×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Dream Theater - Dark Side Of The Moon 

Megjelent: 2006. április 23. vasárnap 18:00
Szerző: pjuan
    Bootlegek 
Kiadó: ytsejamrecords.com
Honlapjuk: dreamtheater.net
Megjelenés: 2006.
Stílus: official bootleg, covers series

Sokan szeretjük manapság a Dream Theatert, annak ellenére is, hogy aktuális zenei irányukkal nem értünk egyet. Sokan szeretjük, mert fantasztikus - néhol egymást kioltó - zenészi géniuszok alkotják. Ennek ékes példái, az eddig a metal vonalat erősítő, feldolgozásokat tartalmazó, hivatalos bootleg lemezek (Master of Puppets és The Number of the Beast). A zenekar 20 éves lett. 20 együtt zenélés örömét ünnepli ez a tökéletesen megszólaló dupla cd és DVD. Két nagyszabású koncertet tartottak a műsorral. Amsterdam-ban 2005. október 11-én, ezek a felvételek pedig a 2005. október 25-én Londonban tartott koncerten készültek. A műsorok lényegi eleme az 1973-ban kiadott Pink Floyd The Dark Side of the Moon lemez teljes előadása volt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A lemez zseniális. Mindig is az volt. A Dream kezében is az maradt...

1973-ban David Gilmour (gitár, ének), Nick Mason (dob), Roger Waters (basszusgitár, ének) és Richard Wright (billentyűs hangszerek) felállású csapat, kiegészülve Dick Parry szaxofonossal, Clare Torry énekesnővel és a háttér vokálosokkal (Leslie Duncan, Lisa Strike, Barry St. John és Doris Troy) önmagukon és a világ zenei kulturáján is túlmutató albumot készített.

Koncepciózusan felépített albumról van szó. A klasszikus rockzenei formák kinyitásáról az elektronika felé. Az emberiség, a korszerű élet, a halandóság, a vallás, a pénz, az öregkor, a társadalom ellentmondásairól. Nincsen olyan élethelyzet, amiben nem ezekről a kérdésekről beszélnénk... Kell, hogy a kapzsiságról, a háború és a pénz kapcsolatáról beszéljünk...

A lemez dalai nem csak kultikussá váltak, hanem óriási sikert is arattak. A világon ezt a lemezt vették meg a legtöbbek, amerikában pedig a 20. helyre ért fel. Egyedül álló módon 741 héten (15 év) keresztül volt a Billboard listáján.

Megszokhattuk, hogy a Dream Theater ebben a sorozatban szinte hangról-hangra adja elő a feldolgozott dalokat. Ez most sincsen másként. Majdnem végig hangról-hangra kapjuk a dalokat. A változásokat a mai érzelmi töltetek adják. Márpedig a Dream Theater zenészeinek kifejezési formái egyedülállóak a ma zenészei közül.

A zenei hűség kedvéért vendégeket is hallhatunk. Így érkezik például a "The Great Gig in the Sky" érzelemi csúcsára Theresa Thomason segítségével (akit hallhattunk már a Scenes from a Memory albumon, és láthattunk-hallhattunk a Metropolis 2000: Scenes From New York kiadványokon.

A koncepció a Dream kezében is kerek tudott maradni. Ez ennek a kiadványnak a legnagyobb élménye. A dalok fiatalossá váltak a kezükben, de a mélység ugyanazt okozza: borzongunk.

Mostanában a Dream a Portnoy-Petrucci kezében egysíkúbb, metalos irányban írja dalait. Persze hangszeres zsenikről van szó, de évek óta óriási hibának tartom ezt az irányt. Egy olyan zenekar, amiben a legnagyobb progresszív billentyűsöket idéző nagyság, Jordan Rudess zenél nem csak hiba őt a háttérbe szorítani, hanem szinte bűn is. Ezen a lemezen pont az a nagyszerű, hogy Jordan legtöbbször főszereplővé válhatott.LaBrie gesztusai manapság már nem csak untatnak, hanem kifejezetten zavarnak is. Túlspilázott és modoros hangját hosszú távon, főleg élőben nagyon nehéz szeretni. Persze az éremnek két oldala van: nagyon nehéz témákat írnak neki, amit nagyon nehezen - mondjuk ki: erőlködve - tud átéléssel előadni. A Dark Side OF The Moon viszont nem tartalmaz nehéz énektémákat. Sőt, énekesi szempontból kifejezetten egyszerű elénekelni a dallamokat. Sokkal nehezebb feladat előadóművészként átélni őket. LaBrie ezen a produkción tökéletesen teljesít!

Ne feledkezzünk meg Theresa Thomason-ról, aki szívét lelkét kiüvölti a lemezen. Fontos, hogy a hangja szerintem jobb, mint az eredeti énekesnőknek volt. A szaxofonistával, Norbert Stachellel hasonló a helyzet. Sajnálatos, hogy a Dream már nem ír olyan dalt, amiben ezt a szabad-jazzes zenei formát is a maáénak tudhatná.

Messze ez a legjobb eddigi Dream hivatalos bootleg. Egyrészt ezek a dalok, műfajokon felülkerekedve a zenei kultúra szerves részei. Másrészt a Dream elhivatottan, az eredetihez hűen, de új érzelmekkel tudja őket előadni.

Mindenkinek ajánlott! (A bonusz diszk szerintem nem kellett volna.)

10 / 10


Track lista:

Disc 1: Dark Side OF The Moon

1. Speak To Me/Breathe (3:55)
2. On The Run (2:26)
3. Time (7:02)
4. The Great Gig in the Sky (4:35)
5. Money (6:35)
6. Us And Them (8:02)
7. Any Colour You Like (5:05)
8. Brain Damage (3:49)
9. Eclipse (2:48)

Disc 2: Bonus Disc –
A Saucerful Of Floyd

1. Echoes Pt. 1 (12:00)
2. One of These Days (6:24)
3. Sheep (9:42)
4. In the Flesh? (2:56)
5. Run Like Hell (1:58)
6. Hey You (4:49)
7. Comfortably Numb (7:22)

Közreműködő zenészek:

James LaBrie ének
John Myung basszusgitár
John Petrucci gitár, ének
Mike Portnoy dob, ének
Jordan Rudess billentyűs hangszerek, lap steel gitár

vendégek:
Theresa Thomason ének
Norbert Stachel szaxofon
Derek Sherinian billentyűs hangszerek (disc 2: 4, 5, 6)
Queensryche - special guests (disc 2: 7)

Lemezeik:

1989 When Dream And Day Unite Studio Album
1992 Images And Words Studio Album
1992 Another Day Singles/EPs/Fan Club/Promo
1993 Live at The Marquee Live
1994 Awake Studio Album
1995 A Change Of Seasons Singles/EPs/Fan Club/Promo
1995 Acoustic Dreams Singles/EPs/Fan Club/Promo
1997 Falling Into Infinity Studio Album
1997 Hollow Years Singles/EPs/Fan Club/Promo
1998 Once In A Livetime Live
1999 Scenes From A Memory Metropolis Part II Studio Album
1999 Cleaning Out The Closet Singles/EPs/Fan Club/Promo
2000 Through Her Eyes Singles/EPs/Fan Club/Promo
2000 Christmas 2000 Fan Club CD Singles/EPs/Fan Club/Promo
2001 Live Scenes From New York Live
2001 Metropolis 2000: Scenes From New York DVD / Video
2002 Six Degrees of Inner Turbulence Studio Album
2002 4 degrees of Radio edits Singles/EPs/Fan Club/Promo
2002 When Demos and Singles Unite Singles/EPs/Fan Club/Promo
2003 Taste The Memories Singles/EPs/Fan Club/Promo
2003 Train Of Thought Studio Album

2003 Graspop Festival 2002 (International Fanclub CD 2003) Singles/EPs/Fan Club/Promo
2003 The Making Of Scenes From A Memory Boxset / Compilation
2003 The Number Of The Beast Live
2003 Master Of Puppets Live
2003 Los Angeles, California 5/18/98 Live
2003 Tokyo, Japan 10/28/95 Live
2004 When Dream And Day Reunite DVD [Official Bootleg] DVD / Video
2004 When Dream And Day Reunite Live
2004 A Sort Of Homecoming Singles/EPs/Fan Club/Promo
2004 Live at Budokan Live
2004 Live at Budokan DVD / Video
2004 Live in Tokyo/5 Years in a Livetime DVD / Video
2005 Octavarium Studio Album
2006 Dark Side Of The Moon Live

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. április 21. és 2018. május 07. között: