rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88246797
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 HELLOWEEN - Walls Of Jericho (Expanded Edition) (2006, Noise/Sanctuary)

Lemezismertetők Forrás:
Headbanger MetalNews

- anno 1985. december -

Aki már alig tudja kivárni, hogy az Iron Maiden elkészítse a Powerslave folytatását, és már rongyosra hallgatta a Live After Death dupla koncert LP-t, annak a követők közül most itt a német Helloween bemutatkozó nagylemeze, a Walls Of Jericho. A korábban Iron Fist néven működő hamburgi csapat a Noise kiadó előző évi Death Metal című válogatásán tűnt fel, ahol a Running Wild, a Hellhammer és a Dark Avenger zenekarokkal osztoztak a bakelit két oldalán. Két daluk (Oernst Of Life és Metal Invaders) a korai Iron Maiden energikusságát idézte. Következő lépésként a Noise leszerződtette a négyest (Kai Hansen gitár/ének, Markus Grosskopf basszusgitár, Ingo Schwichtenberg dobok, Michael Weikath gitár) és stúdióba is küldte őket az év elején, hogy felvegyék ötszámos bemutatkozó mini-albumukat.Igaz, hogy Kai Hansen nem egy Dickinson, de a Starlight, a Murderer és a Warrior dallamos, gyors heavy metal riffjei minden szegecselt rockert heves fejbólogatásra késztetnek és boros kóla mellé (guszti, vadász, kinek, hogy tetszik) tökéletes hangulatfokozó. A Victim Of Fate egy sátáni hangulatú epikus szerzemény, a Cry For Freedom pedig egy akusztikus balladaként induló, de végül az első három dalra hajazó metal csapás. A Helloween bemutatkozó EP-jét lelkesen fogadták az európai fémhívők.

Ősszel aztán ismét megszállta a berlini Musiclab stúdiót a Helloween, hogy Harris Johns hangmérnök (halld még Celtic Frost - To Mega Therion) segítségével rögzítse első nagylemezét. A borítón a Maiden Eddie figurájára hasonlító Fang Face rombolja éppen Jerikó falait. Kürtök helyett nyers erővel.

Azonnal magával ragadja az egyszeri rockert a hév, mikor az intróban leomlanak a kőfalak és berobban a Ride The Sky (Száguldj az égen! ). Ugyanaz az izzó energia, amit már a mini-albumon is hallottunk a Helloweentől. A Reptile (Csúszómászó) jön ezután, ami mondókaszerű refrénjével igazi koncertfavorit lesz. A Guardians (Őrzők) egy felturbózott Maiden témának tűnik. Steve Harris szerepében Markus Grosskopf. A dallamos kórusok kölcsönöznek egyéniséget a dalnak.

Fogós riffek és énekdallam thrash metallal variálva, erős Maiden utánérzések Ingo eszelős dobolásával. Ez a Phantoms Of Death (A Halál fantomjai), a Ride The Sky után a második nagy favorit a lemezen. A Metal Invaders (Metál támadók) következik ezután, amit most újra feljátszottak egy jobb, tisztább hangzással. A Gorgar még a mini-album dalaival egy időben, 1981-82 táján íródott és a játékszenvedélyről szól (megjegyzés: a Gorgar egy flippergép játék a kapitalista fiatalok számára). Hasonlóan menetelős nóta ez is, mint a Reptile az A oldalon. Van benne egy gitártéma, ami valamelyik filmből ismerős nekem, de nem tudok rájönni, hogy honnan. Pedig mostanában néztük meg VHS-en a haverokkal.

"A heavy metal a törvény" - ezt hirdeti a Heavy Metal (Is The Law). Igazi fém himnusz. Nem tudom tényleg élő felvétel-e, vagy csak alá keverték a közönségzajt, de bárhogy is, megpezsdíti az ember vérét. Az a basszus kiállás, közönségénekeltetés istenkirály! A hét perc feletti How Many Tears (Mennyi könny) zárja a korongot. A sokadik csúcspont a lemezen. Kábé a dal közepéig irtózatos sebességgel robogunk, aztán következik egy lassú rész, ami megnyugtatja, pihenteti az embert, hogy aztán a végére ismét odacsapjuk a sörösüvegeket a falhoz a tombolásban.

Lefogadom egy rekesz meggy Márkába, hogy a Helloween a következő albummal még az Iron Maiden-t is le fogja pipálni. Helloween posztert a Pajtásba!!! És ne feledjétek, december 29-én az első Metallista Karácsony a Pecsában a Pokolgéppel!


- anno 1986. szeptember -

Sikeres koncerteket adott a nyáron Németországban a Helloween, akik tavaly év végén jelentkeztek első nagylemezükkel (Walls Of Jericho). A június 7-i gelsenkircheni bulin rögzített jerikós dalok mellett egy új számot is találunk az EP-n. A címadó Judas a képmutató nyugati politikusokat ostorozza, és simán felfért volna a Walls Of Jericho LP-re. Ezt a dalt már a hannoveri Horus Sound stúdióban vették fel, ahol novemberben el is kezdődnek a következő Helloween album munkálatai.

A hírek szerint a Judas az utolsó Helloween dal, amiben még Kai Hansen énekel, mivel az új anyagon egy ifjú tehetséget állít csatasorba a banda. Kai megviselt hangszálai miatt a turné utolsó szakaszán már Ralf Scheepers (Tyran Pace énekes) lépett fel a bandával, de ő nem akart a zenekar tagja lenni. Meglátjuk, mit tartogat a jövő a Helloween számára...


WALLS OF JERICHO - Expanded Edition - 2CD

CD 1
Helloween - Mini LP - 1985
1. Starlight
2. Murderer
3. Warrior
4. Victim Of Fate
5. Cry For Freedom
Walls Of Jericho - LP - 1985
6. Walls Of Jericho
7. Ride The Sky
8. Reptile
9. Guardians
10. Phantoms Of Death
11. Metal Invaders
12. Gorgar
13. Heavy Metal (Is The Law)
14. How Many Tears
Judas - EP - 1986
15. Judas

CD 2
1. Murderer (remix - Treasure Chest - 2002)
2. Ride The Sky (remix - Treasure Chest - 2002)
3. Intro/Ride The Sky (live - Judas EP - 1986)
4. Guardians (live - Judas EP - 1986)
5. Oernst Of Life (demo - Death Metal - 1984)
6. Metal Invaders (demo - Death Metal - 1984)
7. Surprise Track (Helloween Mini LP - Picture Disc Edition - 1985)helloween.org

HELLOWEEN cuccok a Headbanger kínálatában
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: ary


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.58 Seconds