×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 TRANSATLANTIC - Bridge Across Forever 

Megjelent: 2005. június 30. csütörtök 00:00
Szerző: Gergely
    Lemezismertetők 
Kiadó: 2001 InsideOutMusic
Honlapjuk: transatlanticweb.com
Érdekességképpen: A 'Stranger In Your Soul' elején egyszerre három dobsáv hallható.

Igazi progresszív 'világválogatott' Mike Portnoy (Dream Theater), Neal Morse (Spock's Beard), Pete Trewavas (Marillion), és Roine Stolt (Flower Kings) részvételével. Második, befejező rész.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az úgy volt, hogy az örökké nyughatatlan Mike Portnoy gondolt egyet, és megálmodott egy progresszív zenét játszó 'szupergrupp'-ot (ki tudja, már a hányadikat?). Úgy képzelte, hogy rajta kívül benne lesz még Neal Morse a Spock's Beard-ből, akivel jól összehaverkodtak az évek során - és aki nem utolsósorban napjaink egyik legzseniálisabb zenésze -, Pete Trewavas, a Marillion basszusgitárosa - Mike nagy Marillion-fan -, és negyedik tagként a gitáros Jim Matheos a Fates Warning-ból. Minden a tervek szerint alakult Jim esetét leszámítva, ő ugyanis nem ért rá. Így került - Neal javaslatára - be a képbe a svéd Roine Stolt, a Flower Kings meghatározó egyénisége.

A kvartett rögtön csinált is egy jó kis lemezt - 2000-ben jelent meg -, és annyira megjött a kedvük az együttzenéléshez, hogy 2001-ben érkezett a folytatás, a 'Bridge Across Forever'. Rögtön azzal kezdeném, hogy senkit ne tévesszen meg a dalok száma, ugyanis a négy számból kettő csaknem félóra, egy szűk negyedóra hosszú, de a legrövidebb is öt és fél perces. Mint az előző lemezen, itt is Neal Morse végezte a szerzői munka nagy részét, a két epikus darab túlnyomó többsége az ő nevéhez fűződik, akárcsak a 'nyúlfarknyi' címadó dal, amit a borító tanúsága szerint 'Prince'-szel közösen szerzett. Először arra gondoltam, hogy egy Prince vezetéknevű emberről lehet szó, akit a borítón valahol máshol is említenek a beazonosíthatóság céljából, ám mivel ilyesminek nyomát sem találtam, kénytelen vagyok elfogadni a feltételezést, hogy ez a Prince AZ a Prince, akitől jóérzésű embernek nagy valószínűséggel fölkavarodik a gyomra. Mégis, a 'Bridge Across Forever' szép lírai dal lett, és ez a lényeg. A második leghosszabb nóta a 'Suite Charlotte Pike', amivel a zenészek kifejezik tiszteletüket a Beatles felé, miközben önfeledten muzsikálnak. Mivel soha nem voltam a Beatles kedvelője, számomra ez a dal jelenti a legkevesebbet a CD-ről.

Az első és az utolsó, impozáns hosszúságú szám viszont zseniális! Akárcsak az 'SMPT:e' nyitódala, az 'All Of The Above', a 'Duel With The Devil' és a 'Stranger In Your Soul' sem áll távol a Spock's Beard-től, mindkettő játékos prog rock nóta, amelyek közös jellemzője, hogy hallgatásuk közben repül az idő. Tipikusan az a zene, amely egyszerre okoz örömöt a zeneileg képzetlen átlaghallgatónak és a vájtfülű, igényesebb közönségnek, hiszen a fogós témák és a magasfokú zeneiség egyszerre érvényesülnek benne.

Sajnálom, hogy Neal Morse kiszállásával a Transatlantic pályafutása véget ért, és nagyon úgy néz ki, most már örökre be kell érnünk két stúdióalbummal.Track lista:

1.Duel With The Devil
2.Suite Charlotte Pike
3.Bridge Across Forever
4.Stranger In Your Soul

Közreműködő zenészek:

Pete Trewavas - basszusgitár, ének
Mike Portnoy - dob, ének
Roine Stolt - gitár, ének, billentyűs és ütőhangszerek
Neal Morse - billentyűs hangszerek, ének, gitár, mandolin

Lemezeik:

2000 SMPT:e
2001 Live In America
2001 Bridge Across Forever
2003 Live In Europe

rovat lapozó


Még, még, még...Gergely írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Nemere - Vérmező (2017)
Van az úgy, amikor az ember nem vár semmi különöset, bóklászik a neten, aztán egyszer csak szembejön vele egy döbbenetesen kifejező erejű grafika - ami picivel később még a Hang-Súly

Tovább...
Rainbow - Memories In Rock II. (2018, Dionysosrising)
Nem is tudom, hogy most miként kellene úgy írni, hogy az írás azért mindenképpen szem előtt tartsa, az egyik legnagyobb rockbanda - rövid időn belül

Tovább...
Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Koncertek 2018. június 25. és 2018. július 11. között:

Klipmánia