×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 U2 együttes története 

Megjelent: 2005. szeptember 30. péntek 12:05
Szerző: o-porat
    Cikkek 

A U2 ír rockegyüttes, tagjai: Bono (Paul David Hewson) – ének és gitár, The Edge (David Howell Evans) – gitár, ill. zongora, ének, basszusgitár, Adam Clayton – basszusgitár, ill. gitár, és Larry Mullen, Jr. – dob. – Bono egy Bonavox ("szép hang") nevű, hallókészülékboltról kapta a nevét; Edge-et pedig Bono nevezte el, aki szerint az "él" jelentésű szó jól leírja a gitáros fejének formáját. A U2 az 1980-as évek óta az egyik legnépszerűbb rockegyüttes.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az együttes története


A kezdetek

A U2 Dublinban alakult meg, 1976-ban. A 14 éves Larry Mullen gimnáziuma hirdetőtábláján zenészeket keresett egy új együtteshez. A jelentkezőkből egy öttagú banda állt össze, Feedback néven. Mullen dobolt, Adam Clayton basszusgitározott, Paul Hewson (Bono) énekelt, Dave Evans és testvére, Dik gitározott.

Tizennyolc hónapnyi felkészülés után az együttes nevet változtatott (The Hype). Már ezen a néven léptek fel egy tehetségkutató műsorban Limerickben, 1978. március 17-én, amit meg is nyertek (500 fontot keresve). A zsűriben ott ült a CBS Records egyik munkatársa, Jackie Hayden, aki felajánlotta nekik, hogy elkészíthetik nála első demófelvételüket.

A dublini punk rock egyik meghatározó alakja Steve Averill (ismertebb nevén Steve Rapid a Radiators from Space együttesből) jegyezte meg, hogy a The Hype ("felhajtás") név nem elég jó. Hogy ki vetette fel a U2 nevet, nem tudni, de különlegessége miatt emellett döntöttek (ez az elnevezése egy kémrepülőgépnek és egy tengeralattjárónak is). (Néhányan úgy tartják, a név az együttes azon meggyőződését is kifejezi, hogy a közönség egyenértékű partner a koncerteken, s ugyanúgy részese a zenének, mint a zenekar tagjai – a betű és a szám ugyanis kiolvasva úgy hangzik, mint a you too, azaz "te/ti is". – Az együttest nem kedvelők ugyanezt úgy értelmezik, hogy "te is [tudsz ilyen zenét csinálni]".)

Dik 1978 márciusában bejelentette távozását. Később a Virgin Pruneshoz, egy másik bublini együtteshez csatlakozott. Májusban Paul McGuinness lett a U2 menedzsere.

A négytagúvá vált zenekar, amelynek kisebb helyi rajongótábora is kialakult már, 1979 szepteberében kiadta első kislemezét, a U2-3-t, amely az ír slágerlisták élére került. Decemberben Londonba utaztak, első Írországon kívüli fellépésükre, de nem sikerült felhívni magukra sem a közönség, sem a kritikusok figyelmét.

Boy, 1980. október 20.

I Will Follow
Twilight
An Cat Dubh
Into the Heart
Out of Control
Stories For Boys
Ocean
A Day Without Me
Another Time, Another Place
Electric Co.
Shadows and Tall Trees

A Boy és az October

Az Island Records-szal 1980 márciusában írták alá első lemezszerződésüket. Első albumuk, a Boy azév októberében jelent meg, turnéja során már nemcsak otthon és az Egyesült Királyságban léptek fel.

October, 1981. október 20.

Gloria
I Fall Down
I Threw A Brick Through A Window
Rejoice
Fire
Tomorrow
October
With A Shout (Jerusalem)
Stranger In A Strange Land
Scarlet
Is That All?

A második, October című album 1981-ben készült el. A dalok többsége spirituális hangvételű – Bono, Edge és Larry sosem titkolták, hogy mélyen vallásos keresztények. A három zenész egy Shalom nevű vallásos közösséghez csatlakozott Dublinban; mindükben komoly kétségek merültek fel a keresztény hit és a rock and roll életstílus viszonyával kapcsolatban. Még az együttes feloszlása is szóba került, de végül úgy érezték, hogy a két világ nem összebékíthetetlen egymással, s tudnak olyan dalokat írni, amelyek meggyőződésükkel is összhangban vannak.

War, 1983. február 28.

1. "Sunday Bloody Sunday" (4:40)
2. "Seconds" (3:10)
3. "New Year's Day" (5:35)
4. "Like A Song..." (4:46)
5. "Drowning Man" (4:14)
6. "The Refugee" (3:40)
7. "Two Hearts Beat As One" (4:03)
8. "Red Light" (3:46)
9. "Surrender" (5:34)
10. "40" (2:35)

A War

1983-ban a Warral új irányt vett a U2 története. Ezen az albumon hallható a Sunday Bloody Sunday, amely az észak-írországi helyzettel foglalkozik, az 1972-es véres vasárnapról szólva. Az albumról kimásolt első kislemez, a New Year's Day volt a zenekar első nemzetközi sikert elért dala, az Egyesült Királyságban a slágerlista 10. helyét érte el, és az Egyesült Államokban is majdnem bekerült az első ötvenbe. Az MTV sokat játszotta a klipjét, így a U2 egyre ismertebb lett az USA-ban is. Ekkor már az európai kontinensen és a tengeren túl is teltházas koncerteket adtak. A turné anyagából állították össze az Under a Blood Red Sky című EP-t, és egy koncertfelvételt is kiadtak.

The Unforgettable Fire 1984, október

1. "A Sort of Homecoming" (5:28)
2. "Pride (In the Name of Love)" (3:48)
3. "Wire" (4:19)
4. "The Unforgettable Fire" (4:55)
5. "Promenade" (2:35)
6. "4th of July" (2:12)
7. "Bad" (6:09)
8. "Indian Summer Sky" (4:17)
9. "Elvis Presley and America" (6:23)
10. "MLK" (2:31)

The Unforgettable Fire

Negyedik – új kifejezésmódokat kereső – stúdióalbumuk producerei Brian Eno és Daniel Lanois voltak (1984). A címét egy a hirosimai és nagaszaki atomtámadást túlélők által készített festménysorozatról kapta (jeletése: "a feledhetetlen tűz"). Ezen szerepel a Martin Luther Kingnek emléket állító Pride (In the Name of Love) – az első számuk, amely az Egyesült Királyságban az első ötbe, az USA-ban pedig az első ötvenbe kerül a listákon.

A Rolling Stone magazin a U2-t "a nyolcvanas éves zenekarának" nevezi, mondván: egyre több rock and roll-rajongó számára ők számítanak a leginkább, sőt sokuknak egyedül csak ők számítanak.

A Live Aid-koncert és a Conspiracy of Hope-turné

Az etiópiai éhezők megsegítésére rendezett Live Aid koncertet 1985 júliusában több mint egymilliárdan látták világszerte. Bár nem a U2-t szánták az esemény egyik főszereplőjének, Bad című számuk tizenhárom perces verziója hatalmas sikert aratott. Bono lement a színpadról a közönség közé, és együtt táncolt az egyik nézővel. 1986-ban az Amnesty Internationalt támogató Conspiracy of Hope elnevezésű amerikai turné egyik fő fellépője már a U2 volt; a hat koncert mindenhol teltház előtt zajlott. A kampány eredményeként az Amnesty International tagsága megháromszorozódott.

The Joshua Tree 1987. március 9.

1. "Where the Streets Have No Name" (5:37)
2. "I Still Haven't Found What I'm Looking For" (4:37)
3. "With or Without You" (4:56)
4. "Bullet the Blue Sky" (4:32)
5. "Running To Stand Still" (4:18)
6. "Red Hill Mining Town" (4:52)
7. "In God's Country" (2:57)
8. "Trip Through Your Wires" (3:32)
9. "One Tree Hill" (5:23)
10. "Exit" (4:13)
11. "Mothers of the Disappeared" (5:14)

The Joshua Tree és a Rattle and Hum

Az album 1987-ben jelent meg, az Egyesült Királyságban rögtön az első helyen kezdett a slágerlistán, és az USA-ban is hamar az élre állt, itt a két kislemez, a With or Without You és az I Still Haven't Found What I'm Looking For is első helyezést ért el. A U2 volt a negyedik rockegyüttes, amely a Time magazin címlapjára került (az előző három: a Beatles, a Band, és a Who).

Rattle and Hum 1988.

1. Helter Skelter
2. Van Diemen's Land
3. Desire
4. Hawkmoon 269
5. All Along The Watchtower
6. I Still Haven't Found What I'm Looking For
7. Freedom For My People
8. Silver And Gold
9. Pride (In The Name Of Love)
10. Angel Of Harlem
11. Love Rescue Me
12. When Love Comes To Town
13. Heartland
14. God Part II
15. The Star Spangled Banner
16. Bullet The Blue Sky
17. All I Want Is You

A The Joshua Tree-turné az egész világon teltházak előtt zajlott; a koncerteken rögzített hang- és filmfelvételekből adták ki a Rattle and Hum című albumot (1988) és dokumentumfilmet (1989). A Rattle and Hum tisztelgés az amerikai zene előtt: az együttes a legendás memphisi Sun Studiosban rögzített egyes számokat, együtt játszott Bob Dylannel és B.B. Kinggel, énekelt Billie Holidayről, mindemellett pedig előadott Beatles-dalokat is. A rajongóknak tetszett a lemez, de egyes kritikusok azzal vádolták a U2 tagjait, hogy egy sorba akarják állítani magukat a megidézett zenei nagyságokkal.

Achtung Baby 1991. november 19.

1. "Zoo Station" (4:36)
2. "Even Better Than the Real Thing" (3:41)
3. "One" (4:36)
4. "Until the End of the World" (4:39)
5. "Who's Gonna Ride Your Wild Horses" (5:16)
6. "So Cruel" (5:49)
7. "The Fly" (4:29)
8. "Mysterious Ways" (4:04)
9. "Tryin' To Throw Your Arms Around the World" (3:53)
10. "Ultra Violet (Light My Way)" (5:31)
11. "Acrobat" (4:30)
12. "Love Is Blindness" (4:23)

Az Achtung Baby, a Zooropa és a ZooTV

Némi szünet után a tagok Berlinben kezdtek el dolgozni következő stúdióalbumukon – ismét Brian Enoval és Daniel Lanois-val. A munka nem ment túl jól, a felvett anyagok nagyon eltértek az eddigi U2-hangzástól, de végül is megjelentek, Achtung Baby címen, 1991 novemberében. Az új lemezt mind a közönség, mind a kritikusok lelkesen fogadták. (Születésének nehézségeit és kísérleti jellegét jól mutatja, hogy később a sessionök anyagából két lemezt is kiadtak: Studio Sessions '91 és Unreleased Album.)

Zooropa 1993. május.

1. "Zooropa" (6:30)
2. "Babyface" (4:00)
3. "Numb" (4:18)
4. "Lemon" (6:56)
5. "Stay (Faraway, So Close!)" (4:58)
6. "Daddy's Gonna Pay For Your Crashed Car" (5:19)
7. "Some Days Are Better Than Others" (4:15)
8. "The First Time" (3:45)
9. "Dirty Day" (5:24)
10. "The Wanderer" (4:44)

1992 elején négy év után ismét amerikai koncertkörútba kezdtek. A Zoo TV turné előadásai multimédiás kompozíciók voltak, a közönség szinte elveszett a vizuális hatások sűrűjében (többszáz képernyő, repülő autók és Bono olyan színpadi karakterei, mint a Légy). Az együttes a rock and rollra jellemző mértéktelenséget kívánta kigúnyolni – a színpadon kívül is. Néhányan, ezt félreértelmezve, úgy vélték, a Zoo TV Bono egocentrikusságának kivetítése.

A turné szünetében a U2 ismét stúdióba vonult, hogy felvegyen egy EP-t az Achtung Baby-hez, a lemez azonban nagylemezzé növekedett, és Zooropa címmel jelent meg 1993 júliusában. A Zooropa még inkább eltér a U2 addigi stílusától, mint előző albumuk, különösen a sok – helyenként a technóra emlékeztető – elektronikus zenei effekt miatt.

Ismét egy jó évnyi szünet következett (csak a Batman Forever és a Mission: Impossible filmek zenéje készült ekkor), majd 1995-ben hallattak ismét magukról, amikor Brian Enóval közösen (a formációt Passengers-nek nevezték el) kiadtak egy kísérleti hangvételű albumot Original Soundtracks No. 1 címmel. A lemez – melyen egy számot Luciano Pavarottival adnak elő – nem keltett különösebb érdeklődést sem a zenei világ, sem a rajongók körében.

Pop 1997. március.

1. "Discothèque" (5:19)
2. "Do You Feel Loved?" (5:07)
3. "Mofo" (5:46)
4. "If God Will Send His Angels" (5:22)
5. "Staring at the Sun" (4:36)
6. "Last Night on Earth" (4:45)
7. "Gone" (4:26)
8. "Miami" (4:52)
9. "The Playboy Mansion" (4:40)
10. "If You Wear that Velvet Dress" (5:14)
11. "Please" (5:10)
12. "Wake Up, Dead Man" (4:52)

A Pop és a Popmart-turné

1996 elején kezdtek dolgozni következő lemezükön, a Popon, mely a következő év márciusában jelent meg, és 28 országban azonnal a slágerlista élére került. Vegyes fogadtatásban részesül, részben meglehetősen agresszív reklámkampánya miatt. Turnéja, a Popmart 1997 áprilisában kezdődött, és tematikájában a Zoo TV-t követte; látványosságai közül kiemelkedett a 30 méteres aranysárga boltív, a 45 méternyi hosszúságú képernyőfalak és a 10 méteres, tükrök borította gömb. A turné veszteséggel zárt: 100 millió dollárba került, de csak nem egészen 80 millió dollárnyi bevételt hozott.

1998-ban a U2 koncertet adott Belfastban, három nappal a Nagypénteki Egyezményről tartott népszavazás előtt; később pedig az észak-írországi Omagh-ban elkövetett bombamerényletek áldozatainak rendezett gyűjtést segítették fellépésükkel. Az év végén kiadták első válogatáslemezüket (The Best of 1980-1990, két cédén).

All That You Can't Leave Behind, 2000. október 30.

1. "Beautiful Day" (4:06)
2. "Stuck in a Moment You Can't Get Out Of" (4:33)
3. "Elevation" (3:48)
4. "Walk On" (4:57)
5. "Kite" (4:25)
6. "In A Little While" (3:40)
7. "Wild Honey" (3:47)
8. "Peace On Earth" (4:49)
9. "When I Look at the World" (4:14)
10. "New York" (5:31)
11. "Grace" (5:45)

All That You Can't Leave Behind

A U2 1999 elején vonult ismét stúdióba, a készülő lemez producerei újra Brian Eno és Daniel Lanois lettek. A túlságosan is extravagáns Popmart-turné után – mint az sok kritikusnak és más zenei szakembernek is feltűnt – az együttes a Joshua Tree hangvételéhez, stílusához szeretett volna visszatérni, s a Poptól idegenkedő régi rajongóikat visszahódítani.

Az új lemez felvételei közben készítették el Wim Wenders Millió Dolláros Hotel című filmjének zenéjét (a film forgatókönyvének alapjául Bono története szolgált). Az egyik dal, a The Ground Beneath Her Feet szövegét Salman Rushdie írta, azonos című könyvéből merítve.

Az All That You Can't Leave Behind 2000 októberének végén jelent meg, és az együttes által várt fogadtatásban részesült, a Rolling Stone magazin harmadik mesterművüknek nevezte (az Achtung Baby és a Joshua Tree után). 22 országban is a slágerlisták élén kezdett, a Beautiful Day kislemez pedig három Grammy-díjat kapott. (Az album egyes dalai pedig 2002-ben még négyet.) A 2001 tavaszán kezdődő Elevation koncertkörút különlegessége a színpadról a nézők közé kinyúló szív alakú kifutó volt. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt meg akarták szakítani a turnét, de végül a folytatás mellett döntöttek. A 113 előadásból álló sorozat 80 észak-amerikai állomása összesen 110 millió dollárnyi nyereséget hozott, ennél csak a Rolling Stones 1994-es Voodoo Lounge-turnéja végződött nagyobb nyereséggel.

2001 végén a 36. Super Bowl szünetében léptek fel, New Orleans-ban. A Where the Streets Have No Name alatt az együttes mögött egy hatalmas vásznat húztak fel, rajta a terrortámadások áldozatainak neveivel. A szám végén Bono kinyitotta dzsekijét, és megmutatta a bélésébe varrt amerikai zászlót – az erről készült képek számos újság és magazin címlapjára kerültek.

2002 végén kijött a második válogatásalbum (The Best of 1990-2000, szintén két cédén).

How to Dismantle an Atomic Bomb, 2004. november 22.

"Vertigo" - 3:13
"Miracle Drug" - 3:54
"Sometimes You Can't Make It on Your Own" - 5:05
"Love and Peace or Else" - 4:48
"City of Blinding Lights" - 5:46
"All Because of You" - 3:34
"A Man and a Woman" - 4:27
"Crumbs From Your Table" - 4:59
"One Step Closer" - 3:47
"Original of the Species" - 4:34
"Yahweh" - 4:22

How to Dismantle an Atomic Bomb és a Vertigo Tour

A következő album, a How to Dismantle an Atomic Bomb anyagát ellopták az együttestől 2004 júliusában a franciaországi Nizzában.

Bono hamarosan bejelentette, hogy - a fájlcserélő hálózatok mellett legális lehetőséget is nyújtandó - az albumot meg lehet vásárolni a iTunes internetes áruházában, ill. a tervezettnél korábban, még a nyáron megjelenik az üzletekben is. Az előrehozott kiadás azonban végül is nem valósult meg: az első kislemezre kimásolt dalt (Vertigo) csak szeptember 24-én kezdték adni a rádiók. A reklámkapányhoz jelentősen hozzájárult, hogy az együttes ingyen engedélyezte a dal használatát az iTunes reklámjaiban.

Az album maga november 22-én (az Egyesült Államokban egy nappal később) jelent meg. 32 országban került a slágerlisták első helyére. Az USA-ban az első héten 840 ezer példányt adtak el belőle. (Az All That You Can't Leave Behind-ból az első hét napon majdnem csak feleennyi fogyott.)

A U2 hosszabb távú együttműködésre lépett az Apple-lel, melynek részeként megjelent az iPod zenelejátszó U2-s változata: fekete előlap piros gombokkal, azaz az új album borítójának színeivel, a hátlapon pedig a tagok aláírásaival. Kiadták továbbá az együttes összes felvételét (The Complete U2), amelynek árából 50 dollárt is elengedtek, ha valaki a U2-iPoddal együtt vásárolta meg.

A második amerikai kislemez, az All Because of You klippjét Manhattan utcáin forgatták, egy teherautó platóján, november 22-én (vagyis egy nappal az album USA-beli megjelenése előtt). Utána egy ingyenes koncertet adtak a Brooklyn Parkban, mintegy háromezer rajongónak, akik az interneten keresztül értesültek a soronkívüli lehetőségről.

A következő európai kislemez (Sometimes You Can't Make It on Your Own) B-oldalán újra egy Bono–Pavarotti duett szerepel (az Ave Maria Jacknife Lee által készített remixe).

2005. március 14-én a U2 bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

A Vertigo Tour első, USA-beli szakasza márciusban kezdődött San Diegóban és május végén ért véget Bostonban. Európai koncertjeik után, ősszel kezdődik a második amerikai szakasz, mely előreláthatólag decemberben ér véget.

2005. július 2-án a U2 részt vett a Live 8 elnevezésű koncertsorozat londoni koncertjén, a Hyde Parkban.

Kampányok

A U2 legalább olyan jól ismert különféle humanitárius akciókban való részvételéről, mint zenéjéről. Bono az AIDS-ellenszerek kutatásának és Afrika szegényeinek egyik legismertebb szószólója. 2003-ban és 2005-ben is felkerült a Nobel-békedíj jelöltjeinek rövidebb (150-160 fős listájára).

Néhány emberi jogi vagy más szervezet, melyeket az együttes támogat: Amnesty International; Greenpeace; African Well Fund; a burmai Aung San Suu Kyi.; DATA (Debt, AIDS, Trade in Africa; Bono által alapított szervezet); Chernobyl Children's Project

Nagylemezek és EP-k

1. Boy - (1980 november)
2. October - (1981 november)
3. War - (1983 február)
4. Under a Blood Red Sky - (1983 november) (élő)
5. The Unforgettable Fire - (1984 szeptember)
6. Wide Awake in America EP (1985 május)
7. The Joshua Tree - (1987 március)
8. Rattle and Hum - (1988 október) (élő felvételekkel)
9. Achtung Baby - (1991 november)
10. Zooropa - (1993 július)
11. Original Soundtracks No. 1 - (1995 november) (Passangers néven Brian Enóval)
12. Pop - (1997 március)
13. All That You Can't Leave Behind - (2000 október)
14. 7 EP (2002 január)
15. How to Dismantle an Atomic Bomb - (2004 november)

Válogatások:

1. The Best of 1980-1990 - 1998, válogatás
2. The Best of 1990-2000 - 2002, válogatás
3. The Complete U2 - 2004, minden kiadott album, kislemez, kislemezek B-oldala, élő felvételek, ill. kiadatlan felvételek

www.u2.com
www.tickets4concerts.com
u2log.com
www.u2wanderer.org
www.u2faqs.com
www.atu2.com
www.u2exit.com
www.u2here.com
www.u2tours.com
frogcircus.org/u2
hem.bredband.net/steverud/U2MoL
www.macphisto.net
www.interference.com
www.atu2.com/achtoon
www.myclassiclyrics.com/u2
www.music-wiki.org/U2
u2.lap.hu
www.u2.hu

Forrás: hu.wikipedia.org
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

U2 - Songs Of Experience (2017)

2017-12-10 00:05:00o-porat írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia