×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda Művek - 1982. VI. 2. Szolnok 

Megjelent: 2006. január 02. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 
Aki végigtekint az Edda Művek történetét 1980-tól napjainkig, akkor csupán egy évet találunk, amikor nem jelent meg nagy lemez. Ez az év 1982. Még az 1984-es szünetben is jelent meg lemez, igaz az „csak” koncertlemez volt. Pedig a zenekar 1982-ben is dolgozott, próbált. Először is a tagcserék miatt. Másrészt pedig készült egy anyag, amelynek a dalait ezen a szolnoki koncerten is játszották. - Horcsin Attila írása

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!



Tulajdonképpen egy lemezbemutató koncert volt. A Vadkutya, a Vörös tigris és az Engedjetek, Hosszú az út évek óta a műsoron szerepelt, természetesen ezeket szánták a leendő új lemez alapjának. Ezeken kívül voltak új dalok: Királyok és szolgák, Ivódal, Elektromos szemek, Jár a füstben a halál, Én vagyok a rossz, Micsoda komédia. Ezek a dalok egy egységes ereje teljében lévő Eddát mutattak. Ebből fantasztikus harmadik lemezt készülhetett volna, amely méltó folytatása lett volna az első két albumuknak.

Sajnos feltételes módban kell beszélnem egy fantasztikus harmadik albumról. Hiszen ezeket a dalokat ebben a felállásban nem játszották lemezre. A koncert után körülbelül egy évvel megjelent a harmadik Edda lemez, de egész más dalokkal.

Mi lett a sorsa az itt játszott daloknak? A Micsoda komédia és a Vörös tigris megjelentek az 1982-es BS-beli Popmeccsről készített válogatás koncertlemezen. A többi dal egy részét a régi Edda a koncerteken játszotta egészen 1983. december 17-ig, a Búcsúkoncertig. 1988-ban szenzációs hírek érkeztek. Pataky Attila és Slamovits István együtt a stúdióba vonultak (kiegészülve Gömöri Zsolttal, Pethő Gáborral és Donászy Tiborral, vagyis az akkori felállású Edda tagjaival) és felvették a majdnem összes ki nem adott dalt. A lemez a rajongóknak végül óriási csalódás. Egész egyszerűen nem úgy szólnak a dalok, mint 1982-ben. Az akkori felállású Edda tagjai érezhetően nem tudtak azonosulni az anyaggal, a hangszerelésük sem sikerült jól. Nagyon jó lenne, ha egyszer az Edda végignézné a rendelkezésre koncertfelvételek sorát és kiadna a régi időkből egy koncertalbumot, amin helyet kaphatnának ezek a dalok is.

Edda Művek

Pataky Attila – ének
Slamovits István – gitár, ének
Bartha Alfonz – billentyűsök
Fortuna László – dob
Róna György - basszusgitár

Írta: Horcsin Attila

Danyi Attila: "...Buksit most is kezelik Miskolcon, Zsöci az lényegesen jobban van és itt van velünk, barátunk maradt és az együttessel dolgozik, egy kis tapsot Zsöcinek! Kösz ! A két új szólista, történetesen Róna György a basszusgitáron és a ritmushangszereken, a dobokon Fortuna László. Két régi … Kösz ! Két régi kipróbált rock veterán, Miskolciak, ezért esett rájuk a választás és már dolgoztak évekkel ezelőtt az Eddában. Az arcvonal az nem változott természetesen. Barta Alfonz a billentyűsökön, Attila nem csak a nagy Edda sikereket fogja énekelni, hanem ízelítőt kaptok az új Edda nagylemez, a harmadik album dalaiból is. És gitáron Slamó! Slamokám gyere be, adj egy kis laza tempót ! A fémváros Miskolc zenészei, akik elhagyták a várost! A kezek, a kezek! Slamovits!"

Elhagyom a várost (közben elmegy az áram és dobszóló)

konf: "Engedjetek saját utamon !"

Engedjetek

konf: "Öt napig vártam egy asszonyra, öt teljes napig, míg végre szól vedd le rongyaid ! Egy asszony emlékére! Vörös tigris!"

Vörös tigris

Vadkutya

konf: "Az életről, a minden napokról, az államról, az egységről, az emberekről, rólad, rólam, és minden halandóról szól a dal. Egy új dal. Micsoda komédia."

Micsoda komédia

konf: "Hej ! Köszöntem a jó szót. Mindenkit üdvözlünk, aki a mai bulira eljött! Vagy aki itt van valahol a közelben, ott a srácok. És akik...et külön nagyon nagy szeretettel üdvözlök: a lányok ott fent jobb oldalt! A nevelő nénit ha ráér, ingyen beengedjük ott elől! Addig is hadd mondjam el Nektek, hogy a bandánkban nem sok változás történt, két ember, a banda neve maradt továbbra is Edda Művek, Miskolc. És egy új dal, a Fekete élmény. A hatalom vágya, a fekete élmény, a dobnál ott van Tüsi! A dobosunk, Fortuna László hej!"

Dobszóló

konf: "Elég. Elég! Nem kell dobszóló! Tudod, hogy unják! Minden bandától hallanak! Nem kell ez! Nem kell, ugye nem kell ? Tudják, hogy tudsz ütni. Nem kell ez a balhé! (?) Ciki (?) Öcsém én tudok! Nem kell ! Nem kell ez a balhé! Basszusgitár! A faarcú ember, Róna György hej! És a dal, amit Slamó Nektek írt, egy új nóta, a hatalomról, arról a rohadékról, amire annyian vágynak. A fekete élmény. Egy új dal ! A fekete élmény. Slamo Nektek írta és Nektek énekli! Indul!"

Fekete élmény

konf: "Ma is létező emberekről éneklünk Nektek. Királyok és szolgák!"

Királyok és szolgák

konf: " Írtunk egy dalt még tavaly előtt. Tavaly került lemezre. Hittünk abban, hogy minden jó ember...hátha történik valami. Semmi jó nem történt azóta, semmi jó ! Az égen egyre több a keselyű! Már nem győzöm számolni! Nem tehetünk mást, csak tovább énekelünk! Nem kell keselyű!

Keselyű

konf: "Természetesen csak parancsra, ugye? Csak parancsra ölünk testvér? Csak parancsra! Őrzöd a semmit! Csak parancsra! Egy dal: a Torony!"

A torony

konf: "Hűvös éjjeleken, ha eltompulnak a fények, a házak fölött száll, kínoz egy ének!"

Kínoz egy ének

konf: "Sok bulit játszunk. Sok arccal találkoztunk már. És a hangok, a hangok jöttek. Üvöltötték én vagyok, én vagyok a rossz!"

Én vagyok a rossz (?)

konf: "Jó arcok segítsetek nekünk, hogy senkit ne kelljen bántani ! Tegyétek meg hogy visszaültök. És akik hátul vannak (?) közel hozzám. Köszönöm! Dal a spangliról. A kábítószerről szól a dal. A spangiról. Jár a füstben a halál! Jár a füstben a halál! A halál (többször)."

Jár a füstben a halál (Adj hát inni)

konf: "Egy régi dal jutott az eszembe. A hűtlen."

Hűtlen

konf: "Egy zenekar öt ember Miskolcról. Edda Művek Miskolc - Hűtlen, Hej! Az életünkről szól a következő dal. Hosszú az út míg idáig elérsz testvér!"

Hosszú az út

konf: "Hej! Hoszzó az út míg idáig elérsz. Egy dal a piáról. Egy dal a piáról. Ivódal!"

Ivódal

(vágás)

közönség: "Edda! Edda!"

konf: "Edda Művek! Szevasztok."

Kölyköd voltam (félig)





rovat lapozó


Még, még, még...





 

Ajánló









Ez is érdekelhet

Pulzus 50 - 1985 január - Ha a sorompó áll...
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A

Tovább...
Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Pulzus 55 - 1985 október - Bilincs kattan!
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Pulzus 52 - 1985 május - Pöcegödör és hullaszag
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...




Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: