×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Iron Maiden - Dance Of Death (2003, EMI) 

Megjelent: 2003. szeptember 27. szombat 04:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

Három év telt el a 2000-es nagy comeback, a Brave New Word lemez megjelenése óta. Akkor újra Bruce Dickinson ragadta magához a frontember pozícióját a Maidenben, sőt Adrian Smith gitáros visszatérésével három főre nőtt a hathúrbűvészek száma a bandában. Hihetetlen módon az egész reunionnak még a távozó Blaze Bailey énekes is nyertese lett, hiszen azóta felépítette saját zenekarát, ahol az ő hangjára szabott dalokkal szerez kellemes perceket a fémhívőknek.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Azért az elmúlt három év sem volt eseménytelen az Iron Maiden szempontjából. Majdnem két évig tartott, míg körbeturnézták a világot, és aki nem láthatta őket élőben, annak tavaly átnyújtották a Rock In Rio fesztiválon rögzített fergeteges hangulatú dupla koncertanyagot. Szerencsére mi magyarok sem maradtunk ki a jóból. Idén nyáron a Summer Rocks keretében láthattunk egy bestof műsort a britektől, október 19-én, vasárnap pedig az új Dance Of Death lemez turnéjának nyitóállomása lesz a debreceni Főnix-csarnok.

A pozitív hozzáállás szellemében legjobb, ha mindenidők leggyengébb Iron Maiden lemezborítóján hamar túltesszük magunkat. A booklet jóval igényesebb lett, szerencsére. Simon Fowler fotói a zenekar tagjairól egyfajta avantgarde hangulatot teremtenek a zene és a szövegek mellé.

Nicko beszámolásával és a nyári fesztiválfellépéseken már játszott Wildest Dream favorittal kezdődik a lemez. Nekem valahogy a régi albumok, a Piece Of Mind/Powerslave korszak hangulatát idézi a dal. Főleg a refrén, ami első hallásra beragad a fülbe. Persze nem is túl bonyolult. :) Hasonlóan egyszerű, feelinges nóta a második Rainmaker. A lemez hangzásának értékelésében kicsit bizonytalan vagyok. Mintha törekedtek volna a hangzással is megtámogatni azt a retro érzést, amit a felhalmozott témák közvetítenek a hallgató felé. Ettől kicsit koszosabbnak hat a megszólalás, de kétségtelenül visszaköszön, hogy egyben, élőben húzták fel a dalokat.

Az urak most sem fogták vissza magukat, és jó néhány hosszabb lélegzetvételű epikus darabot is komponáltak. Ilyen a No More Lies is, aminek a bevezetője a The Clansman hangulatát idézi, ebből gyorsul fel fokozatosan a tempó a megszokott galoppozó iramra. A három gitár vastag szőnyeget terít Dickinson éneke alá. A Montsegur régi Iron Maiden hagyományt visz tovább történelmi ihletésű szövegével, a zene újra a Powerslave lemezt idézi, a gitárosok finom szólókat eresztenek meg, Dickinson mester pedig teljes átéléssel adja elő a dalt. A címadó tétel következik. A dal első fele egy balladisztikus felvezető a "haláltánchoz", mely egy billentyűkkel, vonósokkal dúsított erőteljes riffre épülő téma. A középső rész egy igazi szóló-orgia, a három gitáros ide-oda passzolgatja a lehetőséget egymásnak. A nyugis lezárás előtt a banda a végsőkig fokozza a pörgést a gyilkos ritmussal. A Gates Of Tomorrow hagyományos Maiden nóta újabb szuper szólóval. Egyedül az énektéma szokatlan egy kicsit, mintha két Dickinson énekelné egyszerre a verzéket. Nicko dala jön, a New Frontier, ami a Seventh Son lemezre is felfért volna szerintem. Az Only The Good Die Young jut eszembe róla. Pörgős darab. Nyugtalanító intróval bír a Paschendale, a második 8 perc fölötti eposz. Egy váltásokkal, a nagyzenekari hangszerelés keltette félelmetes hangulattal teli, monumentális szerzemény bontakozik ki a fülünk hallatára. Ilyen dalt még nem írt a Maiden soha azelőtt. A Face In The Sand a basszusgitár és tamok gyomrozására épít elsősorban. Amolyan progmetalos tételnek indul, főleg a megkínzott billentyűtéma miatt, a végére azonban megérkezik a klasszikus oooh kórus. Nem győzöm dícsérni a gitárszólókat, itt egy újabb finom darab kerül terítékre. Merengéssel kezdődik az Age Of Innocence, majd a fortyogó ritmusozás veszi át a terepet, a refrén pedig dallamosan ível fel. Az utolsó Journeyman a szomorkás Man Of Sorrows hangulatát hozza el Bruce Dickinson 1997-es szólólemezéről, az Accident Of Birth albumról. Akusztikus gitárok, vonósok, ami a melankóliához kell. Szép. Az egész zenekar óriásit teljesít. Bruce Dickinson fenomenális énektémái, az őrületes gitárszólók és a hagyományos Maiden riffek, Steve Harris és Nicko McBrain feszes játéka, mind a tökéletes egész alapelemei.

A Dance Of Death nagy gonddal elkészített alkotás, mely megérdemli és igényli az odafigyelést. Idő kell amíg teljesen megnyílik az ember számára, de akkor káprázatos dolgokat mutat meg. Érzésem szerint ott a helye a legnagyobb Iron Maiden lemezek között.

10/10


Lemezeik:

1980 - Iron Maiden
1981 - Killers
1982 - The Number of the Beast
1983 - Piece of Mind
1984 - Powerslave
1986 - Somewhere in Time
1988 - Seventh Son of a Seventh Son (dalszöveg)
1990 - No Prayer for the Dying
1992 - Fear of the Dark
1995 - The X Factor
1998 - Virtual XI
2000 - Brave New World
2003 - Dance of Death (-2-, lépésről lépésre)
2006 - A Matter of Life and Death (-2-)
2010 - The Final Frontier

Egyéb kiadványok:
1980 - Live!! + One - EP
1981 - Live at the Rainbow - Video, VHS
1981 - Maiden Japan - EP
1983 - Video Pieces - Video, VHS
1984 - Behind the Iron Curtain - Video, VHS
1985 - Live After Death - Live album, Video, VHS
1987 - 12 Wasted Years - Video, VHS
1989 - Maiden England - Video, VHS
1990 - Running Free - Sanctuary - EP
1990 - Women in Uniform - Twilight Zone - EP
1990 - Purgatory - Maiden Japan - EP
1990 - Run to the Hills - The Number of the Beast - EP
1990 - Flight of Icarus - The Trooper - EP
1990 - 2 Minutes to Midnight - Aces High - EP
1990 - Running Free - Run to the Hills - EP
1990 - Wasted Years - Stranger in a Strangeland - EP
1990 - Can I Play With Madness - The Evil That Men Do - EP
1990 - The Clairvoyant - Infinite Dreams - EP
1990 - The First Ten Years - Video, VHS
1992 - From There to Eternity - Video, VHS
1993 - A Real Live One - Live album
1993 - A Real Dead One - Live album
1993 - Live at Donington - Live album
1993 - Donington Live 1992 - Video, VHS
1994 - Raising Hell - Video, VHS
1994 - Maiden England - Live album
1995 - The Story So Far Part One - Boxed set
1995 - The Story So Far Part Two - Boxed set
1996 - Best of the Beast - válogatás
1998 - Eddie Head - Boxed set
1999 - Ed Hunter - válogatás
2001 - Classic Albums: The Number of the Beast - DVD
2002 - Rock in Rio - Live album
2002 - 17 Numbers by the Beast - válogatás
2002 - Rock in Rio - DVD
2002 - Edward the Great - válogatás
2003 - Rainmaiker - maxi single
2002 - Eddie's Archive - Boxed set
2003 - Visions of the Beast - DVD
2004 - No More Lies - EP
2004 - The Early Days - DVD
2005 - The Essential Iron Maiden - válogatás
2005 - Death on the Road - Live album
2006 - Death on the Road - DVD
2008 - Live After Death (-2-) - DVD
2008 - Somewhere Back in Time - The Best of: 1980-1989 - válogatás
2009 - Flight 666 - DVD
2009 - Flight 666: The Original Soundtrack - Live album
2012 - En Vivo!

Kiadó:
EMI
Honlap:
www.ironmaiden.com
facebook.com/ironmaiden
rovat lapozó


Még, még, még...ary írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia