×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 METALLICA - Remastered (Master Of Puppets Revisited) (2006, Kerrang!) 

Megjelent: 2006. május 17. szerda 00:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

A Roadrunner kiadó negyedszázados jubileumát ünneplő Roadrunner United album után egy újabb nem mindennapi project eredménye került napvilágra. Az idén 25 éves KERRANG! Magazin, mely a világ legnagyobb példányszámú és talán egyik legbefolyásosabb, hetente megjelenő rock-magazinja, saját szülinapjának megünneplésére és a Metallica mesterművének, a Master Of Puppets kiadásának huszadik évfordulója előtti tisztelgésként felkért nyolc metal bandát, hogy dalról dalra játsszák fel újból az egykori thrash mesterek legendás albumát. A "Remastered - Metallica's Master Of Puppets Revisited" cd az újság ingyenes cd mellékleteként jelent meg április első napjaiban, és azt hiszem sokan kíváncsiak rá, hogy mit művel a Machine Head, a Trivium, a Mastodon, a Chimaira és a másik négy csapat a klasszikus nótákkal. Hát lássuk!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Elöljáróban annyit, hogy szinte kivétel nélkül jól teljesít mind a nyolc banda, persze az alapanyag abszolút minőségi, amiből dolgoztak. A lemeznyitó Battery a Machine Head-től érkezik. Az eredetihez teljesen hűen, pontosan, precízen és beton keményen nyomják el. Rob Flynn a legkarcosabb hangján szólal meg. Nem mondom, hogy énekel, mert sem ő, sem anno Hetfield nem igazán énekelte a dalt, inkább dühösen acsarkodik. De ez így van jól.

Matt Heafy viszont kísértetiesen hozza Hetfield stílusát saját fiatalos energiáival feltüzelve a Trivium által elővezetett címadóban. A majdnem kilenc perces Master Of Puppets is hangra megegyezik az eredeti változattal és szerencsére a dal mágiáját is sikerült megőrizni a precíz játékkal. Vicces, hogy Heafy még nem is élt, amikor anno megjelent a Metallica albuma. :)

A brit Mendeed egészen furcsa fémötvözetet játszik saját dalaiban. A sárkányölős fantasy metalt, a hardcore-t és a death metalt keverik érdekesen. Nem is bírták megállni, hogy bele ne piszkáljanak a lemez egyik gyöngyszemébe, az eredetileg hipnotikus hatású The Thing That Should Not Be nótába. A kezdés death metal keménységű, a verzékhez nem nyúltak, viszont a refrént már grindcore tempóban tolják és a gitárszóló is elég egyedi értelmezést kapott. Érdekes átirat.

A walesi Bullet For My Valentine a pszichopata Welcome Home (Sanitarium) tolmácsolója. A dal nyugisabb első felét elég nyafogósan énekli Matt Tuck, aztán amikor beindulna a henger, akkor is marad ez a furcsán alteres énekstílus ahelyett, hogy mondjuk az eredeti dalban meglévő maidenes feelinget egy brutál metalcore zúzdában teljesítenék ki. Többet is ki lehetett volna hozni ebből a számból.

A Chimaira precízen, keményen nyomja a Disposable Heroes-t, ahogy a lemez elején a Machine Head is a Battery-t. Viszont a Chimaira torka Mark Hunter falhoz csapja az egész produkciót. Mint aki egy hörghurut kellős közepén énekelte fel a dalt. Ha csak egy kicsit változatosabb stílusban énekelne, azt mondanám oké, de ez most csalódás. Szinte kínszenvedés végighallgatni a nyolc perc feletti számot. Mondjuk az eredeti dal is a Master Of Puppets egyik gyengébb pillanata.

A Leper Messiah előadója egy számomra teljesen ismeretlen alterock/emocore csapat, a Fightstar. Hihetetlenül lüktet, él, lélegzik a játékuk. A saját dalaik nem biztos, hogy kedvemre lennének, de itt jól tolják. Csak Charlie Simpson nyafogós hangja furcsa a stoner/thrash klasszikus riffek mellé.

A Mastodon becsülettel nyomja az instrumentális Orion-t. Illik hozzájuk ez a kicsit pszichedelikus nóta. Mintha csak egy laza jammelést hallanánk. Sajnos a Metallica eredeti basszusgitárosának, Cliff Burton-nek 1986. szeptemberi szerencsétlen halála okán már soha nem tudhatjuk meg, hogy merre lépett volna tovább a Metallica klasszikus négyese, ha Cliff dalszerzői tehetsége is rendelkezésre áll. A Master Of Puppets dalait hallgatva (akár ilyen újraértelmezések formájában is) én mégis azt gondolom, hogy még több pszichedelikus elemmel keverték volna az intenzív thrash csapásokat, és nem biztosan nem egy olyan kíméletlenül technikás és szikár album következett volna, mint az And Justice For All. De persze ez csak találgatás.

A finálé természetesen az egyik legdühödtebb Metallica klasszikus, a Damage Inc. a Funeral For A Friend előadásában. Nem is vacakoltak sokat. Karcosan, zajosan, totál garázshangzással tolják a srácok. Matt Davies énekes (ő már a harmadik vokalista a lemezen, aki Matt - hihihi) üvölt, ahogy a torkán kifér. Jól eső kis zúzda ez itt a végére.

Furcsa, hogy a Metallicánál nem divat a régi lemezek újrakeverése, remasterelése és aztán újrakiadása. Ha időnként ki is adják újból a klasszikus első négy korongot, akkor is mindig az eredeti felvételt préselik lemezre. Egyfelől dicséretes, hogy nem idegesítik a rajongókat 3-4 évente megjelenő mindig más bónuszokkal felspécizett változatokkal, másrészről viszont ez a KERRANG! tribute is bizonyítja, hogy milyen bikán tudnak megszólalni mai hangzással ezek az örökérvényű dalok.


METALLICA's MASTER OF PUPPETS Revisited

1. Machine Head - Battery
2. Trivium - Master Of Puppets
3. Mendeed - The Thing That Should Not Be
4. Bullet For My Valentine - Welcome Home (Sanitarium)
5. Chimaira - Disposable Heroes
6. Fightstar - Leper Messiah
7. Mastodon - Orion (instrumental)
8. Funeral For A Friend - Damage Inc.


metallica.com
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Metallica - ReLoad (1997)

2016-11-28 18:05:00ary írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Yes - Drama (1980)
Ezen a héten a '68-ban, Londonban indult Yes tizedik lemezét, a '80-as Drama-t fogom részletesebben kielemezni! A csapat a '78-as Tormato után kettészakadt. Jon Anderson és Rick Wakeman a bemutató turnét

Tovább...
Three Days Grace - Outsider (2018)
A kanadai Norwood-ban, 1992–'95 között Groundswell-ként, '97-óta Three Days Grace néven dolgozó alternatív rockhoz - Linkin Park-szerű - nu metált keverő

Tovább...
Godsmack - When Legends Rise (2018)
A '95-ben, a Massachusetts-i Lawrence-ben alakult, de jó ideje Bostonban dolgozó Godsmack utolsó lemeze 2014-ben jelent meg 1000hp címmel. Most When Legends Rise címmel itt van

Tovább...
Koncertek 2018. június 21. és 2018. július 07. között:

Klipmánia