Beatrice - Pöttyös album (1988)
Dátum: 2011. december 16. péntek 12:05:00
Téma: Lemezismertetők


Kapható végre CD-n az utolsó olyan Beatrice lemez is, ami korábban csak 33-as fordulatú barázdás lemezen jelent meg. Ez a Pöttyös album, melyet sokan a Beatrice első nagylemezeként aposztrofálnak, miközben az első Beatrice lemez az 1986-os Hamlet volt, még ha az Nagy Feró néven jelent is meg.

Mindenesetre az igaz, hogy a Nagy Beatrice 1978-as színre lépését követően 10 év telt el, mire ténylegesen Beatrice néven nagylemez (és rögtön dupla nagylemez) jelent meg. Egyike az első alternatív kiadású – tehát nem a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat által kiadott – nagylemezeknek. Erdős tudhatott valamit, ha még 1982-es trónfosztása után sok-sok évvel is utána tudott nyúlni Ferónak, megakadályozta a megjelenést. Gondoljunk csak a Születésnapodra című dalra, ahol a „Nekünk az Erdős Péter úr volt a Horger Antal úr” sorban az Erdős szót érthetetlenre fütyülték még 1988-ban is!Egy kis - untig ismert - történeti áttekintés: A Beatrice 1981 augusztusának végén feloszlott. Kinyírták a zenekart, Miklóska Lajos még zárt osztályra is került – nem alaptalan – üldözési mániája miatt. 1984. szeptember 22-én újra összeállt a Miklóska Lajos – Nagy Feró – Lugosi László – Donászy Tibor négyesfogat, amelyet szerintem egyezményesen a legnagyobb Beatrice-felállásnak tartunk. 1985-re azonban már nem tartott ki az újraegyesülés lendülete, Feró egyrészt Slamóval koncertezett együtt, másrészt különböző felállásokkal, egyfajta kvázi Beatricét működtetett. Volt a nevük Bicigli (sic!), Nagy Feró és zenekara, Kulturális környezetvédők, majd 1987-ben a Pecsában újra Beatrice néven léptek fel. Ekkorra Miklóska sajnos már nem volt a régi, nem is basszusgitározott, hanem szóló 2-ként ritmusgitározott. Pénz továbbra sem volt a zenekar körül, Donászy Tibi átlépett az Eddába. A Pöttyös albumon ő nem is játszik, helyette Hirlemann Berci és Barille Pasquale dobol. Utóbbi egyébként ős-Ricsés, még ha a Beatrice „Karbon-időszakában” volt is tag 1970-71 körül. Basszusgitáron pedig az akkor ifjú titán: Zsoldos Tamás játszik a lemezen.

A dupla lemez első korongja 1978-79-ben írt dalokat tartalmaz, egyfajta best of, míg a második korongot az 1987-es új daltermés adja.

1988-ban tíz éves voltam, osztálykirándulásra mentünk valahová busszal, a haverok versenyeztek, hogy kinek a kazettáját hallgassuk út közben. Valaki betette a dupla anyag második felét kazettán. Ettől fogva vagyok Ricsés. Ezt nem szentimentalizmusból írom, hanem hogy rámutassak: a Beatrice 1988-ban is meg tudta ugrani a generációs szakadékot, új híveket toborzott. Mint ahogy 1978-ban sem voltak már huszonévesek Feróék, mégis hatalmas tömegeket fogtak meg. A 80-as évek végére, 10 évvel a hőskorszak után reneszánszát élte a Beatrice. Őszintén szólva akkoriban az első fele a cuccnak annyira nem is jött be, nekem inkább az éppen akkor aktuális második lemezoldal volt a kedvencem. Így utólag: a klasszikus dalokat rosszul játszották fel, a „Megkerült hangszalag” lemez ennél sokkal jobb, még ha az is gyengébben is szól. Kényszerhelyzetben született a lemez, végre lehetőség nyílt a megjelenésre, de a zenekar már nem volt a régi, Miklóska betegeskedett, Donászy már hiányzott. Stúdiózásra alig volt idő, a keverést összecsapták az Omega stúdióban, tulajdonképpen trehány munka volt, de nem a zenekaron múlott. Az album nehéz körülmények közt készült, de a Beatricének mindig is az adta értékét, hogy nagyon mélyről jött, nem adta fel, „akkor is, azért is”, de létezett, alkotott.

Az első lemez – mint írtam – egyfajta kényszer-válogatás. Csak, hát nem megjelent albumokból válogat, hanem meg nem jelent albumokból. A legerősebb darabnak a zárótételt, a Meditáció I-et gondolom. Nagyon furcsa hatása van annak, hogy a depressziós dal alá egy Mikroszkóp kabarét tettek. Sas Józsi, Halász László, Heller Tamás dialógja: "- Mi ez, a Biblia? - Naná, a Kommunista Kiáltvány!" Nem is lényeges, de beugrik az a kép, ahogy otthon magányosan az ember rádiót hallgat, és sorsán mereng.

Jerikó, Nagyvárosi farkas, Nem kell, Térden állva, Angyalföld, Üzenetek I., Motorizált nemzedék, Kifakult sztár. Pazar válogatás.

A '90-es évektől két-három évenként rákérdeztem Ferónál, miért nem jön ki CD-n az anyag. Általában azt mondta: mert szarul szól. De egyszer valami olyasmit mondott, hogy nem szereti, mert a második felén a dalokat Miklóska 1987-ben úgy írta, mintha még mindig 1978 lenne. Feró már túl volt a hidegháborún, Miklóska meg „még mindig az Isonzóról énekelt”. Ezt lassan megértettem, ugyanakkor nekem ezek az 1987-88-as dalok nagyon bejönnek. Lehet, hogy nem pumacipős metál volt – a korszaknak az felelt volna meg –, hanem klasszikus Beatrice hangvétel, de pont ettől volt jó. Visszatérve a hangzásra: a dupla CD legnagyobb erénye, hogy előkotorták az eredeti szalagokat és komoly masteringet kapott az anyag. Nagyon ráfért! Ettől nem lett csili-vili, hisz anno nem csak a keverés, de a felvétel minősége sem volt a legjobb, de amit lehetett, kihozták belőle. Nyers, karcos, üt.

A Beatrice hangot a zseniális Miklóska Lajos-dalokon és az ugyancsak zseniális Feró-szövegeken kívül, szerintem Lugosi Laci gitárjátéka határozta meg. Én a Radics-Barta-Bencsik szentháromság mellé oda szoktam tenni magamban Laci-bácsit negyediknek... és ő még legalább él is, ma is meg lehet hallgatni, ha nagy ritkán fellép. Most 7-én a Pecsa Caféban újra meg is villant három dalra az aktuális Beatricével, hát Magasvári Viktor aztán bogarászhatott le meg fel, sosem lesz olyan soundja, dögje a játékának, mint az öregnek.

Lugosi László nevét a mai napig nem képesek lemezborítón helyesen írni. Már a Hamlet kislemezen elkezdődött a „Lugossy” forma, de még ezen a mostani kiadványon is Feró nyitógondolatai közt „Lugosy” írásmóddal jelenik meg. Feró az új kiadvány könyvecskéjének bevezetőjében kicsit eltartja magától az anyagot. Nem túl pozitív a hangvétel. De manapság meg is szokta mondani, hogy őt a régi dolgok nem érdeklik. Pedig ez hozzá tartozik, nem lehet levetkezni, mégha unja is. 1978-88-tól nagy Feró és nem a vezetéknevétől.

Újrahallgatva az anyagot megint rá kellett döbbennem, hogy mennyire időtálló a Beatrice. Mennyire aktuálisak ma is a dalszövegek. Ma is ugyanúgy vibrálnak, mint akkor, vagy talán még inkább: „Mindent elönt a giccs és a szemét”, „Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop”, „Tudatlan és magabiztos tökfilkók kavarnak - Jóllakott és divatos költők az éhségről szavalnak” - sorolhatnánk. A lemez rendszerváltó lemez. És nem is 1990-ből, hanem 1988-ból, amikor azért annyira nem volt egyértelmű, hogy merre hány méter. Utólag persze Bródy Sárga rózsája is ellenálló, és az Azok a boldog szép napok is mintha a ruszkikat búcsúztatta volna, pedig még három évig itt állomásoztak. Miközben Ferótól kitellett, hogy ez egy ironikus szerelmes dal, írhatta volna korábban a Bikininek is. Ha már Bikini: a 88-as anyag több számát Hirlemann Berci írta.

Fent írtam már, nagyon kötődöm ehhez a lemezhez. A nyáron a kiadó felkért, hogy csináljak bónuszokat a kétszer negyven perchez, hisz a dupla CD-n van még hely, felkerülhetnének kiadatlan dalok, koncertrészletek. Elkészült egy 1981-es válogatás, majd koncepciót váltottunk, és egy 1987-es koncert legjavát terveztem meg. Egyik verzió sem került végül a kiadványra, pedig biztos vagyok benne, több fogyna a lemezből extrákkal. Ezzel együtt, így utólag örülök annak, hogy nem terhelték meg máshonnan származó, máshogyan szóló felvételekkel, ez így teljesen rendben van, ez az, amire évtizedek óta vártam, végre CD-n a Pöttyös album! És ez elég. Sőt ez így is több mint kielégítő.


Track lista:

'78
01. Jerikó
02. Viszlát!
03. Nagyvárosi farkas
04. Térden állva
05. Angyalföld
06. Nem kell
07. Kifakult sztár
08. Motorizált nemzedék
09. Kislány boogie
10. Üzenetek I.
11. Meditáció I.

'88
01. Ez csak Rock ’n’ Roll
02. Azok a boldog, szép napok
03. Túl késő már
04. Operettország
05. A kétezredik év felé
06. Születésnapodra (József Attilának)
07. Hahó-Tahó
08. Altatás
09. Fönn Tarnicán
10. Mostanában

Tagok:

Jelenlegi felállás:
Nagy Feró – ének (1971-1981, 1987-napjainkig)
Laczik Ferenc – basszusgitár (1994-napjainkig)
Magasvári Viktor – gitár (2003-napjainkig)
Nagy Hunor Attila - dob, ütőhangszerek (2010-napjainkig)

Klasszikus felállás (1979-1980):
Nagy Feró – ének
Lugosi László – gitár
Miklóska Lajos – basszusgitár
Donászy Tibor - dob, ütőhangszerek

A lemezen szerepel:
Hirlemann Bertalan (1988–1989) - dob
Barille Pasquale (1974–1977) - dob

Legsikeresebb felállás (1989-1992):
Nagy Feró – ének
Lugosi László – gitár
Zselencz László – basszusgitár
Pálmai Zoltán - dob, ütőhangszerek
Brúger László – gitár (1991-től)

Nagy Feró lemezei:

Beatrice - Kisstadion '80 (Beatrice–LGT–Omega koncertfelvétel – 1980)
Bikini - Hova lett... (1983)
Bikini - XX. századi híradó (1984)
Hamlet, kisfokozat – Rockfeldolgozás (kislemez, 1986)
Hamlet – Rockfeldolgozás (1987)
Beatrice - Beatrice '78–'88 (duplalemez – 1988)
Beatrice - Gyermekkorunk lexebb dalai (1990)
Beatrice - Utálom az egész XX. századot (1991)
Beatrice - A Beatrice legjobb dalai (Koncertfelvétel – 1992)
Beatrice - Vidám Magyarok (1992)
Beatrice - Megkerült hangszalag (Betiltott dalok – 1979 – kiadás: 1993)
Beatrice - Ki viszi át (1996)
Beatrice - 20 éves jubileumi koncert (Koncertfelvétel – PeCsa – duplalemez – 1998)
Beatrice - Vakaroma (1999)
Bikini - Nagy Feró és az ős-Bikini: 1999. – PeCsa (Koncertfelvétel – 1999)
Európai Show Illúzió (2002)
Antológia (Válogatás – 2004)
Antológia II. – „B-oldalak” (Válogatás – 2005)
Nagy Feró és a Beatrice - Vidámság és rock and roll (2011)

Nagy Feró közreműködésével készült albumok:
István, a király (Rockopera – 1983)
Pokolgép - Totális metal (Szövegíró - 1986)
Pokolgép - Pokoli színjáték (Szövegíró - 1987)
Pokolgép - Éjszakai bevetés (Szövegíró - 1989)
Felkelő nap háza (Feldolgozás, Kormorán – 1992)
Igazságot Magyarországnak! (Nagy Feró & Waszlavik László – 1998)
1956 Aki magyar... (Rockopera – 2001)
A nemzeti dal ünnepe (Nemzeti válogatás – 2002)
100% blues (Blues-válogatás – 2003)
A Rockalbum – A magyar rock 16 nagy pillanata (Rock-válogatás – 2004)
Argó (Filmzene – 2004)
Fekete Bárányok 1980 (Koncertfelvétel – 2004)
Bocskai Szabadegyetem színpada (Trianoni emlékműsor CD-je)
Négy mentor, 5 dal (Mentor Faktor, A felkelő nap háza) (2010)

Színpadi szerepei:
Laborc (Szörényi-Bródy: István, a király, 1983)
Berger (Hair musical, Rock Színház, 1985)
Hamlet (Hamlet rock-opera, Egyetemi színpad, 1986)
Önögész (Szörényi-Lezsák: Atilla, Isten kardja, 1992)

Filmszerepei:
Ki beszél itt szerelemről? (1979)
Úgy érezte szabadon él (1979)
Töredék az életről (1980)
Pofonok völgye (1980)
István, a király (1983)
Céllövölde (1990)
A túlélés ára (1990)
Ford Fairlane kalandjai (1990) - Andrew Dice Clay szinkronhangja
A néma (1990)
Atilla, Isten kardja (1998)
Argo (2004)

Kiadó:
Collective Art
Honlap:
www.beatrice.hu
www.nagyfero.hu
facebook.com/NagyFeroBeatrice
Bálint Csaba (2011.12.15.) www.rockmuzeum.ini.hu


A cikk tulajdonosa: Passzio.hu
http://passzio.hu

A cikk webcíme:
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=24794