Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88246807
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys pt. 2 (Expanded Edition)

Lemezismertetők Forrás: Headbanger MetalNews

- anno 1988. szeptember -

Türelmetlen várakozással töltött hosszú hónapok után - melyet csak az Iron Maiden "hetedik fia" és a Seattle-i Queensryche zseniális koncept lemeze, az Operation Mindcrime tudott enyhíteni - végre megérkezett a Keeper Of The Seven Keys várva várt folytatása. A tavaly kiadott első rész százezer példányban kelt el két hónap alatt Németországban, amire csak a mára szétzilálódott Accept és az idén tizedik nagylemezével jelentkező Scorpions volt képes korábban a hazai heavy metal csapatok közül. A Helloween sikere abban is lemérhető, hogy a nyáron az angliai Doningtonban ők is felléptek az Iron Maiden főszereplésével megrendezett Monsters Of Rock fesztiválon, és ezen kívül egy rövid amerikai körútra is volt lehetősége a német alakulatnak.



Hansenék már elsőre is dupla anyagban gondolkodtak, de a Noise kiadó lehűtötte a lelkesedést és behúzta a féket. Így tehát volt ideje érlelni a számokat a bandának és a nyár elején a Horus Sound stúdióban rögzíteni a folytatást. A felvételeket ugyanúgy a Tommy Hansen/Tommy Newton páros felügyelte, de a keverés során összekaptak és Tommy Newton végül egyedül fejezte be a munkát.

A Keeper második része ugyanolyan remekmű, mint a tavalyi kezdő felvonás volt. Sőt, ha lehet, akkor még több Helloween sláger található rajta. Rögtön az intró után érkező Eagle Fly Free (Sas, szállj szabadon! ) ilyen speed metal remek. A verzéje kemény és fogós egyszerre, a refrén meg úgy ragad a fülbe, mint kánikulában a Tisza cipő az aszfaltba. És van még pár ilyen a műsoros kazi A-oldalán. Például az agyament Rise And Fall (Emelkedés és zuhanás), amiben idióta állathangokat is utánoznak, vagy a Frankenstein sztorit megéneklő Dr. Stein. Úgy tűnik, a Helloween teljesen ráfeküdt erre a "happy metal"-ra. De a fene bánja, hiszen állati szórakoztató a sok vidám dallam, a remek kórusok és az életerős, lüktető rock témák. Cirkusz kell a népnek!

A komolyabb hangvételű Helloween tételek most nem az eredeti tagoktól, hanem a fiatal énekes zseni Michael Kiske-től érkezne. Ilyen a maidenes You Always Walk Alone (Mindig egyedül jársz) vagy az A-oldalt záró himnikus We Got The Right (Jogunk van hozzá). Egy a régi Helloween hagyományokhoz hű dal következik ezután, a March Of Time (Az idő múlása). Kemény, harapós riffek a verzék alatt, Ingo Schwichtenberg rendületlenül nyomja a tempót, a refrén ismét pofonegyszerű, jönnek az emlékezetes kórusok is, és a gitárszólóban ott van az a cifrázás, amit a Hansen-Weikath duótól elvár minden rajongó. Ez a nyerő recept. A következő I Want Out (Ki akarok szállni) talán a lemez legnagyobb slágere. Ütem a lábnak, közönség-énekeltetős refrén, apró kis finomságok az ínyenceknek. Biztos, hogy kislemez is lesz belőle előbb-utóbb.

...és jön a finálé. Úgy tűnik, Weikath megirigyelte az első részen hallható monumentális Halloween eposzt Kai Hansentől és megírta a dupla album címadóját, a szintén 13 perc feletti Keeper Of The Seven Keys (A hét kulcs örzője) nótát. Akusztikus, lírai pillanatokkal indul a dal, aztán néhány heroikus énekdallam után menetelős tempóra váltunk és az emelkedett hangulatú refrénig kényelmesen zakatolunk. Óhatatlanul is párhuzamot von az ember a Halloween-nel, és érzésem szerint sokkal kevesebb az ötlet Weikath dalában, mint volt Hansennél. Kevesebb a tempóváltás, kevesebb a váratlan hangszerelési megoldás, sokkal homogénebb az új eposz. Egészen a hetedik percig kell várni, hogy felpörögjenek az események, de aztán hamar pszichedelikus merengésbe fordul a dolog, amiből egy ragyogó énektémával vágja ki magát Kiske. Az újabb váltott gitárszóló megpezsdíti a rocker vért. A végén aztán visszatér a refrén, hogy feltegye a pontot az i-re, majd egy kellemes akusztikus téma vezeti le a dalt és ezzel együtt az albumot.

Azt hiszem, a Helloween nem okozott csalódást a híveknek a Keeper Of The Seven Keys folytatásával, amit az első részhez hasonlóan a Heavy Metal kedvelőinek c. műsorában teljes egészében le fog adni a Petőfi Rádió. Azon sem lepődnék meg túlságosan, ha hamarosan valamelyik multikiadó is bejelentkezne a Helloweenért. Például az EMI.

Az új digitális audio hanghordozó, a Compact Disc (CD) rohamos terjedésének köszönhetően a Keeper 2 is megjelenik ebben a formában. A cd-lemez nagy előnye, hogy a max. 45 percet elbíró bakelit korongokkal szemben egyetlen korongon több mint 70 perc zene is elfér. A cd-lejátszók viszonylag magas ára miatt a cd-lemezen megjelenő albumokra kedvcsináló bónusz dalokat is feltesznek, ami elég nagy kiszúrás a mezei rockerekkel. Nem is tudom Magyarországon rendelkezik-e bárki ilyen készülékkel. Ha vannak ilyen szerencsések, akkor ők még egy Save Us című dalt is meghallgathatnak ráadásként. Talán a XXI. században majd nekem is lesz cd-lejátszóm.


- anno 1989. február -

Villámcsapásként érhette a hír a Helloween rajongókat, hogy a csapat alapító gitárosa Kai Hansen januárban kilépett a Helloweenből a sikeres Keeper Of The Seven Keys II európai turnéja után. Állítólag zenei és személyes ellentétek is közrejátszottak a válásban. Kai Hansen a tervek szerint Ralf Scheepers énekessel (ex-Tyran Pace) fog együtt dolgozni egy közös lemezen. A Helloween jelenleg az Államokban turnézik az Anthrax és az Exodus társaságában, Kai Hansen utódja pedig Roland Grapow lett a szintén hamburgi Rampage zenekarból.


KEEPER OF THE SEVEN KEYS Part II - Expanded Edition - 2CD

CD 1
1. Invitation
2. Eagle Fly Free
3. You Always Walk Alone
4. Rise And Fall
5. Dr. Stein
6. We Got The Right
7. March Of Time
8. I Want Out
9. Keeper Of The Seven Keys
10. Save Us (originally only on CD release)

CD 2
1. Savage (b-side - Dr. Stein EP - 1988)
2. Living Ain't No Crime (b-side - Dr. Stein EP - 1988)
3. Don't Run For Cover (b-side - I Want Out EP - 1988)
4. Dr. Stein (remix – Treasure Chest - 2002)
5. Keeper Of The Seven Keys (remix – Treasure Chest - 2002)


helloween.org

HELLOWEEN cuccok a Headbanger kínálatában




 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: ary


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat






Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.56 Seconds