága 2000-ben már majd 20 éves volt. A nyolcvanas évek elejére tehető össze ismerkedésük, amikor Ben az "FM" tagjaként a Rush elő-zenekarában játszott. Ben hegedűn játszott a Signal-on (Losing It) is. Barátságuk Geddy szóló lemezén teljesedett be, mert igazán ettől a kölcsönhatástól válik ez a lemez érdekessé.


A nyitó My favorite headache a RUSH Vapor Trails lemezén hallható keményebb vonalat előlegezi meg. A dal Ben keleties, nagyzenekari betéteitől válik kimagaslóvá, amitől Geddy keményebb stílusa kiteljesedik. Matt Cameron dobolása az egész produkcióban a hetvenes éveket idézően szellemes, pontos és kemény. A The present time is nagyon hasonló, de sokkal inkább a nyolcvanas évek rush-át idéző. A dal a mesélős Rush világa, kiemelt basszussal, és nagyszerűen húzó vezérdallammal.

Az alternatívabb zenei vonalat erősíti a Working at Perfekt indulása, de maga a dal a lassú, és legtöbbször akusztikusabbra vett hangszerelésétől nagyszerű. Elementálisak a fokozások a dalban, amik a refrén dallamosságát hangsúlyozzák.

A Working at Perfekt-ben megjelenő samplerek is az anyabandát idézik, de Geddy szólóban keményebb gitárokkal operál. A refrén viszont majdnem teljesen rush-os. Elbeszélőköltemény, kissé monoton énekkel, és néhol nagyzenekari betéttel, mint újdonság. Tökéletes Ben hangszerelése, egyszerűen zseniális a nagyzenekar bedobása! A Runaway train egyszerre húzós rockzene, és sampleres progresszió, a RUSH stílusában. Sokoldalú, kellemes refrénű darab.

Zseniális az The angels' share akusztikus nyitánya, majd Ben hegedűitől egyszerűen átlépi azt a bizonyos érzékeny határt, amit a felejthetetlen muzsikák tudnak. Olyan kortalan muzsikává válik ez a dal, ami bármikor meghallgatható, mindenkinek jelentéssel bír. A Moving to Bohemia Geddy basszusgitárjaitól és az egyszerűbb zenei képletektől hangos. Persze itt is megjelenik a háttérben Ben, és az ő hangszerelési trükkjei, de alapvetően Geddy-ről, a basszusfutamairól, a kissé elvontabb-egyszerű motívumokról szól ez a dal, ahogy a Home on the strange az összetettebb ütemekről, és progresszív-pörgetett világról. Ez egy rockosabb darab, de ennek ellenére nagyon kellemes hallgatni. Zongorával nyit a Slipping, amely lassú dal a lemez egyik csúcspontja. Ha van dal amiben Geddy hangjába bele lehet szeretni, akkor ez az. Sokrétű lassú nótáról van szó, aminek a hangszerelése egyszerűen tökéletesre sikerült. Az elvont gitárokat a háttér nyomja el, és élén Geddy elképesztő slágeres hangszíne. Igen! A Still is ezt a vonalat erősíti, csak ez az igazán slágerre vett dolog nekem zeneileg nem teljesen tetszik. Nem úgy, mint a záró Grace to grace, amivel Geddy keretbe foglalja a lemezt, visszahozva a nyitó dal lendületét. Elvontabb, sokrétű hangszereléssel felszerelt dal ez, aminek az ütemezése teljesen rushos.

Geddy Lee szóló albuma csodálatos kapu a progresszív és az értékes modern zene között. Tele energiával, csodálatos hangszereléssel. 10 / 9

Track lista:

1.My favorite headache
2.The present time
3.Window to the world
4.Working at Perfekt
5.Runaway train
6.The angels' share
7.Moving to Bohemia
8.Home on the strange
9.Slipping
10.Still
11.Grace to grace

Közreműködő zenészek:

Geddy Lee - basszus, ének, zongora, gitár, programok, ütős hangszerek
Ben Mink - elektromos és akusztikus gitár, hegedű, programok, nagyzenekari hangszerelés
Matt Cameron - dob

Vendégek:
Jeremy Taggart . dob a Home on the strange-ben
John Friesen . cselló a Working at Perfekt-ben
Chris Stringer . ütős hangszerek
Waylon Wall . steel gitár a Window-ban
Pappy Rosen . háttérének a Slipping-benrovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Geddy Lee!

kép

Elhunyt Jack Bruce (1943-2014)

2014-10-26 00:49:10
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Annihilator - For the Demented (2017)
A kanadai Ottawá-ban, '84-ben indult Annihilator a hazájának a vezető groove-thrash-heavy metál zenekara... A csapat diktátora, Jeff Waters legutóbb 2015-ben adta a

Tovább...
U2 - Songs Of Experience (2017)
A '76-ban, az írországi Dublin-ban alakult U2 a tizennegyedik stúdió lemezét adja most ki Songs Of Experience címmel, ami egyértelműen a 2014-es Songs of Innocence folytatásának készült! Az új

Tovább...
Septicflesh - Codex Omega (2017)
Az eredetileg 1990-ben alakult csapat a görög black metal színtér egyik legrégebb óta aktív, egyben legsajátosabb zenekara. Noha az új évezred elején egy rövid időre

Tovább...
Motörhead - Another Perfect Day (1983)
A londoni Motörhead a '79-es Overkill és Bomber lemezeivel sztárrá, majd a '80-as Ace of Spades és a '81-es No Sleep 'til Hammersmith élő anyagával listavezető

Tovább...
Trivium - The Sin and the Sentence (2017)
Az Orlando-ban, 1999-ben alakult Trivium elkészítette nyolcadik heavy-thrash-groove metál és metalcore keverék lemezét The Sin and the Sentence címmel, ami a 2015-ös

Tovább...
Klipmánia