NAGY FERÓ: AZOK A BOLDOG SZÉP NAPOK (könyvmegjelenés)
Dátum: 2005. november 09. szerda 00:00:00
Téma: Kultúra


Megjelent Nagy Feró régen várt könyve. Én legalábbis nagyon vártam, de sajnos egeret szültek a hegyek. Mondjuk nagyon beleéltem magam, hogy a P. Mobil könyvhöz fogható terjedelmű, kinézetű, igényességű kiadvány fog majd megjelenni, és én körbehordozhatom majd, mint a véres kardot, hogy itt van a legjobb magyar rockzenekarról szóló könyv. Ezt nézzétek.

Hát 190 oldalon fekete-fehér kiadásban, olcsó papírra, kicsit gagyi grafikával kijött egy könyv november 8-án a Lapics terjesztésében. Nem is nagy példányszámban, ki tudja mikor kell bezúzni, tudhattuk meg a sajtótájékoztatón a kiadótó. Állítólag a nagyobb boltokban lehet lesz kapni, de a Rockdiszkontban biztos. ( www.rockdiszkont.hu )Szóval nem egy nagyformátumú könyv, nem teszi méltó helyére a BEATRICÉT, de azért ha elolvassa az ember szerethető. Szerethető, mint maga Feró. Magáról írta ezt a könyvet a kezdetektől a kb. 1985-ig terjedő időszakig, és hangvételében kicsit olyan, mint mikor a D. Nagyos Bikininek írta a dalszövegeket. Sokkal líraibb és személyesebb, mint amit megszokhattunk tőle a színpadon, a TV műsorokban.

Nagyon személyes – már-már bulvárszerű – adalékok derülnek ki róla és a Beatricéről, főképp szerelmi életét vázolja részletesebben, mint ami egy Beatrice könyvben elférne. De jól ír, kellemesen. Minden fejezet elején a költő (mert Feró egy kortárs magyar költő is) egy egy művének pár sorát idézi, megadva ezzel az alaphangulatot. Kirajzolódik egy kicsit a 70-es, 80-as évek Magyarországa, a kor, ahol ez az alapvetően élvhajhász örök infantilis kisember kénytelen-kelletlen muszály-Herkulessé vált, pedig csak zenélni akart. Nem tesz lakatot a szájára, egy per már folyik is ellene a könyv miatt, egy művésznő már személyiségjogi pert akasztott a nyakába, mivel leírta, hogy hogyan törölgette a száját, miután kijött Erdős Péter szobájából. Hát hogy hogyan mentek a dolgok, azt általában mindenki tudja, a Feró meg néha ki is mondja, maga alatt vágja a fát. Saját bevallása szerint barátai és ügyvédje tanácsára húzott a könyvből, de én még mindig szókimondónak tartom. Hús vér ember tárul elénk, káromkodik, sír, szenved, örül. A káromkodás és a szexuális elszólások miatt van is egy sárga karikás 16-os szám a köny borítójának bal alján.

Ajánlott bolti ára majd 2000 forint, minden Beatrice rajongónak meg kell vennie, a Mester magáról vall. Nem ezt vártam, de ettől függetlenül a könyv jó, komoly munka, bár a szerkesztési arányérzék hiányzik belőle.

De ez a könyv nem is kívülről szemlélve szól Feróról, hanem Feró maga írja a könyv első lapján: „A boldog szép napok nem biztos, hogy így történtek, de én így éltem meg. Így emlékszem vissza, és bármilyen nehezemre is esik leírni, én sem vagyok tökéletes. Tévedhetek. Elhallgatok. Kitalálok. Mégis. Senkit sem szeretnék megsérteni. Nem az volt a célom. Ha valaki mégis megsértődne, az az ő dolga. Különösebben nem érdekel”

Azért kíváncsi lennék a korrektúrás változatra.

És várjuk továbbra is, hogy megjelenjen egy könyv, ami A4-es méretű gyönyörű fotókkal (a fotók léteznek) színesben 500 oldalas. És a címe: BEATRICE.

Bálint Csaba (2005.11.09.)

A cikk tulajdonosa: Passzio.hu
http://passzio.hu

A cikk webcíme:
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=6874