×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pokolgép - Hatvan, 1985. VIII. 

Megjelent: 2006. május 01. hétfő 00:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A Pokolgép 1982-ben alakult, el is indultak a Ki Mit Tud?-on, de második lett a Smog mögött. A kazettára - szerintem tévesen - 1983-as dátum volt írva, jó példája ez a "reménykedő amatőrizmusnak", amikor szeretné a rajongó minél korábbinak tudni a felvételt.

Gondolom rocktörténetileg nem kellően megalapozva okoskodott dátum a sokadik másolat kazettán, biztosan abból "következtettek", hogy azt mondja Kalács: először járnak Hatvanban. 1983-84-ben még a zenekar tagja volt Paksi Endre, aki itt nincs. A másik bizonyíték '85 mellett, hogy hirdetik a december 29-es első Metallista Karácsonyt. Ez először 1985-ben került megrendezésre, ezután minden évben volt ilyen monstre Pokolgép-koncert. Jellemző a zenekarra és Kalapácsra, hogy minden évben már nyár végétől minden koncerten - bárhol jártak vidéken - bemondták az aktuális karácsonyi dátumot, sőt néha kántáltatták a közönséggel, hogy rögzüljön.A szetlista az első lemez előtti állapotot tükrözi, ilyen dalokkal, hogy Állj fel, Démon, Zsarnok (a későbbi Pokolgép című dal elődje), Adj új szikrát, Cirkusz és rács, a Bűn, Sátán. Akkoriban megpróbáltak ráfeküdni a nyugati metálhullámra, sőt a sátánizmussal is kacérkodtak, szerintem elég nevetségesen. Gyerekkoromban nagyon kedveltem őket, és ha akkor megmaradnak annak, amik, jelesül egy hardrock zenekarnak, akkor most is jobb szível emlékeznék gyerekkorom kedvencére.

Az 1986-ban megjelent hülye Star Wars maszkos imidzsről ne is beszéljünk. Érdekesség még, hogy itt nem csak Bon Scottra emlékeznek, hanem Joplinra, Hendrixre, Lennonra is a B.S. emlékére című dallal. A Gépinduló szövege ("ruhám bőr és nem ballon. Az arcszeszem is csak Pitralon." stb) itt még a Jel felvezető mondókája csupán. A Jelnek is egész más a szövege, mint a később albumra került verziónak.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1985. VIII.
Hatvan

Összjátékidő: kb 42'

Maszk
konf: "Héj! Köszi szépen! Szeretettel köszöntök mindenkit először itt Hatvanban. Voltunk már itt többször...szólni, hogy van saját jó kis muzsikánk. Adnánk szívesen, de nem vették a lapot. De nem baj, most itt vagyunk végre. Először színpadon a Pokolgép! Nem vagytok még fáradtak? Egyáltalán nem? Jó, akkor hosszú, szép esténk lesz. Igazi forró hangulat. Arra kérnék mindenkit, gyerekek egyre vigyázzatok. Színpadra ne gyertek fel, mer ha itt valami drótot lerántanátok, akkor megy minden vele. A cucc, a világítás, satöbbi. Jó? Azon kívül vigyázzatok egymásra. Vigyázzatok magatokra és vigyázzatok a rendezőkre, mert azt a kevés rendezőt azért fizették, hogy itt rend legyen. Jó, és egy szám azoknak, akik még ülnek, de ne vegyétek szó szerint. Állj fel!"
Állj fel
konf: "Azt hiszem (?)tátok, ugye? Szeptember 27-én. A Csepeli Ifjúsági Parkban zárókoncert lesz, óriási heavy metál buli. Színpadon ismét a Pokolgép lesz este. És. És egy nagy buli, amit már most bejelentek, mivel már most nagyon készülünk rá. December 29-én a budapesti Petőfi Csarnokban metallista karácsony lesz, ahol legalább 10 zenekar részvételével. Ott is a Pokolgép együttes fog nyomulni. Jó. Addig is két szó, ami nekünk a legfontosabb. Nem tudom, vajon tudjátok-e melyik az a kettő szó. Mondom az egyiket, aztán kíváncsi vagyok. Heavy! (4x) Heavy metál!"
Heavy Metal
konf: "Köszi szépen. Egy vadonat új dal következik. vagyis majdnem egészen új. A Zsarnok. A Hódítók fizettsége."
Zsarnok
konf: "Adj új erőt, hitet, hogy újra szülessek. stb. Égjen a tűz, a metál láng. Élőhalott."
Adj új szikrát(vágás)
konf: "A szerelmi, a szerelmi líra, mint olyan nem nagyon jellemző ránk. De most egy, egy nagyon lírai szerzeményt fogunk eljátszani a bennetek és bennünk rejlő gyilkos pusztító, mindent pusztító örök szenvedélyről! A Démonról!"
Démon
konf: "Hő. Srácok talán emlékeztek még rájuk: Jimi hendrix. Janis Joplin. John lennon. Radics Béla. Bon Scott és a többiek. Héj. Bon Scott emlékére készült egy dal, de a többiek emlékére is játszuk, mindazokért, mindazokért akik meghaltak a rockzene zászlaja mellett. Adok nektek néhány gyertyát. Egy gyertyát megér egy szám erejéig. Bon Scott emlékére."
B. S. emlékére
(vágás)
konf: "Ó, Uram. Szabadíts meg a jóságtól, Ó Uram. És vigyél engem a kísértésbe óh Uram. Miképp a földön azonképp a Pokolban is legyen meg a te akaratod! Sátán!"
Sátán
(vágás)
konf: "Mennyit érsz. Mennyit adhatsz még. Addig. Addig kellesz."
Mennyit érsz?
konf: "A ruhám bőr...a ruhám bőr és nem ballon. Az arcszeszem is csak Pitralon. De jegyezd meg jól, míg a föld kerek, mindig lesznek rockerek. nem biztos, hogy a testeden, nem biztos, hogy a bőrödön. De a szíved mélyébe karcolva benned is, bennünk is ott a kitörölhetetlen Jel!"
A jel
(vágás)
Cirkusz és rács
(vágás)
A bűn

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia