×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 AZ EDDA MŰVEK A MAI NAPTÓL HOLT BIZTOS, HOGY ÉL! 

Megjelent: 2006. március 06. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

BS - 1985. június 7.

Szinte el sem csendesültek az utolsó akkordok 1983. december 17-én Miskolcon, Pataky Attila fejében már új tervek születtek. Nem sokkal a Búcsúkoncert után elhatározta, hogy új társakkal Eddát néven vissza fog térni a zenekara. Ennek jegyében lett a Búcsúkoncertről megjelent lemez címe: Viszlát! - Horcsin Attila írása

Egy évre kiutazott Norvégiába vendéglátózni, ahová a régi tagok közül csak Fortuna László Tüsi kísérte el. A többiek új srácok voltak, akik közül szót érdemel Csillag Endre Csuka a gitáros, akit már akkor Slamó helyére szánt. 1985. elején hazatértek és gőzerővel elindult a szervezés. Ebbe robbant be a Kölyköd voltam című film, amiben a régi tagokkal az 1983. decemberben felvett riportokból a leginkább fröcsögő részeket vágta össze a rendező. Igazi botrányfilm lett. Pataky Attila minden erejével próbálta megakadályozni a film bemutatását, ami nem sikerült. A TV leadta a filmet, sok rajongó ki is ábrándult Pataky Attilából. Ezzel azonban csak megnehezíteni sikerült az újrakezdést.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Valamilyen okból Csuka ekkor mégsem tudott csatlakozni a zenekarhoz.(egy nőügy – a szerk.) Így felmerült az égető kérdés: Slamó után ki fogja mindezt eljátszani gitáron? Szénich Jánossal is próbálkoztak, majd úgy tűnt Gellért Tibor lesz a megoldás. Róla hamar kiderült, hogy jó gitáros, de lusta. Nem nagyon akarta a szólókat igazán megtanulni. A gitáros problémák átmeneti kezelésére két billentyűst foglalkoztatott a zenekar, Gömöry Zsoltot és Béres Ferencet, és néhány koncerten fellépett velük vendégként Tátrai Tibor. A ritmusszekcióba a Tüsi mellé Mirkovics Gábor Zserbó került. Hivatalosan ekkor csak Pataky Attila és Fortuna László jelentette az Edda együttest, a többiek vendégzenészek voltak.

Az elnevezésről: Pataky Attila sokáig úgy gondolta, hogy az új együttes csupán Edda lesz. Művek nélkül. A kezdeti koncerteken a közönség nyomása miatt visszatértek az Edda Művek elnevezéshez.

Ez a koncert a visszatért Edda új lemeze miatt is fontos volt. Az elkészült új dalokból természetesen lemezt akartak készíteni, de nem volt stúdiókapacitás. Így ezt a koncertet rögzítették és az utómunkálatok után pár hónap múlva megjelent az Edda Művek 5. lemeze. De ne rohanjunk ennyire előre az időben. Mindenesetre különlegesen érdekes a megjelent album ismeretében utólag meghallgatni a koncert eredeti, teljes változatát.

A koncert természetesen a lemezről már ismert Felvinczy Attila féle konferálással indul: "Jó estét mindenkinek, sziasztok. Jöjjön aminek jönni kell, az Edda." Majd következik a Minden sarkon. Amikor ezt a felvételt először meghallgattam óriási meglepetés ért. A korábbi koncertekről készült felvételeken Gellért Tibor igencsak megszenvedett a gitárral. Ezúttal a zenekar amennyire csak lehetett, hangról hangra követte az első lemezen hallható változatot, még a szólóban is. A gitárszóló persze nem olyan, mint Slamóval, de elég jól sikerült. Következett az Egek felé és egy vendég érkezett a gitárjával: Tátrai Tibor. Fergetegeset játszik, aki egy kicsit blues-osra vette a figurát. Az első két dallal gyorsan bebizonyították: remek gitáros volt Slamovits István, de nem pótolhatatlan! Egy ilyen indítás után jött egy lassú dal, a Hűtlen, amiben megcsillantja tudását a két billentyűs. A jelenlévőket ez a kezdés meghódította és jöhetett a zenekar számára az izgalmas rész, az új dalok blokkja.

Az Enyém is volt arról szól, hogy gyönyörűek voltak „azok az évek úgy 80 körül”, de tekintsünk előre és „veletek újra sikerül”. De mielőtt továbbléptek egy dallal emlékeztek Halász Józsefre az Edda alapítójára. Majd az Így akaromból kiderült Pataky Attila nem kér a tanácsokból. Egy fantasztikus Tátrai Tibor féle gitárszóló, majd gitár kiállás teszi még színesebbé a dalt.

Ezután az Edda 5. lemezt ismerők számára egy kis meglepetés. Ezután jött a Gyönyörű lányok. A lemezen furcsa, hogy nincs benne szóló. Pedig a koncerten Tátrai Tibornak volt egy szólója, amit a zenekarral nem próbáltak eléggé össze, így nem sikerült túl jól, ezért a lemezről kivágták.

Majd jött az Érzés és a Rossz állapot a 3. lemezről. Érezhető, hogy próbáltak hűek maradni ahhoz, amit a korábbi csapat a stúdióban játszott, ami szerintem nagyon jól sikerült. Ha nem ismerném a felvétel eredetét, azt hinném, hogy a régi felállást hallom. Bár az ének elég érdekes a Rossz állapotban. Nem Pataky Attila, hanem a visszaemlékezések szerint Tüsi énekelt. Majd jött a második lemez egyik legjobb darabja a Keselyű. Élmény a két billentyűs játéka.

A régi dalok után ismét újabbak jöttek. A Barát és a Kör. Utóbbit pár hónapig egy lassú, a gitárt szinte teljesen nélkülöző light-os változatban játszották. Nem sokkal a BS előtt készült el a keményebb verzió, ami az Edda történetének egyik legmeghatározóbb dala lett.

Ismét jött Tátrai Tibor és még egy ember az egykori Hobo Blues Bandből: a szájharmonikás Bodonyi Attila. Csakis az Elhagyom a várost – az Edda blues jöhetett.

Az Ünnep Pataky Attilának 1984. karácsonyi hangulatát idézte. Közeledett a karácsony és az Edda művek visszatérése. Bár az Ünnepet később megismételték, ugyanis elsőre kisebb hibák voltak és a koncertlemez felvétele miatt ez problémát jelentett. A ráadások előtt még a Miskolc városának ajánlott Óh azok az éjszakák hangzott el.

A közönség természetesen visszatapsolta a zenekart és jött még egyszer az Ünnep és a bemutatás. A koncertet szokásos módon a Kölyköd voltam zárta.

Utólag belegondolva azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy Pataky Attila óriási kockázatot vállalt ezzel a koncerttel. Az ország egyik legnagyobb koncerthelyszínén a Budapest Sportcsarnokban, ráadásul élő lemez felvétellel egybe kötve tért vissza. Kártyás hasonlattal élve 19-re lapot húzott. De kockázat nélkül nincs siker!!! A koncertet végighallgatva érezni lehet az elszántságot és azt, hogy mennyire felkészültek erre a koncertre. Meg lett a hosszú próbák, a ráhangoló koncertek eredménye.

Nem sokkal a koncert után az album megjelent, teljessé téve a visszaérést. Érdekes, hogy ekkorra a zenekar felállása alapvetően megváltozott:

Betegsége miatt távozott a dobos Fortuna László Tüsi, helyére Hirlemann Bertalan került. Egy rövid ideig itt dobolt 1986 nyarán Raus Ferenc, végül Donászy Tibor jelentette 11 évig a dobos poszton a stabilitást. A gitáros Csillag Endre lett, aki egy fantasztikus tehetségű gitáros. Így nem volt szükség az átmenetinek szánt második billentyűsre.

„Hölgyeim és Uraim! Jelentem: AZ EDDA MŰVEK A MAI NAPTÓL, HOLT BIZTOS, HOGY ÉL”

Edda Művek

Pataky Attila – ének
Fortuna László Tüsi – dob, ének

Vendégzenészek:
Gömöry Zsolt – billentyűsök, szaxofon
Béres Ferenc – billentyűsök
Gellért Tibor – gitár
Mirkovics Gábor – basszusgitár

Közreműködött:
Tátrai Tibor – gitár
Bodonyi Attila - szájharmonika

konf: "Jó estét mindenkinek, sziasztok. Jöjjön aminek jönni kell, az Edda."
Minden sarkon
konf: "Jó estét jó arcok, jó estét mindenkinek, az Edda művek érkezett, és egy jó barát ismeritek az arcot, Magyarorszagon mindenki ismeri, a gitárkirály Tátrai Tibor.
Egek felé
Hűtlen
konf: "Edda , A hűtlen, hey! Írtam néhány új nótát. Az első dal, az első dal néhány hangja a régi társakhoz szól, de a refrénje, a refrénje az enyém is volt és még néhány és még néhány arcé azok az évek úgy nyolcvan körül. Gyönyörű évek, tisztán látok mindent érzem, hogy veletek újra sikerül."
Azok a 80-as evek
konf: "Az enyém is volt és még néhány arcé azok az évek úgy nyolcvan körül. Gyönyörű évek, tisztán látok mindent érzem, hogy veletek ujra sikerül hey! A következő dalhoz kérek tőletek egy kis tiszta emberi csendet, egy kis csendet kérek. Az Edda alapítója Halász József volt, aki olvasta a könyvet az tudja, hogy valahol ott a közepén van egy gyászjelentés. Halász Jóska emlékére írtam egy dalt, kérlek titeket csendben emberi csendben hallgassátok meg. A dal címe Emlékezni."
Emlékezni
konf: "Írtam egy új nótát a mai napra, nektek, írtam egy új nótát, amikor indultam, amikor indult az Edda, ez az Edda , voltak arcok akik figyelmeztettek sok jó tanáccsal elláttak, ki így, ki úgy. Én erre egyetlen egyet tudok válaszolni...egy dallal. Így akarom csak így akarom."
Így akarom
Gyönyörű lányok
konf: "A hangok amiket hallok gyönyörű."
Érzés
Rossz érzes
konf: "Amikor lehetett mindíg írtunk nótákat a fegyverek ellen. Egy ilyen dal a Keselyű, a Keselyű."
A keselyű
konf: "Írtam egy új dalt. A nóta címe egyszerűen csak annyi, A barát."
A barát
konf: "A barát. Így szólt a dal és a válaszom innen a színpadról minden embernek, minden rossz embernek aki nem ismer és mégis ítélni mer, egyetlen egy válaszom van egy dal Pataky módra. A kör, kör."
A kör
konf: "Válasz mindenre, egy dal szólt, A kör. Itt van egy jóbarát mellettem és még egy, aki érti a szájharmonikat. Már hangokat hallok, Miskolc felől jönnek a hangok, egy blues."
Elhagyom a várost
konf: "Köszönöm Tibusz. Hey. Amikor csak tehettem és amedig csak tehetem mindíg fogok énekelni a fegyverek ellen. Írtam egy új dalt, írtam egy új dalt ezt a nótát a brüsszeli labdarúgo események sajnos meg aktuálisabbá tették. A dal címe Barbárok. A XX. század barbárai, Barbárok, figyelj testvér miről énekelek, a Barbárok, könyörgöm figyelj."
Barbárok
konf: "1983. december 17. egy szomorú dátum az életemben. A koncert után néhany hétig magam alatt voltam, aztán érkeztek levelek, sok száz levél érkezett. Azt írtátok benne, Attis ne add föl, ne add föl. És én hittem nektek, hittem nektek. Eltelt egy kis idő, és újra itt vagyunk és ezért írtam tavaly év végén a nótát, mert éreztem és bíztam bennetek és ti bennem, tudtam, tudtam hogy újra lesz Edda művek. Ezért írtam a nótát, Ünnep, Ünnep minden perc minden perc amit veletek élek át Ünnep nekem, csodálatos Ünnep."
Ünnep
konf: "És onnan, onnan indul már valami."
Azok az éjszakák
****
konf: "Akkor mintha meglennénk, Tüskevári, hát akkor ahogy Tüske érzés szerint."
Ünnep
Bemutatás (benne idézet az Enyém is volt-ból)
Kölyköd voltam

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: AZ EDDMŰVEK MAI NAPTÓL HOLT BIZTO!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 50 - 1985 január - Ha a sorompó áll...
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A

Tovább...
Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Pulzus 55 - 1985 október - Bilincs kattan!
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Pulzus 52 - 1985 május - Pöcegödör és hullaszag
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...
Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: