×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Box - A szerencse katonája - 1985. VII. 19. - Pécs, Ifipark 

Megjelent: 2006. február 06. hétfő 00:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Mivel az 1984. IX. 18-as BIP-es koncert után időben ez a következő koncertfelvétel (10 hónapos hiátussal), ezért nem tudhatjuk mikor kezdték el játszani a P. Box szerintem legjobb albumának, az Ómennek az anyagát. Mindenesetre itt frissek még a számok, Vikidál ismertető jelleggel konferál...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

1985 már mélyrepülése volt a rockzenének idehaza, a régiek (P. Mobil, Karthago) szinte mind becsődöltek, vagy csak épp vegetáltak, tagcserékkel küszködtek (pl. HBB, Korál). A feltörekvő újak (pl. Pokolgép) meg még mindig kezdőnek számítottak. A Boxnak ezzel az albummal és felállással időlegesen sikerült felszínen maradni.

Szerintem nemcsak a legjobb albuma volt ez a P. Boxnak, de a legerősebb felállása is. Gyakorlatilag egy 1977-es P. Mobil felállás jött össze a Bencsik - Cserháti - Pálmai - Vikidál négyessel, kiegészülve basszuson egy másik rocklegendával, Zsöcivel az Eddából.

A P. Mobil régi fényét idézte a szövegíró is, mert a borítón feltüntetettektől ellentétben, az összes szám szövegét Földes László írta (az albumon egy számban szerepel is). Hobo életében 1978-tól ez volt az egyetlen olyan eset, hogy másoknak írt szöveget. Talán Samukának, de inkább Pálmainak volt ez köszönhető, állítólag a Mobilba is ő hozta még Földest 1977 vége felé.

A Mobilra emlékeztet a Hölgyválasz repertoáron tartása is, ami ugye 1980-ban még Élsz-e még címen futott, igaz a Tunyó - Mareczky felállással. Ha jobban belegondolunk, van ennek az 1985-ös Hölgyválasz verziónak egy sajátos magyar perverzitása, ahogy az évek során itthon már mindenki játszott mindenkivel oda-vissza kétszer. Teljes a kavarodás.

Játsszák Vikidál szólólemezéről a Nehéz időket is. Valahol azzal az albummal kezdett Vikidál kihátrálni a rockzenéből, hogy aztán 1986 elején lelépjen a színházak világába "művészkedni". A korszak érdekessége a Táncolj Pandora, ami itt a III. albumon végre lemezre is került, bár már Varga Miki alatt is játszották az instrumentálist, sőt egy ideig még szövege is volt. Ez a verzió teljesen átértelmezett a '82-'83-as korszakhoz képest.

1985. VII. 19.
Pécs, Ifipark

Összjátékidő: 85:18
forrás: anyaszalag

Közönségből: "? ha meg nem, akkor állok."
Bukott angyal
konf: "Huh! Jeijeije."
Hölgyválasz
konf: "Huh! Hát szóval szevasztok. ? a rockzene, mint fertőzvény. De remélem ebből a zenéből még sokáig...soha...nem...elég!"
Soha nem elég
konf: "Köszi. Szeretnénk egy teljesen új dalt bemutatni. Bizonyára már (?) csak egy picit ismerhető. A címe az, hogy Nehéz idők, Hard Times, és a szólólemezemen jelent meg."
Nehéz idők
konf: "Köszi."
Fantomlány
konf: "Köszi szépen. Szeretném elmondani, a következő egy két dal ami ismeretlen lesz, az a...a már elkészült és valószínű, hogy ősszel megjelenő Ómen című nagylemezünkön fog majd szerepelni. Bizonyára észrevettétek, hogy egész sok dal ismeretlen volt, és a következő is, melynek címe az, hogy Névtelen hős."
Névtelen hős
konf: "És ismét egy ismeretlen dal. Az Ómen című nagylemezről. Pandora tánca, avagy Táncolj Pandora."
Táncolj Pandora
konf: "Nagy tisztelettel szeretnénk most megemlékezni...egy nagyon híres zenekarról...melynek a neve Deep Purple. És tőlük egy...félig-meddig átírt dalocska. A szerencse katonája. Soldier Of Fortune."
A szerencse katonája
konf: "Köszi szépen. Figyel jóbarát. Maradj a vonalban...bárki közbeszól."
Maradj a vonalban
(vágás)
konf: "Szintén, mint mondottam teljesen újak, és az ősszel megjelenő Ómen című nagylemezünkön fog szerepelni. A dal címe az, hogy Átok és ígéret. És egy bibliai történet."
Átok és ígéret
konf: "?. Köszi. És egy másik ismeretlen dal, mely a lemez címadó dala. Ómen."
Ómen
Halálkatlan
Vágtass velem
konf: "Befejező dalként...Valami...nem hallom kristálytisztán. Valami...Valami...Valami...Valami...(sokszor)"
Valami Rock and Roll
Közönség: "Vissza! Vissza! Vissza!"
(vágás)
konf: "Köszönjük szépen. A dal R. B. és a rock nagyjainak emlékére."
A zöld, a bíbor és a fekete lekonf: "Köszönjük, hogy eljöttetek és meghallgattátok a kis csapatot. Bízom benne, hogy még találkozunk. Szevasztok, jó éjszakát."Bukott angyal
Hölgyválasz
Soha nem elég
Nehéz idők
Fantomlány
Névtelen hős
Táncolj Pandora
A szerencse katonája (Deep Purple: Soldier of Fortune)
Maradj a vonalban
Átok és ígéret
Ómen
Halálkatlan
Vágtass velem
Valami Rock and Roll
A zöld, a bíbor és a fekete

Bálint Csaba
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976)
Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott

Tovább...
Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: