×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robban a Dinamit... 

Megjelent: 2003. augusztus 27. szerda 12:00
Szerző: o-porat
    Koncertbeszámolók 

A hazai popvilág arculatát időszakonként visszatérő változások formálják. Ez év tavaszán a személycserék elsősorban a rockvilágot rázták meg. Íme a sérült együttesek listája: Személyi okok miatt három zenész kivált a Skorpióból. A Papp - Szűcs - Németh hármas új együttest formál, melyhez csatlakozott Németh Gábor öccse, a fiatal Németh Alajos, aki a Miniből köszönt le. Az új együttes szólistája, Vikidál Gyula a P.Mobilból vált ki. De a P.Mobil sem hagyja magát, a Koronából a tehetséges Tunyogit igazolták át Vikidál pótlására.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Frenreisz az ex-Korálos Papp Tamást és a Generál gitárvirtuózát, Tátrait gyűjti maga köré. S míg folyik a cserebere, a zenekarvezetők sérült soraikat rendezik, nyilatkoznak, addig csendben startol a magyar rock "fekete lova", a Dinamit. A tatabányai bemutatkozó koncerten az "előbanda" Ikarust elmossa az eső, majd kétórás küszködés a hullámokban megújuló záporral. A hangszórókról lekerülnek a ponyvák, végre lehet kezdeni. A színpad viszont csupa víz, az erősítők beáztak. Amikor az együttes megtudja, hogy a közönség nem kapja vissza a belépők árát, valamennyien a kezdés mellett szavaznak. Utolsó igazítás a fényszórókon, a hangszíneken, majd pillanatnyi csend... A levegőt bikahang hasítja: - "Legyen a mai este a szeretet ünnepe!" A közönségből sokan felismerik Vikidál hangját és több százan a színpad elé tódulnak. A levegőt, kemény, lüktető, nyolcados tempó rázza: "Dinamit a vérem, lobban mint a tűz.... Az égbe visz, a mélybe űz.... Állj elém, nyújtsd kezed az égre, Hogyha véred ízzik, énekelj velem..." A dal végén lélegzetvételnyi szünetet sem enged az együttes, ismét vad ritmusok szántják a dobhártyákat. - "Senki se szóljon hozzám, senki ne mondja meg mit tegyek..." - énekli Vikidál miközben egy-egy felső d is elszáll torkából. A bizonyítás percei után az első kislemez zenei anyaga következik.

A "Mi ez az érzés" izzó hangulatát - mely az élő koncert leglüktetőbb sikere - Szűcs Antal Gábor Gibsonjának futamai váltják fel, s a gitárszólót a Hammond orgona lágy hangzása öleli át. Közben Vikidál mély átérzéssel az "Igazságról" énekel. Aztán valamivel feszesebb ritmusú rockballada következik, az "Arcok álruhában" az énjüket cserélgetőket gúnyolja. A szám végén az együttes Ki mit tud?-ja következik. Németh Alajos énekelteti a basszusgitárt, majd Papp Gyulával hömpölygő melódiát indítanak. Németh Gábor keményen dolgozik a Ludwigokon, s cinfüggönybe burkolt szólója után magára hagyja a színpadon Papp Gyulát. A fejgép kezét világítja, és a hátfalon óriásira nőtt árnyékkezek fergeteges futamot indítanak. A varázslatot Vikidál Gyula hangja töri meg. Vikidál képességeit nemcsak szólóénekesként kamatoztatja, hanem zeneszerző-szövegíróként is. Érzésvilágából mély őszinteséggel két dalt szólaltat meg, elkötelezettségét bizonyítva a kétkezi munkások világához.

A "Munkás" és a "Külvárosban születtem" a Dinamit-koncert elgondolkoztató percei közé tartoznak. Talán új stílus született e két szerzeménnyel: a "külvárosi rock"? Az "Éjszakai séta" és a "Körjáték" a rock szokványos fordulataival élnek. Bár e két dal nem minősíthető stílustörésnek, és tökéletesen illenek az élő műsorba, tucatgyártásuk mégis az érdektelenség mellékutcájába vezetheti az ígéretes zenekart. A koncert két zárószáma egyben az első Dinamit-kislemez felvételeit tartalmazza. Kezek erdeje emelkedik az égre, amikor az együttes vokálja énekli: "Neked adnám a világot". Az "Aluljáró fia" a rockzene kísértése. Ha nem Vikidál énekelné, rágógumizenének is beillene. De az ő előadásában pillanatok alatt a Dinamit-tábor hímnuszává válik a dal: "...Aluljáró fia, a sorsod valahol hibás..." Az új együttes legfőbb erénye: stílusa egyértelműsége. A vájtfülűek számára talán visszalépésnek tűnik, ha invenciózus szólisták csapatmunkájukat az egyszerűség jegyében indítják. Ne feledjük azonban, hogy a "hard rock" zene, mely szerte a világon ma is hatalmas tömegeket képes maga mellé állítani, a legpuritánabb eszközökkel hódít egy évtizede. A Dinamit olyan útra lépett, ahol a csapatmunka az irányadó és a zenei alázat erénynek számít. Járt út ez, sokak által taposott, éppen ezért sikamlóin előrelépni a legnehezebb. Németh Gábor, úgy tűnik, sok év után kedvenc stílusára talált. Öccse méltán pályázhat az "Év basszusgitárosa" címre. Szerzeményeivel, szövegeivel is lendíti az együttes munkáját.

Papp Gyula ismét szólisztikus rangra emelte az általa kezelt billentyűket. Szűcs Antal Gábor ezúttal farmerban vérbeli rockzenészként mutatkozott be. Vikidál a tőle megszokott dinamizmussal és átéléssel adja elő szerzeményeit. Bár sok újat nem mutat magából, mégis végig főszereplője a koncertnek. Szövegei korántsem mozognak művészi szinten, "versek" helyett önmagáról, életéről vall. Egyéni színpadi jelenség, visszafogott lénye a legegyszerűbb köznapi témák és gondolatok szuggesztiójára is képes, a szövegek átlényegítésére és megelevenítésére. Tatabánya, Győr, Debrecen, Miskolc, Agárd, Gyula, a Budai Ifjúsági Park közönsége már hallotta a Dinamit "robbanását".

Danyi Attila Magyar Ifjúság, 1979
Forrás: rockzene.ultraweb.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Robba!o-porat írta:


 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia