Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87354040
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Def Leppard - biográfia

Cikkek

A Def Leppard sok tekintetben a 80-as évek meghatározó hard-heavy bandája. Sok együttes keményebb zenét játszott mint õk, mások veszélyesebb témákban jeleskedtek de õk éreztek meg igazán az idõk szavát; azt játszották amit a közhangulat megkívánt. A sheffieldi quintett a brit heavy metalos Új Hullámmal indult de zenéjük fokozatosan eltolódott a glamrock és az eredeti heavy hangzásvilága felé.1978-ban alakult angol zenekar. Eredeti felállás: Rick Allen dob; Steve Clark gitár; Joe Elliott ének; Rick Savage basszusgitár; Pete Willis gitár.

Zenéjükben fellelhetõk a T. Rex, a Mott The Hople, a Queen és a Led Zeppelin hatásának nyomai. A kezdeti "keressük a saját identitásunkat" periódus után, az 1983-as Pyromania címû albumon jelenik meg elõszõr az igazi, hamísítatlan Def Leppard sound. Ezt a sikeres lemezt hamar követte volna az újabb album, de Rick Allen a dobos egy autóbalesetben elvesztette a fél karját, így a First Strike címû korong új dalok helyett, csak válogatást tartalmazott a régebbi felvételekbõl. A bandát egyéb belsõ problémák is sujtották ezidõtájt, de sikerült átvészelniük a nehéz periódust és az 1987-ben megjelent Hysteria címû lemezükkel ismét a szupersztárok közé kerültek.

Az együttest 1977-ben alakította Rick Savage és Pete Willis akikhez Joe Elliott, a Mott The Hople fanatikus rajongója csatlakozott. Így jött létre a Deaf Leopard nevû formáció amely kissebb sheffieldi klubokban lépett fel. Egy ilyen fellépés alkalmával találkoztak Steve Clarkkal, aki csatlakozott hozzájuk. Ekkor vették fel elsõ kislemezüket a Getcha Rocks Off-ot. A lemez megjelenését követõen került az együttes berkeibe Rick Allen, akivel immár teljes lett a csapat. A kislemez sikere hozta össze õket Petter Mensch zenei menedzserrel aki az AC/DC sikereirõl is gondoskodott. Õ intézte a Mercury kiadóval kötött lemezszerzõdést melynek révén a banda elsõ LP-je, a On Trough The Night megjelenhetett. Ekkor már a Def Leppard nevet használták és bemutatkozó albumuk nagyon hamar felkerült a brit és a tengerentúli sikerlistákra. A menedzsment hosszú turnéra küldte õket, melynek során a csapat mint a Judas Priest és Ozzy Osbourne elõzenekara koncertezett, nagy sikerrel.

A High & Dry címû 81-es korong méginkább tetszett a közönségnek, így hamar platinalemez lett belõle. A lemez egyik dala, a Bringin On The Heartbreak videoklippje az MTV kedvencei közé tartozott és tovább népszerûsítette az együttest. Ekkor került sor egy tagcserére is, Pete Willisnek kellett súlyos alkohokizmusa miatt távoznia. Helyét a Girl-bõl érkezõ Phil Collen foglalta el. A kezdeti sikerek ellenére a 83-ban megjelent Pyromania csúcsdöntõ sikere mindenkit meglepett. Nem csupán az album fogyott hatalmas példányszámban, de a korongon található dalok közül a Photograph és a Rock Of Ages a sikerlisták csúcsára is felkerült. Tény, hogy a több mint tízmillió eladott lemez a legsikeresebb együttesek közé emelte a Def Leppardot. Ekkor következett be az kényszerszünet melyet Rick Allen balesete okozott. Az együttes sorsa megpecsételõdni látszott, de egy elektrónikus szerkezetnek köszönhetõen Rick mûkezével is képes volt tovább dobolni.

Hogy a dolog mennyire mûködött arra bizonyság a Monster Of Rock európai túrné, melyen már a mûkéz nyomta a ritmust. Végül 1987-ben kiadták a Hysteria címû albumukat amivel taroltak. Minden addigí eladási rekordjukat megdöntötték, a lemez felkerült az LP-k sikerlistáira és a Women címû dal a Top10 élére. Az USA-ban a Rocket és az Armageddon It címû számok váltak listavezetõvé, de a Love Bites és a Hysteria is bekerült a Top 20-ba. A rádióadók és a zenés Tv mûsorok állandó vendégei voltak ebben az idõben, akárcsak az ekkor berobbanó Guns N' Roses. A következõ album ismét csak csúszott, hiszen az elõkészületi munkák közben Steve Clark drogtúladagolásban meghalt. A csapat qurtettként folytatta és az Adrenalize címû korong már csak négy muzsikus alkotása. Bár nagy várakozás elõzte meg és az albumról sok dal lett sláger: Make Love Like A Man, Let's Get Rocked - de a vásárlási arányok messze elmaradtak az elõzõ lemezekhez képest.

Talán a viszonylagos sikertelenség miatt, de tény, hogy a csapat ismét öttagúvá vált a Whitesnake együttesbõl átigazolt Vivian Campbell révén. 93-ban kiadtak egy gyûjteményes albumot Retro Active címen, de új albummal csak 96-ban jelentkeztek, amikor a Slang címû korong látott napvilágot. A lemez nem keltett túl nagy feltünést mint ahogy a poposabb hangvételû 99-es Euphoria sem. Pillantnyilag tehát úgy tûnik: a Def Leppard ideje lejárt, s hacsak nem tudnak igazán újítani akkor megmaradnak rocktörténeti kuriózumnak.

Forrás: literatura.hu/rock 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.43 Seconds