szombat , 20 július 2024
Kezdőlap Kultúra 25 éves a Trafó
Kultúra

25 éves a Trafó

373
trafó 25 éves

A Trafó 25 éves szülinapját ünnepli 2023. október 13-án ingyenes programokkal, filmvetítéssel és koncerttel. Elmozdulunk térben és időben: a Nehru parton és a Trafó Házban várjuk a látogatókat táncelőadással, installációkkal, múltösszegzéssel és zenével.


16h – OneTwoMany Collective & Collective Dope you are the flow  – Nehru part (ingyenes program)

17h  – Fermentált jövők: Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes installációja együttműködésben Illés Zsófia Szonjával, Guba Sándorral és a szabadonbalatonnal (ingyenes, regisztrációhoz kötött program)

18h – A Trafó Archívum bemutatása (ingyenes program)
19h – Török Krisztián tárlatvezetése a Trafó Galériában (ingyenes program)
20h – K. Takács Márton és Kazsimér Soma Ó_25: Milyen állat a Trafó?  (Trafó25 jeggyel látogatható)
21h – Los Orangutanes koncert (Trafó25 jeggyel látogatható)
16h – OneTwoMany Collective & Collective Dope you are the flow  – Nehru part – Az ünnepi program ezzel a formabontó előadással indul a Nehru part gördeszka pályáján. Ez egy részvételi előadás, a kortárstánc, a parkour, az urban dance mozgásnyelvek fúziója. Folyamat, megszakítás nélkül, a teljes mozdulatlanságból a minden határon túlmenő hajszoltságban felszabaduló energiákból fakadó örömtánc. Nem a forma dominál, hanem az egyéni szépsége annak, ahogy ugyanazt a folyamatot mennyire másképp élik meg a szereplők. A nézők maguk is csatlakozhatnak, és átélhetik az áramlatot, amiben az előadók sodródnak.
Ezután már minden szülinapi program a Trafó főépületében kerül megrendezésre.
17h  – Fermentált jövők: Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes installációja együttműködésben Illés Szonja Zsófiával, Guba Sándorral és a szabadonbalatonnal. Kiürítjük a kamrát! – A földből falatozunk, a jövőbe tekintünk, és egy új közösségiséget kínálunk fel. A Fermentált jövők éléskamra-installáció keretében a művészek vezetésével zajló három kóstolóesemény arra ösztönzi a látogatókat, hogy felfedezzék, megkóstolják és újraértelmezzék a vidéki magyar tájat. A program regisztrációköteles (max. 15 fő/alkalom), melyre a pénztárban és a jegypenztar@trafo.hu címen van lehetőség. Időpontok itt.
Az installáció október 13-án 17h-20h között, október 14-én 16h-19h között, október 15-én pedig 19h-20h között tekinthető meg.
18h – A Trafó Archívum bemutatása – A Trafó munkatársai prezentálják a Trafó új felületét, a Trafó Archívumot. A Trafó Archívum betekintést enged a Ház múltjába a Nagyterem előtt felállított interaktív sarokban egy prezentációval egybekötve. Mi történt itt az elmúlt évtizedekben? Hány táncelőadás érkezett a Távol-Keletről? Milyen arculati tervek születtek és hogyan alakult át a Trafó logó? Kik készítettek politikus hangvételű színházi előadást a magyar függetlenek közül? Milyen műfajt foglalkoztatott leginkább az identitás kérdése? Kiknek rendezett önálló kiállítást a  Trafó Galéria? Hogy nézett ki a Trafó épülete az intézmény megnyitása előtt? Hogyan alakult át a hazai kortárs művészet közege az igazgatókkal készült interjúk alapján?
A Trafó több ezer archív dokumentumból álló virtuális gyűjteményein keresztül, valós térben hívjuk elő a Ház szellemét.
19h – Trafó Galéria ingyenes tárlatvezetése – A Trafó Galériában Török Krisztián, a MODEM Modern és Kortárs Képzőművészeti Központ kurátora tart tárlatvezetést.
A Trafó Galéria legújabb kiállítása a Floor is Lava (a talaj láva) játéktól kölcsönözte címét, mely nálunk inkább a számítógépes játékok és valóságshow-adaptációk révén ismert. A játék lényege, hogy mivel a talaj lávává vált, ezért csak a földön lévő tárgyakra szabad lépni. A talajra lépés a játékos halálához, vagyis inkább a játékból való kizárásához vezet. A játék szabályai szerint az állandóan ránk leselkedő veszélyeket úgy kerülhetjük el, ha folyamatosan egyik helyről a másikra ugrálunk – ez a stratégia, amellett, hogy a környezetünkkel való viszonyunk újrahangolására késztet bennünket, a konzervatív heteropatriarchális társadalmi berendezkedések és a kritikai feminista, queer diskurzusok között húzódó ellentétek metaforájaként is értelmezhető.
Az esti, 20h-i és 21h-i, nagytermi programok mindössze 625 forintért látogathatóak (egy belépővel), melyre online vagy a Trafó jegypénztárában vehetnek jegyet az érdeklődők:
20h – K. Takács Márton és Kazsimér Soma Ó_25: Milyen állat a Trafó? című filmjének bemutatója

21h – Los Orangutanes koncert – Annak ellenére, hogy Dél-Amerika legnépszerűbb stílusa a cumbia, ez a műfaj méltatlanul kis figyelmet kapott eddig idehaza. Ezen szeretne változtatni a Los Orangutanes, melyet kipróbált, veterán zenészek hívtak életre. Az Irie Maffia, Zuboly, Paso, Besh o droM, Anselmo Crew tagjaiból verbuválódott csapat rövid idő alatt a táncolni vágyó magyarok kedvencévé vált, teltházas Müpa, Akvárium Nagyhall és Kobuci kertes koncertek, valamint számtalan hazai fesztivál is a hátuk mögött van már. 2021-ben jött el az idő az élő koncertek mellett a stúdió lemezek kiadására is.
Várnak mindenkit egy közös ünneplésre!

Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Andrea Bocelli a budapesti MVM Dome-ban

A világhírű olasz tenor, Andrea Bocelli 2024. november 23-án és 24-én dupla...

Nagy zenészek, nagy szerelmek: A zene és a romantika lenyűgöző történetei

Bősze Ádám könyve, a Nagy zenészek, nagy szerelmek a zene és a...

A bennem lévő nő: Britney Spears végre elmeséli a saját történetét

Britney Spears, a popzene ikonikus alakja, A bennem lévő nő című önéletrajzban...

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére Az ország legnagyobb...