×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys pt. 2 (Expanded Edition) 

Megjelent: 2006. július 13. csütörtök 00:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

- anno 1988. szeptember -

Türelmetlen várakozással töltött hosszú hónapok után - melyet csak az Iron Maiden "hetedik fia" és a Seattle-i Queensryche zseniális koncept lemeze, az Operation Mindcrime tudott enyhíteni - végre megérkezett a Keeper Of The Seven Keys várva várt folytatása. A tavaly kiadott első rész százezer példányban kelt el két hónap alatt Németországban, amire csak a mára szétzilálódott Accept és az idén tizedik nagylemezével jelentkező Scorpions volt képes korábban a hazai heavy metal csapatok közül. A Helloween sikere abban is lemérhető, hogy a nyáron az angliai Doningtonban ők is felléptek az Iron Maiden főszereplésével megrendezett Monsters Of Rock fesztiválon, és ezen kívül egy rövid amerikai körútra is volt lehetősége a német alakulatnak.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Hansenék már elsőre is dupla anyagban gondolkodtak, de a Noise kiadó lehűtötte a lelkesedést és behúzta a féket. Így tehát volt ideje érlelni a számokat a bandának és a nyár elején a Horus Sound stúdióban rögzíteni a folytatást. A felvételeket ugyanúgy a Tommy Hansen/Tommy Newton páros felügyelte, de a keverés során összekaptak és Tommy Newton végül egyedül fejezte be a munkát.

A Keeper második része ugyanolyan remekmű, mint a tavalyi kezdő felvonás volt. Sőt, ha lehet, akkor még több Helloween sláger található rajta. Rögtön az intró után érkező Eagle Fly Free (Sas, szállj szabadon! ) ilyen speed metal remek. A verzéje kemény és fogós egyszerre, a refrén meg úgy ragad a fülbe, mint kánikulában a Tisza cipő az aszfaltba. És van még pár ilyen a műsoros kazi A-oldalán. Például az agyament Rise And Fall (Emelkedés és zuhanás), amiben idióta állathangokat is utánoznak, vagy a Frankenstein sztorit megéneklő Dr. Stein. Úgy tűnik, a Helloween teljesen ráfeküdt erre a "happy metal"-ra. De a fene bánja, hiszen állati szórakoztató a sok vidám dallam, a remek kórusok és az életerős, lüktető rock témák. Cirkusz kell a népnek!

A komolyabb hangvételű Helloween tételek most nem az eredeti tagoktól, hanem a fiatal énekes zseni Michael Kiske-től érkezne. Ilyen a maidenes You Always Walk Alone (Mindig egyedül jársz) vagy az A-oldalt záró himnikus We Got The Right (Jogunk van hozzá). Egy a régi Helloween hagyományokhoz hű dal következik ezután, a March Of Time (Az idő múlása). Kemény, harapós riffek a verzék alatt, Ingo Schwichtenberg rendületlenül nyomja a tempót, a refrén ismét pofonegyszerű, jönnek az emlékezetes kórusok is, és a gitárszólóban ott van az a cifrázás, amit a Hansen-Weikath duótól elvár minden rajongó. Ez a nyerő recept. A következő I Want Out (Ki akarok szállni) talán a lemez legnagyobb slágere. Ütem a lábnak, közönség-énekeltetős refrén, apró kis finomságok az ínyenceknek. Biztos, hogy kislemez is lesz belőle előbb-utóbb.

...és jön a finálé. Úgy tűnik, Weikath megirigyelte az első részen hallható monumentális Halloween eposzt Kai Hansentől és megírta a dupla album címadóját, a szintén 13 perc feletti Keeper Of The Seven Keys (A hét kulcs örzője) nótát. Akusztikus, lírai pillanatokkal indul a dal, aztán néhány heroikus énekdallam után menetelős tempóra váltunk és az emelkedett hangulatú refrénig kényelmesen zakatolunk. Óhatatlanul is párhuzamot von az ember a Halloween-nel, és érzésem szerint sokkal kevesebb az ötlet Weikath dalában, mint volt Hansennél. Kevesebb a tempóváltás, kevesebb a váratlan hangszerelési megoldás, sokkal homogénebb az új eposz. Egészen a hetedik percig kell várni, hogy felpörögjenek az események, de aztán hamar pszichedelikus merengésbe fordul a dolog, amiből egy ragyogó énektémával vágja ki magát Kiske. Az újabb váltott gitárszóló megpezsdíti a rocker vért. A végén aztán visszatér a refrén, hogy feltegye a pontot az i-re, majd egy kellemes akusztikus téma vezeti le a dalt és ezzel együtt az albumot.

Azt hiszem, a Helloween nem okozott csalódást a híveknek a Keeper Of The Seven Keys folytatásával, amit az első részhez hasonlóan a Heavy Metal kedvelőinek c. műsorában teljes egészében le fog adni a Petőfi Rádió. Azon sem lepődnék meg túlságosan, ha hamarosan valamelyik multikiadó is bejelentkezne a Helloweenért. Például az EMI.

Az új digitális audio hanghordozó, a Compact Disc (CD) rohamos terjedésének köszönhetően a Keeper 2 is megjelenik ebben a formában. A cd-lemez nagy előnye, hogy a max. 45 percet elbíró bakelit korongokkal szemben egyetlen korongon több mint 70 perc zene is elfér. A cd-lejátszók viszonylag magas ára miatt a cd-lemezen megjelenő albumokra kedvcsináló bónusz dalokat is feltesznek, ami elég nagy kiszúrás a mezei rockerekkel. Nem is tudom Magyarországon rendelkezik-e bárki ilyen készülékkel. Ha vannak ilyen szerencsések, akkor ők még egy Save Us című dalt is meghallgathatnak ráadásként. Talán a XXI. században majd nekem is lesz cd-lejátszóm.


- anno 1989. február -

Villámcsapásként érhette a hír a Helloween rajongókat, hogy a csapat alapító gitárosa Kai Hansen januárban kilépett a Helloweenből a sikeres Keeper Of The Seven Keys II európai turnéja után. Állítólag zenei és személyes ellentétek is közrejátszottak a válásban. Kai Hansen a tervek szerint Ralf Scheepers énekessel (ex-Tyran Pace) fog együtt dolgozni egy közös lemezen. A Helloween jelenleg az Államokban turnézik az Anthrax és az Exodus társaságában, Kai Hansen utódja pedig Roland Grapow lett a szintén hamburgi Rampage zenekarból.


KEEPER OF THE SEVEN KEYS Part II - Expanded Edition - 2CD

CD 1
1. Invitation
2. Eagle Fly Free
3. You Always Walk Alone
4. Rise And Fall
5. Dr. Stein
6. We Got The Right
7. March Of Time
8. I Want Out
9. Keeper Of The Seven Keys
10. Save Us (originally only on CD release)

CD 2
1. Savage (b-side - Dr. Stein EP - 1988)
2. Living Ain't No Crime (b-side - Dr. Stein EP - 1988)
3. Don't Run For Cover (b-side - I Want Out EP - 1988)
4. Dr. Stein (remix – Treasure Chest - 2002)
5. Keeper Of The Seven Keys (remix – Treasure Chest - 2002)


helloween.org

HELLOWEEN cuccok a Headbanger kínálatában

rovat lapozó


Még, még, még...ary írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
John Corabi - Live '94 (One Night In Nashville) (2018)
A már 58 éves John Corabi a Dead Daisies-ben énekel manapság, de megfordult korábban a Scream-ben és az Union-ban is... és 1992-'96 között ő

Tovább...
Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia