péntek , 24 május 2024
Kezdőlap Tech Elérhető a Vodafone VoWiFi szolgáltatása
Tech

Elérhető a Vodafone VoWiFi szolgáltatása

1.1k
vodafone vowifi Térerő nélkül is lehet hívást indítani és üzenetet küldeni
Kép forrása: Pexels

Vodafone VoWifi – térerő nélkül is lehet hívást indítani és üzenetet küldeni.

A Vodafone Magyarország 2023. október 4-étől minden, iOS17-et letölteni képes Apple iPhone készülékkel rendelkező ügyfele számára elérhetővé teszi a 4G alapú VoWiFi (Voice over WiFi) szolgáltatást, amely lehetővé teszi az SMS és hanghívások WiFi hálózaton keresztüli lebonyolítását, tehát az ügyfelek olyan helyeken is kapcsolatban tudnak maradni, ahol nincs mobilhálózati lefedettség vagy ha a készülék repülőgép üzemmódban van. A VoWiFi használatával gyorsabb hívásindítás és jobb hangminőség érhető el a gyenge lefedettségű területeken, nagy előnye továbbá, hogy a hívás mellett párhuzamosan WiFi adatkapcsolatot is biztosít, így telefonálás közben is működik az adatforgalmazás. A VoWiFi szolgáltatás egyelőre csak iOS készülékeken elérhető, az Android eszközökre hamarosan érkezik.

A VoWiFi belföldön és külföldön is egyaránt használható, a szolgáltatásnak külön díja nincs, a forgalmi és egyszeri díjak megegyeznek a tarifacsomagra vonatkozó árazással és díjszabásokkal, külföldi használat esetén pedig a Vodafone nem számít fel roaming díjat. Belföldi használat során a hívások folytatólagosak a VoWiFi és VoLTE/4G hálózat között, azaz a WiFi lefedettségi területet elhagyva a 4G hálózaton folytatódik a hívás, 2G lefedettség esetén megszakad a hívás. Külföldi használat esetén a WiFi lefedettségi területről kilépve a hívások bontódnak és újra kell tárcsázni.

„Az elmúlt években nem csak a felhasználói igények, de a telekommunikációs környezet is megváltozott. Míg a WiFi hálózatok sokkal elterjedtebbek, előfizetőink részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy mindig, minden körülmények között elérhetőek maradjanak, és akkor is tudjanak hívásokat, üzeneteket indítani és fogadni, amikor nincs lehetőségük hagyományos lefedettséget biztosító toronyhoz készülékeikkel kapcsolódni. Erre az ügyféligényre reagálva vezettük be a VoWiFi szolgáltatást, mellyel állandó, magas minőségű kapcsolatot kínálunk ügyfeleink számára” – mondta el Bányai Tamás, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A VoWiFi szolgáltatás használatához nem szükséges további alkalmazásokat telepíteni a telefonra és a hívott félnek sem kell rendelkeznie VoWiFi szolgáltatással, vagy erre alkalmas készülékkel. Mindössze nyílt internetkapcsolatra, VoLTE és VoWiFi képes készülékre és megfelelő firmware-re, aktív VoLTE és LTE szolgáltatásra, 4G-képes SIM-kártyára és az adott modellre vonatkozó hálózati engedélyre van szükség. 2023. október 4-étől a Vodafone hálózatán minden VoLTE szolgáltatással rendelkező előfizetőnek automatikusan aktiválódik a VoWiFi szolgáltatása, így a fenti feltételek teljesülése esetén nincs szükség külön szolgáltató általi beállításokra.

Apple készülékek esetén a szoftverfrissítés elvégzésével szükséges a VoWiFi használatának engedélyezése a Beállítások között a WiFi menüpontban.

A VoWiFi szolgáltatás működésbe lépésekor az állapotsorban egy WiFi jel jelenik meg, a felhasználók ebből tudhatják, hogy a híváshoz WiFi hálózatot használnak.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra...

Új sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a...

Változások történtek az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben

2024. január 1-jével több változás is életbe lépett az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerben,...

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni,...