×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 10 év – 10 lemez - Edda Művek 1990. június 1. Kisstadion 

Megjelent: 2005. december 05. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 


A cikk aktualitását adja, hogy 25 éves jubileumi koncert lesz 2005. december 9-én a Petőfi Csarnokban. Ezúttal nem fog a régi zenekar színpadra lépni (bár egy – két vendég elképzelhető). Pataky Attila nyilatkozta igazi különleges ünnepi koncert lesz, ahol az Edda Művek fog játszani. - Horcsin Attila írása

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az Edda Művek jubileumi koncertjei felvetnek egy kérdést: mikortól is számítjuk a zenekar történetét? Erre több helyes válasz is létezik. Az első szerint 1974-ben indult az „ős” Edda. A második változat szerint a „bakancsos” Edda 1978-ban jött létre, amikor kialakult a klasszikus felállás. A 10., 15., 20. éves koncertek pedig 1980. április 29-át tekintik kiinduló alapnak, ugyanis ekkor jelent meg az Edda Művek első lemeze.

Az első kerek évfordulót 1990-ben egy dupla koncerttel ünnepelték meg: május 29-én Miskolcon a Városi Sportcsarnokban, majd június 1-jén Budapesten a Kisstadionban játszottak.

A koncert rendkívül érdekesen indul. Az Edda első korszaka a sajátos időszámítás előtt zajlott. Eleinte más zenekarokhoz hasonlóan bálokban tánczenét játszottak. Persze már születtek saját dalok is, azonban ezek a múlt ködébe vesznek, vagyis még senkinek sem sikerült előbányászni eredeti „ős” Edda felvételt, de 1990-ben néhány dal erejéig összeálltak. Az Edda alapítója Halász József 1980-ban meghalt, a helyét a jubileumi koncerteken Donászy Tibor foglalta el. Ez az egyetlen felvétel amiből következtetni lehet milyen zenét is játszott az ős Edda. Fontos tudni, hogy ekkor még nem volt a zenekar tagja Slamovits István. A koncertet indító Hajnali emberek bluesos indításában már van valami a későbbi Edda zenéből, de a refrén igazából semmilyen ( kattints ). A Húzd meg magad, és a Merre vagy világa nem állnak távol a bálozós tánczenétől. Kellemes rágógumi zene és nem kétséges, hogy szükség volt a váltásra, ami 1978-ban Slamovits Istvánnal érkezett meg.

Majd következett a bakancsos Edda. A bakancsos Edda blokkjában a műsort az első két lemezből, illetve az 1983-ig ki nem adott dalokból állították össze. Igaz a Vörös tigrist és az Engedjetek saját utamon végül 1988-ban lemezre került. (És a Vörös tigris rajta van egy 1982-es Edda – Karthago – P. Box koncertfelvételen, amit a Lemezgyár kiadott.)1988-ban a Pataky – Slamó lemez kapcsán az Eddával fellépett a Petőfi Csarnokban Slamó és Zsöci, a koncertről kiadott Televideo kazettáról azonban lehagyták őket. Hosszú idő után 1990-ben lehetett először újra színpadon látni a régi Eddát eredeti felállásban. A bakancsos Edda blokkjáról mindkét helyszínen elkészült videofelvételt volt alkalmam megnézni. A miskolci koncert hangulata egyértelműen jobb volt, már már a régi időket idézte. A miskolci és a budapesti program nagyjából megegyezett, annyi eltérés volt, hogy Miskolcon szerepelt a programban az Ítélet is. Nagyon jó és kellemes volt a múltidézés. A régi Edda tagjai ezúttal úgy játszottak, mintha nem is telt volna el 7 – 8 év az utolsó közös fellépésük óta. Olyan volt a hangulatuk, mintha még mindig egy ZENEKAR tagjai lettek volna és a múlt vitáit végleg lerendezték volna.

Fellépett a bakancsos Edda blokkban Darázs István is, aki a kezdeti időkben Pataky Attilával együtt énekes volt.

1983 óta után gyakran érte és még ma is éri Pataky Attilát a vád, hogy kisajátítja azokat a dalokat, amelyeket Slamovits István írt. Ez a koncert cáfolat volt erre, hiszen a Kölyköd voltam konferálása így hangzott: „A dal, Slamovits István, az Edda művek, Miskolc és Ti! Mi így együtt, ez a dal…ebben a dalban minden benne van. A kezdet és a vég.”

Mostanában szinte minden egykor feloszlott zenekar tart egy utolsó utáni nosztalgia és búcsúkoncertet. Óhatatlan felmerül az emberben, hogy nyilván a pénz egy kicsit fogyóban van, ezért a zenészek hajlandóak egy színpadra állni, bár amúgy ki nem állhatják egymást. Teljesen biztos vagyok benne, hogy a régi Edda 1990-es (és későbbi) nosztalgia fellépéseit nem a pénz motiválta. Sokkal inkább azért állt össze többször is a régi Edda, mert Pataky Attila meg akarta mutatni az új rajongóknak, milyen is volt a régi csapat. Illetve én ezt egy kicsit az érettségi találkozókhoz hasonlítanám. Attól, hogy 5 évente találkozik egy osztály nem lesznek újra középiskolások, de nagyon jó újra végigbeszélni a régi emlékeket.

A rajongók számára óriási öröm, hogy az Edda nemcsak egy emlék, hanem egy aktív zenekar. Az Edda az 1985 óta is szinte megállás nélkül járja az országot, telt házas koncerteket tart napjainkban is. Az újjáalakult zenekar első öt évét a koncert harmadik blokkjában foglalták össze. 1981 és 1995 között sok Edda koncerten voltam, így nagyjából ismerem a különböző időszakok koncertprogramjait. Az 1989-1990.-es év műsorát több ok miatt is nagyon szeretem. Leginkább azért, mert a rendszerváltás eufóriájában a Szaga van és a Győzni fogunk albumokon különleges dalok születtek. Nem voltak nyíltan politikusak, de bennük van annak a korszaknak a hangulata és reményei. Persze voltak a közönség énekeltetésére, jó hangulat kialakítására készült dalok is, mint például a Mi vagyunk a rock.

A zenekar abszolút profi módon szólt. Szerintem fűtötte őket a bizonyítási vágy, hogy megmutassák mennyiben mások, esetleg még jobbak is, mint a régi zenészek. Talán leginkább Alapi Istvánra volt ez igaz, hiszen akkoriban őt (és elődjét Csillag Endrét) folyton Slamovits Istvánhoz hasonlították a zenekar régi rajongói, akik a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején nagyobb arányban voltak a koncerteken mint napjainkban. Szerintem Steve sokkal jobb, technikásabb gitáros, azonban a régi dalokat mégsem tudja úgy eljátszani, mint Slamó. Az 1990-es jubileumi koncerteken viszont a régi dalokat már Slamó eljátszotta, Stevének tehát maradtak azok a dalok, melyekben igazán érvényesül a technikája.

Ennél a résznél fellépett három vendég is. Először is egy hölgy, Keresztes Ildikó, aki ebben az időszakban tűnt fel a színpadokon és az Edda 10. lemezén vokálozott. Nagy poén, ahogy kiderül róla, hogy a lányokat is szereti, igaz nem „úgy”. A koncerten egy nagyszerű duettet énekelt el Pataky Attilával. Majd jött Deák Bill Gyula, aki az Edda kíséretével a Kőbánya bluest énekelte el. Számomra mindig különleges élmény, ha különböző zenészek egymás zenekaraiba egy egy dalra beszállnak. Most is a zenekar fergetegesen játszik, Bill megmutatja miért Ő a király. Valami azonban nem stimmel, mert Bill és a zenekar mintha kicsit más tempóban ismernék a dalt. Nyilván még kellett volna egy-két próba, de nekem mégis tetszik. A legérdekesebb fellépő viszont Nagy Feró volt annak a korszaknak jellemző dalával, vagyis jöttek Azok a boldog szép napok. Több szempontból is igazi csemege. Először is Nagy Ferónak ez a szövege nagyon jól illett az Edda rendszerváltós dalai sorába. Másrészt a második blokkban, vagyis a bakancsos Eddával lépett fel Zsöci, aki 1990-ben a Beatricében játszott. Harmadrészt az Eddában ekkor Donászy Tibor dobolt, aki korábban volt a Beatrice tagja, sőt ott volt Nagy Feróval a Beatrice újjászervezésének kezdeti lépéseinél 1986-ban és játszott Nagy Feró Hamlet lemezén is. Ekkoriban csábította el Pataky Attila Tibcsit az Eddába, mert éppen dobos problémákkal küzdöttek. Mindenesetre Nagy Feró 1986-ban enyhén szólva nem fogadta kitörő örömmel a dolgot. Nem éppen hízelgő nyilatkozatokat tett Pataky Attilára és Donászy Tiborra. Mindenesetre 1990-re minden érintett fél feldolgozta már ezeket a sérelmeket és a közönség is óriási szeretettel fogadta Nagy Ferót.

