Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Devil Electric - Devil Electric (2017)

 Látogatottság
Összesen
88282687
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Révész Sándor visszatér

Interjúk

A legnagyobb repülésre készülök

Zenét hallgattunk az autóban. Azt, ahogy tizenhat éve, egy májusi estén énekelt. Izzott a levegő az ülések között, pedig az utcán mínusz öt lehetett. Révész Sándor átszellemülten ütötte a ritmust. Láttam a szemében, hogy gondolatban ott jár megint, azon a koncerten, a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. Ismét a régi volt, ahogy a kocsiban a cédével együtt énekelt. Ezért nem hittem el, hogy idén nyáron lesz ötvenéves, amikor bent, a bárban beszélgetni kezdtünk.Tavaly nyáron Érsekújvárott, a Klikk Fesztiválon láttam Pavel Daneket, aki a Vigyázz a madárra zenéjét szerezte.

— Tényleg? Hogy van? A lemezfelvétel során nagyon közel kerültünk egymáshoz. Kedves, szeretetreméltó embernek ismertem meg. Azóta nem hallottam felőle.

Vannak még emberek, akik az alkotás során kerültek közel a lelkedhez?

— Presser Gábort is egy alkotói folyamat hozta szokatlan emberi közelségbe. Nyolcvanötben mindkettőnk számára szép beszélgetéseket, emlékezetes pillanatokat szerzett a közös munka. Presser emberi kitárulkozása sok meglepetést rejtegetett.

Gondoltál rájuk a csönd évei során, amelyek az utolsó, kilencvenkettes Piramis-koncertet követték?

— A minap kaptam egy cédét egy barátomtól. A nyolcvanhatban, a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán tartott közös koncert felvételét. Nem is tudtam róla, hogy felvették. Ráadásul profi módon! Remekül szól. Ennek köszönhetően előjöttek a tizenkét évvel ezelőtti emlékek. Presser Gábor szervezte azt a zenekart, amely a cédén kísér bennünket Karácsony James-szel, hiszen kettőnk lemezének bemutatója volt az a turné. Solti János dobolt, Karácsony James gitározott, Pálvölgyi Géza billentyűzött. Emlékezetes zenei és emberi pillanatokat örökített meg az a cédé.

Mi történt veled az elmúlt tíz év alatt?

— Egy tanyán éltem délen, Csongrád megyében. Úgy éreztem el kell mennem. A Generál és a Piramis sűrű időszaka volt az életemnek. Sok minden hiányzott, amit szerettem volna visszakövetelni magamnak. Ott volt velem Ilona, Adrienn, később a volt feleségem Zsófia. Természetesen, mindig csak egy nő volt mellettem. Kilencvenhétben Zsófiával jöttünk vissza Budapestre. Feltöltődtem energiával, életem újabb aktív szakasza következett. Kétezertől egy fiatal zenészekből álló zenekart szervezek. A Piramis újbóli színrevitelének sajnos, reménye sincs, át kell örökítenem az értékeket, át kell hoznom az üzenetet a mába. Egy idén nyáron ötven- éves embernek kötelessége öszszegezni. Szívből remélem, hogy a közönség vár.

Vállalod az ötven évet?

— Egyáltalán nem foglalkozom a korommal. Lendületesen és energikusan élem a hétköznapjaimat.

Mi foglalkoztat mégis?

— Az új album valamennyi zenéjét és szövegét magam írtam. Nem kötök több kompromisszumot. Azt a fajta érettséget, amivel egyszerű emberként bírok, szeretném dallamokba és szavakba foglalni. Gondolatokba önteni és bemutatni. Ez a kötelességem része. Tudok azonosulni mások érzéseivel, de úgy érzem, itt az ideje, hogy kiderüljön, mi a véleményem a világról. Egy piliscsabai házban próbálunk, napi tíz órát is olykor. Azt a fajta lázat és tüzet érzem, amely minden alkotást kísér. Akusztikus gitáromat pengetve nagyon kreatív időszakokat élek meg. A komponálás szüneteiben szívesen járom a környező erdőket. Ott meglelem a lelkem nyugalmát.

Lélekben mi áll hozzád közelebb? Az, hogy „égni kell, annak, aki gyújtani akar“, vagy az, hogy „vigyázz a madárra, ha kertedbe repül“?

— A sóhajtól a sikolyig mindent kérdeztél ezzel. Ilyen az ember! Ennyire dinamikus lény. Mindkettőt vállalom. Mert a sóhaj és a sikoly között ott állok jómagam.

Várod már a koncerteket? Mit gondolsz, milyen lesz újból a repülés a színpadon?

— A legnagyobb repülésre készülök. Idővel az ember igényes lesz. A mai világ, a műszaki fejlettség arra ösztönöz, hogy szuperprodukciót csináljak. Nagyon jó zenészeket találtam, csúcsformában érzem magam. Alig várom már, hogy lássam azokat a velem korosodó, szeretett embereket, akik sohasem hagytak cserben. Én sem fogom cserben hagyni őket.

Forrás: IFI magazin * 2003. január , B. János 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds