Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Pentakill - Grasp of the Undying (2017)

 Látogatottság
Összesen
88200425
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Styx - Big Bang Theory

Lemezismertetők
Kiadó: New Door Records / Frontiers Records
Honlapjuk: styxworld.com
Megjelenés: 2005. 05. 16.
Stílus: Cover album

A 2003-ban megjelent Cyclorama után most az AOR - prog legenda klasszikus dalokat feldolgozó albummal állt elő. Olyan dalok feldolgozásával, amik a 72-ben alakult csapat pályafutására- dalaira hatással voltak. Klasszikus rock and roll nóták ezek, amiket az idő sem tudott megkoptatni, és most új köntöst kaptak. 14 dalról van szó, köztük a Ray Charles, Humble Pie, és utoljára a W.A.S.P. által is feldolgozott I Don’t Need No Doctor , vagy a Elmore James dala, amit a The Allman Brothers Band is játszott, a One Way Out, vagy Jimi Hendrix Manic Depression-ja. A felsorolásból a Beatles, The WHO, Procol Harum, Free, Jethro Tull sem maradhat ki. Klasszikus nóták, klasszikus bandának a feldolgozásában, hatalmas kórusokkal, remek hangulatban! Ünnepi muzsika!A lemezt a Beatles I Am The Walrus-a nyitja, élő felvétellel, a lehető legnagyobb vokális részekkel. Remek, klaszikus nótáról van szó, amiben a Beatles igazán a csúcsra juthatott. Tempós, és a csapat progresszívebb, mint valaha!

A második nóta a The Who I Can See For Miles-a, ami a The WHO legnagyobb slágere. Ha nincs is tudatában mindenki, de mégis ismeri. Enegikus és progresszív nóta, amiben a STYX tagjai teljesen ragaszkodhatnak az eredetihez, leginkább a ritmusszekció teszi ki a lelkét a dalban, de a többszólamú vokálok is az eredetit idézik.

A Can't Find My Way Home akusztikus dal, Tommy Shaw mindig elképesztőnek ható magas, és érzelmes hangján. A Blind Faith elfeledett balladája elementális dal, amit a STYX-re bízva minimum az eredeti minőségében szólal meg, hammonddal, akusztikus hangszerelésben.

Az It Don't Make Sense (You Can't Make Peace) is akusztikus nóta, zajos ütős hangszerekkel, és mélyebb énekkel. A szintén elfeledett Willie Dixon dal a végére bekeményedik, és betorzított gitárok is előugranak, a rock and roll slide gitárjával együtt.

Nos, a lemez legismeretebb dala metal körökben az I Don't Need No Doctor, ami még nekem is leginkább a W.A.S.P.-tól hangos. Különben a dal Ray Charles-é, és Humble Pie-é, de most a STYX is leginkább a W.A.S.P. hangszerelését és játékosságát vette elő. A vokálok tökéletesebbek, mint a dal történetében bármikor.

A One Way Out eredetileg Elmore James dala, de nekem a The Allman Brothers Band tette ismerőssé. Nos ez egy játékos darab, nem kissé blues hangulatú énekkel. Igazi házibuli rock and roll, egyszerűbb, kiszámítható zenével és végig igazi rock and roll stílusú énekkel.

A Salty Dog a Procol Harum felejthetetlen zongora-énekes darabja. Elképesztő erő van az ilyen dalokban, főleg, ha egy STYX nagyságú banda veszi elő. Igazi nagyívű ballada-romantika, filozófia! Érzelem!

A Summer In The City mindenkinek ismerős lehet, még akkori, ha a Lovin’ Spoonful-t már senki nem ismeri. A hatvanas - hetvenes évek egyik leg maradandóbb dala ez, aminek a vezér énektémája Tommy Shaw-nak ünnepi játék a summer és a city szavakkal.

Igazi kincs a Manic Depression összetett, forgó blues alaptémája. Kőkemény gitár, pörgés, Mr. Jimi Hendrix ettől a daltól lehet maibb, mint sok fiatal csapat! Iszonyatosan ül még mindig a dal!

Igazi hatvanas évek hangszerelése a Talkin' About The Good Times, egy Pretty Things nevű elfeledett csapatól. Nekem is új a nóta, pedig nem most jöttem le a falvédőről. Mindenesetre sodró lendültű, romantikus és Beatles-s hangulatú nóta, tele energikus dallamokkal és dobtémákkal.

A lemez gyöngyszeme a Locomotive Breath, a Jethro Tull egyik legismertebb slágere. Középtempós nóta, amiben a zene mindig bevárja az éneket... Nagyon élnek benne STYX-ék!

Akusztikus 1 perces a Find The Cost Of Freedom, a Crosby, Stills & Nash remekműve. A vokálját mindenesetre a STYX-nek találták ki, zseniális, ahogy a sok szólam megszólal.

Dinamikus rock nóta a Wishing Well, a Free zseniális slágere. Nos, olyan sokszínű vokálokat kapunk most benne, hogy az felejthetetlen.

A legvégén a Blue Collar Man hallható, amiben két legenda is vendégszerepel Koko Taylor - gitár és Johnnie Johnson zongora személyében. Ez a nóta a STYX 1978-as, Top 40-be jutó nótájának újravett változata, akusztikusabb hangszereléssel.

Összefoglalva: Nem vagyok odáig a feldolgozás dömping ellen. Divattá váltak ezek a lemezek, és sokszor válnak felejthetővé. A STYX persze nem válik nevetségessé bennük, sőt nagyon élnek a dalok... De, nekem mégis egy igazi STYX lemez kell! Slágerek újra-dolgozása szerintem még nekik is kínos. Az eredetik jobbak, idő- keverés, ide- vagy oda! 10 / 7
Track lista:

1. I Am The Walrus
2. I Can See For Miles
3. Can't Find My Way Home
4. It Don't Make Sense (You Can't Make Peace)
5. I Don't Need No Doctor
6. One Way Out
7. Salty Dog
8. Summer In The City
9. Manic Depression
10. Talkin' About The Good Times
11. Locomotive Breath
12. Find The Cost Of Freedom
13. Wishing Well
14. Blue Collar Ma

Közreműködő zenészek:

- Tommy Shaw - ének, gitár
- James JY Young - ének, gitár
- Lawrence Gowan - ének, szinti
- Todd Sucherman - dob
- Ricky Phillips - ének, basszus

Lemezeik:

1972 Styx
1973 The Serpent Is Rising
1973 Styx II
1974 Man of Miracles
1975 Equinox
1976 Crystal Ball
1977 The Grand Illusion
1978 Pieces of Eight
1979 Cornerstone
1979 Best of Styx
1981 Paradise Theater
1983 Kilroy was Here
1984 Caught In The Act Live
1987 Classics, Vol 15
1990 Edge of the Century
1995 Greatest Hits
1996 Greatest Hits Part 2
1997 Return to Paradise
1999 Brave New World
2000 Arch Allies - Live At Riverport
2000 Lady: The Encore Collection
2000 The Singles Colllection
2001 Styxworld Live 2001
2002 20th Century Masters - The Millennium Collection: The Best Of Styx
2002 At The River's Edge - Live In St. Louis
2003 Rockers
2003 Cyclorama
2003 21st Century Live
2005 Big Bang Theory
2005 The Complete Wooden Nickel Recordings
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds