×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Kedvenceink: Mud 

Megjelent: 2005. november 29. kedd 18:00
Szerző: o-porat
    Cikkek 

Ki gondolná, hogy már '66-ban létezett ez az együttes? Les Gray énekes ('46. április 09.) és Dave Mount dobos ('47. március 03.) alapította mint zenebarát iskolatársak. Nemsokára csatlakozott hozzájuk Rob Davies szólógitáros ('47. október 01.) és Ray Stiles basszusgitáros ('46. november 20.). Két esztendei amatőr muzsikálás után négy év profi zenélés következett, egyetlen kétes értékű dicsőséget mondhatva magukénak: ez a zenekar volt London legrosszabbul fizetett együttese!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

És, ami a történetük szomorúbb része, hogy miután Mickie Most siker-producer leszerződtette őket, Nicky Chinn és Mike Chapmann, a két legbefutottabb szerző pedig számokat írt részükre, s azok európai sikert arattak - az előnytelenül megkötött, öt évre szóló szerződés alapján: továbbra is a legrosszabbul fizetett együttes cím büszke tulajdonosai maradhattak... (Ezt különben nem rejtették véka alá; egy lengyelországi turnéjukon személyesen is meggyőződhettem heti jövedelmük mekkoraságáról.)

Pedig '73-ban, amikor berobbantak az élvonalba a Crazy című tangóparódiával (éjjel-nappal ezt játszotta Európa minden rádióállomása, még a tangó is kicsit visszajött a divatba, á la Mud), utána futószalagon gyártották a slágereket! Dynamite, Tiqer Feet, The Cat Crept In, Hypnosis, Rocket, This Lonely Christmas, stb. - a 6-16 év közötti koncert látogató és lemezvásárló réteg kedvence lett.

A Chinn-Chapman kettős ez idő tájt futtatta még a Sweet együttest és Suzi Quatrót; ők hárman uralták a kislemez-piacot. A Mud Rock című nagylemez '74-ben jelent meg, egy másik, a Better Than Working (léha cím: Jobb, mint dolgozni) '77-ben; de voltaképpen ezek sem egyebek, mint egy-egy LP-re zsúfolt kislemez füzér... A Mud legénysége alig várta, hogy leteljék a szerződés öt éve; előnyösebb formában sem újították meg, hanem maguk vették kezükbe sorsukat. Tény, hogy a slágergyáros szerző-kettős dallamait nem tudták azóta túlszárnyalni, de például Buddy Holly Oh Boy-feldolgozásával szép sikert aratott a Teddy Boy öltözékű négy fiú.

Forrás: Tardos Péter - Rockenciklopédia, 1980

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Mudvayne - Mudvayne (2009)

2009-12-11 00:05:00o-porat írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 22. és 2018. június 07. között:

Klipmánia