×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys III: The Legacy (2005, SPV/Steamhammer) 

Megjelent: 2005. december 09. péntek 00:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Nem hiszem, hogy túlságosan nyerő húzás egy (jelen esetben két) klasszikus album folytatását ennyi idő után elkészíteni. Valahogy olyan ez, mint amikor egy hollywoodi sikerfilmről az utolsó bőrt is megpróbálják lehúzni a sokadik folytatással, tévésorozatra való átültetéssel. Két eset lehetséges. Vagy gyenge önismétlésbe fordul a dolog, vagy készül egy remek anyag, de igazából már semmi köze sincs ahhoz a világhoz, amit az eredeti történet megteremtett. Közel két évtized után pedig szinte lehetetlen ugyanott folytatni valamit, főleg ha az akkori főszereplők közül gyakorlatilag egyetlen ember maradt a porondon. Ez csak Anthony Hopkinsnak sikerült eddig Dr. Hannibal Lecter szerepében. A Helloween mégis vállalta a kockázatot és elkészítették a Keeper lemezek harmadik felvonását The Legacy címmel.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Dupla anyagról van szó, bár igazából nem látom, hogy miért kellett két külön cd-re pakolni az anyagot, mivel a játékidő alapján (ami 78 perc) egy korongon is éppen elfért volna. Ráadásul hangulatilag sem különbözik egymástól a két rész. Az első "oldalt" a narrátoros bevezetővel indító, tíz perc feletti, monumentális, epikus dal, a The King For A 1000 Years nyitja. Gyakorlatilag mindent belepakoltak, amit egy fantasy metal kézikönyv előírhat. Lágy énekdallamok akusztikus kísérettel, éteri női vokál, lendületes galopptémák, billentyű-gitár párbaj, villantós szólók, többszólamú vokálok és erőteljes kórusok, filmes effekt gonoszan fortyogó ördöghanggal és saját ízként egy tipikusan helloweenes refrén. Olyan az egész, mintha Rhapsody-t hallgatnék. A kórusok szépek és hatásosak, de ezen kívül egy nagy szemfényvesztésnek tűnik az egész dal.

Grosskopf kemény basszusfutamaival indul a The Invisible Man, ami egy teljesen modern, mai téma. Behízelgően nyájas és harapós énektémák keverednek benne. A refrénje azonnal ragad, de utána csúcspont helyett kicsit elmaszatolják a témát, ami a gitárszólóhoz elvezet minket. Mire a dal közepére érünk már összefüggő rózsaszín felhő takarja el a kilátást, és veszni látszik a kezdeti lendület, de amikor végképp beadnánk a kulcsot (valamelyiket a hét közül), akkor visszatér a tempó és az élet. Kicsit tovább nyújtják a dalt, mint kellene. Nincs benne annyi anyag, hogy 7 percig kitartson. A következő Born On Judgement Day tipikus Helloween-féle kapkodós téma, még a Walls Of Jericho lemezre is felfért volna annyira jellegzetesen Helloween. Andy Deris is azt a hangszínt hozza, ami engem a korai Kai Hansen-re emlékeztet. A középrészt végre nem nagyolják el, hanem izgalmas vibrálás az egész az egymást követő gitár, basszgitár szólókkal.

Sascha Gerstner gitáros dala, a Pleasure Drone tényleg visszarepít a ’80-as évekbe, de inkább az Iron Maiden Somewhere In Time lemeze ugrik be a hallatán. A rengeteg kórus ad plusz ízeket a dalhoz (Oliver Hartmann és Olaf Senkbeil háttérvokálozik a lemezen). A Mrs.God a felvezető maxi címadója. Egy kicsit skizó nóta, fura riffeléssel, Deris vigyorgó elmebeteg modorban előadott énekével. Gyenge utánzata a Dr.Stein nótának a kettes Keeper albumról. Az első felvonást lezáró Silent Rain olyan mintha egy újkori Ossian dalt gyúrtak volna össze jellegzetes Helloween megoldásokkal, majd a legvégére belebotlanának az Operation:Mindcrime világába. Tényleg csak a legvégén!

A Keeper lemezek hangfoszlányaival kezdődik a második rész, aztán egy gramofonról felhangzik az Occasion Avenue refrénje és Grosskopf basszusfutamai sokadszorra ismét meggyomrozzák a hallgatóságot. A lendületes riffek izmos Queensryche feelinget hordoznak, de mire a dal feléhez érünk már a jó öreg Helloween speed pörög a fülünkbe. A basszusgitár többször előtérbe kerül, ami jó pont. A narrátoros részek pedig a koncept jelleget és a Queensryche hangulatot erősítik. Sajnos ide is becsúszott némi üresjárat, amitől kicsit leül a nóta. A következő Light The Universe-ben duettet énekel Andy Deris és Candice Night, aki mellékállásban Ritchie Blackmore felesége, főállásban pedig a Blackmore's Night pacsirtája. Lírai dalhoz képest meglehetősen élesen szól a zongora, inkább amolyan power metal ballada ez, nagyzenekari betétekkel és Queen-es hangulatelemekkel a gitár valamint a szintetizátor részéről.

Az album második fele két dal kivételével végig Deris munkája. Egyik ilyen kivétel a Do You Know What You Are Fighting For a másik pedig a Get It Up, mindkettő Weikath-szerzemény. Előbbi egy lazább rockosabb tétel (a'la Def Leppard), amiben az új dobos Daniel Löble is megmutatja, mit tud, a másik pedig egy hamisítatlan Helloween bolondozás, ahol a jókedv és a buli uralkodik. No meg a Maiden-ízű gitárszólók, harmóniák! Legutóbb Weiki dalaitól a falnak mentem a Rabbit lemezen, de most az ő témái tetszenek szinte a legjobban.

A Come Alive elég lökött nóta. Az elején rendesen bepancsolnak valakinek miközben a játék-konzolon nyomja, aztán azok az énektémák sem piskóták. Mintha elvették volna Deris-től a gyógyszerét. :) Eléggé szétesős az egész. A Shade In The Shadow mint egy hullámvasút. Hol súlyosan kalapálnak a ritmusok, dübörögnek a gyors riffek, hol meg csak Deris éneke úszik lágyan a habok felett. De inkább a dühöngés a jellemző. A Get It Up után már csak a My Life For One More Day maradt a végére. Talán a legkeeperesebb dal az egész lemezen. Lendületes és vibráló.

Furcsa, de sohasem gondoltam a Keeper lemezekre úgy, mint koncept-albumokra, és őszintén szólva itt sem látok egy összefüggő történetet, még ha a körítés ezt is sugallja. Sokat filóztam a pontszámon. Legutóbb a "nyulas" lemezre 9-et adtam és a Legacy sem rosszabb nála, de ha a Keeper albumokhoz kellene mérni, akkor max egy 8-as jöhetne szóba. Legyen az átlag!

8.5/10


helloween.org

HELLOWEEN cuccok a Headbanger kínálatábanrovat lapozó


Még, még, még...ary írta:


 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Annihilator - For the Demented (2017)
A kanadai Ottawá-ban, '84-ben indult Annihilator a hazájának a vezető groove-thrash-heavy metál zenekara... A csapat diktátora, Jeff Waters legutóbb 2015-ben adta a

Tovább...
U2 - Songs Of Experience (2017)
A '76-ban, az írországi Dublin-ban alakult U2 a tizennegyedik stúdió lemezét adja most ki Songs Of Experience címmel, ami egyértelműen a 2014-es Songs of Innocence folytatásának készült! Az új

Tovább...
Septicflesh - Codex Omega (2017)
Az eredetileg 1990-ben alakult csapat a görög black metal színtér egyik legrégebb óta aktív, egyben legsajátosabb zenekara. Noha az új évezred elején egy rövid időre

Tovább...
Trivium - The Sin and the Sentence (2017)
Az Orlando-ban, 1999-ben alakult Trivium elkészítette nyolcadik heavy-thrash-groove metál és metalcore keverék lemezét The Sin and the Sentence címmel, ami a 2015-ös

Tovább...
Motörhead - Orgasmatron (1986)
1986 izgalmas év volt. Geopolitikai szinten, mert az USA áprilisban végigbombázta Líbiát egy nyugat-berlini robbantásos merénylet miatt, majd még ugyanazon hónap végén jött a

Tovább...
Klipmánia