A vendégekkel még nem volt a koncertnek vége. Tulajdonképpen az est hosszú fináléjának fogható fel, ami ezután következett. Ebből kiemelkedik az instrumentális Szeretkezni minden mennyiségben. Itt megmutatkozik, hogy milyen zenészekkel vette magát körbe Pataky Attila.

Majd a vége felé felidézték a zenekar újjáalakulását jelentő 5. lemezt a Körrel és a koncertet záró Ünneppel. Hiszen az első lemez megszületésének 10. évfordulója igazi Ünnep volt a zenekar rajongói számára.

Azóta a zenekar minden ötödik évben nagy ünnepi koncertet tart. 1995-ben a BS-ben játszottak. Akkor nem állt össze a régi csapat, de vendégként fellépett Slamó, Zsöci és Alfonz. A 15 éves jubileumi koncert dupla CD és kazetta formájában megjelent. (Bővebben itt: http://www.edda.hu/index.php?inc=album19 ) 2000-ben egy közel három órás koncertet adtak, amelyen belül egy kb. 70 perces blokkja volt a régi zenekarnak. (bővebben a „20 év 25 lemez” című koncertről egy másik honlapon: ntl.freeweb.hu , képek itt ).

Ős Edda (1974 – 1978)

Pataky Attila – ének
Beély Katalin – basszusgitár, vokál
Ferenczy Zoltán – gitár, vokál
Fancsik Zoltán – billentyűsök, vokál
Halász József U (helyette Donászy Tibor) – dob

„Bakancsos” Edda (1979 – 1983)

Pataky Attila – ének
Slamovits István – gitár, ének
Bartha Alfonz – billentyűsök
Zselencz László – basszusgitár
Csapó György – dob

Vendég:
Darázs István – ének

„Új” Edda (1985 - )

Pataky Attila – ének
Gömöry Zsolt – billentyűsök, vokál
Alapi István – gitár, vokál
Pethő Gábor – basszusgitár, vokál
Donászy Tibort – dob

Vendégek:
Keresztes Ildikó
Deák Bill Gyula
Nagy Feró

A zenekari tagokról bővebben itt!
Hivatalos honlap: www.edda.hu

Track lista:

1. Hajnali emberek
2. Húzd meg magad
3. Merre vagy?!

4. Hosszú az út
5. Álom
6. Elhagyom a várost
7. A keselyű
8. A hűtlen
9. Álmodtam egy világot
10. Semmim nincs
11. A torony
12. Vörös tigris
13. Vörös tigris (reprise)
14. Minden sarkon
15. Engedjetek saját utamon
16. Kölyköd voltam

17. Megfulladok
18. Mi vagyunk a rock
19. Szaga van!/Dobszóló
20. Gyere őrült
21. Egy épp aktuális szerelem
22. Kőbánya blues
23. Azok a boldog szép napok
24. Győzni fogunk
25. Fohász
26. Szeretkezni minden mennyiségben
27. Ördögi kör
28. A kör
29. Ég a házunk
30. Ünnep

Írta: Horcsin Attila
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Mag - The Fallout (2018, klip)

2018-02-21 12:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976)
Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott

Tovább...
Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: