×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A közönség- szavazás győztesei... 

Megjelent: 2003. október 16. csütörtök 12:00
Szerző: pjuan
    Interjúk 
Interjú (1989.)

Ki merte volna megjósolni pár éve a Metallica mai sikereit? Lars Ulrich dobos biztosan nem - ahogy ezt munkatársunknak is bevallja az interjú során. Lars és társai is elhűlve veszik tudomásul a hihetetlen népszerüséget.

Forrás: barre

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A hazai szavazatok alapján a Metallica lett az 1998-as év zenekara. Kirk Hammett a gitárosok között végzett első helyen. Lars lett az év dobosa, a Blackened és a One az év két legjobb dala, az ...And Justice For All 1988 legjobb nagylemeze, a Metallica koncert pedig az év legforróbb bulija! A csapat hasonló sikereket aratott majd minden ország rockerei között és szinte az összes Metal Hammer kiadványban az év zenekarává választották őket rajongóik. Chris Welch hívta fel telelonon Lars Ulrich-ot, aki az első Metallica videoclip megszületésének körülményein kívül még sok mindent elmesél. Például azt hogy milyen érzés volt a zenekar számára, amikor a Jethro Tull nyerte el a Grammy díjat, az idén először meghirdetett Hard Rock/Heavy Metal kategóriában, holott mindenki a Metallica győzelmére fogadott.

FELEMELŐ

Lars-ot a New York állambeli Rochester-ben sikerült elcsípnem ahol éppen egy kellemetlen hóvihar tombolt. Elsőként a video került szóba, ami rám igenfelkavaró és ijesztö hatássalvolt.

"Ezek a jelzők jutnak az én eszembe is - vallja be Lars - semmiképp nem olyanok, mint mondjuk kellemes vagy felemelő. Az egész ötlet vagy öt évvel ezelőttre nyúlik vissza... Egyszer arról beszélgettünk a többiekkel, hogy milyen borzalmas lenne egy olyan helyzetbe kerülni, amikor az ember elveszti kezeit, lábait, teljes testét és egy gép tartja életben agyát. Tavaly aztán, amikor a Justice felvételeire készültünk, valaki ajánlott egy könyvet, a Johnny Got His Gun címűt, melynek alapsztorija pont ez. James rávetette magát a témára és megírta a One címü dalt, amiben egy háborús veterán elvesztve nemcsak testét hanem érzékszerveit látás, hallás, beszéd - is, egy kórházi ágyon vegetál, miközben az agya továbbfunkcionál."

A tavaly szeptemberi brit turné folyamán derült ki, hogy 1971-ben egy filmet is készttettek a könyv alapján.

"A film nagy részét láttam, és őszintén bevallva nem nagyon tetszett. Valóban ne túl jó film. Azonban a videokliphez rengeteg jó jelenetet fel tudtunk belőle használni."

A film maga kétórás és Metallica-ék ebből, úgy hét percnyit használtak fel a kliphez. A film nagyrészét az tölti ki, hogy a srác visszaemlékezik múltjára, ez egy idő után nagyon unalmassá válik. A könyvet 1938-ban írta Dalron Trombaugh, aki feketelistás szerző volt az ötvenes években. A történet egy megtörtént esetet dolgoz fel, egy brit veteránét az első világháború után. A regényt olvasva az ember kétszer is meggondolja, mielőtt magára ölti az angyalbőrt...

"Nem túlzol A teljes film jogdíját megvásároltuk.így minden, amit rajtunk kívül látsz a klipben, az a filmből lett kivágva. A színes jelenetek a srác emlékezéseit mutatják, a kék alapszínűek pedig a jelent."

Hogy tetszik a rajongóknak a klip? "Nagyon. Itt. Amerikában rettetentő népszerű. Eleve olyat szerettünk volna alkotni, ami merőben más, mint a megszokott. Minden klipen egy óriasi színpadon látod a zenekarokat, amint összevissza szaladgálnak, miközben ötven lámpa villog a fejük felett. Nos, mi semmiképp nem akartuk. Az MTV-nek van egy műsora, ahol telefonon lehet szavazni és már a klip megjelenésének napján elsők voltunk, olyan csapatokat előzve meg, mint a Poison,a Def Leppard vagy a Bon Jovi. Nos, boldoggá tesz minket az, hogy a srácok láthatóan fogékonyak." EGYÉNISÉG

Lehet hogy a One-nal a metal videók is felnöttek? Lars nevet...

"Nos, az MTV-n egy idő után minden banda egyforma. Ugyanúgy öltöznek, ugyanolyan western-csizmákban sétálnak az utcán, aztán egy 500 fős klubban játszanak. Arctalanok, nincs egyéniségük! Sőt, unalmasak! Szándékosan keveset akartak látszódni a klipben,inkább a zenészeket - Jason Robards-ot, Timothy Bottoms-ot lehet Iátni. A videót készítő srác felfedezett egy lerobbant raktárat, és mi pont egy ilyen szerényebb környezetet képzeltünk el. A rendező pedig korábban a U2-val, Sting-geI és Peter Gabriel-lel dolgozott. Mindenképp tartózkodni akartunk a Whitesnake videók légköréttől, persze ez nem jelenti azt, hogy bármi bajom is lenne a Whitesnake-kel.

Szóval, a Metallica végre elkészítette első videóját. Igaz, hogy a zenekar ezúttal se nagyon akart klipet készíteni? Lars élénken tiltakozik. "Azt szeretném, hogy mindenki megértse, azért csináltuk most a klipet és nem korábban, mert már nem kellett attól félnünk, hogy a lemeztársaság ránk erőszakolja akaratát. Hat évet vártunk, de megérte, hiszen a mi ötletünket használhatjuk. Aláírtunk egy szerződést a kiadóval, miszerint megcsináljuk a klipet, és ha nem tetszik nekünk a végeredmény, akkor jogunk van az egészet a kukába dobni!"

Igen furcsa egy együttestől az is, ha a videójukon megengedik, hogy zenéjük csupán háttérszerepet játsszon, mintegy filmzeneként funkcionáljon.

"Nem akartuk, hogy filmzene legyen belőle. Azt tartottuk fontosnak, hogy a párbeszéd is jó hangsúlyos legyen. Azt hiszem sikerült megtalálni a helyes arányt."

JETHRO

Mi is törént pontosan a Grammy díjak kiosztásakor? A tények: a Metallica igen esélyes volt a legjobb Hard Rock/Heavy Metal címre, azonban hihetetlen módon a korosodó Jethro Tull vitte el a pálmát. Lars, ahogy visszaemlékezik, nevetni kezd.

"Nyilvánvalóan többféle szempontból lehet nézni a történteket. Nagyon sok ember azt tartotta fontosnak, hogy megnyerjük a díjat és nem azt hogy a díjkiosztáson játszhatunk. Számunkra ez az utóbbi volt a fontosabb. Talán Európában ezt nem is könnyű megérteni. A Metallica volt a legeslegelső heavy banda, aki a Grammy díjkiosztón fellépett! Próbáltak nyitni egyet a helyes irányba, de öt percre már visszakoztak is. Amerikában mindenki azt hitte, hogy mi fogjuk elhozni a dijat, de a négyezer szavazónak fogalma sem volt, hogy mi is az a heavy metal. Többségükben olyan öreg poducerek és hangmérnökök szavaztak, akik már jóideje nem követik a modern rockzene alakulását. Valószínűleg azt sem tudták, hogy kik vagyunk... De amikor meglátták a már húsz éve futó Jethro Tull nevét a jelöltek között, az rögtön ismerős volt nekik! Így aztán rájuk szavaztak."

A közönség persze kifütyülte a helytelen döntést...

