×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 TRANSATLANTIC - Live In Europe (2003) 

Megjelent: 2005. július 06. szerda 00:20:08
Szerző: Gergely
    DVD ajánló 


Kiadó: 2003 InsideOutMusic
Honlapjuk: transatlanticweb.com
Érdekességképpen: A DVD-ből készült könyvformájú csomagolásban kiadott special edition is, ami a két DVD mellett két CD-t is tartalmazott a holland koncert hanganyagával.

A kiváló zenészekből álló progresszív supergroup sajnos a köyéken nem járt, de az InsideOut kiadta az egyik holland koncertet (dupla) DVD-n, úgyhogy legalább megtudhatjuk, miről maradtunk le.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A Transatlantic ugyan nem adott ki sok lemezt - szám szerint mindössze két stúdiólemezt és ugyanennyi koncertalbumot -, mégis meghatározó résztvevő (volt) a progresszív zene világában. Hogy miért, arra könnyen választ kaphatunk, elég a négyfős csapat összetételére vetnünk egy pillantást: Mike Portnoy, Neal Morse, Pete Trewavas, Roine Stolt. Ha ez még mindig nem mond semmit valakinek, talán az illető úriemberek zenekarainak neve segíthet: Dream Theater, Spock's Beard, Marillion, Flower Kings - merthogy igen, a Transatlantic nem valódi zenekar volt, 'csupán' egy kiváló zenészekből álló 'supergroup'. Sajnos a köyéken nem jártak, de az InsideOut kiadta az egyik holland koncertet (dupla) DVD-n, úgyhogy legalább megtudhatjuk, miről maradtunk le.

Hát nem akármiről! A DVD-n szinte az együttes teljes repertoárja terítékre kerül, az első lemezről egy saját szám és a Procol Harum feldolgozás, a másodikról meg mindössze a rövid ballada maradt le. Kapunk viszont négy darab félóra körüli hosszúságú és egy negyedórás számot, plusz a szívbemarkolóan gyönyörű balladát az első korongról, a 'We All Need Some Light'-ot. Persze jó koncerthez illően pluszokkal is kiegészítették a produkciót a muzsikusok, a 'Suite Charlotte Pike'-ot sok Beatles-szel fűszerezik, a 'Stranger In Your Soul'-ba pedig Neal beleszerkesztette az amúgy a Spock's Beard 'Snow' című remekművén hallható klasszikus ihletésű zongorabetétjét.

Na de mondanom sem kell, hogy maguk az eredeti dalok is megérik az odafigyelést, hiszen tényleg nem akárkik tevékenykednek a színpadon: a roppant színesen doboló Mike Portnoy, a többféle hangszeren is jól elboldoguló, amellett remekül éneklő és zseniális komponista Neal Morse, a hihetetlen természetességgel és változatosan bőgőző Pete Trewavas, a sajátos egyéniségű gitáros-énekes-komponista, Roine Stolt, és a 'sztárvendég', a kvartettet a színpadon kisegítő Daniel Gildenlöw a Pain Of Salvation-ből. Utóbbi fiatalembeek kora ugyan talán nem, de tehetsége mindenképpen indokolja, hogy egy színpadon legyen a többiekkel: gitározik, billentyűzik, ütőzik, énekel (de még hogy!!!), és ugyan nem nagyon mozdul ki a háttérből, fontos szerepe van abban, hogy a banda úgy szólaljon meg, ahogy kell.

Nehéz röviden leíi, milyen is a Transatlantic zenéje; játékos, változatos, egyszerre élvezetes a fütyülnivaló dallamokra vágyó és az ötletes technikai megoldásokra éhező hallgatónak. Jóllehet meglehetősen hosszú nóták jellemzik a DVD-t, mégis gyorsan elszáll a több mint két óra, ameddig a koncert tart. A hangulatért elsősorban a két amerikai, Neal Morse és Mike Portnoy felel, bár utóbbi itt még jóval visszafogottabb, mint a tué későbbi szakaszában volt, amikor rendszeresen lement a közönség tetején szörfözni, miközben Neal helyettesítette a dobok mögött. A brit Pete Trewavas is nagyon felszabadult, igen élvezi, amit csinál - valószínűleg a többiek is, hiszen igen biztatják a szólója közben, hogy álljon bátran a reflektorfénybe, és ott folytassa. A svéd Roine Stolt viszont egész más típus, jóval introvertáltabb a többieknél, és noha minden bizonnyal ő is jól érzi magát a színpadon, ez nem nagyon látszik meg rajta. Különösen nagy a kontraszt, amikor Neal lemegy mellé a gitárjával, és egymás mellett játszanak.

Jól szólal meg az anyag, a kamerázás pedig szintén egészen kiváló, mégis akad némi technikai hiányosság a DVD-vel kapcsolatban, amire a dobozba gyárilag behelyezett cédula figyelmeztet: az 5.1-es surround hangzásra csak a lejátszó távirányítójával lehet váltani, a kiadó ezúton is elnézést kér.

Pozitívum viszont, hogy van bónusz matéria is, ami már csak egy másik DVD-re fért rá, így lesz dupla a kiadvány. A második lemezen találhatjuk a fotóalbumot, a 'Shine On You Crazy Diamond' című Pink Floyd nóta feldolgozását más helyen és időben, továbbá egész más - értsd: sokkal rosszabb - minőségben, valamint a színfalak mögé bepillantást engedő felvételeket.Összességében a technikai malőr ellenére is igen értékes kiadvány ez, nemcsak zeneőrülteknek érdemes megnézni, 'műkedvelők' is örömüket lelhetik benne.


Track lista:

1.Duel With The Devil
2.My New World
3.We All Need Some Light
4.Suite Charlotte Pike Medley
5.Stranger In Your Soul
6.All Of The Above

Közreműködő zenészek:

Neal Morse - ének, billentyűs hangszerek, gitár
Mike Portnoy - dob, ének
Roine Stolt - gitár, ének
Pete Trewavas - basszusgitár, ének
Daniel Gildenlöw - gitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, vokál

rovat lapozó


Még, még, még...Gergely írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 22. és 2018. június 07. között:

Klipmánia