rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88246801
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys III: The Legacy (2005, SPV/Steamhammer)

Lemezismertetők Nem hiszem, hogy túlságosan nyerő húzás egy (jelen esetben két) klasszikus album folytatását ennyi idő után elkészíteni. Valahogy olyan ez, mint amikor egy hollywoodi sikerfilmről az utolsó bőrt is megpróbálják lehúzni a sokadik folytatással, tévésorozatra való átültetéssel. Két eset lehetséges. Vagy gyenge önismétlésbe fordul a dolog, vagy készül egy remek anyag, de igazából már semmi köze sincs ahhoz a világhoz, amit az eredeti történet megteremtett. Közel két évtized után pedig szinte lehetetlen ugyanott folytatni valamit, főleg ha az akkori főszereplők közül gyakorlatilag egyetlen ember maradt a porondon. Ez csak Anthony Hopkinsnak sikerült eddig Dr. Hannibal Lecter szerepében. A Helloween mégis vállalta a kockázatot és elkészítették a Keeper lemezek harmadik felvonását The Legacy címmel.

Dupla anyagról van szó, bár igazából nem látom, hogy miért kellett két külön cd-re pakolni az anyagot, mivel a játékidő alapján (ami 78 perc) egy korongon is éppen elfért volna. Ráadásul hangulatilag sem különbözik egymástól a két rész. Az első "oldalt" a narrátoros bevezetővel indító, tíz perc feletti, monumentális, epikus dal, a The King For A 1000 Years nyitja. Gyakorlatilag mindent belepakoltak, amit egy fantasy metal kézikönyv előírhat. Lágy énekdallamok akusztikus kísérettel, éteri női vokál, lendületes galopptémák, billentyű-gitár párbaj, villantós szólók, többszólamú vokálok és erőteljes kórusok, filmes effekt gonoszan fortyogó ördöghanggal és saját ízként egy tipikusan helloweenes refrén. Olyan az egész, mintha Rhapsody-t hallgatnék. A kórusok szépek és hatásosak, de ezen kívül egy nagy szemfényvesztésnek tűnik az egész dal.

Grosskopf kemény basszusfutamaival indul a The Invisible Man, ami egy teljesen modern, mai téma. Behízelgően nyájas és harapós énektémák keverednek benne. A refrénje azonnal ragad, de utána csúcspont helyett kicsit elmaszatolják a témát, ami a gitárszólóhoz elvezet minket. Mire a dal közepére érünk már összefüggő rózsaszín felhő takarja el a kilátást, és veszni látszik a kezdeti lendület, de amikor végképp beadnánk a kulcsot (valamelyiket a hét közül), akkor visszatér a tempó és az élet. Kicsit tovább nyújtják a dalt, mint kellene. Nincs benne annyi anyag, hogy 7 percig kitartson. A következő Born On Judgement Day tipikus Helloween-féle kapkodós téma, még a Walls Of Jericho lemezre is felfért volna annyira jellegzetesen Helloween. Andy Deris is azt a hangszínt hozza, ami engem a korai Kai Hansen-re emlékeztet. A középrészt végre nem nagyolják el, hanem izgalmas vibrálás az egész az egymást követő gitár, basszgitár szólókkal.

Sascha Gerstner gitáros dala, a Pleasure Drone tényleg visszarepít a ’80-as évekbe, de inkább az Iron Maiden Somewhere In Time lemeze ugrik be a hallatán. A rengeteg kórus ad plusz ízeket a dalhoz (Oliver Hartmann és Olaf Senkbeil háttérvokálozik a lemezen). A Mrs.God a felvezető maxi címadója. Egy kicsit skizó nóta, fura riffeléssel, Deris vigyorgó elmebeteg modorban előadott énekével. Gyenge utánzata a Dr.Stein nótának a kettes Keeper albumról. Az első felvonást lezáró Silent Rain olyan mintha egy újkori Ossian dalt gyúrtak volna össze jellegzetes Helloween megoldásokkal, majd a legvégére belebotlanának az Operation:Mindcrime világába. Tényleg csak a legvégén!

A Keeper lemezek hangfoszlányaival kezdődik a második rész, aztán egy gramofonról felhangzik az Occasion Avenue refrénje és Grosskopf basszusfutamai sokadszorra ismét meggyomrozzák a hallgatóságot. A lendületes riffek izmos Queensryche feelinget hordoznak, de mire a dal feléhez érünk már a jó öreg Helloween speed pörög a fülünkbe. A basszusgitár többször előtérbe kerül, ami jó pont. A narrátoros részek pedig a koncept jelleget és a Queensryche hangulatot erősítik. Sajnos ide is becsúszott némi üresjárat, amitől kicsit leül a nóta. A következő Light The Universe-ben duettet énekel Andy Deris és Candice Night, aki mellékállásban Ritchie Blackmore felesége, főállásban pedig a Blackmore's Night pacsirtája. Lírai dalhoz képest meglehetősen élesen szól a zongora, inkább amolyan power metal ballada ez, nagyzenekari betétekkel és Queen-es hangulatelemekkel a gitár valamint a szintetizátor részéről.

Az album második fele két dal kivételével végig Deris munkája. Egyik ilyen kivétel a Do You Know What You Are Fighting For a másik pedig a Get It Up, mindkettő Weikath-szerzemény. Előbbi egy lazább rockosabb tétel (a'la Def Leppard), amiben az új dobos Daniel Löble is megmutatja, mit tud, a másik pedig egy hamisítatlan Helloween bolondozás, ahol a jókedv és a buli uralkodik. No meg a Maiden-ízű gitárszólók, harmóniák! Legutóbb Weiki dalaitól a falnak mentem a Rabbit lemezen, de most az ő témái tetszenek szinte a legjobban.

A Come Alive elég lökött nóta. Az elején rendesen bepancsolnak valakinek miközben a játék-konzolon nyomja, aztán azok az énektémák sem piskóták. Mintha elvették volna Deris-től a gyógyszerét. :) Eléggé szétesős az egész. A Shade In The Shadow mint egy hullámvasút. Hol súlyosan kalapálnak a ritmusok, dübörögnek a gyors riffek, hol meg csak Deris éneke úszik lágyan a habok felett. De inkább a dühöngés a jellemző. A Get It Up után már csak a My Life For One More Day maradt a végére. Talán a legkeeperesebb dal az egész lemezen. Lendületes és vibráló.

Furcsa, de sohasem gondoltam a Keeper lemezekre úgy, mint koncept-albumokra, és őszintén szólva itt sem látok egy összefüggő történetet, még ha a körítés ezt is sugallja. Sokat filóztam a pontszámon. Legutóbb a "nyulas" lemezre 9-et adtam és a Legacy sem rosszabb nála, de ha a Keeper albumokhoz kellene mérni, akkor max egy 8-as jöhetne szóba. Legyen az átlag!

8.5/10


helloween.org

HELLOWEEN cuccok a Headbanger kínálatában
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: ary


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.68 Seconds