"Igen, roppant muris volt! Alice Cooper és Lita Ford hirdette ki a végeredményt, mikor felnyitották a borítékot, először nem is akartak megszólalni. Aztán Lita elkezdett nevetni! Alice Cooper pedig csendben csak ennyit mondott: Győztes a Jethro Tull. Aztán megkezdődött a fütyülés és a pfújolás, és minthogy egyenes adásban ment, a tv-nél gyorsan reklámra kapcsoltak át!"

De legalább a Metal Hammer olvasók igazságot tettek. Lars rendkívül elégedett a közönségszavazás eredményeivel.

"Nagyon jó érzés, hagy a srácok nem felejtettek el minket. Az is megnyugtató, hogy Európa ilyen lelkes Metallica-ügyben. Szinte hihetetlen, hogy - még ott függtek a falamon azoknak a dobosoknak a fotói - lan Paice, Neil Peart - akiket most már megelőztem a listán. Ők voltak az ideáljaim korábban és szinte fel sem fogom, hogy mára én lettem az első."

Lars őrült módjára püföli a bőröket. Vajon hogyan bírja a hosszú turnét? Nem túl kimerítő ez fizikailag?

ŐSZINTESÉG

"Ha, ha! Most őszinte leszek. Ma este lesz a turné 127. koncertje, és ha egyszer belejöttél a turnézásba, akkor már minden OK. Szinte két órát játszunk esténként heti öt alkalommal - ez bőven elég arra, hogy formában legyünk. Tavaly karácsonykor tartottunk két hét szünetet - mondanom sem kell, közben rengeteget ettünk-ittunk - és így kellett pár buli januárban, hogy újra összerázkódjunk!"

Április végéig volt a Queensryche" a turné vendégzenekara, akkor indult ugyanis a Metallica-show Japánba, Ausztráliába és Új-Zélandra. Visszafelé egy-két olyan egzotikus hely is útbaesik, ahol még sosem játszottak a srácok, mint például Hawaii és Alaszka. De vajon mi a helyzet Európával?

"A nyarat minden bizonnyal Amerikában turnézzuk végig, de utána - szeptemberben - egy pár hétre eljövünk Európába. Októbertől azonban már Dél-Amerikában koncertezünk, tehát nincs sok időnk. Az évet az amerikai Monsters fesztiválokkal zárjuk, s egy kis pihenő után következhet az új album felvétele. Azonban az sem elképzelhetetlen, hogy egészen 1991-ig nem jelenik majd meg új Metallica LP. Mindenki tudja már, hogy nem szoktuk elkapkodni a felvételeket. Szóval szeptemberben jönnénk, de hangsúlyozom, hogy ez csupán terv, nem szabad készpénznek venni. Soha nem szoktunk előre spekulálgatni. Lehet, hogy felveszünk egy kis mókát, mint amilyen a Garage Ep volt ki tudja? Remélem azért, hogy legalább a dalszerzés kezdetét veszi januárban."

Ezekre a monstre koncertkre, utakra elkísérnek a barátnők és feleleségek is?

"Néha. Szerencsére van külön repülőnk, és ez megkönnyíti a dolgot. Persze nemcsak gyorsabb, de kényelmesebb is, mint az autóbusz, amitől érthető okokból egyébként is irtózunk. Van úgy, hogy egy városban letelepszünk pár napra és a környéket bekoncertezzük. Hogy hol lakom most? A sarokban álldogáló bőröndben, ha-ha! Valójában az otthonom még mindig San Francisco."

Az interjú idején a 0ne éppen az amerikai listákat bombázza, és ez a tény igen boldoggá teszi Lars-t.

"Már maga az lélegzetelállító, hogy a Metallica egyik nótája ott van a kislemezlistán. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a sikert nem harcoltuk ki. A lista számunnkra azért nem életfontosságú, így is van biztos és hűséges közönségünk. Azonban mindazok, akik most kezdenek el minket dicsőíteni, már lekéstek - bebizonyítottuk, hogynélkülük is tudunk boldogulni. Kétmillió Justice albumot adtunk el csak Amerikában - videoklip segítsége nélkül. A Iegfontosabb az, hogy a kislemez és a klip nélkül futottunk be.

CHRIS WEI
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia