×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Beatrice - IPOLYSZÖG 1981. III. 21. 

Megjelent: 2005. december 26. hétfő 00:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
A Beatrice életművéről elég sok keverős koncertfelvétel készült, furamód ezek jó része 1981-es koncert. Én azt gyanítom az összes koncertet felvették, és valószínűleg a Simonok. Simon Józsi azt mondja szétosztogatták az egész gyűjteményt, ezt el is lehet a csupaszív világcsávóról képzelni, így az anyaszalagok előkerítése nehézkes, de apránként és nyomaiban beesegetnek a felvételek, mert annak idején a rajongók orrba-szájba másolgatták őket. Ez az ipolyszögi koncert is már 5 helyről került elő.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!4 nappal vagyunk a tatai szakszervezeti megbeszélés előtt, ami fordulópont volt a zenekar életében, ott vált nyilvánvalóvá, hogy teljesen egyedül maradtak, senkire nem számíthatnak, még a hasonló cipőben járó zenésztársakra se. De már 1980 végén leszámoltak a lemez lehetőségével, a Lemezgyárral és Erdős Péterrel, és itt is az Ó, a Beatrice himnusz szövege már Ó, az Erdős Péterré alakul. A világvége hangulat a kirekesztettség és reménytelenség hatására olyan dalokat szül, mint a Civilizáció, az Aktív gén , a Bécsi csók (termonukleáris) és Waszlavik székfoglalójában is az új zene irányvonalait egy pusztításkultúra felé képzeli el.

Már bepróbált az anyag, Lugosi ’80 végi kiválása után Bogdán Csabával és Vedres Józsival kiegészülve már az új program is gördülékenyen megy, a két fiatal még egy Gitárpárbaly című instrumentális zúzással is keményít a koncerteken. Itt már felhangzik az Európa szvít is, bár még nem teljes a dal. Érdekesség, hogy egymás után játszák a Meditáció I és II-őt. Az utóbbi Waszlavik sajátos világát jellemzi, ő is írt ezidőtájt Ricsenótákat, mint a Rendes embert, vagy az Akácos út katartikus feldolgozását.

1981. III. 21.
Ipolyszög

konf: "Helló. Egy biológiailag aktív gén következik Dezoxiribonuklein sav címmel."
Aktív gén
konf: "Gyerünk tovább, gyorsan."
Civilizáció
konf: "Rendes ember leszek. Rendes ember. Rendes ember leszek."
Rendes ember
konf: "Most pedig mindenkinek egy bécsi csók. Gyerünk. Lehet szeretkezni."
Bécsi csók
konf: "Most pedig felkérem Waszlavik Gazember Lászlót, hogy tartsa meg expozéját. Khm. Fiatalok figyeljetek."
Waszlavik székfoglaló: "Km. Figyelem. Emberek. Válságban a magyar rock, jobb ha maguk is tudják. Az az igazság, hogy zúgnak a vészharangok a magyar rockzene egén. Úgy van. Nincs ok mindazonáltal aggodalomra, sőt...a jelenlevők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy néhány perc múlva, akarom mondani néhány másodperc múlva felcsendül az új zenei korszak himnusza. Mit akarnak még? Jól mondja. (2x) 10, 9, 8, 7.
konf: "Kéremszépen. Budapest a legszebb város. Éljen és virágozzon Budapest."
Budapest
konf: "Akácos út...ha végigmegyek rajtad én. (énekli Feró) Nyugalom barátaim. Egy szép magyar dal következik."
Akácos út
konf: "Éljen, éljen. (3x)"
Éljen, éljen, hurrá
Kopj le!
(vágás)
Gitárpárbaly
Bécsi A: "Köszönjük. Meg kell mondjam, hogy én sokkal jobb gitáros vagyok. Megmutassam? Nem akarják odaadni a gitárt. Mer bizonyítanék. Lajos mutasd meg. Látod ahogy ilyen, ilyen irigyek. Pedig én sokkal jobb vagyok. A dobon jobb vagy, dobon jobb vagy, de itt nem. Úttörő mindig igazat mond. De csak az úttörő, mikor nagyobb lesz, akkor már hazudik rohadtul. Hát ez a szokás. Gyerekek, mi. Felkérem Miklóska Lajost. Kéremszépen ezt a Miklóskát én már régóta figyelem kérem. Ez csavarog, nem megy haza, iszik és rossz társaságba belekeveredik kérem. A Miklóska egy veszélyeztetett fiatal. De én nem hagyom kérem, én itt vagyok, majd én megoldom a problémáit. Feladatot adok neki. Kell a feladat, vagy nem? Vállalsz feladatot? Igen, igen. Vállalsz? Igen. Lelkesebben! Vállalsz, vagy nem vállalsz? Vállalom! Kérem...felkérem. Köszönöm az ünneplést, bizakodó arcok voltak a teremben, láttam. felkérem Miklóska Lajost, hogy most kezdje meg a basszusszólót, de aztán kemény legyen Lajos. Itt a lehetőség Lajos. Most nehogy elszalaszd. A fiatalok csak téged akarnak, hogy bebizonyítsd nekik. Mióta vagy a pályán? Mióta basszusgitározol? 10 éve? 15, 15. 10 éve van a pályán kérem és máris basszusszólót, önálló basszusszóló. Tessék. Keményen! Gyerünk! (3x) ÓÓÓÓ. Sikerült (2x). Örömünnep! Tapsoljunk, hát ez! Sikerült, gyerekek, megvan. Megvan. Ezt még egyszer nem lehet, ezt nem lehet vissza. Ezt nem, hát ez kész. Köszönöm, felbuzdultam a siker után, köszönöm szépen. Most pedig fütyülni fogok. Nagyon köszönöm. Köszönöm szépen. (fütyül) Jó. Meggyőztetek, győzzön a többség. Jó, nem fütyülök, köszönöm szépen. Mehet tovább? Mit játszunk. Támadás. Egy, kettő, három."
Jerikó
konf: "Mit akarok még?!"
Mit akarok még?
konf: "Ennyi. (halandzsa parancsok)"
Katicabogárka közönség: "Ramones."
konf: "Tessék. Kérem régen üzentünk már. Kéremszépen a helyzet az...Budapesten...a Beatrice együttes nincs kitiltva. Van egy...van egy kedves kis körlevél, akinek nincsen gazdája. Deeee. Csabám. Deeee nem játszhat. Na miért? Miért? Azér mer. Én tudom a választ. Megak. Csak. Csak. Úgy van. Köszönöm a bizalmat. Dehát hiába hirdették ki Budapesten a szakadt zene attól még él."
Vigyorog a fejem
(vágás)
konf: "Európa. 4, 5, 6, 7, 8."
Európa
(vágás?)
konf: "Ezek után meditáljunk egy jót, jó?"
Meditáció
(bluesrock-szájharmonikázás)
Meditáció II.
konf: "Igen. Nincs már visszaút. Márványkő a mellemen, a remény rég kihunyt. Minek él az olyan, aki nem tudja mi a jó. Pedig igazán tudhatná mán mi a jó. de má annyira össze vagyok zavarodva, hogy én se tudom, hogy mi a jó. Azt tudom, hogy kefélni jó, ennyit tudok. Többi, mit na, mit ne dumáljak. ! Soha senki nem hallgat meg! (közönség: "Mondjad.") Mostanába nagyon sokat megengedsz magadnak fiam!"
Nem nekem tanulsz
konf: "Aúúú. Egy, két, há, négy. Aúú. Ez a farkas lesz."
Nagyvárosi farkas
konf: "1. 2. 3. 4. 5."
Angyalföld
konf: "Minek él az olyan aki nem tudja mi a jó. Aki nem tudja mi való. Sokszor megkérdezik. Hopp. Hopp. Hopphipphopp!"
Minek él az olyan?
konf: "Egyetértek. Én is."
Kisnyulacska
valaki konferanszként: "Hölgyeim és Uraim ott a hátsó kijáratnál még lehet venni Beatrice plakátot. A hátsó kijáratnál még van plakát."

IPOLYSZÖG 1981. III. 21.

Civilizáció
Rendes ember
Bécsi csók
Waszlavik székfoglaló
Budapest
Akácos út
Éljen, éljen, hurrá
Kopj le!
Gitárpárbaj
Bécsi A
Jerikó
Mit akarok még?
Katicabogárka
Vigyorog a fejem
Európa
Meditáció
Bluesrock harmonikázás
Meditáció II. részlet
Nem nekem tanulsz
Nagyvárosi farkas
Angyalföld
Minek él az olyan?
Kisnyulacska

megjegyzés a honlap visszatérő látogatóinak: A régi CSEPEL '81 címűről derült ki, hogy bővebb és igazából Ipolyszög.

Bálint Csaba (2005.12.15.)
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 04.
A következő kislemezen a Bergendy együttes Zalatnay Saroltával közösen hallható. Zalatnay Sarolta 1962 és 1964 között gyakran fellépett a Scampolo együttessel,

Tovább...
Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: