rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88246803
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys pt. 1 (Expanded , 2006)

Lemezismertetők Forrás: Headbanger MetalNews

- anno 1987. május -

Több mint egy év telt el a német Helloween első nagylemezének, a Walls Of Jericho-nak a megjelenése óta és komoly változások történtek a csapat háza táján 1986-ban. Az intenzív turnézás megviselte az énekes/gitáros Kai Hansen hangját és az utolsó koncerteken már a Tyran Pace énekese Ralf Scheepers lépett fel a bandával. Scheepers végül nem vállalta az állandó tagságot, így új énekest kellett találni a friss lemez felvétele előtt. A megoldás végül Michael Kiske lett az Ill Prophecy nevű csapatból. A 18 éves srác, korát meghazudtoló érettséggel teljesít a Keeper Of The Seven Keys első részén, bár azok a Helloween rajongók, akik nem csak a dallamokat és a fogós témákat bírták az eddigi anyagokon, hanem a nyers, agresszív metal támadásokat is, lehet, hogy kissé csalódni fognak és nyálasodást emlegetnek majd, pedig igazi MESTERMŰ született.A jól ismert "Happy Happy Helloween" rigmus indulószerű átirata vezeti be az albumot és jön is az első igazi dal: az I'm Alive. Kiske hangja pedig ragyogó penge, kemény és csillogó egyszerre. Jó választás volt a srác! A hangzás is mérföldekkel jobb, tisztább, mint a Walls Of Jericho esetén. Úgy tűnik a múlt nyári stúdiópróba, a Judas EP címadó dalával jól sült el Hannoverben, mert a megszokott berlini Musiclab helyett most újból a Horus Sound-ban dolgoztak a két Tommy (Newton és Hansen) irányításával. Nem tudom, mikor hallunk majd Pokolgép lemezen ilyen remek hangzást! Bár ha a Pokolgép is hasonló mértékű javulást fog tudni felmutatni a Totális Metál után a második nagylemezre, még ha nem is közelítik meg a nyugati szintet, már boldog leszek.

Na, de térjünk vissza a Helloweenhez! A felvezetés (Initation) után az ezerrel pörgő I'm Alive indítja be a speed metalt. Friss erővel dörögnek a régi recept szerint készült riffek, és jönnek a jellegzetes, fütyülhető dallamok. Visszafogottan kezdődik a következő A Little Time (Egy kevés időt), mely Michael Kiske szerzeménye. Igazából az első refrén utáni progresszív középrész teszi izgalmassá a nótát, a gitárszólóval és a ketyegő órákat kísérő kísérteties gitárhangokkal. A Twilight Of The Gods (Az Istenek alkonya) is Kiske dallamérzékenységére épít. A remek énektéma vezeti a nótát a zenei kíséret elég egysíkú, viszont a Weikath-Hansen páros gitárszólója fenomenális. És ebben a dalban hallani először többszólamú kórust a Helloween eddigi pályafutása során. Feltűnő, hogy mennyire eltűntek az Iron Maiden utalások, melyek a Walls Of Jericho dalait jellemezték. Úgy tűnik a Helloween rátalált a saját hangjára.

A lemez nagy ívű lírai balladájában, a Michael Weikath által jegyzett A Tale That Wasn't Right-ban (Egy igaztalan mese) a legnagyobb erényeit csillogtatja Kiske. Hangja hihetetlenül hajlékony, mélyből magas hangfekvésbe és vissza elképesztő természetességgel vált. A sokadik szám a lemezen, ahol biztos, hogy Kai Hansen ilyen vokális megoldásokra képtelen lenne. Egyedül az amerikai Queensryche-énekes Geoff Tate tehetségéhez mérhetők Kiske adottságai. De jól állnak Kiskének az olyan dalok is, mint a lendületes és bolondos Future World (Jövendő világ). Nagyon vidám hangulatú, könnyed, nyári rock sláger ez. Moncsicsi legyek, ha nem egy stadionnyi közönség fogja együtt énekelni velük a refrént koncerteken. De a szétnyitható lemezborító belseje is csupa móka egyébként. A szövegek mellett tele van tökfejű (pumpkin) vicces képregény figurákkal.

A lemez csúcspontja a 13 perc feletti hosszúságú, több tételes Halloween (Mindenszentek éjszakája) című nóta, mely csakis a Maiden-klasszikus Rime Of The Ancient Mariner nagyságához mérhető. Az első percben egy monumentális nyitány szólal meg, mintha több ezer fős ókori seregek sorakoznának fel egymással szemben csatára készülődve. Aztán beindul a nóta. Kiske és a kórus felelgetnek egymásnak középtempós galoppozással kísérve. A véregyszerű refrén hosszan nyújtott hangjai hamar beleragadnak a fülbe. A második kórus után, úgy az ötödik perc környékén jön egy váltás, amit gitárszóló vezet fel. Sejtelmes, kísérteties hangulat, Mindenszentek éjszakájához illőn. Kiske színházat csinál a hangjával. Szikrázó gitárszólók után jön a drámai csúcspont. Kiske továbbra is fantasztikus. Aztán ismét a váltott gitárszólók, de nem lehet megunni. Nyolc és fél percnél megint egy briliáns részlet. Kiske, mint egy római cézár énekel és a nép válaszol kiáltására. Újabb gitárszólók, és furcsa módon most orosz motívumok, hangulatok bújnak elő a hat húrból. A dal végére aztán visszatér a főtéma a refrénnek és az agyba vésett kórussal: Ah, it's Halloween... A lemezt a Follow The Sign (Kövesd a jelet!) arab hangulatú, simogató hangjai zárják le, egyfajta utórezgéseként a Halloween eposznak. Erre a monumentális tételre videó klipet is forgatnak majd a hírek szerint. Gyanítom összevágják ötpercesre a dalt, de az fájdalmas lesz, mert a 13 perc minden hangja aranyat ér. Talán a Rockkalapácsban is láthatjuk majd a videót.

Kétségtelenül egy új szintre lépett a Helloween ezzel az új lemezzel, ami a pletykák szerint akár rögtön dupla albumként is kijöhetett volna, mivel annyi nótát írtak a német rockerek. A világban tombol a Bon Jovi láz, de ha a Keeper Of The Seven Keys második része is ilyen hatalmas lesz, akkor semmi sem állíthatja meg a Helloweent. Kíváncsi lennék egyébként, hogy néhány régebbi dal hogyan szólalna meg Kiske hangjával.


KEEPER OF THE SEVEN KEYS Part 1 - Expanded Edition

1. Initiation
2. I'm Alive
3. A Little Time
4. Twilight Of The Gods
5. A Tale That Wasn't Right
6. Future World
7. Halloween
8. Follow The Sign
9. Victim Of Fate (vocals by M. Kiske - Dr. Stein EP - 1988)
10. Starlight (vocals by M. Kiske - Treasure Chest - 2002)
11. A Little Time (alternate version - Future World EP - 1987)
12. Halloween (video edit - Pumpkin Box - 1998)


helloween.org

HELLOWEEN cuccok a Headbanger kínálatában
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: ary


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.56 Seconds