rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88347370
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 ACID-ROCK

CikkekPszichedelikus-rock: a hatvanas évek második felében kialakult és népszerűvé vált stílusirányzat, amely a kábítószeres élmény hatása alatt születő vagy a kábítószeres élmény összhatásában – szöveg, többnyire túlhangosított zene, fény- és hangeffektusok, hallucinációt és a vizionálást elősegítő eszközök segítségével – előidéző produkciókat jelöl. Mindenekelőtt San Franciscóban és Los Angelesben vált népszerűvé, s innen terjedt el világszerte.

Forrás: Könnyűzenei Lexikon című könyv. 1987

Az ide sorolható előadók közül említendő: Iron Butterfly, Vanilla Fudge, The Byrds, The Jefferson Airplane (Surrealistic Pillow, 1967), Quicksilver Messenger Service, The Charlatans. Az irányzat 1966 márciusában a Bay Area Extravaganza fesztiválon, egy San Franciscói droghappeningen született meg, s Amerikában a következő 2 évben elsősorban az egyéni vagy csoportos drogfogyasztás „háttérzenéjéül” szolgált. Az USA-ból elterjedve egyes előadók felhasználták művészi alkotómunkájuk bővítésére is. Így 1967-től az acid-rock hatása felfedezhető a Beatles (Sergeant Pepper’s Lonely Hearths Club Band) vagy a Rolling Stones (Their Satanic Majestic Request) alkotásaiban is. Angliában a korai Pink Floyd felvételein – elsősorban Syd Barret hatására – mutatható ki egyértelműen befolyása (The Piper At The Gates of Dawn, 1967 – A Saucerful of Secrets, 1968) A hatvanas évek végén a „pszichedelikus forradalom”, az életforma kísérletek (kommunák) visszaszorulásával az acid-rock is vesztett jelentőségéből, de a drogok szedése és a kábítószeres élmény napjainkig ihletője dalok, produkciók születésének. 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: o-porat


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.42 Seconds