×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Styx - Big Bang Theory 

Megjelent: 2005. május 24. kedd 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Kiadó: New Door Records / Frontiers Records
Honlapjuk: styxworld.com
Megjelenés: 2005. 05. 16.
Stílus: Cover album

A 2003-ban megjelent Cyclorama után most az AOR - prog legenda klasszikus dalokat feldolgozó albummal állt elő. Olyan dalok feldolgozásával, amik a 72-ben alakult csapat pályafutására- dalaira hatással voltak. Klasszikus rock and roll nóták ezek, amiket az idő sem tudott megkoptatni, és most új köntöst kaptak. 14 dalról van szó, köztük a Ray Charles, Humble Pie, és utoljára a W.A.S.P. által is feldolgozott I Don’t Need No Doctor , vagy a Elmore James dala, amit a The Allman Brothers Band is játszott, a One Way Out, vagy Jimi Hendrix Manic Depression-ja. A felsorolásból a Beatles, The WHO, Procol Harum, Free, Jethro Tull sem maradhat ki. Klasszikus nóták, klasszikus bandának a feldolgozásában, hatalmas kórusokkal, remek hangulatban! Ünnepi muzsika!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A lemezt a Beatles I Am The Walrus-a nyitja, élő felvétellel, a lehető legnagyobb vokális részekkel. Remek, klaszikus nótáról van szó, amiben a Beatles igazán a csúcsra juthatott. Tempós, és a csapat progresszívebb, mint valaha!

A második nóta a The Who I Can See For Miles-a, ami a The WHO legnagyobb slágere. Ha nincs is tudatában mindenki, de mégis ismeri. Enegikus és progresszív nóta, amiben a STYX tagjai teljesen ragaszkodhatnak az eredetihez, leginkább a ritmusszekció teszi ki a lelkét a dalban, de a többszólamú vokálok is az eredetit idézik.

A Can't Find My Way Home akusztikus dal, Tommy Shaw mindig elképesztőnek ható magas, és érzelmes hangján. A Blind Faith elfeledett balladája elementális dal, amit a STYX-re bízva minimum az eredeti minőségében szólal meg, hammonddal, akusztikus hangszerelésben.

Az It Don't Make Sense (You Can't Make Peace) is akusztikus nóta, zajos ütős hangszerekkel, és mélyebb énekkel. A szintén elfeledett Willie Dixon dal a végére bekeményedik, és betorzított gitárok is előugranak, a rock and roll slide gitárjával együtt.

Nos, a lemez legismeretebb dala metal körökben az I Don't Need No Doctor, ami még nekem is leginkább a W.A.S.P.-tól hangos. Különben a dal Ray Charles-é, és Humble Pie-é, de most a STYX is leginkább a W.A.S.P. hangszerelését és játékosságát vette elő. A vokálok tökéletesebbek, mint a dal történetében bármikor.

A One Way Out eredetileg Elmore James dala, de nekem a The Allman Brothers Band tette ismerőssé. Nos ez egy játékos darab, nem kissé blues hangulatú énekkel. Igazi házibuli rock and roll, egyszerűbb, kiszámítható zenével és végig igazi rock and roll stílusú énekkel.

A Salty Dog a Procol Harum felejthetetlen zongora-énekes darabja. Elképesztő erő van az ilyen dalokban, főleg, ha egy STYX nagyságú banda veszi elő. Igazi nagyívű ballada-romantika, filozófia! Érzelem!

A Summer In The City mindenkinek ismerős lehet, még akkori, ha a Lovin’ Spoonful-t már senki nem ismeri. A hatvanas - hetvenes évek egyik leg maradandóbb dala ez, aminek a vezér énektémája Tommy Shaw-nak ünnepi játék a summer és a city szavakkal.

Igazi kincs a Manic Depression összetett, forgó blues alaptémája. Kőkemény gitár, pörgés, Mr. Jimi Hendrix ettől a daltól lehet maibb, mint sok fiatal csapat! Iszonyatosan ül még mindig a dal!

Igazi hatvanas évek hangszerelése a Talkin' About The Good Times, egy Pretty Things nevű elfeledett csapatól. Nekem is új a nóta, pedig nem most jöttem le a falvédőről. Mindenesetre sodró lendültű, romantikus és Beatles-s hangulatú nóta, tele energikus dallamokkal és dobtémákkal.

A lemez gyöngyszeme a Locomotive Breath, a Jethro Tull egyik legismertebb slágere. Középtempós nóta, amiben a zene mindig bevárja az éneket... Nagyon élnek benne STYX-ék!

Akusztikus 1 perces a Find The Cost Of Freedom, a Crosby, Stills & Nash remekműve. A vokálját mindenesetre a STYX-nek találták ki, zseniális, ahogy a sok szólam megszólal.

Dinamikus rock nóta a Wishing Well, a Free zseniális slágere. Nos, olyan sokszínű vokálokat kapunk most benne, hogy az felejthetetlen.

A legvégén a Blue Collar Man hallható, amiben két legenda is vendégszerepel Koko Taylor - gitár és Johnnie Johnson zongora személyében. Ez a nóta a STYX 1978-as, Top 40-be jutó nótájának újravett változata, akusztikusabb hangszereléssel.

Összefoglalva: Nem vagyok odáig a feldolgozás dömping ellen. Divattá váltak ezek a lemezek, és sokszor válnak felejthetővé. A STYX persze nem válik nevetségessé bennük, sőt nagyon élnek a dalok... De, nekem mégis egy igazi STYX lemez kell! Slágerek újra-dolgozása szerintem még nekik is kínos. Az eredetik jobbak, idő- keverés, ide- vagy oda! 10 / 7Track lista:

1. I Am The Walrus
2. I Can See For Miles
3. Can't Find My Way Home
4. It Don't Make Sense (You Can't Make Peace)
5. I Don't Need No Doctor
6. One Way Out
7. Salty Dog
8. Summer In The City
9. Manic Depression
10. Talkin' About The Good Times
11. Locomotive Breath
12. Find The Cost Of Freedom
13. Wishing Well
14. Blue Collar Ma

Közreműködő zenészek:

- Tommy Shaw - ének, gitár
- James JY Young - ének, gitár
- Lawrence Gowan - ének, szinti
- Todd Sucherman - dob
- Ricky Phillips - ének, basszus

Lemezeik:

1972 Styx
1973 The Serpent Is Rising
1973 Styx II
1974 Man of Miracles
1975 Equinox
1976 Crystal Ball
1977 The Grand Illusion
1978 Pieces of Eight
1979 Cornerstone
1979 Best of Styx
1981 Paradise Theater
1983 Kilroy was Here
1984 Caught In The Act Live
1987 Classics, Vol 15
1990 Edge of the Century
1995 Greatest Hits
1996 Greatest Hits Part 2
1997 Return to Paradise
1999 Brave New World
2000 Arch Allies - Live At Riverport
2000 Lady: The Encore Collection
2000 The Singles Colllection
2001 Styxworld Live 2001
2002 20th Century Masters - The Millennium Collection: The Best Of Styx
2002 At The River's Edge - Live In St. Louis
2003 Rockers
2003 Cyclorama
2003 21st Century Live
2005 Big Bang Theory
2005 The Complete Wooden Nickel Recordings

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Styx - The Mission (2017)

2017-06-19 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Agregator - Semmiből - a Semmin át (2017)
"Nem lesz több seb a szíven - A fájdalom vigyáz rád - Lelkedben sötét éden a vágy - A vágy, ami hajt tovább..." üvölti a kis Piros, öcsémmel vagy épp anyuval az

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Orphaned Land - Unsung Prophets & Dead Messiahs (2018)
A '91-ben - eredetileg Resurrection néven - indult Orphaned Land az izraeliek első számű progresszív metálos csapata, akik úgynevezett orientális

Tovább...