szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Tippek Így spóroljunk idén a fűtésszámlán
Tippek

Így spóroljunk idén a fűtésszámlán

985
spiltklíma fűtésre is alkalmas klíma

Az ősz eddig kedves volt hozzánk, érdemes azonban időben felkészülni a hideg beköszöntére. A tavalyi tél sokaknak okozott kellemetlen meglepetéseket a rezsiszámlák miatt, ezért a Praktiker szakértői most azzal kapcsolatban adnak tippeket, miként vehetjük fel a harcot a magas költségekkel. A barkácsáruházlánc adatai alapján idén a csempekandallók és elektromos eszközök mellett a splitklímák a legkeresettebb alternatív fűtési termékek.

2023-ban a csempekandallók és elektromos eszközök (például olajradiátor, elektromos fűtőtest) mellett a klímák a legkeresettebb alternatív fűtési termékek – derül ki az országos hálózattal rendelkező Praktiker elemzéséből. A magyar tulajdonban lévő barkácsáruház szerint az enyhe őszi időjárás miatt idén később kezdődik ugyan a szezon, azonban arra számítanak, hogy a hideg beköszöntével országszerte tovább nő majd a kereslet a különböző fűtő-melegítő megoldások iránt. Ennek megfelelően folyamatosan utántöltik a készletet, és gondoskodnak a minőségi és széles termékválasztékról.

Az idén 25 éves Praktiker szakértői szerint a gázüzem kiváltására a rendszerbe kötött kandallók is alkalmasak, ugyanakkor alternatív eszközök beszerzésével is sokat faraghatunk a gázszámlánkon. Az eddigi adatok alapján idén a vásárlók is ezt az utat választják: új rendszer kiépítése helyett a felújításra és diverzifikálásra terelődött a hangsúly. Ilyen megoldást jelenthetnek azok a splitklímák, melyek kültéri egysége fűtőszállal szerelt, gyors hűtés-fűtés funkciókkal rendelkeznek, és akár mínusz 20 Celsius-fokig is használhatóak. Ezek a termékek teljesítmény, valamint elosztás alapján kiegészíthetik meglévő rendszerünket, azaz egy-egy szoba felfűtésére kiválóan alkalmasak. Előnyük az olyan alternatívákkal szemben, mint például az olajradiátor, elektromos konvektor vagy infrapanel, hogy nyáron a lakás hűtésében is segítenek.

A téli hónapokra jellemzően nemcsak alternatív fűtőeszközök beszerzésével, hanem a lakás energiahatékonyságának növelésével is készülhetünk. Ezek a beruházások kedvező áruk miatt gyors megtérüléssel kecsegtetnek és ökológiai lábnyomunkat is csökkentik.

Nem érdemes teljesen kikapcsolni a fűtést

Ma már sokféle szobatermosztát létezik, melyekkel igényeinkre szabhatjuk az otthoni hőmérsékletet, wifi-s egységgel pedig megtehetjük mindezt távolról is. Mégsem érdemes túl gyakran fel- és lekapcsolni a fűtést: sokkal nagyobb energiaráfordítással jár ugyanis, ha a rendszernek újból teljesen fel kell melegíteni a lakást, amikor hazaértünk. A Praktiker szakértői ezért azt tanácsolják, hogy tartsuk a beállított hőmérsékletet néhány fokos ingadozási tartományban, így energiát és pénzt takaríthatunk meg.

Használjuk télen is a redőnyöket

Használjuk télen rendszeresen a redőnyöket, hiszen további szigetelőréteget jelentenek, így segítenek a hő megtartásában. Hasonló célt szolgálhat a függöny is, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha tehetjük, a megfelelő időszakban engedjük be a Nap melegítő sugarait.

Apró trükkökkel a melegebb hőérzetért

A hőérzetünket a páratartalom is befolyásolja: minél kisebb, annál alacsonyabbnak érezzük a hőmérsékletet. Azokban a helyiségekben, ahol rendszeresen tartózkodunk és alacsony a páratartalom, érdemes megfontolni egy párásítókészülék beszerzését. Sokat tehetünk komfortérzetünkért azzal is, ha odafigyelünk a megfelelő szellőztetésre. A szakértő szerint rövid ideig csináljunk kereszthuzatot, így gyorsan cserélődik a levegő, de mégsem hűl ki teljesen a lakás.

Tegyünk hőtükrös fóliát a radiátorok mögé

Olcsó, hatékony és könnyen felszerelhető megoldás a hőtükrös fólia. Könnyedén méretre vágható, kétoldalú ragasztószalaggal pedig gyerekjáték felhelyezni a fűtőtest mögé. Érdemes olyan radiátor mögé felrakni, ami utcafronti falnál helyezkedik el.

Tartsuk a meleget a lakásban

Egy régi nyílászáró cseréje sokba kerül, azonban már néhány egyszerű megoldással is sokat tehetünk azért, hogy a lakásban tartsuk a meleget. Huzatfogó párnával például költséghatékonyan javíthatjuk meglévő ablakaink szigetelőképességét. Öntapadó ragasztócsíkokkal ellátott tömítőszalaggal pedig lezárhatjuk a régi ablakok, ajtók szerkezetében lévő hézagokat, ráadásul így még a hangszigetelésen is javíthatunk.

Szigetelés mindenek felett

A fűtéssel keletkezett hő 15-25 százaléka az üvegfelületeken keresztül távozik a lakásból, ezért, ha fokozni szeretnénk a lakás hőmegtartó képességét, érdemes üvegszigetelő fóliát használni. Ez könnyedén felhelyezhető az ablak belső felére, és nemcsak a hőveszteséget csökkenti, hanem segít elkerülni a páralecsapódást is. A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a hőveszteség legnagyobb része a falakon és a tetőn keresztül történik, amely utólagos homlokzati hőszigeteléssel (pl. EPS, kőzetgyapot) javítható – ez azonban már nagyobb beruházást igényel.

A Praktiker szakértői szerint érdemes belevágni akár a kisebb, néhány ezer forintos beruházást igénylő megoldásokba is, hiszen minél rosszabb otthonunk jelenlegi hőszigetelő képessége, annál látványosabb eredményt érhetünk el.


Szenvedélyünk a szabadidő – További friss híreket talál a Passzio.hu főoldalán! Kövesse a TechKalauz technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

Friss

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Mitől hibásodhat meg egy ipari hűtő?

Az élelmiszerkereskedelmi és nagykonyhai környezetnek megkerülhetetlen elemeit képezik a hűtőszekrények és fagyasztók,...

Biztos védelem láncfűrész ellen

Számos olyan tevékenység van, amelynek során kifejezetten súlyos kockázatoknak vannak kitéve a...

Kezeld hatékonyan a szemkörnyéki ráncokat és szarkalábakat!

Az öregedés első, látványos jelei a szem körüli területen kialakuló ráncok, illetve...

Az ajakbalzsam is tökéletes reklámajándék lehet

Ma már számtalan eszköz vagy kiegészítő funkcionálhat promóciós termékként. Vannak népszerűbbek, mint...