×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Iron Maiden - Dance Of Death (2003) 

Megjelent: 2003. szeptember 05. péntek 01:50:41
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Megjelent a Maiden lemeze. Aminek a borítójáról elég nehéz csupa jót írni. Az, hogy a korral és a 3D rajz technológiával fejlődött a zenekar dícséretes. A klip is ebben a magasröptű számítástechnikai világban készült. Designban új szelek fújnak. Nagy szerencse, hogy ez nem mondható el a zenéről. Annyira jellegzetesen Maiden hatja át az egész lemezt, hogy az nagyon megnyugtató.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

1980-as első lemezük óta a Maiden egy nagy metal csillag. Óriási dolog volt, hogy Dickinson is visszatért. És 2000-ben a BRAVE NEW WORLD is nagyon jól sikerült. Ez a lemez nagyon erősen folytatja az ott megkezdett utat, sok újdonsággal. Óriási, erőteljes, hatalmas énektémákkal. Sok gitárral, és azzal a ritmus szekcióval, amitől nagy részben a Maiden az lett ami. A műfaj egyik legnagyobb bandája. Mégis én a reunion lemeztől többet vártam. Inkább több gitár, vagyis gitár-centrikusabb megszólalást. Utólag igazuk volt, a három gitáros nem ok arra, hogy a lemezen a gitárok száma miatt megváltozzon a hangzásuk.

Ez a megállapítás erre a lemezre is igaz. Itt is a prímet Harris mester basszusának tömény Maiden feelingje viszi. És az a megszokottan Maiden íz, amit valaki vagy szeret, vagy nem is igazán rocker?

Nem húzom tovább az időt! És belefogok a dalokba:

A "Wildest Dream" több helyen és több formában (koncert és nem koncert) formában hozzáférhető volt (gondolom most is az) a neten. Nicko beszámolásával indul, és a FEAR OF THE DARK (92) - NO PRAYER FOR THE DYING (1990) vonalon mozog. Dickinson a szólólemezein kitalált refrént varázsolt ide, ami egyszerűségével ragad bele a fülekbe. Igazándiból a zene még korábbra visz vissza, a zenekar Diannos időszakának megoldásai is visszaköszönnek. Megspékelve egy énekelhető/fülbemászó refrénnel. Rádiós nóta.

Ezt a vonalat viszi tovább az "esőcsináló". Mintha nem is lenne vége az előző nótának. Itt is egy énekelhető refrénben éli ki magát Dickinson. Akinek a hangja csúcsformában van. Arról nem is beszélve, hogy olyan természetesek a dallamok, hogy azt csak a legnagyobbak tudják így énekelni. A két gitáros, Maidenes szólókat pedig csak ők tudják így. Ez is erősen "rádiós" szerű lendületes rock nóta. "No more Lies" - basszus bevezetővel indul. Ahol Maidenesen gitár segít, halk szintivel. Amibe Dickinson erölködés nélkül, felszabadultan kapcsolódik be. Nagyon úgy érzem, hogy Dickinson ezt a lemezt nagyon magának érzi. Érezni, hogy dallamai nagyon az ő hangjának íródtak. Amikor a nótát, átvezetve a bevezetőn elindítja egy "no more lies" üvöltéssel nem csalódhat az ember. A közepén lévő gitárszóló orgia alatt pedig mind a három gitáros megmutatja a saját hangzását, és stílusát. Fel is lehet fedezni a különbségeket.

Kicsit durvább gitárokkal indul a következő "Montsegur" nóta. Dickinson belépéséig marad a keménykedés, mert az ének itt is az eddig megszokott dallamorgiát hozza. Aztán az ének elindítja a "gitárkövetést", amiben biztosan nem lehet csalódni.

A címadó nóta is bevezetővel indul. Harris és akusztikusgitár-szerűen kevert gitárokkal. Narrátor szerűen felvezetett énekkel. Elsőre is olyan, mintha az ember már sokszor hallotta volna. Az akordozós gitárból a dob vezeti át magába a nótába, aminek adnak időt kialakulni. Ez a nóta már komolyabb, mint az eddigiek. Megvillannak a gitárok, kis rég nem hallott virga is előkerül a régmúlt fiókjaiból. Végre egy hosszabbra nyújtott szólórészben.

(nem fogok hazudni) de nekem AC/DC-t idéző gitárral indul a következő nóta. Lehet, hogy Angus is itt van? Nem! Mert mire átevickélünk a gitárok eme AC/DC-s tengerén előjön egy nagyon "bulizós"-ra vett jókedvű nóta. Aminek csak a közepe felé jutunk el egy jó kis üvöltősen énekelt refrénre.

"New Frontier" már Maidenesebbre sikerült. A dobok olyan "szokásos"-an jók, ahogy az eddigi dalokban is remekül, és egyszerűen viszik a lendületet. Itt is egy "rádiósabb" refrén van, ami itt most egy nagyon pozitív jelző.

Meglepő gitárral kezdődik a "Paschendale". Tapping szerű, mintha szinti szólna. (lehet, hogy az is?) A dal kellemesen tartalmaz valamiféle nagyzenekar szerűséget is, felelgetve a zenekarnak, ami nagyot dob a hangulatomon. Mert mernek új dolgokat is kitalálni, ez a dal (szerintem) a lemez legjobb dala. A Dickinson lemezek hangzása is beköszön, főleg az énektémákba, és főleg szerintem :), a nagyon korai Killers idők hangzásában írt szólóról nem is beszélve.

"Face In The Sand" - szokásosnak mondható basszus-szóló bevezetővel indul. Ami egy "floyd" szerűségbe átcsapva alakul Maiden nótává. Őszinte csodálatomra, hogy mernek ilyen változatos lemezt csinálni. Aztán a bevadulása a nótának is odavaló ahova tették. Szinte kétlábgép szerű puska lábbal viszi az ütemet Mr. Nicko, akit remélhetőleg nem fognak börtönbe zárni...

Az "Ártatlanság kora" is egy bevezetővel indul, ami átcsap egy durvább nótába. Ahol a gitárok bizony nagyon bekeményítenek néha. (már persze önmagukhoz képest, ez azért nem egy death metal dal:) Ez a dal is, bár elég hosszú, de olyan változatos, hogy nem fog senki alatta unatkozni.

ÉS az utolsó nóta. Szinti és elbeszélő költemény, vagy filmzene szerűen vezetik fel a "Journeyman"-t. Ilyen dal még nem volt Maiden lemezen. Amolyan western nóta. Akusztikus gitárral és nagyzenekari háttérrel. Ami kitart a lemez végéig.

Összegzésül csak annyit, hogy ez egy jó kísérletező lemez. Ami félig-meddig rádiós zene, félig-meddig Maiden szellemiségű. Néha meglepődtem, hogy ilyet is tudnak a fiúk. De az biztos, hogy egy nagyon jó lemez született.

10/10 - és hozzátartozik, hogy nem vagyok Maiden fun... nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a véleményetek ...


Track lista:

01. Wildest Dreams
02. Rainmaker
03. No More Lies
04. Montsegur
05. Dance Of Death
06. Gates of Tomorrow
07. New Frontier
08. Paschendale
09. Face In The Sand
10. Age Of Innocence
11. Journeyman

Lemezeik:

1980 - Iron Maiden
1981 - Killers
1982 - The Number of the Beast
1983 - Piece of Mind
1984 - Powerslave
1986 - Somewhere in Time
1988 - Seventh Son of a Seventh Son (dalszöveg)
1990 - No Prayer for the Dying
1992 - Fear of the Dark
1995 - The X Factor
1998 - Virtual XI
2000 - Brave New World
2003 - Dance of Death (-2-, lépésről lépésre)
2006 - A Matter of Life and Death (-2-)
2010 - The Final Frontier

Egyéb kiadványok:
1980 - Live!! + One - EP
1981 - Live at the Rainbow - Video, VHS
1981 - Maiden Japan - EP
1983 - Video Pieces - Video, VHS
1984 - Behind the Iron Curtain - Video, VHS
1985 - Live After Death - Live album, Video, VHS
1987 - 12 Wasted Years - Video, VHS
1989 - Maiden England - Video, VHS
1990 - Running Free - Sanctuary - EP
1990 - Women in Uniform - Twilight Zone - EP
1990 - Purgatory - Maiden Japan - EP
1990 - Run to the Hills - The Number of the Beast - EP
1990 - Flight of Icarus - The Trooper - EP
1990 - 2 Minutes to Midnight - Aces High - EP
1990 - Running Free - Run to the Hills - EP
1990 - Wasted Years - Stranger in a Strangeland - EP
1990 - Can I Play With Madness - The Evil That Men Do - EP
1990 - The Clairvoyant - Infinite Dreams - EP
1990 - The First Ten Years - Video, VHS
1992 - From There to Eternity - Video, VHS
1993 - A Real Live One - Live album
1993 - A Real Dead One - Live album
1993 - Live at Donington - Live album
1993 - Donington Live 1992 - Video, VHS
1994 - Raising Hell - Video, VHS
1994 - Maiden England - Live album
1995 - The Story So Far Part One - Boxed set
1995 - The Story So Far Part Two - Boxed set
1996 - Best of the Beast - válogatás
1998 - Eddie Head - Boxed set
1999 - Ed Hunter - válogatás
2001 - Classic Albums: The Number of the Beast - DVD
2002 - Rock in Rio - Live album
2002 - 17 Numbers by the Beast - válogatás
2002 - Rock in Rio - DVD
2002 - Edward the Great - válogatás
2003 - Rainmaiker - maxi single
2002 - Eddie's Archive - Boxed set
2003 - Visions of the Beast - DVD
2004 - No More Lies - EP
2004 - The Early Days - DVD
2005 - The Essential Iron Maiden - válogatás
2005 - Death on the Road - Live album
2006 - Death on the Road - DVD
2008 - Live After Death (-2-) - DVD
2008 - Somewhere Back in Time - The Best of: 1980-1989 - válogatás
2009 - Flight 666 - DVD
2009 - Flight 666: The Original Soundtrack - Live album
2012 - En Vivo!

Kiadó:
EMI
Honlap:
www.ironmaiden.com
facebook.com/ironmaiden


rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

U2 - Songs Of Experience (2017)
A '76-ban, az írországi Dublin-ban alakult U2 a tizennegyedik stúdió lemezét adja most ki Songs Of Experience címmel, ami egyértelműen a 2014-es Songs of Innocence folytatásának készült! Az új

Tovább...
Septicflesh - Codex Omega (2017)
Az eredetileg 1990-ben alakult csapat a görög black metal színtér egyik legrégebb óta aktív, egyben legsajátosabb zenekara. Noha az új évezred elején egy rövid időre

Tovább...
Trivium - The Sin and the Sentence (2017)
Az Orlando-ban, 1999-ben alakult Trivium elkészítette nyolcadik heavy-thrash-groove metál és metalcore keverék lemezét The Sin and the Sentence címmel, ami a 2015-ös

Tovább...
Motörhead - Orgasmatron (1986)
1986 izgalmas év volt. Geopolitikai szinten, mert az USA áprilisban végigbombázta Líbiát egy nyugat-berlini robbantásos merénylet miatt, majd még ugyanazon hónap végén jött a

Tovább...
Iron Maiden - The Book of Souls: Live Chapter (2017)
Az 1975-ben alakult Iron Maiden jó ideje a heavy metál legnagyobb látványosságának számít! Showműsoruk felül múlja az NWOBHM-generáció minden más

Tovább...
Klipmánia