×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Elfelejtett dallamok - Babylon A.D. - Nothing sacred (1992) 

Megjelent: 2006. június 27. kedd 00:00
Szerző: Deepfreeze
    Lemezismertetők 

A Babylon A.D. neve szintén azok között szerepel, akik elkallódtak. Valahogy nem figyeltek rájuk eléggé. Nem voltak sikertelenek, és eladási adatokat ugyan nem tudok, de a produktum alapján lehettek volna éppen nagyon sikeresek is (noha a Bay Area egy egészen másfajta zenei világról híres). Ha másért nem, akkor a So savage the heart című számért, de különben az egész albumért is.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hogy pont ezt a számot emeltem ki, annak csupán az az oka, hogy rádiósabb rádiós slágert gyurmából sem lehetne faragni. Legalábbis az akkori közízlést figyelembe véve. Pozitívum vagy negatívum, de hasonló nyilvánvaló slágerszám nincs a lemezen. Számomra inkább pozitívum.
Már az első albumon sem bénáztak, s mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Jack Ponti slágergyáros bábáskodásával készítették azt a korongot. Elsőlemezes bandánál nem rossz előjel, ha egy nagy név hajlandó dolgozni velük.
Erre a korongra a Derek/DeLaRosa szerzőpáros vette kezébe a dolgokat, a dalokat majdnem mind ketten írták, Ponti csupán egyetlen nótában szerepel társszerzőként (nem, nem az elején említettben).
A zene a bemutatkozás vonalát vitte tovább, de egy jobban producelt formában, és a srácok felnőttek a feladathoz, hogy minőségi zenét alkotva váljanak sikeressé.
A zene enyhén street jellegű, valamiféle középút a Skid Row fémjelezte nyersebb stílus, és a Firehouse típusú slágerrock között. Derek Davis énekstílusa sem olyan üvöltözős, mint Bach-é, a számok pedig változatosabbak, nagyobb ívűek, viszont spontánabbak, kevésbé tűnnek megtervezettnek, mint egy Firhouse lemez esetében.
Alapvetően tempós, de középtempós a korong. Ennek csak egy helyen látom kárát, a kezdő Take the dog off the chain-ben, amivel, mint dallal nincs baj, csak nem nyitónóta. Valahogy olyan érzése támad az embernek, hogy a lemez közepébe cseppent, de innentől kezdve minden dal a megfelelő helyen található. A lüktető, bulis Bad blood, megfelelő második szám, és hajszálpontosan érkezik utána a már említett So savage the heart slágerlíra.
A Sacrifice your love visszafogott húzás, a Redemption a nem slágerlistás líra, a Down the river of no return pedig egyenesen mélázós, egyszerű gitárokkal előadott nóta. A Psychedelic sex reaction aztán kapásból visszaránt a bulizós tempóba, némi slide-dal felvértezve.
A Dream train kezdése country érzést sugároz magából banjo-val, ami aztán rendesen felkeményedik. Nagyszerű dal, a lemez egyik erőssége.
A következő két track a bulisabb vonalat viszi tovább, aztán az Of the rose című instrumentális felvezető után eljutunk a Pray for the wicked-hez, ami megintcsak egy csúcspont. Húzós, hengerlő, olyasmi, amit újra meg kell hallgatni, és így a lemez végén a „még” című űrt hagyja maga után az emberben. A legjobb nóták között van, amit valaha írtak.

Ami nagyon tetszik az egész albumon, hogy a gitárok a maguk valójában szólnak, azaz, nem polírozottak, nem sterilek, nagyonis életszagúak, de azért nem vicsorítanak, és rendre belecsempésznek valamiféle lüktetést a dalokba, amitől önkéntelenül is elkezd bólogatni az ember.

Utolsó dobásként még megjelent egy koncertlemez (gondolom a kiadó már nem akart invesztálni), aztán hosszú szünet következett. Hét év kihagyás után elkapta őket is az újjáalakulási hullám, és „megörvendeztettek” minket a modernkedő American blitzkrieg lemezzel, aminek nem sok köze volt a régi időkhöz, ezért aztán méltán sikkadt el. Gondolom a srácok is többet vártak (a rajongókról nem is beszélve), így azóta ismét nem történik semmi, és a magam részéről nem is látok rá sok esélyt, hogy ez változzon. Kár.

Tracklista:
1. Take the Dog off the Chain
2. Bad Blood
3. So Savage the Heart
4. Sacrifice Your Love
5. Redemption
6. Down the River of No Return
7. Psychedelic Sex Reaction
8. Dream Train
9. Blind Ambition
10. Slave Your Body
11. Of the Rose [Instrumental]
12. Pray for the Wicked

Zenészek:
Derek Davis – lead vocals, acoustic guitar
Danny De La Rosa – guitars
Ron Freschi – guitars, vocals
Robb Reid – bass, vocals
Jamey Pacheco – drums

Lemezek:
American blitzkrieg (2000)
Live in your face (1993)
Nothing sacred (1992)
Babylon A.D. (1989)

rovat lapozó


Még, még, még...Deepfreeze írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Corrosion of Conformity - No Cross No Crown (2018)
A Corrosion Of Conformity '82–ben, Raleigh-ben alakult sludge-southern legenda. Utolsó lemezüket 2014-ben adták ki IX címmel,

Tovább...
Cavalera Conspiracy - Psychosis (2017)
A 2007-ben induló Cavalera Conspiracy elkészítette a 2014-es Pandemonium folytatását Psychosis címmel, ami a negyedik teljes anyaguk. A Sepultura

Tovább...
Rudán Joe - Még egy tárral (2017, Dionysosrising)
Milyen igazságtalanok vagyunk, mikor az "őszinte, kemény rock" klasszikus képviselői közül rendre kihagyjuk recenzióm képviselőjét, holott talán ő az egyedüli,

Tovább...
Machine Head - Catharsis (2018)
Az 1991-ben, a kaliforniai Oakland-ben alakult Machine Head a groove-thrash metal egyik legsikeresebb képviselője, 3 milliónyi lemezt adtak el világszerte. A Robb Flynn

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia